Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
BİR HADİS-İ ŞERİF
مَنْ قَرَأَ حَرْفًا مِنْ كِتَابِ اللهِ فَلَهُ بِهِ حَسَنَةٌ وَالْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا، لَا أَقُولُ الَمَ حَرْفٌ، بَلْ أَقُولُ أَلِفٌ حَرْفٌ وَلَامٌ حَرْفٌ وَمِيمٌ حَرْفٌ.» "Her kim Allah'ın kitabından bir harf okursa onun için bu sebeple bir hasene vardır. Bir hasene on misli ile verilir. Ben: 'Elif lâm mim bir harftir.' demiyorum. Elif bir harf, lâm bir harf, mîm bir harftir."
Defin işleminden sonra ölen kişinin yakınları ve dostları hemen dağılmayıp biraz daha kabrin yanında kalırlarsa, yeni gömülen kişi kabir şokunu daha çabuk atlatıp kabrine alışır ve sorgu meleklerine vereceği cevabı hazırlamaya çalışır. Eğer kabrin yanında beklerken Bakara Sûresi’nin tamamını veya baş tarafından Elif-lâm-mîm ile sonundan Âmene’r-resûlü’yü okurlarsa çok iyi olur.
Reklam
Defin işleminden sonra ölen kişinin yakınları ve dostları hemen dağılmayıp biraz daha kabrin yanında kalırlarsa, yeni gömülen kişi kabir şokunu daha çabuk atlatıp kabrine alışır ve sorgu meleklerine vereceği cevabı hazırlamaya çalışır. Eğer kabrin yanında beklerken Bakara Sûresi’nin tamamını veya baş tarafından Elif-lâm-mîm ile sonundan Âmene’r-resûlü’yü okurlarsa çok iyi olur.
Sayfa 52 - www.tomorhoca.com Adapazarı 2022, 8. BaskıKitabı okudu
Bakara suresi : " elif. lam. mim. " ile başlar...
Kur'ân talebesinin ilk oryantasyonu, hiçbir şey bilmediğini kabul etmesidir. Kur'ân talebesinin ilk oryantasyonu "elif. lâm.mîm”dir. Bu ne demektir peki? Bilmiyorsunuz ve buna alışsanız iyi olur. "Allah bilir, siz bilmezsiniz." (Bakara, 216)
Mukattaa Harfleri
Bu harfler, indirilmiş olan bu Kitab'ın insanların konuşurken kullandıkları aynı harflerden meydana geldiğine, bununla birlikte Allah'ın kelamı olduğu için de mucize olduğuna işaret etmektedirler. Bir harf ya da birkaç harf ile başlayan sûrelerin çoğunda da kitap, vahiy ya da zikirden söz edilmektedir. Nitekim Bakara sûresinde de "elif, lâm, mim. Bu o kitaptır ki onda hiç şüphe yoktur..." buyurulmaktadır.
Sayfa 132Kitabı okudu
Hûd Suresi
1. Elif, Lâm, Râ. Dinle bak, ey insan! Rabb'inden sana bir mesaj geldi: Bu okuyacağın/dinleyeceğin mesaj, öyle mükemmel bir Kitaptır ki, onun her bir ayeti, sonsuz ilim ve hikmet sahibi Allah tarafından mükemmel bir ölçü ve âhenk ile gâyet muntazam ve sağlam bir şekilde düzenlenmiş, her türlü şüphe, çelişki, yanlışlık ve bozulmaya karşı özenle korunmuş ve her akıl sahibinin anlayıp ibret alabileceği biçimde açık ve net olarak ortaya konmuştur.
Reklam
"Peki Müslüman olmanız, sizi ateşten kurtarmaya yetmedi mi..."
Ebû Musa anlatıyor: Allah Resûlü şöyle buyurdu: "Cehennemin kalıcı sakinleri ile Müslümanlardan bazıları orada bir araya geldiklerinde, inkârcılar Müslümanlara şöyle sorarlar: Sizler Müslüman değil miydiniz?' Müslümanlar, 'Evet.' derler. İnkârcılar, 'Peki Müslüman olmanız, sizi ateşten kurtarmaya yetmedi mi ki, bizimle birlikte cchenneme geldiniz?' diye sorarlar. Müslümanlar, 'Bizim bazı günahlarımız var; o günahlarımızın cezasını çekmek için buradayız.' derler. Allah, onların bu karşılıklı konuşmalarını işitir ve cehennemdeki Müslümanların çıkarılmasını emreder. Orada kalan inkârcılar bunu gördükleri zaman, 'Keşke biz de Müslüman olsaydık da onların cehennemden çıktığı gibi çıksaydık!' derler." Sonra Allah Resûlü şu âyeti okudu: "Elif lam ra. Bunlar Kitabın ve apaçık olan Kur'ân'ın âyetleridir, inkârcılar, o gün Müslüman olmayı çok arzu ederler." (Hicr, 15/1-2)
Sayfa 248Kitabı okudu
Nefes Sırrı
Şeyh Necmeddin Kubrâ ise meşhur risalesinde nefes sırrını şöyle anlatıyor: — Allah'ın zat ismi «hâ - he» harfinden ibaret olup başındaki «elif» ve «lâm» harfleri tarif edatıdır, işte her nefeste bu harf ve isim cereyan eder. Sahibi ister farkında olsun, ister olmasın. O şey ki, içinde o isim cereyan etmez, hayata müstehak değildir. Şu halde bütün canlıların nefes alış ve verişleri, bilen ve bilmeyen için hep o isimledir. Marifet yolcusuna düşen borç ise bu inceliği bilmek ve her nefeste Allah ile olarak huzuru elde tutmaktır.
