Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ve bu Bilim İnsanlarının çoğu Hezârfen (Polimat) idi.
Bugün Çin'in Sincan bölgesinde kalan Kaşgar'da yaşayan ve mukaye­seli dilbilimi alanını kuran Kaşgarlı Mahmut tam anlamıyla bir Türko­log ve etnograftı. Bugün Kırgızistan sınırlarında yer alan Balasagun'da doğan Yusuf Has Hacib ile Nişaburlu Nizamülmülk ise idarecilerine sunmak üzere siyasi gerçeklik ile felsefi prensipleri harmanlayan me­tinler yazmakta hüner sahibiydiler. Bugünkü Kazakistan'ın güne­yindeki Otrar şehrinde doğan ve birçok alanda eser veren Farabi ideal devletin nasıl olmasına ilişkin önemli bir kitap yazmıştı ve kitabında düşünürleri kullanmayı bilmeyen bir toplumun suçu ancak kendisinde araması gerektiğini vurgulamıştı.
Sayfa 54 - Kronik KitapKitabı okuyor
Atsız'ın Kalem Kavgaları ve Kalem Kavgalarında Atsız Üslubu 1930'lardaki kalem kavgaları: Atsız, kalem kavgalarıyla da tanınmış bir isimdir. Onun deyişiyle "mürekkepli kalem tartışmaları” ilk yazı hayatından vefatına kadar sürer. Bu tabiri Atsız, 1956 yılında Ocak gazetesinde yazdığı "Bir Felsefe Öğretmeninin Yanlışları"
Reklam
Atsız'ın Orhun'daki eleştirilerinden biri de Hasan Âli (Yücel)'nin Türk Edebiyatına Toplu Bir Bakış kitabı için yazılmıştır. "Alaylı Âlimler" başlıklı yazının girişinde dönemin genel eleştirisi bulunmaktadır. Atsız'ın, 1930'ların ilk yarısı için yaptığı bu genel eleştiri bence önemlidir. Bu sebeple ilk paragrafı
Aydınlanma düşüncesi açısından akıl, ahlâkî, dinî ve politik sorunlarda en yüksek başvuru kaynağı olduğundan, bütün inançları, kanunları, sanat eserlerini ve kutsal metinleri yargılama kriteri hükmünde olup, kendisinin herhangi bir kriter tarafından yargılanması söz konusu değildir
O halde, burjuvazi olmadan filozofların var olmaları neredeyse imkânsızdı. Buna karşın, filozoflar olmadan da burjuvazinin ne özgüveni ne de felsefi temeli eksiksiz olurdu.
Felsefeyi Yaşayan İnsanların Topluluğu
Felsefeyi yaşayan, kendini düşüncelere adama aracılığıyla birleşmiş insanlar arasında yeni, birbirine sımsıkı bağlı bir topluluk, düşünsel ilgiler topluluğu diyebileceğimiz bir topluluk gelişir. Bu düşünceler yalnızca herkesin yararına değildir; ayrıca özdeş olarak herkesin kendi düşüncesidir.
Sayfa 42
Reklam
Edebi metinler teknik bir dil kullanılarak yazılmadığı için, felsefi kavramların kamuoyu üstündeki etkisini anlamak konusunda felsefi metinlerden daha faydalıdır.
Umberto Galimberti, muhteşem son kitabında zamanımızın efsanelerini ve bunlardan biri olan mutluluk efsanesini incelemektedir; kendisi, bununla ilgili olarak, sadece felsefi bakımdan değil, aynı zamanda psikolojik ve insani açıdan da çok önemli şeyler dile getirmektedir. Kitapta yer alan bazı metinleri alıntı­lamak isterim: Mutluluk, ister bir ütopya, ister yaşanmış bir deneyim olsun, her halükârda, her insanın arzuladığı yaşamsal bir durumdur; insanlar ona ulaşmayı beceremediklerinde, bu başarısızlığı baş­kalarına ya da aşk, sağlık, para, dış görünüş, çalışma koşulları, yaş ve benzeri gibi kontrolümüz dışında olan etkenlere, dış şartlara atfederler. Bu; çoğumuzu, mutlu olma da demiyorum ama hiç olmazsa mutluluğa karşı istekli olma görevinden azat etmektedir çünkü bize bağlı olmayan koşullar karşısında yapabileceğimiz bir şey yoktur.
Sayfa 91
syf.100-101
Helenistik dönem boyunca felsefi yaşam son derece canlıydı, ancak ne yazık ki bunun hakkındaki bilgilerimiz çok eksiktir. Eğer o dönemde yazılanların tümü günümüze ulaşabilseydi, dönem hakkında bilgimiz kuşkusuz çok farklı olurdu. O zamanın filozoflarının yazıları, günümüzdekilerin tersine, binlerce kopyayla geniş ölçüde dağıtılamıyordu. Her
Dost kitabeviKitabı okudu
Kişi ister dini bir bakış açısına sahip olsun isterse olmasın, dinin insan hayatındaki yeri inkar edilemez. Bu antolojiyi tetkik etmek ferahlatıcı ve zahmete değer bir yolculuğa çıkmaktır, bu yolculuk dini felsefi olarak anlamaya çalışan insan aklı­nın yolculuğudur. Burada takdim edilen konulan keşfeden tefekkür sahibi şahıslar, insan varoluşunun önemli bir boyutuna dair basiretli derin kavrayışlar kazanmakla mükafatlandırılacaktır.
337 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.