Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Aristoteles'e göre de gerçek anlamda var olan
Yani ezeli-ebedi, değişmez bir varlığa sahip olan şeyler bireyler değil, formlardır; formlar arasında da salt Form olan Tanrı'dır. Öte yandan maddeden bağım­sız Akıllar, gök kürelerinin akılları ve nihayet ne olduğu tam olarak bilinme­yen Faal Akıl da Tanrı'yla bu gerçekten ve tam olarak var olma ayrıcalığını paylaşırlar. *****
Sayfa 190 - İSTANBUL BiLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYlNLARIKitabı okuyor
Kültürel Alan
Filipin Devrimi, geniş halk kitlelerinin genel uyanışı olmadan hiçbir şekilde ilerleyemez. Halk demokrasisi veya yeni türde bir ulusal demokrasi konsepti, devrimci kitle hareketinin kültürel faaliyetlerini desteklemelidir. Ulusal, bilimsel ve kitlesel bir kültür, bugün hâkim olan emperyalist, feodal ve insan karşıtı kültürü alt edip devirmelidir.
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
"Müzik, spesifik müzikal formlar icat ederken, mitik düzeyde zaten var olan yapıları tümüyle yeniden keşfediyor gibidir."
665 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Alanında başyapıt kabul edilen Germain Bazin’in “Sanat Tarihi” kitabı; tarihöncesi dönemlerden 20. Yüzyıl başındaki sanata kadar kapsamlı bir sanat tarihi kitabı. Tarih öncesinden itibaren dünya uygarlıklarının sosyal, toplumsal, siyasal ortamının, ikliminin, kültürünün etkisi ile dünyaya malolmuş sanat eserlerini inceliyor. Başlıca dünya uygarlıklarının her birini; tarihsel arka planı, heykeltraşlık, mimarlık, resim,… gibi farklı sanat eserleri üzerinden inceliyor. Bence eserin en önemli özelliği; Sanat ürünlerini ve olaylarını, zaman içinde art arda gelişleri içinde ele alıp sergilemekle kalmayıp, onları, kaynakları olan uygarlıklarla, dünya görüşleriyle ve tarihsel - toplumsal gerçeklerle ilişkisi içinde ele alıp yorumluyor. Eserin bir diğer önemli özelliği; Birbirinden uzak ve farklı zaman ve mekanlarda olmalarına rağmen sanat formlarının benzerlikler gösterdiğini ve bu formlar ile insan düşüncesinin evrimi arasındaki bağlantıyı vurgulamasıdır. Sanat tarihine ilgi duyanlara mutlaka okumalarını tavsiye ederim.
Sanat Tarihi
Sanat TarihiGermain Bazin · Kabalcı Yayınları · 201531 okunma
712 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Geleceğin Dünyasından Geçmişin İzleri
1960’lı yıllarda yazılmış, epik ve modern bir destansılığa sahip olan “Dune” evrenine giriş niteliği taşıyan bu yapıtın henüz ilk sayfalarında şu diyaloglar geçmektedir: "Neden insanları bulmak için sınav yapıyorsunuz?" diye sordu. "Sizi özgürleştirmek için." "Özgürleştirmek mi?" "Bir zamanlar, insanlar
Dune
DuneFrank Herbert · İthaki Yayınları · 202111,6bin okunma
Toplumsal formlar, giysiler, estetik değerlendirmeler, insanın kendini ifade ettiği tüm stiller, modanın yarattığı kesintisiz dönüşümler çerçevesinde kavranıyorsa, o zaman moda -yani yeni moda- bu bakımlardan sadece üst zümrelere etki eder. Alt tabakalar üsttekilerin stilini sahiplenmeye başladığında, üsttekilerin kendi etraflarına çektiği sınırı aşmış, o modayla simgelenen sınıfsal bütünlüklerini ortadan kaldırmış olurlar; işte o zaman üst zümreler o modadan vazgeçip, yine kendilerini geniş kitlelerden ayırt etmelerini sağlayacak başka bir modaya yönelirler. Ve oyun baştan başlar.
Reklam
FÜTÜRİZM İtalya , 1910’da Milano’da Şair Marinetti’nin önayak olduğu çok özgün bir akım olan fütürizm ‘i ortaya koydu. Bu akımın ilk sergisi 1912’de açıldı. Fütürist estetik, makinelerin urettigi kesin çizgili ve pürüzsüz formlar yüceltti ve art arda gelen olayların bir çeşit plastik eşzamanlılığında dinamik güçleri dile getirmeyi amaçladı.
Sayfa 551Kitabı okudu
Toplum fazlasıyla güçlüdür ve kendini oldukça çeşitli formlar altında yeniden üretir; onaylamadığı aşka çokça burukluk karıştırır...
Sayfa 146 - İletişim yayınlarıKitabı okudu
Geometri İslam ve Yahudilik'te de önemli yer tutar. Özellikle de İslam mimari ve yazım tekniklerinde. Örne­ğin Kufi yazımında geometrik formlar etkili olmuştur. Benzer şekilde Gothik Katedrallerin inşasında ve her türlü kentleşme (Urbanization) projelerinde Geometri en belir­leyici unsurdur. Geometri Hıristiyanlığın en önemli ve olmazsa olmaz simgesi ve sembolü olan Haç'ın şifresini taşır. Bir "Küp"ün altı kanadını açtığınızda ortaya bir "Latin Haçı" çıkar.
