Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Blake Snyder

Blake SnyderO Kediyi Kurtar yazarı
Yazar
7.8/10
17 Kişi
98
Okunma
3
Beğeni
866
Görüntülenme

Blake Snyder Gönderileri

Blake Snyder kitaplarını, Blake Snyder sözleri ve alıntılarını, Blake Snyder yazarlarını, Blake Snyder yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sinemaya Ne İçin Gideriz?
Sinemaya sadece gerçeklikten kaçmak, hayata dair ufak bir ders çıkarmak için değil; hayatla, hayata eşlik eden duyguların güvenli bir ortamda yeniden yaratıldığı bir rüya halini yaşamak için de gideriz.
Sayfa 170 - Hep KitapKitabı okudu
Ne yaparsanız yapın, inadınızdan vazgeçmeyin.
Sayfa 198Kitabı okudu
Reklam
Gerçek özgürlük neden kaçtığınızı bilmediğiniz sürece mümkün olmaz.
212 syf.
9/10 puan verdi
·
306 günde okudu
O Kediyi Kurtar
Bu kitabı senaryo yazma işleri ile uğraşan arkadaşımın tavsiyesi üzerine almıştım. Senaryo yazmaya pek niyetim yoktu ama başka şeyler yazmak istiyordum. Bir sekilde yardımı olacağını düşündüm öyle de oldu. Öncelikle kitap sayfa sayısından beklenmeyecek kadar nitelikli. İnce bir kitabın bu kadar yol gösterici olacağını düşünmeyebilirsiniz. Lafı fazla dolandirip teknik ayrıntılarda boğulmadan senaryo yazmayı formüle etmiş. Her seyi tek tek yazmış. Neyi kaçıncı sayfada yazacaginizi hatta kaç sayfa yazmanız gerektiğini bile söylemiş. Daha önce bu işe hiç girişmeyen biri bile başlıkları adım adım takip ederek senaryo yazabilir. Aklındaki konuyu senaryoya dönüştürebilir bana kalırsa. Fakat şunu da unutmamak gerekir bu kitap Hollwood sinemasına göre yazılmış ve verilen örnekler de tabiki oradan. Yani Türk sinemasında işler farkli gidiyor olabilir. Yine de evrensel olan şeyler var. Yani kitabi okurken bildiğim sevdiğim Türk filmlerini şaşırarak geçirdim kafamdan. Temel yapı değişmiyor. Belli bir pattern ( model) tekrarlanip duruyor ve biz izleyici bunu çok seviyoruz. Bunun da özel bir adı varmış hatta. Kitapta her bölümüm sonunda harika alıştırmalar da var. Bu sayede sinema alanında oldukça gelişebilir elinizdeki işleri güzelleştirebilirsiniz. Yani herkes bu kadar belli kurallar altında yazmak istemeyebilir. Bu şekilde özgün olamayacağını düşünebilir fakat kitabi okuduktan sonra öyle olmadığını anlayacaksınız. Kitap bir öğretmen tavrından ziyade bu alanda meşale taşıyan bir rehber niteliğinde. Ve bu alana girmek isyenler için guzel bir başlangıç.
O Kediyi Kurtar
O Kediyi KurtarBlake Snyder · Hep Kitap Yayınevi · 201898 okunma
Yaratıcı Yazarlık Üzerine Okuma Listesi:
1.Emin Özdemir-Eleştirel Okuma 2.Dorethe Brande-Yazar Olmak 3.Edgar Allen Poe-Yazının Felsefesi 4.Hakan Bıçakçı-Uydurmanın İncelikleri 5.Ursula K. Le Guin-Dümeni Yaratıcılığa Kırmak 6.Okunması Gereken 501 Kitap 7.Virginia Woolf-Bir Okur Olarak I-II 8.Danell Jones-Virginia Woolf'tan Yazarlık Dersleri 9.Guiseppe Culicchia-Demek Yazar Olmak
Reklam
Gerçek özgünlük neden kaçtığınızı bilmediğiniz müddetçe mümkün olmaz.
Sayfa 65 - Hep Kitap YayınlarıKitabı okudu
