Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
fıtratın delâleti sâdıkadır, doğrudur. Bunlardan tek bir şehadet dahi reddedilmezken, acaba gayr-ı mütenahî delâletler ve gayr-ı mahsur şehadetler ki, merkezi müttehid olan, mütedahil daireler gibi ittifak etmiş kalî ve halî dilleri ile ve cebhelerinde parlayan damga-i vahdet nakışlarıyla olan Zat-ı Zülcelal'i tesbihkârane şehadetli delâletleri nasıl reddedilebilir, sen söyle! Mesnevî-i Nurîye(Bd.)
203 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitabı Sterotipik etkilerin geniş ve kapsamlı bir analizi gibi düşünebilirsiniz. Damga kelime itibariyle o şeyin ne olduğunu, kime, nereye ait olduğunu veya olmadığını belli eden bir tasarımdır. Fakat kitabın içeriğinde damgalı bireyin (ki bu fiziksel, ruhsal, etnik, ırksal, dinsel, davranışsal...vb. olabilir) gerek bireysel gerekse toplumsal normalin karşıtı olduğunun altını çizer. Kişiler üzerinden damgalı bireyin itibarını sorgular ve kendi kendine ya da çevresince itibarsızlaştırılan bireye çözüm yolları önerir. Kısaca bu kitabı okurken sosyal psikoloji açısından oldukça kıymetli bilgiler edinebilirsiniz.
Damga
DamgaErving Goffman · Heretik Yayıncılık · 2019319 okunma
Reklam
Marvel bence şu 90 dönemine damga vuran Spiderman çizgi filmini aynı Xmen gibi geri getirecek çünkü Xmen 97 serisinde çok az gösterdiler ve aynı çizimle ya da Disney bu dönem çok para kaybettiği için fanları yemleyip disney üyeliği aldırmayı planlıyor.
·
Puan vermedi
Mehmet Uluğtürkan
Mehmet Uluğtürkan
tarafından yazılan ve @inkilapkitabevi tarafından yayımlanan Kurtuluş savaşına damga vuran sembollerden birisi olan gemi ile ilgili bir kitap okudum:"Rüsumat Kurtuluşun Hayalet Gemisi" 1920-1921 yılları Kurtuluş Savaşında her bir tüfeğin bile hayati önem taşıdığı bu yıllarda efsanelere konu olan Rüsumat No:4 isimli gemimiz Karadenizin azgın sularında seferler yapıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle o zamanlar Yunan-İngiliz donanmalarının devriye gezdiği, Kurtuluş Savaşına tüfek ve mermi taşıyan gemileri avladıkları dönemde Rüsumat isimli gemimizin olağan üstü şartlarda Batum limanından yüklediği mühimmatı İneboluya götürmesi gerekiyordu. Düşman gemilerinin devriye gezdiği ve ikmal için Ordu limanına yaklaşan Rüsumat yaklaşan düşmanı görmesi üzerine düşman tarafından ele geçirilmemesi için mürettebat tarafından batırılmış, ancak hem Ordu halkının özverisi ve mürettebatının gayreti ile batırılan gemi tekrar yüzdürülerek tarihe adını yazdırmayı başarmış ve cepheye silah taşımaya devam ederek Milli Mücadelede önemli rol almaya devam etmiştir. Milli Mücadele döneminde harika işler yapan bu gemiyi ve yaşananları okurken duygulanmamak elde değil. Harika bir kitap olmuş.
Rüsumat
RüsumatMehmet Uluğtürkan · İnkılap Yayınevi · 202345 okunma
İnanç ruhumuza bastırılan bir damga gibidir; ruh ne kadar yumuşak olur, ne kadar az karşı koyarsa ona bir şeyi mühürlemek o kadar kolay olur. Hele ruh bomboş ve darasız olursa, ilk inandırmanın ağırlığı altında daha da kolaylıkla eğiliverir.
İnanç ruhumuza bastırılan bir damga gibidir; ruh ne kadar yumuşak olur, ne kadar az karşı koyarsa ona bir şeyi mühürlemek o kadar kolay olur. Hele ruh bomboş ve darasız olursa, ilk inandırmanın ağırlığı altında daha da kolaylıkla eğiliverir.
Reklam
Bir kişi ne kadar yalancı olursa olsun; yaşamı ne kadar anla­şılması zor, gizli ve karmaşık olursa olsun ya da kopuşlar, yeni başlangıçlar ve geri dönüşler tarafından yönetilirse yönetilsin; eylemleri tamamıyla çelişkili ya da birbirinden kopuk olamaz
"Cumartesiler uğursuzdur. Salı günü işe başlamaz. Ayın son çarşambasını sayar. Muharremin onuna kadar az su içer. Kurban bayramlarında kesilen hayvanların kanına parmağını batırır, damga gibi alnının ortasına basar. Cinlerden, perilerden, şeytanlardan ödü kopar. Çarşamba karılarından, karakoncoloslardan titrer."
ve AlpArslan tarihe damga vurmaya gelir :)
İslam alemi açısından büyük bir gündü kuşkusuz, ama Semerkant için korkulu günler başlamıştı. Alparslan bu şehre uzun süredir göz koymuş, hatta geçmişte ele geçirmeye de çalışmıştı.
Sayfa 57 - PDF
Damgayı kafasında evirip çeviriyor, hangi oymağın hangi beyin, paşanın damgası olduğunu bir türlü bulamıyordu. Yalnız bu damga ona korku veriyordu. Böylesi damgalar hep uğursuzdu. Bir korkuyla gelir, bir korkuyla giderlerdi.
Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yalnız bu damga ona korku veriyordu. Böylesi damgalar hep uğursuzdu. Bir korkuyla gelir, bir korkuyla giderlerdi.
Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
“Maya değişir miydi? İnsan değişir, Tanrı’nın bastığı damga değişir miydi?”
410 syf.
8/10 puan verdi
İnsan Olmak Hiç Bitmez
Orhan Kemal'in "Vukuat Var" romanı, Türk edebiyatının önde gelen eserlerinden biri olarak kabul edilir ve yazarın toplumsal gerçekçilik akımı içinde kaleme aldığı önemli romanlarından biridir. Roman, genellikle sıradan insanların yaşamlarını, ekonomik ve sosyal mücadelelerini gerçekçi bir şekilde anlatmasıyla dikkat çeker. 1954
Vukuat Var (Hanımın Çiftliği 1)
Vukuat Var (Hanımın Çiftliği 1)Orhan Kemal · Everest Yayınları · 2017830 okunma
Mem- Zin
Mem-zin destanı halk arasında iki gencin arasındaki aşk destanı olarak geçse de hikâyeyi farklı kaynaklardan dinleyince öyle olmadığı anlaşılıyor. Exmede Xani destanı kağıda dökerken 3 karektere eşit koşullarda davranmayıp Mem'i ön planda tutmuştur,Mem-i aşkından ölüp biten biri olarak tasvir etsede olay örgüsü Mem-in böyle bir kişi
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.