Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Uyku kolay bir sanat değildir. Sırf bu yüzden bütün gün uyanık durmak gerekir.
"Gönül yıkana uyku haram olmalıydı, Gönlü yıkılana değil..." ~Şems-i Tebrizi
Reklam
Dilimin altında özlem var Ve karışık bir dua Boğulmuş anılar Seni getirmez bana Şiirler bana seni getiremez Ne de bir yazdan kalan kırıntılar Bir taş olabilseydim Uyku ya da rüzgar İlkbahar yine gelecek Belki yine mutlu olurum Bir dilsizin şarkısına benzeyecek Senden sonra mutluluğum.
Her gün beynimizi ve beden sağlığımızı sıfırlamak için yapabileceğimiz en etkili şey uyumaktır; uyku, doğa ananın ölüme karşı en büyük mücadelesidir.
Bir gecelik uyku zehir oldu. Sen de git sayfaları doldur. ~Dest
Uyku tutmadığından yazıldı bu satırlar Artık ne bir sitemim ne de bir dileğim var
Sayfa 68 - Bordo Siyah Dünya KlasikleriKitabı okudu
Reklam
Bu günlerde uyku dört gözle beklediğim tek şeydi.
Sayfa 151 - Dex, Juliette, Aaron WarnerKitabı okuyor
... Uyku sorunu, zeki insanların lanetidir... .
Süper insan olmanın formülü; 1-"8 saat uyku." 2-"0 şeker." 3-"1 saat egzersiz." 4-"20dk güneş ışığı." 5-"4 saat odaklı çalışma." 6-"1 öğün sebze yeşillik." 7-"1 derin sohbet." 8-"10 bin adım." 9-"Bolca şükür."
Süper insan olmanın formülü; 1-"8 saat uyku." 2-"0 şeker." 3-"1 saat egzersiz." 4-"20dk güneş ışığı." 5-"4 saat odaklı çalışma." 6-"1 öğün sebze yeşillik." 7-"1 derin sohbet." 8-"10 bin adım." 9-"Bolca şükür."
Reklam
pembe uçurtmalar yolladığından beri sarardı tiryaki menekşeleri sonbaharın tozlu kafeslerinde sevgi turnaları yakalıyorum turnalar gidiyor; ben kalıyorum avareyim, asudeyim, yorgunum bilmiyorum neden sana vurgunum erzurum garında, banklar üstünde uyku tutmuyor karanlıkları yitik düşlerimi kovalıyorum gölgeler gidiyor; ben kalıyorum
“Patlayan masal!”
Karşılaştığımız bunalımlı durumların her açıklamasına “bunların hepsi masal” deyip dirsek çeviremeyiz. Açıklama olarak bize sunulanların masal karakteri besbelli olsa bile onlara ilgi ile bakabiliriz. Masalların ilginç olmadıklarını kim ileri sürebilir? Masalı ilginç bulmak, incelemeye, ayrıştırmaya değer bulmak başka, masala inanmak yine başka. Bir masalın uyku verip vermediği biraz da bizim o masala avunmak, gerçekleri göğüslemekten kaçmak üzere yönelip yönelmediğimizle bağlantılı, çünkü bunalımlı durumlar karşısında getirilen açıklamalar bilim alanında bile masal karakterli olabilirler. ( Bilimin başlı başına koskocaman bir masal olmadığını kim söylemiş?). XVIII. ve XIX. yüzyıl fiziğinde cisimlerin içine sinmiş bir eterin varlığına inanıldı. Fizikçiler XX. yüzyılda atomun varlığına inanmakla kalmadılar, bombasını bile yaptılar. Evet, patlayan masal!
Ölüm gelirken nasıl gelecekti, bir karanlık mıydı ölüm, nasıl bir karanlıktı ? Uyku gibi mi ? Çok mu sızlardı ölüm yarası ?
Masallara kanma.
Ne zaman zor bir durumla, yalnızca düşüne düşüne anlayabileceğimiz, bazı araştırmalar yaparak açıklayabileceğimiz bir durumla karşılaşsak; birileri kalkıp buna kısa yoldan bir açıklama getirir, bazı kolay adlandırmalarda bulunur, bize bir masal kurar. Biz bu masallara kandığımız kadar insanlığımızı sıradanlaştırırız. İnsan olmanın özellikli vasıflarından uzaklaşırız. İnsanlığımızı hakkıyla yeniden ele geçirmemiz, insan olarak kendimize gelmemiz, ancak bize uyku veren bu türden masalların etkisinden sıyrılmakla başlayabilir.
Sirkadiyen
Kişisel maliyeti şimdilik bir yana bırakırsak bütünüyle ekonomik açıdan bakıldığında bile toplumun uyku ve sirka diğer ritim bozukluğunun etkilerini ciddiye alması gerekir Avustralya uyku sağlığı kuruluşunun yaptığı ayrıntılı bir çalışmaya göre yetersiz uykunun 2016-2017 yıllarında avustral ekonomisine maliyeti 26 milyar Avusturalya doları civarındaydı.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.