212 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Logline'ın mükemmel olması gerektiği üzerinde duran, faydalı olabilecek ama çevirisi çok amatörce olan, senaryo üzerine yazılmış güzel bir kitap. Hani bir adam varmış da... - Ben kendimi onunla özdeşleştirebiliyormuşum. - Ondan bir şeyler öğrenebiliyormuşum. - Onu takip etmeye beni zorlayan bir nedenim varmış. - Kazanmayı hak ettiğini düşünüyormuşum. - Kaybedeceği, kazanacağı köklü, temel şeyleri varmış ve bana inandırıcı geliyormuş... Bana bunları dedirtecek kahramanın hikayesini anlatın diyerek kendimizden yola çıkıp kendimize ya da hayata bakışımıza dair senaryolar yazma peşinde koşturmamızı tavsiye ediyor Blake Snyder amcamız. Son bölümdeki sözlük hollywood’ta sıklıkla kullanılan terimler bölümü gerçekten çok işe yarar olmuş temel senaryo eğitimi açısından.
O Kediyi Kurtar
O Kediyi KurtarBlake Snyder · Hep Kitap Yayınevi · 201898 okunma
ALIŞTIRMALAR 1-Uygulamaya çalıştığınız janra dahil filmler listenizi gözden geçirin ve her film için bir logline yazın. Dikkatinizi kahramanın, kötü adamın türüne ve kahramanın köklü amacına verin. Ona dikkatinizi verirken kahramana ve köklü adama sıfatlar vermeyi de unutmayın. 2-Janrınıza dahil filmler listenizde hangi oyuncu arketiplerini tespit edebiliyorsunuz? Başrol oyuncusu ne tür bir karakteri canlandırıyor? O rolleri geçmişten ve günümüzden başka hangi oyuncular oynayabilir? 3-Ansambl bir film seçip kahramanını bulun. Her filmin bir kahramanı olmak zorunda mı? Ana kahraman gerektirmeyen bir hikayesi olan başka filmler bulun. 4-Son olarak, eğer gerçekten o kadar cesaretiniz varsa, şu fikre bir logline yazmayı deneyin: Bir adam konuşan bir araba alır. Kahramanı, kötü adamı ve köklü amacını bildiğimiz yöntemlerle geliştirin. Bizi çeken sıfatlar kullandığınızdan da emin olun.
Logline, kahramanın hikayesini anlatır: Kim olduğunu, neye karşı durduğunu, neyi riske attığını. Sunumunun bir ya da iki cümlelik ince, derli toplu hali her şeyi anlatır.
Reklam
-Senaryoyu satmadan filmin kastını yapmayın. -Belli oyunculara göre roller yazmayın. -O rol için düşündüğünüz tek bir oyuncuya bağlı kalmayın. Hep hayal kırıklığı olur. Hayalimizdeki senaryoyla hayalimizdeki kastın bir araya gelmesi çok nadiren yaşanan özel bir durum.
212 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Faydalı olabilecek içerik, sinir bozabilecek çeviri
Senaryo yazmaya yeni başlayanlar veya elindeki senaryonun neden beğenilmediğini merak edenler için faydalı olacak bir kitap. Senaryo tekniğinden hiç bahsetmiyor, daha çok senaryoyu "piyasada iş yapacak" hale getirmek için tavsiyeler sunuyor. Ancak çeviri bazı yerlerde çok iyi olduğu kadar bazı yerlerde de çok kötü. İkinci bölüme geçişten bahsedilen "break into two" kısmı, örneğin, "ikiye bölünme" diye çevrilmiş. Çoğu cümle 5 yıl öncesinin çeviri programlarıyla çevrilmiş gibi duruyor. Bazı yerleri anlayabilmek için İngilizce orjinaline bakmak zorunda kaldım. Genel olarak, senaristler ve yazarlar için çok faydalı olabilecek tavsiyeler içeren bir kitap.
O Kediyi Kurtar
O Kediyi KurtarBlake Snyder · Hep Kitap Yayınevi · 201898 okunma
Hayalin peşinde
"Biz elinde bir dizüstü bilgisayarı bir de hayali olan insanlarız."
Sayfa 25 - Hep Kitap, çev:Erdem Avşar, İstanbul 2018.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.