Bazı çağların düşünsel temelini oluşturduğunu düşündüğüm fikirlere çok kısaca değineceğim. Klasik Yunan’da bu, varlık fikriydi - birlikli, tözsel ve tanrısal bir varlık; ama panteizmde olduğu gibi şekilsiz değil, anlamlı somut formlarda var olan ve o formlar içinde şekillendirilebilecek bir varlık. Ortaçağ Hıristiyanlıgı’nda bunun yerini Tanrı
Reklam
Eski Yunanlıların gerçekçilik alanında yaptıkları deneyler, keskin hatları ve birbirinden farklı yüzeyleri, bu ulus ölçü ve saptama eğilimine kolaylıkla cevap veren erkek bedeni üzerinde temellenmişti. Oysa hint estetiği kadınsıydı. Kadın vücudu hacminden çok ten- bakımından etkileyiciydi ve dolayısıyla canlandırılmasındaki belirsiz geçişler, dünya üzerinde belirli ve saptanmış bir şey görmeyi reddeden ya da göremeyen hintlinin bakışına daha uygun düşüyordu. Kasal nitelikleri abartan hint sanatçıları, hayat veren hayatı sürdüren her şeyin üzerinde önemli durdular ve böylece görüntüledikleri vücutları, meyveyle yüklü ağaçlar gibi eğilmiş bir halde ve dolgunluğun simgeleri gibi ortaya koydular. Eski yunan heykeltraşlığının evrimi, bağlı olduğu duvardan gittikçe daha fazla sıyrılması ve üç boyutlu luğun zafer kazanması yönündeydi. Oysa hint heykeltraşlığı bu tarz bağımsız heykeller yapılması konusunda geç kaldı. Heykeltraşlık ürünü olan formlar, Kaya’nın yüzünden ayrılmış değillerdi ve roman sanatının tersine, anıtsal yapının değerlerine tamamen boyun eğmiyorlar ve Hintliler hiçbir şeyi çevresinden ayrılmış ve farklı olarak görmedikleri, ama her şeyi her şeyin içinde gördükleri için canlılıklarını hâlâ bir parçası oldukları Kaya blokundan alıyorlardı.
Sayfa 463Kitabı okudu
Geceye övgü
Gece, uyku zamanı olduğu gibi, düş görme zamanıdır da. Gördüklerimizi, işittiklerimizi, kokladıklarımızı ve düşündüklerimizi sınırlayan diller, formlar, davranış biçimleri ve algısal paradigmalar, kendine özgü bir biçimi ve dili olan düşlerin yapısına aykırıdır. Düşlerde renkler, görüntüler, insanlar, duygular ve düşünceler özgürce birbirine karışır ve benzersiz bileşimler yaratırlar. Öylesine özgürdür ki düşler, onları söze dökmekte güçlük çekeriz - insan zihnini gün boyunca biçimlendiren o katı yapılar düşlerimizi dillendirmeye yetmez, hatta engel olur.
Sayfa 21 - İletişim Yayınları • Geceye Övgü | Kısım 8Kitabı okuyor
160 syf.
·
Puan vermedi
Kayayı Taşımak, Anlamı Bulmak Camus'den Varoluşçu Bir Manifesto
Albert Camus'nün "Sisifos Söyleni", varoluşun anlamsızlığı ve insanın bu anlamsızlık karşısındaki tutumu üzerine bir meditasyon. Sisifos'un kayayı sonsuza kadar tepeye taşıyıp tekrar aşağı yuvarlama cezasını anlatan Yunan mitolojisinden esinlenerek, Camus bizi kendi hayatlarımızı sorgulamaya davet ediyor. Camus,
Sisifos Söyleni
Sisifos SöyleniAlbert Camus · Can Yayınları · 20158,4bin okunma
157 syf.
·
Puan vermedi
Hüsrev'in Varoluş Sarhoşluğu: Bir Adam Yaratmak
"Bir Adam Yaratmak" sadece bir tiyatro oyunu mu? Yoook, daha fazlası! Bu eser, Hüsrev adında bir tiyatro yazarının kafasının içinde dönen fırtınalara bizi davet ediyor. Sanat, toplum, varoluş... Hüsrev her şeye kafa tutuyor, her şeye anlam arıyor. Bu arayış onu nereye mi götürüyor? Deliliğe tabii ki! "Bir Adam Yaratmak" biraz sanatsal bunalım, biraz varoluşsal sancı, bolca da şiirsel dil içeren bir eser. Kafanızı dağıtmak için değil, derinden düşünmek için. Okumaktan hoşlanıyorsanız ve varoluşsal sorgulamalara meraklıysanız, bu eseri kesinlikle okumalısınız. Ama hazırlıklı olun, Hüsrev'in kafası biraz karışık! Bu incelemede hala bazı edebi terimler ve formlar kullanılmıştır. Daha da rahat bir inceleme için bu terimleri argo kelimelerle değiştirebilir veya tamamen çıkarabilirsiniz.
Bir Adam Yaratmak
Bir Adam YaratmakNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 20209,3bin okunma
Hayatın girdiği formlar birer yanılsamadır, dedi sesler. Mutluluk da, hapishane de; her şey birer rüya gibi gelir ve geçer.
1.373 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.