Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsanoğlu hazza ve heyecana doymaz, diğer bir deyişle beklentisi ve arzusu sanki sınırsızdır Hümanist yaklaşım, gerçek anlamıyla insanı en azından Tanrı ile eşdeğer, hatta eylemler bakımından onun üzerinde görme yaklaşımıdır. Modernist sanatçı önce kadere, sonra Tanrı'ya "Çekil yolumdan!" diyor ve bu tarzıyla modernist toplumun gözünde büyüyor.
Sayfa 102 - 103Kitabı okudu
Hümanist ayrı, hümanizm ayrıdır. Hümanizm insanı kutsallaştıran, yücelten, onu kusursuz gören, yeryüzünün sahibiymiş gibi değerlendiren bir yaklaşım. Hümanist ise, insanı bir değer olarak işaret eder; insanın eşref-i mahlukatlığına göndermedir biraz. İnsanın varlıktaki anlamlı yerine işaret etmek farklı, insanı tanrısallaştırmak farklıdır. İnsancıl olmak anlaşılır ama insancı olmak sıkıntılı. İnsancı hümanizma, varlığı insana kurban eden bir şeydir; insancıl olmak ise, insanın varlıktaki yerinin belirmesine çalışmaktır. İnsanın egosunu şişirdiği içindir ki, çağ bu kadar çiğ olmuştur. Şair Necatigil'in ifadesiyle, "çok çiğ çağ”da yaşıyoruz.
Sayfa 131
Reklam
_Oturarak başarıya ulaşan tek yaratık bir tavuktur. _Seksten daha ilginç bir şey keşfetmiş kişiye entelektüel denir. _Eğer doğru kullanırsan sözcükler X ışınları gibi her şeyi delip geçebilirler. _Dertlerini gözyaşlarında boğmak isteyenlere, dertlerin yüzme bildiğini söyle. _Dertten kim öImüş sanki bırak her şey dağınık kaIsın.
( Bilim Aşkı Üzerine Düşünceler. ) _Bu kitap, evreni ve kendimizi keşfetmek üzerinedir. _BİLİM, bir bilgi bütünlüğünden çok bir düşünme biçimidir. Duyu organlarımızın yetersizligi algılarımızı çarpıtabilir. Bilim deneye dayanır, köhne sabit fikirlere istekte meydan okuyabilmeye, evreni gerçekte oldugu gibi görebilme şeffaflığına yaslar sırtını. Bu
_İnsan, kendisini aşmakla kalmaz, kültürünü de aşar. Kültüründen ve toplumundan gittikçe ayrı düşmeye başlar. İnsanlık ailesinin bir bireyi olmaya başlayıp yerel grubundan ise uzaklaşır. Evrenselcilik’in temeli kesinlikle burada yatmaktadır. _Hasta insanlar, hasta bir kültürün ürünleridir. Sağlıklı insanlar ise ancak sağlıklı bir kültürde
NOTLAR: Bu sebeple bugün Batı düşüncesi denildiğinde anlaşılan şey, daha ziyade modern düşünceyi karakterize eden; - hümanizm, -teknoloji ve yöntem düşüncesi -özgürlük ve eşitlik kavramları -mekanik evren tasavvuru
Reklam
"Rönesans ve sonrasında Tanrı ve doğa dengede çıkarılarak insanı merkeze koyan antroposantirik/ hümanist yaklaşım, modern deist Aydınlanmacı yaklaşımlarla (Galileo, Newton ve Hume vs.) Tanrı'yı bir kenara koymuşlar."
Modernizm insana "kusursuz" luk ön kabulüyle yaklaşır. Hümanizmin hatası buradadır. "İnsan doğuştan iyidir" der, "Kötülükler haricidir; dışarıdan, sonradan gelmiştir." Böyle olunca insan kendi içindeki kötü duyguları kendi zaafı olarak değil de dışarıdan gelen bir şey olarak görüyor. Müthiş bir savunma içerisine giriyor ve ruh sağlığı bozuluyor. Oysa insanın içinde kötücül ve iyicil arzular vardır. Hümanizmin kötücül arzuları yok sayması insana kendini yanlış tanıtıyor. "En büyük hümanist Mevlana değil mi?" diyenler olabilir. Değildir! Hümanizm ayrı hümanisite ayrı şeylerdir. İnsancı olmakla insana önem vermek birbirinden farklı tavır alışlardır. "insancılık" insanı fanatik bir hümanizmaya götürebilir. Kendi kusurlarını görmesini engeller. Hümanisite ise insani değerleri yükseltmeyi hedefler.
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.