Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
YUNAN STOACILIĞI
Özellikle de Stoacıların, insanoğlunun, bizzat insan doğasından doğan bir amacı olduğuna ilişkin ısrarı konusunda. Modern, mekanik doğa bilimleri, Yunanların doğada amaç, anlam ve değer fikrini reddeder. Bunun yerine doğa, doğa kanunları tarafından belirlenmiş olan belli sebep ve sonuç ilkelerine göre işleyen mekanik bir sistem olarak görülür. Galileo'nun meşhur sözüne göre, "Doğanın kitabı, matematik dilinde yazılmıştır." Amaç, anlam ve değer varsa, bunlar esasında bu özelliklerden yoksun olan doğaya bizim yaptığımız psikolojik yansıtmalardan ibarettir. Mevcut bağlamda bu konunun daha derinine inemediğimizden, işte burada —sosyolog Max Weber'in meşhur deyişiyle— insan aklını "başından alırken" "dünyanın aklını başına getiren" doğa-bilim dönüm noktasıyla karşı karşıya geliyoruz.
Sayfa 130Kitabı okudu
Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş bir başladı mı, artık hiç bitmez!…
Remzi Kitabevi(e-kitap)Kitabı okuyor
Reklam
"Evine dönmek istiyordun," diye tekrar etti. Evine dönmek istediğini hissediyordun ama sandığın gibi insan diyarı değildi, dönmek istediğin evin en başından beri Su Krallığı'ydı." O his öyle kuvvetliydi ki her şeyi sorgulamama, birçok şeyi görmezden gelmeme neden olmuştu. Tek istediğim buydu, evime dönmek istiyor bunun için
Sayfa 278Kitabı okudu
İnsanlık yolculuğunda bir Homo Sapiens yani bir "insan ferdi" olarak doğmak işin sadece başlangıç kısmıdır. İnsan kalabilmek, dahası gerçekten gelişkin bir insan olabilmek , sürekli gayret ve çaba ister.
İnsanlık yolculuğunda bir Homo sapiens sapiens yani "insan ferdi" olarak doğmak işin sadece başlangıç kısmıdır. İnsan kalabilmek, dahası gerçekten gelişkin bir insan olabilmek, sürekli gayret ve çaba ister. Bir kuşun uçması gibidir insan olmak: Kendisine verilen yetenekleri kullanmayı boş verdiği her durumda, kanatlarını kapatan bir kuş misali, hızlı irtifa kaybeder insanoğlu.
Sayfa 31 - Tuti Kitap Yayınları - 5.BaskıKitabı okuyor
Homo Sapiens Sapiens
İnsanlık yolculuğunda bir Homo sapiens sapiens yani bir “insan ferdi” olarak doğmak işin sadece başlangıç kısmıdır. İnsan kalabilmek, dahası gerçekten gelişkin bir insan olabilmek, sürekli gayret ve çaba ister.
Reklam
Ayrıca aciz ve ötekine muhtaç olduğumuz gerçeğinin kökeninin erken doğmuş olmamızda yattığını da doğaya bakarak rahatlıkla görebiliriz. Doğadaki hiçbir canlı bu kadar uzun süre boyunca hayatta kalabilmek için annesine muhtaç değildir. Bu bağımlılık aylarca sürer. Bu da zihnimize öteki olmadan hayatta kalamayacağımız bilgisini kazır. Bu bilinçdışı bilgiyi yalnız kaldığımızda veya terk edildiğimizde iliklerimize kadar hissederiz. Ayrılmak, bilinçdışı olarak annenin yokluğunu anımsattığı ve bu da ölüm anlamına geldiği için bu kadar zordur. Eksik ve aciz olduğumuz gerçeğiyle birlikte, bir gün ölüp gideceğimiz ve kurda kuşa yem olacağımız bilgisi insan tekinin sahip olduğu en trajik bilgidir. Ayrıca insan doğadaki diğer canlıların çok büyük bölümünden fiziksel özellikleri bakı- mından da çok daha zayıftır. Homo sapiens, en başından beri topluluk halinde yaşayarak bu eksikliği, yani ötekine muhtaç olma durumunu telafi etmeyi ve hayatta kalmayı başarmıştır. Bu bir anlamda ailenin - dikkat edin evliliğin değil - neden her daim var olduğunun da nedenidir.
