Ahmet Mithat Efendi romanı, yazarın Cervantes'in Don Kişot'una benzer biri olarak gördüğü Daniş Çelebi'yi bilgiç annesi Saliha Molla, efsun büyü korkuları, cin peri hikâyeleriyle büyütür. Nafiz Efendi adında,zengin bir adam, kendini ve dostlarını eğlendirsin diye Daniş'i konağına alır şaka olsun diye cariyelerden birini Daniş'e peri kızı diye tanıtır. Romanın sonunda Daniş tüm gerçeği öğrenir. Akli dengesini büsbütün kaybeder daha sonra da kendini asar ölür.
ÇengiAhmet Mithat Efendi · Anonim Yayınları · 2009497 okunma
Günümüzde ne yazık ki birçok dergi ve yayınevi yayın hayatına veda etmektedir. Ağırlaşan basım maliyetleri kitapların uygun bir meblağ karşılığında okuyucusuyla buluşmasına ne yazık ki engel olmuştur. Bu bulanık ekonomik ortamda Çelebi Dergisi insanüstü bir gayret ve çalışma azmiyle yoluna emin adımlarla devam etmeye çalışmaktadır.
Çelebi Dergisi
Yazdıklarımız hiç kuşkusuz bizi biz yapan değerlerin, inançların, birikimlerin
bir yansımasıdır. Yaptığım iş tümüyle beni, inançlarımı yansıtır. Bu yüzden öykülerimin bana benzediğini düşünüyorum. Öykülerimin düşünsel temeli toprağımdır, yurdumdur, medeniyetimdir, uygarlığımdır. Sezai Karakoç'tur, Necip Fazil`dır, Ahmet
Hamdi Tanpınar'dir, Kemal Tahir'dir. Biçimsel temelleri Adalet Ağaoğlu'dur, Tomris Uyar'dır Oğuz Atay'dir, Sabahattin Ali'dir, Nezihe Meriç'tir. Evrensel başvuru kaynaklarım ise Virginia Voolf'tur, Katherine Mansfield'tir, William Faulkner'dir, Anton Çehov`dur, Jorge Luis Borges'tir, Micheal Butor'dur, Gabriel Garcia Murquez' dir, James Joyce'dur
Necip Tosun
Türk edebiyatında, Batı edebiyatını iyi tanıyan ve yakından izleyen bir yazar olarak Ahmet Hamdi Tanpınar'ın öykülerinde gerçeküstü yaklaşımları görmek mümkündür.
Necip Tosun