Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yetenekler, güçler, maddi, zihinsel ve ruhsal servetler çabanın meyeveleridir.
Günümüz insanını ne bilgisizlik ne doğa ne de hastalık öldürecektir. Şimdiki muazzam ve silahlı uygarlığı yok etmekle tehdit eden tehlike yine insanın kendisidir. "O her zamankinden iyi yaşayabilir, ama nasıl yaşaması gerektiğini her zamankinden daha mı az bilmektedir?" İnsan kim olduğunu bilmeden başka bir şeyden nasıl söz edebilir?17
Sayfa 28 - Fecr Yayınları: 811 / 1. Baskı: Mart 2024
Reklam
İnsanların tüm işlerinde çabalar ve sonuçlar vardır. Sonucu etkileyen ne ölçüde gayret edildiğidir. Şans değil. Kabiliyetler, güçler, maddi, zihinsel ve ruhsal servetler çabanın meyveleridir; bunlar tamamlanmış düşünceler, başarılmış hedefler, gerçekleştirilmiş hayallerdir.
franz kafka,dönüşüm üzerine ve övgüler
Dönüşüm
Dönüşüm
Modern dünya edebiyatında çok tartışılan, çok yorumlanan ve edebiyat akımlarına yerleştirilmesi zor eserler bırakan Franz Kafka, 3 Temmuz 1883'te Almanca konuşan Çek asıllı Yahudi bir tüccar ailenin oğlu olarak Prag'da doğdu. Kafka'nın babası, yoksul koşullardan zengin bir tüccar durumuna yükselmiştir. Annesi ise varlıklı,
Koşullar elverişli olduğunda, kendisini normalde ketleyen karşıt ruhsal güçler ortadan kalktığında, saldırganlık kendiliğinden ortaya çıkıverir; insanı, kendi türüne karşı merhamet nedir bilmeyen vahşi bir canavar olarak ortaya çıkarır.
İnsanın ruhsal, yani kendini özgü olan içsel kültürü ihmal edilirse, bencillik ve açgözlülük en yaygın güçler olarak belirler. Bu türlü bir davranış biçimini en uygun sistem ise, bencillik üzerine kurulmuş olan kapitalizmdir.
Sayfa 206 - SayKitabı okudu
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
Yoksulluğun Gölgesinde Bir Yaşam Boğulmamak İçin
"Boğulmamak İçin", Orwell'in en etkileyici eserlerinden biri bence. Yazarın kendi deneyimlerinden ve gözlemlerinden yola çıkarak kaleme aldığı bu eser, kapitalist sistemin karanlık yüzünü ve bireyin bu sistemin içinde nasıl ezildiğini çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Orwell, yoksulluğun sadece maddi bir sorun olmadığını, aynı zamanda zihinsel ve ruhsal bir çöküşe de yol açtığını çok güzel dile getiriyor. Yoksulluğun insan onurunu nasıl yaraladığını ve bireyi nasıl aşağıladığını okuduğunuzda adeta içiniz sızlıyor. Emperyalizm ve sömürgecilik gibi konularda da Orwell'in keskin bakış açısı karşısında etkilenmemek mümkün değil. Sömürünün sadece sömürülen ülkeler için değil, sömürgeci güçler için de yıkıcı olduğunu savunan Orwell, bu sistemin ahlaki ve siyasi açıdan birçok olumsuz sonuç doğurduğunun altını çiziyor. Ancak Orwell sadece karanlık bir tablo çizmekle kalmıyor. Aynı zamanda umutlu bir mesaj da veriyor. Bireylerin bu sistemin içinde boğulmadan yaşayabilmeleri için dayanışma ve birlikte mücadele şarttır diyor. Bu dayanışma ve mücadelenin temelinde ise eşitlik ve adalet ilkeleri yatmaktadır. günümüzde de geçerliliğini korumakta olan önemli bir eser. Kapitalist sistemin yarattığı sorunlara ve bireyin bu sistemin içinde nasıl boğulduğuna dair çarpıcı bir bakış açısı sunuyor. Orwell'in umutlu mesajı ise, okuyucuyu düşünmeye ve harekete geçmeye teşvik ediyor. Eğer kapitalist sistemin eleştirisi ve umutlu bir mesaj içeren bir eser okumak istiyorsanız tam size göre. Orwell'in ustalıklı kaleminden çıkan bu eser, okuru derinden etkileyecek ve düşünmeye sevk edecektir.
Boğulmamak İçin
Boğulmamak İçinGeorge Orwell · Can Yayınları · 20158,6bin okunma
Gerçek benlik ancak özgür kalınca kendini ifade etmeye, serpilmeye ve yaratıcı güçler geliştirmeye başlar. Bunun sonucunda önceleri korkutucu bir boşluğun ya da korkutucu "büyüklük" fantezilerinin egemen olduğu ruhsal dünyada beklenmedik zenginlikte bir yaşam ortaya çıkar ... Bu benliğin yuvaya dönüşü değildir, çünkü hiçbir zaman gerçek bir yuvası olmamıştır; -benliğin sonunda bir yuvaya kavuşmasıdır.
Ruhsal hastalığın bir 'toplumsal inşa' olduğu düşün­cesi Sovyetler Birliği'nde psikiyatrinin politik amaçlarla is­tismarı ve 1973'te Amerika Psikiyatri Cemiyeti'nin eşcinsel­liği bir hastalık olmaktan çıkarması ile belirginleşmiştir. Her iki durumda da, neyin hastalık olduğunu politik güçler be­lirlemiştir.
İnsanların tüm işlerinde çabalar ve sonuçlar vardır. Sonucu etkileyen ne ölçüde gayret edildiğidir. Şans değil. Kabiliyetler, güçler, maddi, zihinsel ve ruhsal servetler çabanın meyveleridir; bunlar tamamlanmış düşünceler, başarılmış hedefler, gerçekleştirilmiş hayallerdir.
Sayfa 59 - Diyojen Yayıncılık
Reklam
Ruhsal olan -yani ruh veya bilinçdışı- genellikle bizim içimizde mi belirir; yoksa ruh veya bilinçdışı, bilincin erken dönemlerinde, aslında bizim dışımızda kendi amaçlarına sahip denetlenemez güçler biçimindedir de ruhsal gelişim sürecinde derece derece bizim içimize mi yerleşir?
İlk Günah mitini daha dikkatli incelediğimizde, gerçekten de kötüsü antropolojik alana kaydıran çıkarsamalara elverişli bir perspektif keşfederiz. Ricoeur itaatsizliğe kışkırtan yılanı "arzunun psikolojik projeksiyonu" olarak yorumlamıştır: "Arzumuz kendini arzulanan nesneye yansıtır, kendini onun aracılığıyla keşfeder; demek ki
Ruh yaşamında önemli olan, daha çok duygulardır; tüm ruhsal güçler kişide duygular uyandırabildiği ölçüde önem taşır ancak.
Ruhsal olan genellikle bizim içimizde mi belirir; yoksa bilincin erken dönemlerinde, aslında bizim dışımızda kendi amaçlarına sahip denetlenemez güçler biçimindedir de ruhsal gelişim sürecinde derece derece bizim içimize mi yerleşir?
İnsanların tüm işlerinde çabalar ve sonuçlar vardır. Sonucu etkileyen ne ölçüde gayret edildiğidir. Şans değil. Kabiliyetler, güçler, maddi, zihinsel ve ruhsal servetler çabanın meyveleridir; bunlar tamamlanmış düşünceler, başarılmış hedefler, gerçekleştirilmiş hayallerdir.
457 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.