Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
E VİTAMİNİ, PARKİNSON RİSKİNİ ÖNLÜYOR
Kanada'daki Queen's Universitesinden Dr. Mayhar Etminan ve arkadaşları 1966-2005 yılları arasında yayınlanmış sekiz çalışmada E ve C vitaminlerinin ve beta karotenin Parkinson'a etkilerini inceden inceye incelemiş. Orta ve yüksek dozda E vitamininin Parkinson riskini düşürdüğü görülmüştür. C vitamini ve beta karoten ise benzer etkiyi göstermemiştir.
Çıplak Babalar
Sırtındaki üç yara için yattığı hastane odasında biri kemik kanseri,biri parkinson hastası, pankreas kanseri olduğu için devamlı inliyorlardı.Diğer. ikisi sessizdir.
Sayfa 75 - YkyKitabı okudu
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Tabiki de konumuz halüsinasyonlar
Hipnagojik, hipnapompik, migren, ateşli hastalıklar, epilepsi, tssb, parkinson, psikoz, halüsinojen maddelerin meydana getirdiği halüsinasyonları incelemektedir. Kendisi psikiyatrist olduğu için gençlik heyecanıyla birçok şeyi kendi üzerinde denemiştir. Deneyimleri ve hasta gözlemleriyle halüsinasyonların görsel, işitsel, dokunsal çeşitlemelerini bir arada sunuyor. Halüsinasyonların çoğu gerçeklikten ayırt edilebilirken bazı maddeler ve hastalıkların yarattığı halüsinasyonların kişi üzerinde gerçeklik algısının ne kadar bozulabileceğini enteresan şekilde gösteriyor. Kimi çizgi film gibi kalıcı halüsinasyonları yaşarken bunun gerçek olmadığının farkındadır. Diğerleri ise hayatlarının günlük paralelinde halüsinasyonlarla tehlike altındadır. Uçarı deneyimlerin heyecanıyla gereksiz olan hiçbir maddeye kafanıza göre bulaşılmaması gerektiğini iyi kötü anlatıyor. Bana garip gelen ölüm sonrası ailelerin yaşadığı kayıp kişiyi duyma veya görmenin de bir halüsinasyon olduğunu söylemesidir. Aynı anda bir çok kişi aynı kişiyi görse bile bulunun bir nevi ortak kayıp halüsinasyonları olduğunu savunması en ilginç nokta. Belki de toplu hezeyan gibi bir şeydir. Neyse.
Halüsinasyonlar
HalüsinasyonlarOliver Sacks · Yapı Kredi Yayınları · 2015177 okunma
"Çarpıcı güzellikte, ha? O mu?" diye ferhat etmişti Pansy Parkinson, Rita'nın yazısından sonra Hermione'yle ilk karşılaştığında. "Neyle mukayese etmiş acaba - bir kunduzla herhalde."
Güzel ve hayat dolu bir dördüncü sınıf öğrencisi olan Pansy Parkinson, "O kız gerçekten çirkin," diyor. "Ama bir Aşk İksiri yapıyor olabilir, kafası epeyce çalışır. Bence işi böyle götürüyor."
"Eh, her binanın beşinci sınıflarından ikişer tane sınıf başkanı var," dedi Hermione. Canı pek sıkkın halde yerine oturdu. "Birer kız, birer erkek." "Bilin bakalım Slyhterin sınıf başkanlarından biri kim?" dedi Ron, gözlerini açmadan. "Malfoy," diye cevap verdi Harry hemen, en çok korktuğu şeyin başlarına geldiğinden emin bir şekilde. "Tabii," dedi Rona acı acı. Kurbağa'nın kalanını ağzına attı ve bir tane daha kaptı. "Öbürü de Pansy Parkinson denen şu gıcık yaratık," dedi.
Reklam
Duygu ve düşüncelerin bir kısmı; bedeni, zaman zaman karşılaşılan tehlikelere karşı koruyan ''savaş veya kaç'' mesajı veren sempatik sistemi harekete geçirir. Sağlığımız için yararlı bir makro çevrede, bu durumun çok sık olmaması ve uzun sürmemesi beklenir. Oysa çağımızın modern dünyasında zaman zaman, ''savaş veya kaç'' durumu beklenenden uzun sürerse durum kronikleşir ve stres denilen olumsuz bir etkene dönüşür. Bu duygular bedene hakim olur. Böyle bir durumda vücudumuzu kortizol denilen stres hormonu kaplar, bağışıklık sistemimizin dengesini koruyan T lenfosit hücrelerinin dengesi bozulur, hastalıklar oluşmaya başlar. ... Beyindeki hafıza hücreleri bile yok olmaya başlar. Alzheimer, Parkinson, MS gibi hastalıklara eğilim artar. ... Vücutta normal bir insanda bölünmeler sırasında sıklıkla meydana gelen kanser hücreleri bağışıklık sistemi tarafından temizlenip atılır. Ancak bağışıklık sistemi baskılanmış ve bu nedenle görevini iyi yapamıyorsa hücreler arası denge bozulur ve bozuk olan kanser hücreleri ile vücut baş edemez.
Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklarda beyinde istenmeyen protein birikimlerinden ve bunları normalde temizleyen şaperon aracılı otofajiden bahsedilir. Yıllarca süren sürekli yeme alışkanlığı ve yaşlanma süreci otofaji sisteminin etkinliğini azaltarak bu protein birikimlerinin artmasına neden olur. Bu durumda yaşlandıkça uzun açlık periyotlarına, özellikle öğleden sonra başlayan açlıklara başlamanın hücre temizliği için gerekliliği ortada. Hatta yapabilen kişiler bu periyotları ayda birkaç güne uzatarak bu temizlik sürecini destekleyebilir. Bu sebeple açlığı sadece kilo verme odaklı ele almamalıyız. Arada aç kalarak vücudun kendi kendini yenilemesi için fırsat yaratmalıyız. Bu sayede eski hücreler yerine yenileri üretilir ve vücut tazelenir.
"Allah, bana Parkinson sendromunu bana 'En Büyük' olmadığımı göstermek için verdi - öyle." ~ Muhammad Ali
"Çarpıcı güzellikte, ha? O mu?" diye ferhat etmişti Pansy Parkinson, Rita'nın yazısından sonra Hermione'yle ilk karşılaştığında. "Neyle mukayese etmiş acaba - bir kunduzla herhalde."
Reklam
Güzel ve hayat dolu bir dördüncü sınıf öğrencisi olan Pansy Parkinson, "O kız gerçekten çirkin," diyor. "Ama bir Aşk İksiri yapıyor olabilir, kafası epeyce çalışır. Bence işi böyle götürüyor."
Yeni bir araştırmada ev hayvanı olarak bakılan köpeklerin Parkinson hastalığı ile ilişkili kokuları tespit edecek şekilde eğitilebildiği gösterildi.
Sayfa 8
Köpeklerin halen süren eğitim programı tamamlandığında Parkinson'u çok daha erken bir evrede tespit edilip edilemeyeceği sınanabilecek.
Yeni bir araştırmada ev hayvanı olarak bakılan köpeklerin Parkinson hastalığı ile ilişkili kokuları tespit edebilecek şekilde eğitilebildiği gösterildi.
897 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.