Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
136 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Elinize ütopyanızı yaratma fırsatı geçse ne kadar ileri giderdiniz?
Edogawa Rampo yani uzak doğunun Edgar Allan Poe 'sunun bir diğer kitabı olan "Panorama Adası' nın tuhaf hikayesi" ile karşınızdayım. Ben yazarın bir kitabını okumuştum daha önce ve japon klasiklerindd benim sevdiğim türlerin polisiye ve fantastik olanlar olduğuna kanaat getirmiştim. Mesela Osamu Dazai asla bana hitap etmiyor. Aşırı kasvetli, bunalım hikayeler yazıyor bence. Ama bu tip kitapları okumayı sevenler de var. Benim bu okuduğum türleri sevmeyenler olduğu gibi ben de onları sevemiyorum . Zevk meselesi yani yapacak bişey yok Kitabımızda zar zor geçinen, hayal dünyasının şekillendirdiği ütopik dünyalarda yaşamayı hayal eden bir yazarımız var. İsmi Hitomi Hirosuke. Bir gün bu yazarın eline bu kurduğu ütopik dünyayı yaratma fırsatı geçiyor ve bunu hayata geçirmek için akıl almaz işlere girişiyor. Arka kapak yazısı bence çok fazla spoiler içeriyor. Bu yüzden paylaşmıyorum. Ama merak ediyorsanız arka kapak yazısını okuyabilirsiniz. Polisiye-gizem türünde okuma yapmayı, Edgar Allan poe kalemini bilenleri ve japon klasiklerini sevenleri mutlu edecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Okuyacak olanlara keyifli okumalar diliyorum
Panorama Adası’nın Tuhaf Hikâyesi
Panorama Adası’nın Tuhaf HikâyesiEdogawa Rampo · İthaki Yayınları · 2023121 okunma
464 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Aya Benzer Mi Yüreğim? & Ay Zalim Bir Sevgilidir
Dünya tarafından göz hapsine alınan Ay Gezegeninde; siyasi suçlular, yasaklı bilim insanları yani diğer ismi ile ''Aykırılar'' kontrol altında tutulmaya çalışılıyor. Olağan dışı durum bizim Mike ve o bir robot. Düşünebilen, hissedebilen ve haksızlıkların karşısında direnç gösterebilen ütopik ideamız. Mike'a bu macerada yardım eden Man, yanına sürgün gelmiş Profesörü de alarak ilginç üçlünün bir parçası oluyor. Sonrası mı? Tahıl yetiştiren ve bunu dünyaya gönderen ama hiç kazanmayan bir halk devrim arzusu içinde Dünya'ya bayrak açar. Luna X Dünya... Bu düellonun kazananı acaba kim olacak? Dünya liderleri asker göndermekle tehdit ediyor, tecavüz ve cinayetle de durumu perçinleyip şiddet ile üstünü kapatmak istiyorlar. Aykırıların tek istediği Federe Devletlere büyük bir ispat sunmak. Her zaman başarılı olmak için devrime kalkışılmaz. Başlı başına bir ayağa kalkmaktır, tanınmaktır ve her neticede bir uzay kruvazörüne binip belki gidip belki kalmak ama hep yeniden başlamaktır. Ay Zalim Bir Sevgilidir kitabın arka kapağında dediği gibi; otoriteye karşı atılan nihai bir kahkaha.
Robert A. Heinlein
Robert A. Heinlein
Ay Zalim Bir Sevgilidir
Ay Zalim Bir SevgilidirRobert A. Heinlein · İthaki Yayınları · 2017500 okunma
Reklam
352 syf.
1/10 puan verdi
Parti'nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. (...) Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu. George Orwell'in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır. Can Yayınları, bu "bütün zamanların kitabını" Celâl Üster'in özenli çevirisiyle okura sunmaktan kıvanç duyuyor.
1984
1984George Orwell · Can Yayınları · 2019165,3bin okunma
248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Gözləntimi üstələyən bir ədəbi nümunə oldu. Bir daha önyargı ilə yanaşmamalı olduğumu göstərdi. Ancaq sonluq mənə görə bir az utopik idi. Əslində mümkündür bir insanın bataqlıqdan sonra gül-çiçəkli çəməndə yüyürməsi,ancaq Şahmarın bu işıqlı yolu keçməsi bir az qısa və üstüörtülü oldu. Odur ki,insanda maraqla birgə, yarımçıqlıq hissi də oyadırdı. Amma yenə də Şahmarın sonu oxucuya maraqlı idi. Hadisələr isə özünəməxsus idi deyə daha da maraq yaratdıYazarın məkan,ad və ortam seçimləri məni hadisələrin Bakıda baş verdiyinə inandırdı. Bıçağın taleyi isə məni çox məyus etdi. Onun yenidən Şahmarın əlinə keçməsini istəməsəm də Şahmarın bıçaqdan vaz keçmə qərarıni və o zaman kəsiyini zövqlə oxumaq istəyərdim Ancaq başlı-başına kitab çox uğurlu və yeni idi. Yazarın digər əsərlərini də oxuyacagima əminəm
Kor Nöqtə
Kor NöqtəNaiq Babayev · Parlaq İmzalar · 202316 okunma
159 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
thomas moore 7 şubat 1478 -6 temmuz 1535 yazar herkesinde hayal ettiği gibi kendisine ütopik bir dünya yaratmış .dünyasını iki kişi arasında geçen dialog olarak aktarmış ütopik dünyasında eğitim,askeri,sağlık,evlilik,tarım,din,paylaşma gibi hayatımızın en önemli konularını ele almış . yazar 1500 lerde yaşadığı için aynı döneme göre bir dünya tasarlamış bazı satırbaşları önemini yitirsede kitap günümüze bilgi aktarımını başarı ile yapmış.
