Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Yanan Ormanlarda Elli Gün
Çocuklar,yolculara musallat eteklerini yapışıp Kuranı Kerim den duala okumak için yalvarıyor.Okutanlardan para alıyorlar.Bu çocuklar demokrasi devrimizde özel hocaların yetiştirme si.Bunlar on yıl sonra ne yaparlar kim bilir.Köyleri kasıp kavururlar.Ellerinde. Kuranları,bellerinde divitleri. Muska. yazarlar
Sayfa 15 - YkyKitabı okuyor
23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı Kutlu olsun
Babasını cephdede kaybeden şerbetci çocuğun gözünden Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilanı ,İstiklal Marşımızın yazım süreci,Ankara nın Baskent oluşu ,cephe ve cephe gerisindeki topyekun mücadele yani bir milletin kaderini kendi yazdığı süreci görmek,degerlendirmek, izlemek. Şermin Yaşar kalemini severim.Her ne kadar İlber Ortaylı karızmayı çizdirse de tarih bilgisine değer vererek dinlerim,okurum. İkilinin çalışmasını merak ettim . Şermin Yaşar'ın anlatımı,İlber Ortaylı nın anlatının içindeki tarihi bilgileri, Gökçe Akgül'ün resimleri ile çocuklara,genclere hitap eden güzel bir kitap ben beğendim.Resimler daha iyi olabilirdi. Ne zor yıllar, kimler ne büyük fedakarlıklar yapmışlar hiç unutulmaması gereken,hep gündemde olması,bilinmesi,anlatılması, canlı ve gündemde tutulması gereken bir süreç. Atatürk ve silah arkadaşlarını, bize bu günleri armağan eden o dönemde yaşamış ve elini taşın altına sokarak,tüm yüreği ile mücadeleye gönül vermiş atalarımızı sevgi,saygı,rahmet ve şükranla anıyorum. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. #alıntılar "Mustafa Kemal Paşa, Onuncu Yıl Nutku'nu okurken ben de oradaydım. Ama bu defa ne çörek satmak için ne şerbet satmak için ne de gazete satmak için. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir öğretmeni olarak öğrencilerimle birlikte tören yerindeydim." (s. 114) "Mustafa Kemal cephede bile kitap okuyacak kadar gerçek bir kitap tutkunudur. Biraz da onun için büyük bir adamdır. Okuduğu bilinen kitap sayısı 4300'den çoktur." (s. 86) Ulusal egemenliğinin sonsuza kadar sürmesi niyetiyle hayatı ve kitapları iyi okumalar.
Reklam
Geyikli Baba Orhan Gazi devri Osmanlı evliyasındandır. Bağdatlı Şeyh Ebü'l-Vefa Hazretlerinin yolundan feyzaldı. Aynı yoldaki Baba İlyas Horasani'den ilim öğrendi. Zahirî, bâtıni ilimlerde ve tasavvuf yolunda kemal derecesine ulaştıktan sonra Rum ülkesine geldi. Derhâl Anadolu'nun en uç bölgesinde İslamiyeti yaymak için çarpışan ve
79 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
"İnsanlık öldü mü?" Dedim. "Yok," dedi, "ölmedi, ölmedi ama, bir şeyler oldu, başka bir yerlerde sıkıştı kaldı herhalde?" (s.39) Sahiden insanlık ölmüş müydü? Ölmediyse neredeydi? Kitap boyunca sorgulayacağınız sorular, ve Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen Uzun Süleyman, Hayri ve Semih' in azat buzat geleneğine dayanarak kafese kattıkları kuşları özgürlüğüne kavuşturmak için insanlara para karşılığında satmaları... Sonra, uçsuz bucaksız bir İstanbul, farklı farklı semtler, değişik insanlar, ve hayatta kalma çabaları... Yaşar Kemal' den yine sıcacık ve dolu dolu bir öykü... Hayaller kurduran, sorgulatan, imrendiren olaylar... Mutlaka okunmalı...
Kuşlar da Gitti
Kuşlar da GittiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202213,4bin okunma
Kimse kimsenin kısmetini yemez. Varsa kısmetinde ge­lir Hint'ten, Yemen'den. Yoksa kısmetinde ne gelir elden?
