Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Münafık kelime manas bakımından «nafik-ul Yerbu» deyiminden türemiştir. Tarla faresinin yuvasında karşılıklı iki delik bulunduğu söylenir, birine «nafıka»diğerine «kasıa» denir. Tarla faresi birinin ucundan başını gösterir, öbüründen çıkıp gider. İşte münafığa o yüzden bu ad takılmıştır. Çünkü kendini müslümanmış gibi gösterir, öte yandan İslâmdan çıkarak kâfirliğe girer.
İnsan bir günde varamıyor bir yere, ne yapalım? Nereye? Tanımlayamadığım, bir ad veremediğim duygular yüzünden ne kadar üzülmüştük.
Reklam
Castellio ile Calvin, bu gözle görülmeyen ama aşılamaz çelişkinin algılanabilir öğeleridir sadece. Bu kalıcı gerilimin uçlarına ne ad verildiği önemli değildir: hoşgörüsüzlüğe karşı hoşgörü , vesayete karşı özgürlük , fanatizme karşı hümanizm, mekanikleşmeye karşı bireysellik ya da zorbalığa karşı vicdan.
SAFÂ GÜNLERİ FAKİRLERİN BAYRAMI GİBİ GEÇTİ
Fikr-i müjesi cânuma peykân gibi geçdi Ebrûsı gamı hançer-i bürrân gibi geçdi Gülzârda sür'âtle yine mevsim-i sünbül Hayfâ ki șeb-i vuslat-ı cânân gibi geçdi Devrân bizi șâd eyledi çün mevsim-i gülde Eyyâm-ı safâ ' ıyd-ı fakirân gibi geçdi Nakd-i hünerüm oldi benüm hayf ki pâ-mâl Hâk-i siyehe eşk-i yetimân gibi geçdi Tîr-i kalemi Hayrî-i pâkize-edânun Levh-i suhene hançer-i üryân gibi geçdi Mefûlü mefẫîlü mefâîlü feûlün
Sayfa 162Kitabı okudu
Felsefe yaparken kendimize şunu söylemek genellikle yararlı sonuçlar verecektir: Bir şeyi adlandırmak, o şeyin üzerine ad yazılı bir etiket yapıştırmaya benzer.
"Güle oynaya savaş alanına gidiyoruz ve kimse kaptanı akla davet etmeye ya da yetkisini tartışmaya yanaşmıyor. Tek ben miyim onu deli bilen?"
Sayfa 304 - YKY YayıneviKitabı okudu
Reklam
Adımız ne kadar şekillendirir kaderimizi?
Malala cesaret demek. Babası, cesur kadın savaşçı Malalai' ye olan hayranlığından kızına bu adı vermiş. Bir bebeğe verilen ad, o adı seçenin değerlerinin bir aynası değil mi? Adımızı seçen kişilerin değerleri de şekillendirmiyor mu kaderimizi? "Bir kitap, bir kalem, bir çocuk ve bir öğremen dünyayı değiştirebilir" diyen Malala, kız çocuklarının eğitim haklarını savunmak için yaptıklarıyla, 2014'te henüz 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Peki siz isminizin size nasıl kapılar açtığının farkında mısınız?
Zamanın alacakaranlığında doğmuşum gibi geliyor bana
AŞIK II:
''tr. aşuk (aşmak'tan)tan aşık. Türk dilinde, genellikle, aşık kemiği biçiminde söylenir. Topuğun dışa taşan, kabarık kemiğine verilen ad. Bu adı almasının nedeni, kemiğin dışa doğru çıkık, aşkın olmasıdır.''
Kelâm-ı serdden dillerde șad endûh olur peydâ Kalur hâr-ı siyeh Hayrî șitâ geldükde gülşende
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
“Sevmek, bir eksikliğe, bir kusura, çirkinliğe bir ad vermek, uygun bir ad vermektir.”
Sayfa 207
... çünkü her ad unutulmuş bir öyküyü çağrıştırır.
Çocuklarımıza asâletli, soylu insan muamelesi yapacağız ki, asâletli, soylu olsunlar; bağırıp, çağırıp, söğüp, döğüp, itip, kakıp, onun kalbini kırıp, ahlâkını bozup, ters muamele etmememiz gerekiyor. İşte Rasûlullah Efendimiz'in hayatından örnekler... Mahmud Es'ad Coşan
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.