Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Felsefe psikolojik araştırmaya indirgenmemiş, kendi alanında canlı kalmıştır. Zeller'in öğrencisi Dilthey, "tarihsel akıl eleştirisi"ni formüle et­miştir. Dilthey'in Geisteswissenschaften (kültür bilimleri) ve Naturwissens­ chaften (doğa bilimleri) ayrımı, tarih ve felsefeyi, daha yeni kültürel ve sosyal bilimlerle birlikte ruhun
Devlet Gücü Hakkında
. İnsanların başkalarının toprağına göz dikmesini ve kimi isterse öldürmesini engelleyen devlet gücünü ortadan kaldırırsanız, sonuç herkesin herkese karşı olduğu sonu gelmez bir savaştır. Daha kötü bir durumu hayal etmek güçtür. Bu yasasız dünyada en güçlü insan bile uzun süre güvende olmazdı. Hepimiz uyumak zorundayız ve uyuduğumuzda saldırıya açık oluruz. En güçsüz bile yeterince kurnazsa güçlüyü ortadan kaldırabilirdi. . [Alıntı No: 1/50]
Sayfa 94 - Alfa, 6.Basım, 10.Bölüm: Thomas HobbesKitabı okudu
Reklam
gelecekte de mutluluk peşinde koşacağız demek
Gerçek mutluluğu yakalamak, yaşlılık ya da ölümü yenmekten daha kolay olmayacak.
1080 syf.
10/10 puan verdi
·
14 günde okudu
İnsan ruhunun dehlizlerinde seyahat!
Fyodor Dostoyevski
Fyodor Dostoyevski
’nin ölümünden hemen önce kaleme aldığı “
Karamazov Kardeşler
Karamazov Kardeşler
”, hacminden dolayı uzun zamandır kütüphanemin bir köşesinde okunmayı bekliyordu. Kendi kendime kafamın rahat olduğu bir zaman diliminde okuyayım diyordum. Ama o rahat zaman dilimi de bir türlü gelmiyordu. Okumak için erteledikçe bir yandan da okuma isteğim artıyordu. Özellikle kitaptan yapılan
Karamazov Kardeşler
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202034,6bin okunma
Prof.Dr.Mustafa E.Erkal:(...)Sosyoloji sosyal gerçeğin ilmidir. Sosyal gerçek, dinamik bir özellik gösterdiğine, ulkeden ülkeye, zamandan zamana itibari (relatif) olduğuna göre, Sosyoloji dinamik bir bilimdir. Soyut bilgiyi somutlaştırırken seneden seneye verdiğiniz örnekler bile değişir. Sosyolojinin Batı'da doğduğunu söylemek yerine; Batı'da
Erkan ÇavKitabı okudu
İslam'ı sadece bir inanç sistemi gibi görmek ve göstermek, tarihe de, sosyoloji ye de uymayan, realiteyi inkar eden, hayali hakikat sanan, temenniyi gerçek gibi gösteren tarihi bir yanılgıdan başka bir şey değildir. İslam, çekirdeği iman olan insanlık medeniyeti, hakikat medeniyetidir.
Reklam
608 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
Kesin bir yargıya varamadım bu kitabı okuduktan sonra.Kararsızlığımın nedeni, kitabın daha önce pek bilgimin olmadığı bir çok konuda beni aydınlatıp bilgilendirirken teknik konuların ayrıntılarına fazla girip okumamı zorlaştırıp kitabı sıkıcılaştırmasıydı.Bu durumu göre eğer çalıştığınız alan; felsefe, sosyoloji, teoloji ise sizin için harika bir kitap diyebilirim.Fakat çalışma alanınız farklı bir alansa ve bu tarz konulara sadece ilgi duyuyorsanız, kitabı sindirerek okumanızı tavsiye ederim.Yoksa kitabı yarım bırakırsınız.Kitabın içeriğine gelecek olursak, adım adım Tanrı'ya yaklaşımları ve dinlerin evrimini gayet tarafsız bir şekilde inceliyor.Semavi dinleri tek tek analiz edip tarihlerinden ve değişimlerinden bahsederken mistisizm, paganizm, hinduizm ve budizm gibi inanç/ilke şekillerini de irdeliyor.Burda eleştirmek istediğim nokta Doğu Asya'daki inançlara pek yer verilmemiş olması.Bunun dışında olayların dinler üzerindeki neden-sonuç ilişkisi çok ayrıntılı ve dinlerin birbirleriyle olan ilişkileri de objektif bir biçimde işlenmiş.Kitap ile kalın ;)
Tanrı'nın Tarihi
Tanrı'nın TarihiKaren Armstrong · Pegasus Yayınları · 20171,638 okunma
509 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Cinselliğin Tarihi
İktidarın cinsellik olgusuna karşı kurduğu baskılar ve cinselliğin yasaklanmasına değinilir. Kitap 3 temel başlıktan oluşur. İktidar, haz, perhiz ve biyoiktidar gibi kavramlar kullanılır. Foucault kitapta cinselliğin gelişim sürecinden değil, cinselliğe karşı bakış açısının gelişim sürecinden bahseder. Okurken bitse de gitsek havası verebilir fakat genel anlamda yazarın başyapıtlarından biridir.
Cinselliğin Tarihi
Cinselliğin TarihiMichel Foucault · Ayrıntı Yayınları · 2010758 okunma
1930'larda Almanya'da Hitler faşizminden kaçıp Türkiye'ye gelen Gerhard Kessler, kapatılan Darülfunun'un yerine kurulan İstanbul Üniversitesi (1933) Sosyoloji Kürsüsünün başına getirilen isim olacaktır. Kessler ile birlikte mütehakkim Fransız sosyoloji anlayışının bir ölçüde kırılması söz konusu olacaktır.
Sayfa 238
Durkheim'ın sosyoloji bölümünü kurmasından bir yıl sonra, 1914'de Darülfünun'da kurulan sosyoloji kürsüsü, dünyanın da ikinci sosyoloji kürsüsü olma özelliğine kavuşmuştur.
Sayfa 232
Reklam
Bilindiği gibi, Aristocu bir bilim tarifi bütün Orta Çağa hakim olduğu için, tarih ve sosyal ilimler, ilim sayılmamıştır. Bu sebepten de ilimlerin sınıflandırılmasında bu ilimlere yer verilmemiştir. Gerçekte tarih ve diğer sosyal ilimler denen sosyoloji, politika ve ekonominin tam ilim olarak kabulü ilk defa İbn Haldûn ile başlamıştır.
Sayfa 53
Sosyalizmin hedefi uzak bir geleceği beklemekte yatmaz. Sosyalizmin hedefi praksisin sonucudur. Keşfedilmeyeni bekleyen bir hakikat yoktur, yalnız yapılması gereken bir hakikat vardır.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.