Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Soren Kierkegaard

Soren KierkegaardBaştan Çıkarıcının Günlüğü yazarı
Yazar
7.9/10
1.960 Kişi
10,5bin
Okunma
2.187
Beğeni
90,2bin
Görüntülenme

Soren Kierkegaard

10,5bin okunma, 2.187 beğeni - Soren Kierkegaard kitapları, eserleri, Soren Kierkegaard kimdir, öz geçmişi, Soren Kierkegaard nereli gibi bilgiler, kitap incelemeleri ile yorumları, Soren Kierkegaard sözleri ve alıntıları detaylı profili ile 1000Kitap'ta.

Hakkında

Soren Aabye Kierkegaard (1813-1855), Danimarkalı filozof ve teolog. Kierkegaard dindar babasının etkisiyle din eğitimi alarak ve katı bir dini atmosfer içinde yetişti.Tüm yaşamında bu çocukluğun etkisi görülür.Kendisi de dinsel düşünceleri olan birisi olmakla birlikte sürekli din adamlarıyla, kurumlarıyla ve düşünceleriyle çatışma halinde oldu. Mevcut Hıristiyanlığın yozlaşmış olduğunu ileri sürdü ve Hıristiyan inancinin tamamen yenilenmesine yönelik eleştiriler geliştirdi. Kierkegaard, din ve Tanrıyı tamamen bireysel bir konu olarak değerlendirdi. Bu yönde giderek sistematik felsefenin bireyi göz ardı eden bütüncüllüğünü de reddetti. Felsefesinde bireyi merkeze aldı. Felsefesi Kierkegaard, varoluşçuluğun öncülerinden sayılır.Varoluşçu felsefe bir bakıma her varoluşçu filozofta kendine özgü bir nitelik kazanarak ayrıca tanımlanır, ancak bilinen genel nitelikleri ve felsefi özgürlüğü açısından varoluşçuluğun kurucu isimlerinin başında Kierkegaard sayılmaktadır. Kierkegaard'ın belli bir felsefî sistematik geliştirmediği doğru olmakla birlikte (Kierkegaard bu anlamda Nietzsche gibi bağımsız ve dizgesiz filozoflardandır), kullandığı kavramlar ve felsefe yapma tarzı sonradan varoluşçu felsefelerde görülen nitelikleri barındırır. Kierkegaard'ın itiraz ettiği ve sürekli eleştirdiği filozof Hegel'dir. Hegel'in rasyonalist ve sistematik felsefesi Kierkegaard için kabul edilemezdir.Varoluşçu felsefelerde görülen kavramların çoğunluğu öncül olarak Kierkegaard'da görülür: saçma, bunaltı, korku ve kaygı.Kierkegaard'ın felsefî sorunsalı bir bakıma mevcut Hıristiyanlık içinde ve hatta karşısında nasıl iyi bir Hıristiyan olunacağı noktasına da bağlıdır. Kierkegaard, felsefe tarihinin soyut mantıksal kurgularla geliştiğini ve bu nedenle bireyi, bireyin gerçek yaşamını gözden kaçırdığını düşünür.Ona göre varoluş, somut ve öznel insanın yaşamıdır.Bu nedenle felsefe somut düşünmeye, yani varoluşa yönelmelidir.
Tam adı:
Søren Aabye Kierkegaard
Unvan:
Danimarkalı Filozof ve Teolog
Doğum:
Kopenhag, Danimarka, 5 Mayıs 1813
Ölüm:
Kopenhag, Danimarka, 11 Kasım 1855

