Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Matla- nûr-i muhabbet kıl ilahi kalbimi Serd ü târik olmasın ya Rab şeb-i yelda gibi
Sayfa 56
Amin
Matla'-ı nûr-ı muhabbet kıl ilâhî gönlümü Serd ü târîk olmasın yâ Rab şeb-i yeldâ gibi...
Sayfa 45 - bkyKitabı okudu
Reklam
Bahçendeki ağaçların sarsıldığını fark et önce. Deniz, kıyıları dövmeye başlamış çoktan. Yağmurun damlaları camlarda kristal. Yer ile göklerin yaklaştığı kadar gece ile gündüz de birbirine yaklaşmış. Şeb-i yelda.
Bir savaş ki, güneşi incitiyordu renkler Gece ay ve yıldızlar tahtırevandı sessiz Böyle bir ıstıraba dûçâr olmamıştı yer Her ân bir şeb-i yeldâ; dert hissiz, devâ hissiz
Şeb-i yelda
Beni uzun bir gecenin beklediğinin farkındaydım; gözüme uyku girmeyecekti...
Sayfa 688 - Altın Kitap YayıneviKitabı okudu
Reklam
Eski şairler, ne kadar yabancıymış mısınız... Ne 'Şeb-i yelda*'... Ne de 'Bad-ı saba**' henüz bana ondan selam getirmedi. * Yılın en uzun gecesi. ** Baharda esen, hafif ve hoş rüzgar, seher yeli.
Sayfa 40 - NuruyezdanKitabı okudu
Matla'-ı nûr-i muhabbet kıl ilâhî kalbimi Serd ü târik olmasın yâ Rab şeb-i yelda gibi "Yarabbi gönlümü, muhabbet nurunun doğduğu yer haline getir," diyor. Matla, güneşin doğduğu yere verilen isimdir. Şeb-i yelda "en uzun gece" mânâsına gelir malu- munuz. Kış gecesi gibi serd ü târik yani "soğuk ve karan- lık" olmasın, diyor Fenni. Muhabbet güneşinin doğduğu yer gibi olsun istiyor. Rabbim hepimizin kalbini nurlandırsın.
Kışın en uzun gecesi: şeb-i yelda
Bir gecenin ne kadar uzun olduğu, o gecenin karanlıkta geçen saatlerinin niteliğiyle değil, o gecede yaşanılan dakikaların niceliğiyle ilgilidir.
Sayfa 187Kitabı okudu
Reklam
Yelda
Farsça şeb-i yeldâ “en uzun gece”, 25 Aralık gecesine verilen ad. Şairin dediği gibi, Şebi yeldâyı gammrâ seherî peydâ nîst, “derdimin uzun gecesine bir seher görünmüyor”. Neymiş acaba diye bakınca hayret edecek şeyler öğreniyorsun. Meğer 25 Aralık eski İran tanrılarından Mithra = Mihr’in, yani Güneş’in doğum günüymüş. O zamanki hesaba göre
190 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.