Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
87 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
"Korkulusun, şaşkınsın, yabancısın..." diyor Kutlu. Benliğimizi yüzümüze belki de bir tokat gibi çarparak başlıyor öyküsüne. Bican'ı kendi merkezimizmiş gibi belirleyip etrafındaki insanlarla bize farklı yanlarımızı gösteriyor. Evet korkuluyum, korkuluyuz. "Yapraklar vardı. Tomurcuk güller, laleler, menekşeler... Sümbüller vsrdı." Şimdi ise nasıl var olduğunu bilmediğimiz beton yığınlarına bakan gözlerimiz. Korkuyoruz fabrikaların seslerinden. Evet şaşkınız. Çalışmasının arasında namazını kılan Seydalılarımuz vardı, şimdi fatura yatırırken, arkadaşı ile konuşurken, geçmiş hatıralırı dinlerken içinden ikindi namazı diyen ve sadece diyen insanlarımız var. Ve evet yabancıyız. Bayramda öpemediğimiz ellere, cenazesine dahi gidemediğimiz vefa borçlarımıza, ahlakımızın çıplaklığına yabancıyız. Bu dehşetin içerisinde kirletilmemiş bir su hayali ile bir musluğa eğiliyoruz. Clor kokuyor elimiz ayağımız. Belki de yazar clor diyerek hafifletiyor suya kattığımız kirliliğimizi. Hafifletiyor "Sonra kılarsın, sonra gidersin, hele sen eğlenmene bak, mayonu git bekliyoruz."  sözlerimizi. Kutlu bize "...mutlaka insan olarak, içlerinde hissettikleri bir şeye dayanarak, henüz kaybolmamış, ama bir yerlerde kabuğa çekilmiş bekleyen, ortaya çıkmaya utanan, bir şeye dayanarak, güvenerek rahatlatıyor, gülüveriyorlar..." diyerek anlatıyor içimizdeki korkuya, şaşkınlığı ve yabancılığı... O clor kokan sularımızı yokuşa akıtarak işliyor kirlenmişliğimizi ve temizlenip mavi olmayı bekliyor kitapta dünyamızı getirdiğimiz hal.
Yokuşa Akan Sular
Yokuşa Akan SularMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 19984,056 okunma
*Soru* : Her farz namazın arkasına kaza namazı  kılmak istiyorum. Sabah ve ikindi namazlarının arkasına kaza namazı olur mu? *Cevap* :Olur, caizdir. Sabah namazı vakti içerisinde sabah namazının 2 rekat sünnetinden başka sünnet namazlar kılınmaz ama sabah namazının farzından sonra veya sabah namazı vakti boyunca kaza namazı kılmak caizdir. İkindi namazından önce veya sonra da kaza namazı kılmak caizdir. Özellikle ikindi namazından sonra sünnet namazlar kılınmaz. Ancak ikindi namazı vakti girdikten bir müddet sonra yani yaklaşık güneş batımına 45 dakika kalmışken, o kerahat vaktinde, nafile namazlar kılınmadığı gibi kaza namazı da kılınmaz. Sadece o günkü ikindi namazının farzı kılınır. Bu geciktirme de mekruhtur. Selam ve Hürmetlerimle Dr. Hasan ÇINAR Ankara Müftüsü
Reklam
Böylesi, namaz kılmamalarından daha iyidir
Hatim b. İsmail'in bildirdiğine göre Cafer b. Muhammed, babasının şöyle dediğini rivayet etmiştir: Hz. Ali'nin oğlu Hz. Hüseyin radiyallahu anh çocuklara, öğle ile ikindi, akşamla yatsı namazlarını cem ederek kılmalarını emrederdi. Kendisine, "Bunlar namazı vakti dışında kılıyorlar" denildiğinde, "Böylesi, namaz kılmamalarından daha iyidir" derdi.
Sayfa 86 - Cilt 8.Kitabı okuyor
Filistinli çocuğun yürek burkan sözü: “ Artık günde 6 vakit namaz kılıyoruz. Sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı ve cenaze namazı…” Tüm İslam aleminin Kadir gecesi mübarek olsun.❗️❗️❗️
"İstanbul'da ilk ezanın okunduğu yerde ikindi namazı kılalım!" "Arap Camii'nde duaya gel!"