Dedikoduyla bir insanı vurmak, küçültmek insanlıktan çıkmış, bozulmuş, çürümüş, elinden hiçbir şey gelmeyen, elinden den hiçbir şey gelmediğini kabul edecek kadar düşkünlemiş bir insanın karıdır.
Sayfa 215Kitabı okudu
Reklam
295 syf.
·
Puan vermedi
Bu roman, onulmaz, çifte bir aşkın romanıdır. Bir tanesi kadın aşkı, ötekisi bir kavganın aşkı. Memduh Selim İstanbul'da okumuş, İstanbul aydınlarının kültür yaşamına karışmış, bir kültür adamı, bir kitap kurdudur. Cumhuriyetten sonra Türkiye'den sürgün edilmiş, o zamanlar Fransızlarda olan Antakya'da ve Halep'te , öteki Suriye şehirlerinde yaşamış, bu sıralarda da bir Çerkes kızına âşık olmuş, Nişanlanmış, evleneceklerken Ağrı Dağı başkaldırısı başlamış.isterse Ağrı'daki savaşa gitmeyebilir. Nişanlısından çok yaşlıdır. Ama aşk büyüktür. Sonunda Memduh Selim Bey savaşı seçer ve Ağrı Dağı'nın yolunu tutar. Savaş, yoksulluklar, açlıklar ve yenilgi... Bu roman bir trajedidir. Dil yalın , yeni betimlemeleri göze batmadan, insanın gözüne gözüne sokmaz. Bu romanı bitirdikten sonra etkisinden kurtulamadım.Memduh Selim Bey'e üzüldüm, kızdım, küçümsedim belki... Bence sizde bir şans verin , bir şey kaybetmiş olmazsınız... Son olarak Yaşar Kemal, yazar hakkında neler söylemiş: Mehmed Uzun 'u okuduğumda çok şaşırdım, bir dilin ilk romanı böylesine ustalıkla, böylesine zengin bir dille, üstelik de gelişmiş bir roman dili yaratılarak nasıl yazılmış diye. Mehmed'in yeteneğinin, geniş kültürünün elbette bunda büyüktür.
Yitik Bir Aşkın Gölgesinde
Yitik Bir Aşkın GölgesindeMehmed Uzun · İthaki Yayınları · 20186,5bin okunma
Ben bir dul avradım, Efe. Oğlum gitti Yemene, gelmedi. Tarlamızı köyün ağası Kel Halil aldı elimizden. Gelinim, torunlarım aç bilaç kaldık ortalıkta. Hükümete gittim, Efe. Kel Halil'in parası var, rüşvet verir. Başa çıkılır mı onunla? Hükümet kapılarında yılın yılın süründüm. Ellerini öptüm, Efe, ayaklarını öptüm. Öksüzlerimin tarlası, dedim, alın verin. Yemen öksüzlerinin. Siz hükümet değil misiniz dedim. Babalarını götürüp çöl Yemen'de koyup geldiniz, dedim. Yıllar yılı söyledim. Taşa kâr eyledi de, Efem, hükümete kâr eylemedi. Bir avuç toprak, bir dilim ekmek... Muhtacız Efem. Seni dedim geldim, seni Efem! Derdime merhem olmazsan, ben ne yaparım Efem? Sen de olmazsan, varır boğazıma bir taş bağlarım, atarım suya kendimi. Ölür giderim Efem. Çöl Yemen'de kalandan sonra, tarlam gittikten, öksüzlerim aç kaldıktan sonra, ben niderim Efem? Sana diyorum Efem, ne deyin Efe olmuşsun? Fakir fukaranın hakkını aramadıktan sonra... Efe demek fakirin hakkı demek. Biz böyle gördük, böyle bildik Efe. Yarın sabah getiririm Efe, Yemen öksüzlerimi atarım kapına. Efe efeliğini bilmeli, hükümet hükümetliğini. Bir martin alıp da, dağda adam öldürmek mi efelik? Kel Halil'den tarlamızı al, Efe. Ya da bize bir geçim yolu bul. Ya efesin, efeliğin töresini yerine getir, ya da Iraz'ın başörtüsünü kendi başına al... Anladın mı Efe?
