Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Fatih Sultan Mehmed
Bahçeleri ve resimleri severdi. Bu yüzden Yüce Venedik Beyliği'ne kendisine bir ressam göndermeleri için mektup yazmıştı. Venedik Beyliği tarafından, sanatta büyük bir uzman olan Domino Gentile Bellini gönderildi.
Sayfa 128
Gentile Bellini 1479 yılında Fatih Sultan Mehmet'in portresini yapması için İstanbul'a davet edilmiştir. Bu portre bugün Londra'da National Gallery müzesindedir.
Reklam
Fatih'in 1461'den beri resmini yaptırmak için İtalya'dan ressam istediği bilinmektedir. Nihayet ünlü Venedikli ressam Gentile Bellini gelmiştir (İstanbul'da ikameti Eylül 1479 - Ocak 1481 ). Bellini aynı zamanda yeni sarayın duvarlarını Rönesans üslubu fresklerle süslemiştir. Fatih, Trabzonlu Rum alimi Amirutzes ile oğluna Batlamyus'un kitabını Arapça'ya tercüme ettirmiş ve bir dünya haritası yaptırmıştır. Bu arada coğrafi ve askeri konuları, özel bir ilgiyle izlerdi. E.Jacobs'a göre Ciriaco, Fatih ile eski çağın abideleri, edebiyatı ve İtalya'daki hümanistler arasında bağ kurmuştur.
Sayfa 195Kitabı okudu
Gentili Bellini (Sanat-Yazar)
‘Gentili Bellini’den, Fatih Sultan Mehmed’e atıf’ “Sultan Mehmed gayet çalışkan. Her işte ateş gibi. Değerli insanları takdir eder. Büyük İskender, Agustos, Büyük Konstantin ve Theodosious gibi tarihi şahsiyetlerin hayatını inceler. Onları geçmek ve hükmettikleri toprakları alıp daha da geniş bir ülke yapmak için her çeşit aracı arar ve sürekli inceleme yapardı.”
Sayfa 516 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Fatih Sultan Mehmet
Il. Mehmet, Yunanca, Arapça, Farsça konuşurdu. Latince anlar, resim yapardı. O vakitler bilindiği kadar coğrafya ve matematik bilirdi. Pentürü severdi. Venedik'ten meşhur Gentili Bellini'yi getirttiği ve Büyük İskender'in ressam Apelles'in gönlünü aldığı gibi ona çok yakınlık göstererek, hediyeler verdiği bütün güzel sanat amatörlerince bilinir. Ona, üç bin Duka değerinde bir altın taç bağışladı, büyük saygı ve iltifatlarda bulundu. XV. yüzyılda yaşamış olan Philip­pes de Comines der ki: "Vatandaşlarına bir vergi saldığı için, Fatih ölürken Allah'tan af dilemiş." Hristiyan prenslerin hangisinde böyle bir pişmanlık görülmüştür?
Bellini tarafından yapılan portresini çok sevdiği, karılarından birine çılgınca âşık olunca, Venedikli biyografi yazarının safça ifadesiyle, zihnini bu esaretten kurtarabilmek için onu hançerleyen Fatih Sultan Mehmet'e derin bir yakınlık besliyordu.
Sayfa 332 - YKY, 27.Baskı, 2022Kitabı okudu
Reklam
Fatih Sultan Mehmed Kimdir..
-Arapça ve Farsça da dâhil olmak üzere 7 dil biliyordu. -Şairdi. Mahiyetindeki 185 şâirden 30'unu maaşa bağladı. Farsça ve Arapçaya çevrilmiş felsefi eserler okurdu. -Ünlü Ressam Bellini'yi İstanbul'a davet edip, portresini yaptırdı. -İstanbul'un fethi için, Musluhiddin ve Saruca Sekban gibi Osmanlı mühendisleri ile
Sayfa 129 - Timaş yayınları
LAİKLİK VE DİN - 2 Laikliğin Hiristiyanlığa özgü bir durum olduğunu ve Müslümanlıkla bağdaşmayacağını öne sürenlerin kullandıkları temel mantığın şu olduğunu biliyoruz: "İslam dini sadece din işlerini değil, devlet ișlerini ve özel hukuk alanında düzenlemektedir. Öyleyse bir İslam ülkesinde laiklik olamaz". Oysa bu sav, daha çıkış
Bellini tarafından yapılan portresini çok sevdiği, karılarından birine çılgınca âşık olunca, Venedikli biyografi yazarının safça ifadesiyle, zihnini bu esaretten kurtarabilmek için onu hançerleyen Fatih Sultan Mehmet'e derin bir yakınlık besliyordu.
