Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beyaz

Beyaz
@Beyza_Beyza_Beyza
Acı
15 Aralık
9 okur puanı
Kasım 2022 tarihinde katıldı
Elini uzatsan dokunacak gibi hissediyorsun , ama hayallere dokunulmaz biliyorsun .
Reklam
Herkesin gidebileceği bir yeri olmalı . Çünkü öyle bir an olur ki insanın mutlaka bir yere gitmesi gerekir .
Ama hepsinden daha çok; Dost matematiksel olmalı; Sevinci çarpmalı... Üzüntüyü bölmeli... Geçmişi çıkarmalı... Yarını toplamalı...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“ Olası tehlikelerin beni yıldıracağını sanmıyorum.”
Descartes’ın şu cümlesi çok tanınmıştır : “ Düşünüyorum, demek ki varım .” Bu cümle , aynı zamanda Descartes’ın şüphesini de gösterir . Önce her şeyden şüphe etmiş , sonra “ Fakat şüphe etmekte oluşumdan de şüphe edemem. Demek ben varım ki şüphe ediyorum , şu halde ben varım!” Demiştir . Sonra da “ düşünüyorum, demek ki varım!” Cümlesi üzerine büyük öğretisini temellendirmiştir.
Reklam
"İnsan her şeye alışır diyorlar ya, öyle değil aslında. Başka çaren olmadığı için katlanıyorsun ama alışamıyorsun."
Eski düzen içinde , öğrencinin seçtiği öğreticisi , öğrencisini kendi öğretisine göre basamak basamak ilerletir ve son aşamaya ulaştırırdı . Bugün başlangıç bilgilerini verip sona ulaştığımızda yılın da sona erdiğini , öğrencinin gidip yerine yeni bir öğrenci topluluğunun geldiğini , tekrar baştan başlamamız gerektiğini görüyoruz . Bu sebeple de , sürekli olarak başlangıçta kalıyoruz . Yeni öğretim düzeninde bir öğretmenin öğrencisine :” iki yıldır aynı sınıfta kalmaya utanmıyor musun ?” Dediği ; öğrencinin de , “ Asıl sen utan , yirmibeş yıldır aynı sınıftasın “ diye cevap verdiği anlatılır . Yani bu düzen içinde öğrenci hep başlangıç yapmakla kalıyor ve sonuca ulaşamıyor
Eski öğretim düzeninde , medreselerde , öğrenci öğreticisini kendisi seçerdi .
Şu halde , her şeyden önce insan olma ve insanlaşma sorunu çözülmelidir . Her sorunun temeli budur , ister sonra dine bağlı kalmak istemiş olalım, ister din dışı ,ister sosyalist ,ister onun karşıtı , ister ilerici , ister gerici ; sonradan izlemeyi ve ulaşmayı dilediğimiz biçim ne olursa olsun ,önce , bu sorun hepimiz için çözülmelidir.
Yeryüzündeki toplum düzenlerinden hiç birinin ,-Marksizm ve sosyalizm’den diğer bütün ideolojilere kadar -, insanın ne olduğunu söyleyip açıklamadan ve insanın kendi yaratılışını temel alarak izlenmesi gereken son ve öz amaçların hangi amaçlar olduğunu belirlemeden , daha doğrusu bu çizgiye erişmeden , başarılı olmaları mümkün değildir .
Reklam
Çok kirlilik , çok cehalet , çok ikiyüzlülük vardı .
Bir adam ancak aklı kadar iyidir . Aklını eğitirsen adamıda eğitirsin.
Ben güneş varken yağmur yağdığında gördüm : insan akşam sapasağlam yatar , ama ertesi gün yerinden kımıldayamaz olur .
Reklam
Karşısındakine açılabilen büyük bir insanı görmek kadar dünyada gerçek ve içten bir mutluluk yok .
”Ölmek bir şey değil ; yaşamamak müthiş şey !”
“ Benim gerçekten sevdiğim insanlar azdır , beğendiklerim ise büsbütün az . Dünyayı görüp tanıdıkça hoşnutsuzluğum artıyor . İnsanların iç yüzünün nasıl hiç göründüğünü gibi çıkmadığını iyi yada akıllı görünenlere bile nasıl hiç güven olmadığını her gün daha açıkça anlıyorum “
İnanmanın kolay olduğunu söylemedim , sadece gerekli olduğunu söylemek istedim .
Yoluma çıkan çiçeklerden bazılarını koklamak için durmam gerekirdi ama ben onları görmemişim bile
Reklam
Eğer ne yaptığını iyi biliyorsan her zaman başarırsın. Başarmak için ne yaptığını bilmek gerek.