Okurlar

2.187 okur beğendi.
10,5bin okur okudu.
505 okur okuyor.
11bin okur okuyacak.
399 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Her aptal kendine hayran kalacak daha büyük bir aptal bulur."
Sayfa 79 - BoileauKitabı okudu
hepsi anımsanacaktı; ama herkes bekleyişi kadar büyüktü. biri olabilecek olanı beklediği için, diğeri daimi olanı beklediği için büyüktü. oysa imkânsızı bekleyen herkesten büyüktü. hepsi anımsanacaktı, ama herkes mücadele ettiği şeyin büyüklüğü kadar büyüktü. dünyayla mücadele eden dünyayı alt ettiği için, kendisiyle mücadele eden kendini alt ettiği için büyüktü.
Reklam
Yoksa çıldırıyor muyum ? O zaman en mantıklı şey beni bir yere kapamak, çünkü insanlar özellikle delinin ve ölüyor olanın sözlerinden alçakça korkarlar.
Sayfa 94
Bir şeyden uyuyarak kurtulmaya çalışmak, bir şeyi uyuyarak elde etmeye çalışmak kadar yararsızdır.
İnsan yalnız başkalarına karşı değil kendisi için de merak duyabilmeli. Kendimi inceliyorum; bundan yorulunca zaman öldürmek için bir sigara yakıyor ve düşünüyorum. Tanrı'nın beni neden yarattığını ya da beni yaratırken bana ne anlam yüklediğini ancak ve ancak Tanrı bilir.
Sayfa 72
Kitap önerileri içeren bilinçlendirici okuma rehberleri
Alıntılarla Yaşıyorum adlı YouTube kitap kanalımda bütün kitaplarını okuduğum yazarlar için detaylı okuma rehberleri paylaşıyorum. Daha çok arkadaşın bu bilgilerden faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz. ⬇️⬇️ İlk romanım
Kimlink
Kimlink
'i edinmek isterseniz:
Fransız tiyatro yazarı ve oyuncusu
Molière
Molière
son yazdığı "
Hastalık Hastası
Hastalık Hastası
" oyununu oynarken sahnede kan kusmaya başlar, yere yığılır. Herkes bunu oyunun bir parçası zannederek ayakta alkışlamaya başlar.
Molière
Molière
ölüme alkışlar içinde gider. Aynı gece saat 10'da veremden ölür .
Soren Kierkegaard
Soren Kierkegaard
"
Meseller
Meseller
" kitabında şöyle diyordu; "Sanırım dünyanın sonu, her şeyin bir şaka olduğunu sananların yükselen alkışları arasında gelecek."Savaşlar, açlıklar, salgınlar, ölümler, katledilen hayvanlar. Yanan bir dünya, kan kusan bir doğa. Ve bir tiyatro gibi sanki olup bitenden habersiz seyreden biz insanlar.
Reklam
Az ve Öz - III
Önemli düşünürlerin hayatları, düşünceleri, nasihatları ve birçok faydalı bilgiler içeren bir dizin… *Felsefe severlere tavsiye niteliğindedir. **Kitap bağlantılarının yanına arka kapak yazıları eklenmiştir. 1.
İskenderiyeli Philo Judaeus - Tanrı'nın Bilgisine Ulaşmak Mutluluğun Kendisidir
İskenderiyeli Philo Judaeus - Tanrı'nın Bilgisine Ulaşmak Mutluluğun Kendisidir
(✍🏻 #219091211) 2.
Jacques Lacan - Her Anlama Bir Yanlış Anlamadır
Jacques Lacan - Her Anlama Bir Yanlış Anlamadır
(✍🏻 #219307029) 3.
Marcel Proust - Akıp Gider, Uzun Sürmez Mutluluğu Kötülerin
Marcel Proust - Akıp Gider, Uzun Sürmez Mutluluğu Kötülerin
(✍🏻

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
200 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Kierkegaard
Tanrı, erkek ve kadını yarattı. Bütün bu erkek ve kadınların her biri, kendine göre yüceydi ve herkes sevdiğinin yüceliği oranında yüceldi. Kendisini seven kimse, kendisinde yüceldi ve diğerlerini seven kimse, kendisini adaması yoluyla yüceldi; ancak Tanrı'yı seven kimse, herkesten daha yüce hale geldi. Herkes
Korku ve Titreme
Korku ve TitremeSoren Kierkegaard · Araf Yayınları · 20131,709 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
Ürkek ruhunun sahte coşkusuna ihtişamlı bir gömlek dikmek istiyorsan, arzuyla okumalısın bu eseri.. İhtişamının ardına sakladığın esaret, böylece bedeninde hayat bulan cesaret olur belki.. Ve görürsün, inanmanın ne zor, ne kolay ve ne denli kişisel bir eylem olduğunu...
Korku ve Titreme
Korku ve TitremeSoren Kierkegaard · Pinhan Yayıncılık · 20151,709 okunma
168 syf.
8/10 puan verdi
Yazarı, Ya/Ya Da şiiriyle tanıdım. O şiirden sonra bu adamın her kitabını okumalıyım dedim. Soren Kierkegaard, Baştan Çıkarıcının Günlüğü ' nde kendisine özgürlükçü erotist diyen Johannes isimli bir baştan çıkarıcının, hoşlandığı Cordela isimli genç bir kızla yaşadığı ilişkiyi gayet akıcı ve edebi bir dille romanlaştırmış. Felsefeci, düşünür Soren' in her kitabı gibi bu da her ne kadar genel toplum tarafından marjinalize edilmeye çalışılsa bile aşkın doğasını, gerçekliğini en iyi anlatan eserlerden biri oldu benim için. Çoğu insan için bu kitap kadınlara ağır bir eleştiri ve ironilerden ibaret gelse de tam tersi olduğunu düşünüyorum. Aşkın özgürlük ve estetik olduğunu anlatıyor. Estetiğin özgürlük arayışını, en kadim ve olağanüstü olan hali aşkla kimlikleştiriyor. Aşkın en güzel ve samimi halinin özgürlük olduğunu, etik olan olgularınsa aşkı sığlaştırdığını düşünüyor. Mesela bir kız ve erkek sevgili olarak dışarı çıkınca eleştiren gözlerin, sözlerin hedefi oluyor. Ama nişanlı bir çift olarak çıktıklarında bu gayet etik görünüyor. Etik olanın estetiği, özgürlüğü öldürdüğünü, aşkı basitleştirdiğini anlatıyor. Soren Kierkegaard, tam da beklediğim gibi iyi bir yazar ve düşünür. Farklı bir kitap ve önyargısız okumanızı tavsiye ederim.
Baştan Çıkarıcının Günlüğü
Baştan Çıkarıcının GünlüğüSoren Kierkegaard · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,000 okunma