Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
“Bülbülüm altın kafeste aman… Öter aheste aheste… Ötme bülbül, yarim hasta aman… Ah neyleyim şu gönlüme… Hasret kaldım sevdiğime…”
Sayfa 156
Bülbülüm Altın Kafeste
Bülbül ruhtur, kafes beden. Biri Rahman'ın nefesidir; diğeri dünyanın (her türden iktidarın) baskısı. O aheste ötüş ise tıpkı Hz. Mevlana'nın anlatımında ney'e dönüşen kamil insan'ın şiirsel sesidir.
Reklam
Bülbülüm Altın Kafeste
Bülbülüm altın kafeste Öter âheste âheste Ötme bülbül yarim hasta Ah neyleyim şu gönlüme Hasret kaldım sevdiğime Ben sana dayanamam yârim ben sana aldanamam Ben sana aldanamam yârim ben sana dayanamam Bülbülleri hâr ağlatır Aşıkları yâr ağlatır Ben feleğe neylemişim Ah neyleyim ben feleğe Beni her bahar ağlatır
Sayfa 64 - Türkmen KitabeviKitabı okudu
Bülbül'ün Sesinde Saklı Duran
Ne zaman bir bülbülün sesi duyulsa, uzak bir uğultu gibi şarkılar ruhumuzu sarsa ya da aşk ile vatan içimizde aynı anda tutuşsa, gidip o meşhur Selanik türküsüne düşer gönlümüz. Evet, her seferinde, bülbülüm altın kafeste. Sesin düğümlendiği, sözün sınırlandığı, hançerenin sustuğu bir an.
Sayfa 13
Bülbülüm Altın Kafeste Fikri
Özgür irade aleyhine ya da lehine nihai bir kanıt gösterilemez.
Sayfa 243 - Ayrıntı Yayınları, (çev. Abdullah Yılmaz)
Bülbülüm Altın Kafeste
Geçtiğimiz yüzyıl boyunca, suç işleyenlerin başka türlü davranmakta özgür oldukları ve bu varsayım temelinde cezalandırılmaları gerektiği inancı sosyoloji, psikoloji, kriminoloji ve daha az bir oranda da adli tıbbın onaya çıkmasıyla zayıflamıştır. Bu çalışma alanlarının hiçbiri, suç işleyenlerin özgür olmadıklarım kanıtlayamamıştır; ama onlar az ya da çok makul bir biçimde suç olaylarının yerleşim koşulları, aile durumu ve çeşitli genetik ve çevre koşulları bilgisinden kestirilebileceğini göstermişlerdir. Dolayısıyla, mahkemeler değilse bile sosyal bilimciler ve psikiyatrlar tarafından, suç işlerken yakalananların, özgür olmadıkları ve bu yüzden cezalandırmaya değil tedaviye ihtiyaçları olduğu savunulmuştur.
Sayfa 243 - Ayrıntı Yayınları, (çev. Abdullah Yılmaz)
Reklam
ACEMKÜRDÎ - Lütfedilen Mutluluk
❁ "Bülbülüm altın kafeste Öter âheste âheste Ötme bülbül yârim hasta Ah neyleyim şu gönlüme Hasret kaldım sevgilime" 「Acemkürdî Makâmında Türkü」
Sayfa 213 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Bülbülüm altın kafeste amann..
Neyimiz eksik küçüğüm, söyleyin bana. Biz size düşkünüz, siz de bize. Hepimiz halimizden memnunuz. İnsan başka ne ister?
"Bülbülüm altın kafeste, Öter aheste abeste. Örme bülbül yarim hasta, Ah neyleyim şu gönlüme Hasret kaldığım sevdiğime."
Sayfa 198 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Bir kızıl goncaya benzer dudağın”, “Bülbülüm altın kafeste”
Sevgilinin yüzü güle, ağzı goncaya benzetilir. Bülbül güle kavuşamamanın ızdırabı ile sabahlara kadar kalbini kanatarak âh çeker.
Sayfa 211Kitabı okudu
Türküler
Pencereden bakıyor / roman almış okuyor / kakülüne gül takmış / efil efil kokuyor Şad olup gülmedim eller içinde / soldu benim gülüm güller içinde İki keklik bir kayada ötüyor / ötme de keklik derdim bana yetiyor At üstünde kuşlar gibi dönen yar / kendi gidip ahbapları kalan yar Bülbülüm altın kafeste / öter aheste aheste Kimseye etmem şikâyet ağlarım ben halime / titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime Benzemez kimse sana tavrına hayran olayım / bakışından süzülen işvene kurban olayım Gamzedeyim deva bulmam / garibim bir yuva kurmam Dönülmez akşamın ufkundayız vakit çok geç / bu son fasıldır ey ömrüm nasıl geçersen geç Bakmıyor çeşm-i siyah feryade / yetiş ey gamze yetiş imdade
Sayfa 216Kitabı okudu
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.