Utopia
UtopiaThomas More · Cem Yayınları · 199520,3bin okunma
496 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
359 günde okudu
savaş stratejisini anlamak istiyenler ve otonom silahların geleceğiyle ilgili fikir sahibi olmak isteyenler rahatlıkla okuyabilir, bayağı bilgilendiriciydi kitap. keşke ütopik bir dünyada yaşasaydık da, savaşların karanlık tarafıyla hiç karşılaşmamış olsaydık. cümleyi toparlayamayınca killa hakan'dan sen anan yani enstantanesi aklıma geliyor sürekli ahsdhashdhs
İnsansız Ordular
İnsansız OrdularPaul Scharre · Kronik Kitap · 202054 okunma
Reklam
Türk-İslam dünyasının Hıristiyan dünyasından sadece dini perspektiften değil, sosyal açıdan devasa farklılıklarla ayrıldığı gerçeği, Türklere Avrupa'da yer olmadığı ana fikriyle son buluyordu çoğu zaman. Bu iddiayı bir adım daha ileri götüren çok yaratıcı fikirler üretenler de olmuyor değildi. Söz gelimi, 1555 yılında Fransız şair Ronsard hayli ütopik bir tasarıyla gündeme gelmişti. Ronsard Avrupa topraklarını Osmanlılara bırakıp, Avrupa halklarını da Yenidünya'ya taşıyarak kendi değerlerine sahip çıkabileceklerini ve Müslüman saldırılarından korunabileceklerini ortaya atmıştı. Yani Türklerden kurtulmanın en pratik yolu Avrupa'yı onlara bırakıp topluca yeni keşfedilen Amerika topraklarına taşınmak olacaktı.
10/10 puan verdi
Tembellik: Kötülük Mü, Yoksa Kurtuluş Mu?
Lafargue, "tembelliği" sadece boş durmak değil, aynı zamanda kendi ilgi alanlarımıza zaman ayırmak, üretken olmayan faaliyetlerde bulunmak ve kendimizi geliştirmek olarak da tanımlıyor. Ona göre, bireyler çalışmanın kölesi olmamalı, bunun yerine kendi hayatlarını ve zamanlarını özgürce kontrol edebilmeliler. Lafargue biraz ütopik mi düşünüyor? Evet, kabul edelim, Lafargue'ın ütopyası ilk bakışta uçuk gelebilir. Ama kitabın alt metninde yatan mesaj oldukça açık: Kapitalist sistemin dayattığı çalışma sömürüsüne karşı çıkmak ve daha adil, özgür ve tatmin edici bir toplum inşa etmek için mücadele etmek gerekiyor. Tembellik Hakkı'nı okurken ne Belki de Lafargue'ın tüm fikirlerine katılmayacaksınız. Ama bu eser, modern toplumun işleyişine dair bakış açınızı kesinlikle değiştirecek ve sizi alternatif bir yaşam tarzı düşünmeye sevk edecektir.
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Karbon Kitaplar · 201810,1bin okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Yalnızız, Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa'ya ait bir eserdir. İlk olarak Yeni İstanbul gazetesinde 11 Eylül 1950-20 Aralık 1950 tarihleri arasında 286-385 numaralı sayılarda tefrika edildikten sonra 1951 yılında Nebioğlu Yayınevi tarafından 343 sayfa hâlinde yayımlanan Yalnızız yazarın son romanıdır. Yalnızız, ekonomik olarak sorunsuz
Yalnızız
YalnızızPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 201921,5bin okunma
yeryüzü cenneti arayışı..