Ben Seni Severken Çocuk Gibiyim... M.Bilge'nin Dünyası
"Keşke genç yetenekler,uzun ve anlaşılmaz cümleler kurarak 'derin' olunmayacağını,yalınlığın derinliğe engel olmadığını Yaşar Kemal'den öğrense..."
Sayfa 163 - İnkılapKitabı okudu
Kimse kimsenin kısmetini yemez. Varsa kısmetinde gelir Hint'den, Yemen'den. Yoksa kısmetinde ne gelir elden?
Reklam
283 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Merhabalar Bugün sizlere kalemini severek okuduğum #yaşarkemal den #binboğalarefsanesi eseri ile geldim. Anadolu insanını ve zamanın koşullarını gene harika bir üslupla sade dili ile ele alan yazar bu eserde Çukurova'da yer almaya, hayat bulmaya, yerleşmeye çalışan yörük halkı oba insanına değiniyor. Her yıl hıdırellezde duaya çıkanlar bu sene duaya Haydar usta ve torunu Kerem'i gönderirler. Tüm oba kendini düşünür kendi istediği dileği diler. Kimse oba halkının selametini ve toprak bütünlüğünü düşünmez. Her gittikleri yerde eziyet ve zorbalıkla karşılaşırlar. Kurtuluşu yeri gelir kız alıp vermede bulurlar ki obadaki kızların da gönlü başkasındadır. Onlar adına üzüldüğüm yerler çok, mutluluk oba halkına gelecek mi birlikte bir bakalım. ~ "Eğer içimizden bir insanı aşağılıyorsanız aşağılanacak insan yoktur bunu böylece bilin. Eğer bir insan için kötülük düşünüyorsanız kötü düşünülecek insan bu dünyaya gelmemiştir bunu böylece bilin. Dünyada kötülük yoktur. Kötülük uydurmadır. Dünyada iki türlü iyilik vardır. Işıktan bir değnek alın elinize uzun bir değnek. Değneğin bir ucu çok parıltılı bir ucu da daha az parıltılıdır. İşte iyilikle kötülük arasındaki fark bu kadardır. Bunu böylece bilesiniz." ~ "İşte burada, huzurunda söylüyorum. Koca adamların çocukları dövdüğü, ötekilerin de bön bön baktığı bir ülke çürüktür, ölmüştür." ~ Yazardan Ağrı Dağı Efsanesi de ayrı güzeldi, başka eserlerine de göz atacağım, keyifle kalın dostlarım #klasikeserlerokuyoruz
Binboğalar Efsanesi
Binboğalar EfsanesiYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20204,932 okunma
Sağ cenahda ise durum çok daha kötüdür; Nazım Hikmet'ten Orhan Kemal'e, Yaşar Kemal'den Hasan İzzettin Dinamo'ya kadar hepsi "komünist" oldukları için "necis"tir. Bu anlayış, on yıllarca sağ görüşlü insanları ve muhafazakarları edebi­yat-roman diye üçüncü sınıf yazarlara, sabun köpüğü romanlara mah­kum etmiştir.
179 syf.
·
Puan vermedi
Sunay Akın ile kalecilerin hikayeleri çok başka
Yaşar Kemal'den tutunda Albert Camus'ya kadar birçok kalecinin ilginç ve bir o kadarda merak uyandıran hikayeler barındıran bir kitap. Kalecilerin gerçeklerini merak edenler için mutlaka okuması gereken çok güzel bir kitap.
Kalede 1 Başına
Kalede 1 BaşınaSunay Akın · İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,152 okunma
30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrası başlayan kayyum rejimi, 3. döneminde de hız kesmeden devam ediyor. Siyasal İslamcı iktidarın yan rejimi olan kayyum rejimi, iktidardan düştükleri anda bugün ki siyasal islamcı iktidarın yargılanma sürecinde büyük bir veri akışı sağlayacaktır. 12 Eylül Askeri Darbesi'nin mimarı olan Kenan Evren rejiminin azılı halefleri olan militarizmin kullanışlı aparatı bu Yeşil Atatürkçüler için söylenecek tek cümle Yaşar Kemal'den gelsin: "Cehennem yerinde hiç ateş yoktur, herkes ateşini buradan götürür..." *Kenan Evren kendi görüşü için; "Ben Atatürkçü'yüm" derdi.
1.388 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.