Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ç: İnsanlar sakatlara ve körlere sadaka verirken, ne­den filozoflara asla vermezler? D: Çünkü genç adam, insanlar bir gün kör veya sa­kat olabileceklerini bilirler, ancak filozof olacaklarını hayal bile edemezler.
Ne sandın?Adam devasa bir Filozof!
Gerçeği kabul et, dedi Breuer kendi kendine. Bu tartışmalarda kontrolü ele geçirmene imkân yok. Nietzsche cevaplamak istemediği soruları kolayca gözardı edebiliyor.
Reklam
_Tanrı, ışığı yaratmıştır. Demek ki ilk Üstad-ı Azam Mason, Tanrı’nın kendisidir. _Adem Baba, ilk masonlardandır ve Tanrı tarafından Cennete mason olarak kabul edilmiştir. Bu, masonluğun eylem olarak değilse de bir oluş kudreti olarak daima var olduğunu söylemenin bir tarzıdır. Çünkü masonluk, insan ruhunun ilk ve eski bir ihtiyacına cevap
:D
Ç: İnsanlar sakatlara ve körlere sadaka verirken, ne­den filozoflara asla vermezler? D: Çünkü genç adam, insanlar bir gün kör veya sa­kat olabileceklerini bilirler, ancak filozof olacaklarını hayal bile edemezler.
Sayfa 22 - Hertik YayınlarıKitabı okudu
Abelard ile Heloise
Abelard, Pierre, Abailard veya Abeilard da denir (1079-1142). Fransız din bilimci, filozof ve yazar. Brötanya'da doğdu. Taşrada başladığı eğitimini Paris'te tamamladı. 1100'de Paris civarında bir din bilim ve retorik okulu açtı. Retorik ve skolastik felsefe dersleri verdi, kısa zamanda kuşağının en önemli felsefecileri arasında yer
Sayfa 371 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
Ç: İnsanlar sakatlara ve körlere sadaka verirken, ne­ den filozoflara asla vermezler? D: Çünkü genç adam, insanlar bir gün kör veya sa­kat olabileceklerini bilirler, ancak filozof olacaklarını hayal bile edemezler.
Reklam
Ç: İnsanlar sakatlara ve körlere sadaka verirken, neden filozoflara asla vermezler? D: Çünkü genç adam, insanlar bir gün kör veya sakat olabileceklerini bilirler, ancak filozof olacaklarını hayal bile edemezler.
Kant bir hümanisttir. Yani o ahlakın kaynağım İnsanî varlı­ ğı aşan herhangi bir dış, aşkın ilkede bulmaz. Ona göre ahlakın J&ynağı Tann bile değildir. Kant’a göre, insan otonom bir varlık­ tır. Yani o kendi yasasım kendisi koyar ve kendi koyduğu yasası­ na itaat etmesi de onun özgürlüğüdür. O halde ahlak yasasının kaynağı, Kant’a göre,
Gazzali, sadece İslam dünyasında değil, özellikle Batı'da olmak üzere, tüm dünyayı ilmiyle, fikir ve eserleriyle etkileyen nadide alimlerdendir. 1145 yılında, Dominicus Gun dissalinus, bu değerli ilim adamının Makâ sıd el- Felâsife adlı eserini, Logicö et Phi losophia Algazelis Arabis adıyla Latinceye çevirmiştir. St. Thomas d'Aguina, Albertus Magnus, Roger Bacon, Descartes, David Hume, gibi filozoflar da doğrudan veya dolaylı olarak Gazali'in fikir ve eserlerinden etkilenmişlerdir. Ünlü Alman düşünürü kant'ı bile etkilediği bazı kaynaklarda geçmektedir. 14. yüzyılda üç şüpeci filozof, Peter d'Ailly, Nicolaus d'Autricourt, Guillaume d' Occam "sebeplik" sorusunda Gazali'den ilham aldılar. Gazalinin birçok eseri vardır ve hatta bu kadar eseri, 53 yıllık bir ömre nasıl sığdırdı ğı da insanlarca hayretle karşılanmaktadır. Eserlerinin sayısının 1000'e ulaştığı, Mevduât-ul-Ulum kitabında bildirilmektedir..
ENDÜLÜS'TEN BİR ARİF MUHYİDDİN İBN ARABİ
Soyu cümertliği ve hayırseverliği ile şöhret bulmuş Tay kabilesinden Adi b. Hatim et-Tai'ye uzanan İbn Arabi, Endülüs'ün Mürsiye(Murcia) şehrinde 560/1165 tarihinde dünyaya geldi. Babası Ali b. Muhammed, dönemin Endülüs sultanlarından Muhammed b. Sa'd b. Merdeniş'e (Merdis) yakınlığı ve ünlü filozof İbn Rüşd ile de dostluğu bulunan bir zattı.
Reklam
Filozof Et :D
Doğdum büyüdüm okuma, başıma oldu dert; Askerlik çağı, vazife hitam, emir, terhis et... Dünya evi varmış, anladım o da dert... Alnıma çizilmiş tımarhane elim âkibet cür'et Sonu ne olur bilmem ne bir adalet? Uyan kabrinden ey ünlü filozof Sokrat, Yolunu öğret beni de filozof et.. Ya da Allah’ım yeter azat et...
lki Yunanlı filozof arasında kurguladığı bir diyalog, Schopenhauer'in bu inançlardan ne kadar rahatlık sağladığı sorusunu ortaya atmıştır. Bu konuşmada Phi­lalethes, Thrasymachos'u (su katılmadık bir kuşkucu), bireyin tahrip edilemez özü yüzünden ölümün korkunç olmadığına inandırmaya çalışmaktadır. Her bir filozof o kadar bilinçli ve güçlü bir şekilde akıl yürütür ki, okur, yazarın duygularının hangi yönde olduğunu anlaya­maz. Sonunda kuşkucu Thrasymachos ikna olmaz ve son sözler söyle­nir. Philalethes: "Var olmak istiyorum dediğin zaman bunu söyleyen yalnız­ca sen değilsindir. Bunu her şey söyler, en ufak bilinci olan her şey. Bu bireyin değil varoluşun kendisinin çığlığıdır. . . . Yalnızca kendinin ve varoluşunun gerçekte ne olduğunu, yani evrensel yaşama isteği olduğunu güzelce kabul et, o zaman bütün bu soru sana çocukça ve saçma gö­rünecektir. Thrasymachos: Bütün filozoflar gibi çocuksu ve saçma olan sensin ve eğer benim yaşımdaki bir adam böyle aptallarla onbeş dakika konu­şuyorsa yalnızca eğlendirdiği ve zaman geçirmeme yardım ettiği içindir. Katılmam gereken başka işler var, bu yüzden hoşçakal.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.