“Ütopyanın varlık şartları ancak Tanrısal olandan kopuşla mümkün olduğundan ütopik gelişmeler sekülerleşmeyi takip etmiştir. Ortaçağ yaşam biçimini ve Hıristiyanlığın mevcut formasyonunu gayr-ı insani bulan hümanist bir kesimin öncülüğünde başlayan ‘içsel dönüşüm/Rönesans’ ilan ederek tanrıyı yeryüzünden atmasının ilk kıvılcımlarıydı.” (Ανcι, 2012:389)
Reklam
Savaş mekanizmasını kumanda eden askerî ve sivil kurumlar uyumamış, bizim ütopik hayallerle başımız dönerken onlar halkın büyük çoğunluğunu etki altına almak için barış döneminden mümkün olan en etkin biçimde yararlanmışlardı. Bu durum önceden hazırlanmış ve ateşe hazır hale getirilmişti. Şu anda bile, deneyimli propaganda mekanizmamız sayesinde halk arasında devlete itaat duygusu olağanüstü boyutlara ulaşmıştı ve oturma odalarımızdaki radyolardan seferberlik ilan edildiğinde en küçük bir direniş olmayacağı gerçeğiyle yüzleşmek zorundaydık. Bugün insanlar, kendi iradesi olmayan toz zerrecikleri gibiydiler.
Sayfa 9
88 syf.
4/10 puan verdi
Amerikalı yazar James Tiptree Jr.'ın 1976 yılında yayımladığı bilimkurgu eseri. Direkt belirteyim büyük hayal kırıklığına uğrattı. Halbuki güzel başlamıştı ama "extreme excess" diyebileceğim bir abartı feminizm ile bütün olayı batırmış. Kadın okurlar yanlış anlamasın tam tersi olsaydı da aynı şeyi söylerdim. Bu konu bu şekilde bir gelişim süreci ve sonu haketmedi. Tahmin ettiğim kadarıyla yazar da çevirmen de bir tür ataerkil sistem darbesi almış olmalı. Tabi ki üzücü. Çünkü bu esere yansıyor. Uzayda geçen bir bilimkurgu okumak umuduyla oturdum ama şuan erkek-kadın ilişkisinin ahlaki açıdan felsefik boyutunu tartışıyorum kendi kendime.. İki i sistemde ütopik bir sonuç doğurmayacak. Bunu söylemeyi beklemiyordum ama erkek düşmanlığı yapmanın acizce olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde kadınında... Bütün bunlardan bağımsız bu konunun böyle bir eserde olmaması gerekiyordu.
Houston, Houston Duyuyor musun?
Houston, Houston Duyuyor musun?James Tiptree Jr. · İthaki Yayınları · 2021803 okunma
154 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Böyle Muazzam bir Manga ile tanışmak onur verici.
𝐺𝐼𝑅𝐼𝑆 Gelecekte geçen ve ütopik bir eser olan Yokohama Kaidashi Kikō serisi hakkında konuşacağım. (Japonca :ヨコハマ買い出し紀行) (Türkçe: Yokohama Alışveriş Günlüğü )
Hitoshi Ashinano
Hitoshi Ashinano
tarafından yazılan ve resimlenen bir Japon bilim kurgu manga serisidir. Haziran 1994'ten Şubat 2006'ya kadar 12 yıl boyunca süren dergi, Kodansha'nın Aylık Öğleden
ヨコハマ買い出し紀行 14 [Yokohama Kaidashi Kikou 14]
ヨコハマ買い出し紀行 14 [Yokohama Kaidashi Kikou 14]Hitoshi Ashinano · 講談社 · 20064 okunma
Remarque’ın Tanrının Gözdesi Yok kitabını açar açmaz karşıma çıkan o cümle;”belki de mutluluk bir iğnenin ucunda dans etmektir.” Çoğumuza uzak görünen, sürekli ulaşmaya çalıştığımız, hayatımız boyunca belki de yaptığımız her şeyi ona erişmeye endekslediğimiz muazzam ve ütopik duygudurumu… mutluluk… Belki de celladına aşık bir mahkum gibiyiz mutluluk karşısında. Bize acı verecek, sonumuzu getirecek belki de ama biz ısrarla peşinden gitmeye, onu yakalamaya çalışmaya devam ediyoruz, arsızca, yorulmak nedir bilmeksizin… Mutluluğa ulaşmakla hayatımızda yaşanabilir bir noktaya erişeceğimiz düşüncesi zerk edildi ruhumuza. Ama belki de mutluluğa ulaşmak değil, mutluluğu arama arayışı yaşanabilir bir noktaya taşıyacak bizi. Veya bir noktaya ulaşmak isteyen kim, diyebilir de insan. Belirsizliğin ortasında dolanıp durmak belki de asıl mutluluk, diyebilir. İğnenin ucunda dans etmeyi isteyecek kadar, mutluluğun verdiği acı verici hazzı yaşayacak kadar cesaret, mutluluğa ulaşma yolunda çaba harcayacak kadar umutla dolsun içimiz… veya mutluluğa ulaşmaya dair o doymak bilmez istekle dolup taşan insanlardan uzakta haz veren mutsuzlukla sürsün yaşam dediğimiz o küçücük an…
Irkları yok sayan "ütopik ümmetçilik", coğrafyaya gerçekçi bir proje sunamaz. Irk unsurunu yok etmek mümkün olmadığına göre bu gerçeği dikkate almak gerekir.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.