Sayfa 84
Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada kendin olarak kalabilmek dünyanın en zor savaşını vermek demektir.
Sayfa 128Kitabı okudu
İnsanları diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermektir. Bu yüzden insan yaşamının amacı, olabildiğince kişiliğinin özgürleştirilmesi olmalıdır. Bu, şuna benzer; eğer yavru bir köpekbalığını yakalar ve akvaryuma koyarsanız yaşadığı akvaryuma uygun boyutlarda kalacaktır. Boyları 12 cm'i geç­mez. Ama tekrar denize bıraktığınızda hızla ergenleşerek doğal ölçülerine geri dönerler. Kötü bir sosyal yapı, zayıf ve baskıcı bir düzenle, özgür alan arasındaki insan da aynıdır.
Avcı toplayıcılık devrinden beri insan beyninin küçüldüğüne dair kanıtlar var. O dönemde hayatta kalabilmek, herkesin muhteşem zihinsel becerilere sahip olmasını gerektirirdi. Tarım ve sanayi ortaya çıkınca, insanlar hayatta kalabilmek için giderek diğer insanların becerilerine daha fazla güvendiler ve "embesiller için yeni fırsatlar" ortaya çıktı. Üretim bandında çalışan bir işçi olarak, sıradışı olmayan genlerinizle hayatta ka- labilir ve bunları bir sonraki nesle aktarabilirsiniz.
Reklam
Bir imparatora dönüşmediğinden emin ol. Bu görkemli lekeden uzak dur. Bu senin de başına gelebilir. O yüzden basit, iyi, saf, sade, adalet dostu, içinde tanrı korkusu olan, nazik, sevecen bir aziz gibi ol ve doğru şeylerin peşini asla bırakma. Felsefenin seni dönüştürmeye çalıştığı insan olarak kalabilmek için savaş. Tanrılara saygı duy ve etrafındakilere sahip çık. Hayat kısa. Bu hayatın meyveleri iyi bir karakter ve tüm insanlığın iyiliği için atılmış adımlardır.
Önemli Bulduğum Bazı Kavramlar (Bilmek Ve Olmak adlı kitabımdan alıntıdır) Bir insanın kendini geliştirmesi ve gerçekleştirmesi için bazı kavramları ve olguları bilmesini zorunlu görüyorum. Bunlardan bazılarını aşağıda açıklıyorum. Özbilinç: özbilinç en genel anlamıyla kişinin kendi duygu düşünce ve davranışlarından haberdar olma halidir.
Avcı-toplayıcıyı devrinden beri İnsan beyninin küçüldüğüne dair kanıtlar var. O dönemde hayatta kalabilmek, herkesin muhteşem zihinsel becerilere sahip olmasını gerektirirdi. Tarım ve sanayi ortaya çıkınca, insanlar hayatta kalmak için giderek diğer insanlar becerilerine güvendiler ve 'embesiller için yeni fırsatlar' ortaya çıktı. Üretim bandında çalışan bir işçi olarak, sıra dışı olmayan genlerinizle hayat kalabilir ve bunları bir sonraki nesle aktarabilirsiniz.•
Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş başladı mı, artık hiç bitmez!..
Sayfa 128Kitabı okudu
"Basit, iyi, saf, sade, adalet dostu, içinde Tanrı korkusu olan, nazik, sevecen bir aziz gibi ol ve doğru şeylerin peşini asla bırakma. Felsefenin seni dönüştürmeye çalıştığı insan olarak kalabilmek için savaş. Tanrı’lara saygı duy ve etrafındakilere sahip çık. Hayat kısa. Bu hayatın meyveleri iyi bir karakter ve tüm insanlığın iyiliği için atılmış adımlardır." -Marcus Aurelius
569 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.