Sayfa 27 - Büyük Doğu Yayınları, 7. Basım / Şubat 2009Kitabı okudu
Ve “dîn” ta’rîf ve ahd için, “elif ve lâm” ile geldi. Binâenaleyh o, ma’lûm ve ma’rûf olan dîndir; ve o, Hak Teâlâ’nın (Âl-i İmrân, 3/19), ya’ni “Muhakkak indallah olan dîn, islâmdır” kavlidir. O da inkıyâddır. Böyle olunca “dîn”, senin inkıyâdından ibârettir. Ve “min-indillâh olan dîn”, senin ona inkıyâd eylediğin şer’dir; imdi “dîn”, inkıyâddır. Ve “nâmûs”, Allah Teâlâ’nın şer’ eylediği şer’dir. Binâenaleyh Allah Teâlâ’nın, kendisi için şer’ettiği şeye inkıyâd ile muttasıf olan kimse “dîn” ile kāim olan ve onu ikāme eyleyen, ya’ni onu inşâ eden kimse oldu.
Sayfa 527 - cilt 1
Lâm, elif'le buluştuğunda lâ olur evlat! 'Lâ ilâhe, Allah'tan başka ilah olmadığına iman etmektir. Lâm ile elif arasında sema'ya duran mürid, elif veznine bürünür; lâm ve elif'le cem olur, 'illa' manasına gelir. Semâ'nın tesiriyle, dünyadan el çekip Allah'a ulaştığı vakit, illallah (ancak Allah vardır)'a vasıl olur.
Reklam
Her sır, sırrını söylerdi: Her kapıdan da bin bir yol ile giriş başladı. Her yol başında bir kılavuz vardı. Ve kenz sırrını zehir etti harf harf: " Elif... Lam... Mim..."
5. bölüm
Araf Suresi Elif, lâm, mim, sâd: “Elif, lâm, mim, sâd.” Kitâbun unzile ileyke fe lâ yekun fî sadrike harac: “(Allah) Bu kitabı sana göğsünde sıkıntı olsun diye indirmemiştir.” Minhu litunzire bihî ve zikrâ lil mu’minîn:1 “(Bu kitabı) Mü’minler için öğüt olsun (uyarı olsun, nasihat olsun) diye indirmiştir.” Ittebiû mâ unzile ileykum min rabbikum: “Rabbinizden size indirilene tabi olun.” Ve lâ tettebiû min dûnihî evliyâ’: “Ondan başka dostlara tabi olmayın.” Ondan başka dostlar edinmeyin. Başkalarının sözünü, kelamını Allah’ın sözünün önüne koymayın, Allah’ın sözüyle beraber başkalarının sözüne tabi olmayın, sadece Allah’ın size indirdiğine tabi olun. Kalîlen mâ tezekkerûn:2 “Ne kadar da az düşünüyorsunuz!” Bizi, ayetlerini sıkıntı olarak görenlerden eyleme ya rabbi! Ayetlerini uyarı ve ikaz olarak alanlardan eyle. Ayetlerinden öğüt alanlardan, nasihat alanlardan, vahyine tabi olanlardan eyle ya rabbi! Vahyinden başka kelamlara, başka sözlere tabi olanlardan eyleme ya rabbi! Senden başka dost edinenlerden eyleme ya rabbi! Bizi düşünenlerden, tefekkür edenlerden, vahyini, söylediklerini anlayanlardan eyle ya rabbi!
KADERİN İSBÂTI VE KADER KONUSUNDA KONUŞUP DERiNE DALMAKTAN SAKINDIRMA
Ebû Mûsâ el-Eș'arî Ömer b. el-Hattab`a "Bizim tarafimızda bazı kimseler kader hakkında konuşuyorlar" diye mektup yazdı. Bunun üzerine Ömer raduyallahu anh) ona şöyle cevap verdi: Bismillâhirrahmânirrahîm Allah'ın kulu, müminlerin emîri Ömer b. el-Hattâb'dan Abdullah b. Kays el-Eş'arî'ye... Bundan sonra; Şüphesiz
209 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.