Sayfa 332Kitabı okudu
"Osmanlı padişahı İkinci Bayezid'e bir mektup yazar, saray mühendisi olarak hizmetinde çalışmak ve padişahın portresini yapmak üzere İstanbul'a yerleşmek istediği belirtir. Mektubunda Haliç'i ve ondan çok daha geniş olan İstanbul boğazını birleştirecek iki köprü yapmayı plânladığından da söz eder. İkinci Bayezid tarafından reddedilince Urbino'ya gider ve Cesare Borgia'nın hizmetine girer. Bu olaydan önce Fatih Sultan Mehmet'in portresini çizmesi için şehre davet edildiği de söylenir. Fakat daha sonra teklif Da Vinci'den daha yaşlı olan çağdaşı Venedikli Gentile Bellini'ye götürülür. Bellini şehre gelerek Fatih'in bir portresini yapar. 1480'de, yani Fatih'in ölümünden bir sene önce yapılan bu portre hâli hazırda Londra'daki National Gallery'de sergilenmektedir. Milano'nun Fransız hükümdarı Charles d'Amboise, 1506'da Da Vinci'yi geri çağırır."
Carpediem Kitap
Reklam
Fatih Sultan Mehmed hakkında...
-Arapça ve Farsça da dâhil olmak üzere 7 dil biliyordu. -Şairdi. Mahiyetindeki 185 şâirden 30'unu maaşa bağladı. Farsça ve Arapçaya çevrilmiş felsefi eserler okurdu. -Ünlü Ressam Bellini'yi İstanbul'a davet edip, portresini yaptırdı. -İstanbul'un fethi için, Musluhiddin ve Saruca Sekban gibi Osmanlı mühendisleri ile
Sayfa 129 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Büyük Sultan Fatih, resmini yapması için ünlü İtalyan ressamlarından Gentile Bellini'yi sarayına getirtmiş, lakin yeteneğinden emin olana kadar, saraydaki diğer kişilerin tablosunu yaptırtmıştı. Bellini'nin, Fatih'in ikna olması ile yaptığı bu çalışma, ressamın diğer tabloları ile birlikte, Fatih'ten sonra tahta geçen II. Beyazıt tarafından elden çıkarıldı. Tablolar Venedikli tüccarlar tarafından Avrupa'ya götürüldü.
Sayfa 127 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
BAK ŞU FATİH'İN YAPTIĞINA?
İtalya'da papaların yanı sıra, Rönesans dönemi prensleri ve krallar da yanlarında tercihen hümanist müşavirler bulunduruyorlardı. İtalya dışında Hermann von dem Busche, Avrupa'da en çok saygı gösterilen iki büyük hümanist tanımakta idi: Dinde reform isteyen Erasmus ve Reuchlin. Kayda değer ki, kendini Roma Kayseri (Kayser-i Rûm) ilan eden Fâtih Sultan Mehmed de sarayında ünlü hümanistleri bulunduruyor, onlara Roma tarihini okutuyor, Rönesans ressamlarından Venedikli ressam Gentile Bellini'yi davet edip tablolar yaptırıyor, aynı zamanda Bizanslı Kritovoulos'a kendi tarihini yazdırıyordu. Fâtih kuşatmadan önce İstanbul'dan İtalya'ya kaçmış olan Rum bilginlerine de, İstanbul'a geri gelmeleri için davette bulunmuştu. s.168
Sayfa 168 - İş Bankası Yayınları
Aa, Bergotte mu? Bergotte'un eserlerini kim tavsiye etti size?" Bloch'un tavsiye ettiğini söyledim. "Evet, burada bir kere görmüştüm o çocuğu, tıpkı Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet portresine benziyor. İnanılmaz bir şey! Aynı yay biçiminde kaşlar, aynı kemerli burun, aynı çıkık elmacık kemikleri. Bir de keçi sakal bırakırsa, ikisini ayırmak mümkün olmaz. Ne olursa olsun, zevkli çocukmuş, Bergotte büyüleyici bir zekâya sahiptir." Bergotte'a ne kadar hayran olduğumu görünce, tanıdığı insanlardan asla söz etmeyen Swann, iyi yürekliliğinden, benim için bir istisna yaptı ve şöyle dedi: "Kendisini çok iyi tanırım, isterseniz, kitabınızı imzalamasını rica edebilirim."
Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Fatih'in İtalyadaki kültürel akımları korumak ve kendi topraklarında yaymak için tutarlı bir politikaya giriştiğini düşünsek bile, bu çabalarının ölümünün hemen ardından terk edildiğini de belirtmemiz gerekir. Tahta oğlu Bayezid'in geçmesiyle birlikte, saraydaki Bellini'nin portresinin de aralarında bulunduğu birçok sanat eserinin bir şekilde elden çıkarıldığını biliyoruz. Kruşev dönemini andıran bir deMehmedisation sürücinin yaşandığı ve Fatihin tepki çeken birçok politikasının ters yüz edildiği II. Bayezid dönemi, eğer varsa imparatorluğun Batı'ya açılan kültürel penceresinin de kapandığı bir dönem olacaktı.
81 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.