Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Spinoza, insan duygulanımlarını "edilgen" ve "etkin" olarak ikiye ayırır; bunlardan birincisi kişinin dışından, ikincisi de içinden doğar. Özgürlüğe ve mutluluğa giden yol, edilgen duygulanımlardan etkin duygulanımlara geçişle, kişisel özerklik ve dışsal unsurların pençesine düşmeme maksadının gücüyle özdeşleştirilir. Erdem, "kendi doğamızın, yasalarına göre hareket etmek", mutluluk da kendi varlığımızı koruma yetimiz anlamına gelir. Bu Nietzcheci çizgiye paralel olarak bir kendi kendine yeterlilik öğretisi izlenimi verebilir; ama Spinoza gayet iyi biliyordu ki biz yalnızca kendimizi korumak için değil, aynı zamanda kendimizi mükemmelleştirmek için de dışımızdakilere -ben olmayana- bağımlıyızdır. Şunu yazmıştır Spinoza: "Hiçbir şey insana insandan daha faydalı değildir."
"Gerçek mutluluk hislerde yatar ve erdem bunlardan hiçbirini tatmin etmez."
Reklam
Her şeyi bildiğimden ötürü hiç bir şey yok artık, benim için. Benim için artık ne umut var, ne bunaltı, ne mutluluk, ne erdem, ne gün, ne gece, ne sen,ne ben hiçbir şey.
Merhum öykücümüz Rasim Özdenören'in o sözünü hatırlamanın yeri geldi sanırım: "Bol bol okuyun, okumayı terk etmeyin. Derdi olan insan okur, derdi olmayan da okuyarak dert sahibi olur. Asıl mesele derdimizin olmasıdır." Durduk yerde dert sahibi olmak, dert sahibi olmayı dilemek, bunun için çaba sarf etmek; mutluluk öğretisi üzerine bina edilen bir dünyada kulağa tuhaf gelebilir. Wilhelm Schmid'in ifadesiyle bu "mutluluk diktatörlüğü”nün gönüllü tebaası olanları, derdin erdem olduğuna ikna edebileceğimizi sanmıyorum. Belki önlerine, Dostoyevski'nin Yeraltından Notlarındaki o soruyu koymakla yetinebiliriz: "Kolay elde edilmiş bir saadet mi yoksa insanı yücelten bir ızdırap mı daha iyidir?”
En gözalıcı gün ışığı, ne pahasına olursa olsun akılcılık; aydınlık, soğuk, dikkatli, bilinçli, içgüdüsüz yaşamın, içgüdülere karşı direnen yaşamın kendisi yalnızca bir hastalıktı, bir başka hastalıktı — ve kesinlikle "erdem"e, "sağlık"lılığa, mutluluğa geri dönmenin bir yolu değildi... içgüdülerle savaşmak zorunda olmak — budur dekadansın formülü: yaşam yükseldiği sürece, mutluluk eşittir içgüdü.Kendisi de kavradı mı bunu? Kendini kandıranların bu en akıllısı Sokrates? Sonunda söyledi mi bunu kendine, ölüme karşı sergilediği cesaretin bilgeliğiyle?...
Akıl = erdem = mutluluk sadece şu anlama gelir: Karanlık arzulara karşı sürekli bir gün ışığı oluşturmalı — aklın gün ışığı.
Reklam
Bir söylenceye göre Herakles genç bir delikanlıyken iki peri onu ziyarete gelir. Mutluluk ve Erdem adındaki bu periler Herakles'ten bir seçim yapmasını isterler: Ya rahat ve kolay bir yaşam sürecektir ya da zor ve onurlu bir yaşamı olacaktır ama ikisine birden sahip olamayacaktır. Gerçek bir kahraman olarak Herakles zorlu ve onurlu yaşamı seçer.
Sayfa 186 - Say yayınları, Herakles.Kitabı okudu
Erdem de hiç kuşkusuz, en güzel kokuyu yakıldığı ya da ezildiği zaman veren değerli tütsülere benzer; gerçekte mutluluk çok çok kötülüğü, mutsuzluk da erdemi doğurur.
144 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
MARCUS AURELİUS / KENDİME DÜŞÜNCELER M.S. 161-180 yılları arasında Roma İmparatoru ve aynı zamanda stoacı bir filozof olan Marcus Aurelius , Kendime Düşünceler adlı kitabında stoacı felsefenin temel ilkelerinden bahseder . Kitap 12 bölümden , daha doğrusu 12 kitaptan oluşmaktadır . Eşitlik ve özgürlükten yana olan Aurelius , mutluluğa ve huzura kavuşmanın ancak ve ancak kişinin kendisinden , kendi iç dünyasından geçtiğini savunur ve bu bağlamda mutluluk ve huzuru dışarıda arayan veya bir başkasına bağlayan kişi mutlak mutsuz ve huzursuz olacaktır .Doğayla uyum ve denge içinde olmak kişinin mutluluğuna ve huzuruna giden yolda şüphesiz şarttır . Kitapta , Tanrı , ahlâk , yaşam , ölüm , mutluluk , huzur , doğa , ideal yönetim , erdem , kader , yazgı , iyilik , kötülük gibi kavramlardan bahsediliyor . Felsefe seven herkesin okuması gereken tam bir başucu kitabı .
Kendime Düşünceler
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · İş Bankası Yayınları · 202215,1bin okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
karamsar bir yol gösterici
Schopenhauer kitaplarını afilli aforizmaları bulup çıkarmak için okuyor birçok kişi. Eminim ki onu okuyan çoğu kişi felsefesinden habersiz. Bu yüzden ‘karamsar felsefeci’ olarak anılıyor. Oysa karamsarlığının içindeki güzelliği görebilmek ve kitaplarını doğru yorumlamak için onun felsefe sistemini bilmek gerekir. Ben de biraz bu felsefe sistemini
Hayatın Anlamı
Hayatın AnlamıArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 20102,870 okunma
Reklam
...dünyada olanlar benim dışımdadır ve benim gücüm dahilinde olan sadece dünyayı algılayışıma ve tepkilerime dair seçimlerimdir. Ve erdem, yani doğayla uygun yaşam, bu seçimlerdedir.
"Kendisini mutlu sanan veya öyle inanan insanların aslında ne kadar aldandıklarını, dünyanın bir rahatlık ve mutluluk yurdu olmadığını, ölümden sonraki mutluluğu elde etmenin ise en büyük erdem olduğunu düşündü."
Sayfa 295 - Kapı Yayınları
·
Puan vermedi
Afrikalı Leo
AFRİKALI LEO/AMİN MAALOF Ben Hasan, tartıcıbaşı Muhammed'in oğlu, ben Giovanni Leone de Medici; bir berberin sünnet ettiği, bir papazın vaftiz ettiği ben. Şimdi Afrikalı diye anılıyorum ama Afrikalı değilim Avrupalı da Arabistanlı da değilim. Bana Grenadalı, Faslı, Zeyyatlı da derler ama ben hiçbir ülkeden, kentten ya da boydan değilim.
Afrikalı Leo
Afrikalı LeoAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202214,3bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.