Sayfa 210Kitabı okudu
Beş Sıkıntının İlacı
... 1- Sabah namazı, ölüm sekaratı sıkıntısının ilacıdır, 2- Öğle namazı, kabrin karanlığının sıkıntısının ilacıdır, 3- İkindi namazı, sorgu meleklerinin sıkıntısının ilacıdır, 4- Akşam namazı, amel defterlerinin dağıtıldığı andaki sıkıntının ilacıdır. 5- Yatsı namazı, Sırat Köprüsü'ndeki sıkıntının ilacıdır." * İşte vakit namazlarının sayısının sebep ve hikmetleri budur. Dikkat edilirse insanoğlunu bekleyen altıncı ana sıkıntı da yoktur. Beş sıkıntının ilacı beş vakit namazdır.
Sayfa 155 - Kutup Yıldızı Yayınları, 14. Baskı, Şubat 2008Kitabı okudu
Reklam
İkindi namazı vaktinden sonra uyumayı doğru bulmam. Çünkü aklın kaybolmasından korkarım.
Allah'ın Resûlü, Medine’de, onaltı ay, namazı Kudüs istikametinde kıldılar. Bir rivayete göre Cemaziyülevvel, bir rivayete göre, Recep, bir rivayete göre de Şaban ayında bir gün, ikindi namazı kılınırken bir âyet nâsib oldu "_ Yüzünü Mescid-i Haram'ın yönüne döndür!" Namazın iki rekâtı kılınmıştı. Ayet inince, Allahın Resûlü istikamet değiştirmeye başladılar ve Mekke tarafına döndüler.
Namazı savsaklayanlara Allah (C.C) üçünü kabirdeyken ceza verir.
1 — Kaburgaları birbirine geçecek şekilde sıkışır. 2 — Kabrinde üzerine ateş yakılır ve sabah aksam bu ateşin karalar üzerinde dağlanır. 3 — Kabirde üzerine Sucâul Akra adında gözleri ateş ve tırnakları demirden bir yılan salınır, her tınağının uzunluğu bir günlük yol kadar olur. Kulak zarını titreten gök gürültüsü gibi bir ses ile dile gelerek ölüye der kî: Ben Sucâul Akra'im. Rabb'im bana sabah namazını güneşin doğuşuna kadar, öğle namazını ikindiye kadar, ikindi namazını akşama kadar, aksam namazını yatsıya kadar, yatsı namazını tan yeri ağarana kadar geciktirerek savsaklamana karşılık seni her biri için ayrı ayrı döğmemi emretti. Yılanın her darbesi ile adam yetmiş arşın boyu daha yere gömülür. Kıyamet Gününe kadar kabir azabı çekmeye devam eder.
Sayfa 264 - Çelik YayıneviKitabı okudu
Günümüzde cemaatle kılınan namazlara bakıldığında da namazların aslında üç vakit ve ikişer rekât olduğu anlaşılmaktadır. Dikkat edilirse namazların farzları olarak sabah namazı iki rekât ve ikisi de sesli; öğlen namazı dört rekât ve dördü de sessiz; ikindi namazı dört rekât, dördü de sessiz; akşam namazı üç rekât, ikisi sesli biri sessiz; yatsı namazı dört rekât, ikisi sessiz ikisi sesli kılınmaktadır. Kılınan namazlarda, sesli olarak kılınanlar sabah iki, akşam iki ve yatsı iki şeklindedir. Yani günde üç vakit ve ikişer rekât sesli kılınmaktadır. Sessiz kılınanlar sonradan yapılan ilavelerdir. Bu ilaveleri çıkarırsak geriye namazın vakitleri ve rekât sayıları kalmaktadır.
Sayfa 254 - 11:114
Reklam
İşte bu namazlar günahları gideren iyiliklerdir:
Osman'ın kölesi Hâris anlatıyor: Bir gün, Hz. Osman ile (r.anh) oturuyorduk. Namaz vakti gelince, Hz. Osman bir kap su istedi. Abdest aldıktan sonra şöyle buyurdu: "Resûlullah'ın da benim gibi abdest aldığını ve abdest aldıktan sonra şöyle buyurduğuna şahit oldum: Kim benim gibi abdest alir, sonra öğle namazını kılarsa, Allah, onun sabahla öğle arasında işlediği günahları affeder. Sonra ikindi namazını kılarsa, öğle ile ikindi arasında işlediği günahları affeder. Daha sonra akşam namazını kılarsa, ikindi ile akşam namazı arasında işlediği günahları affeder. Yatsı namazını kılarsa, akşam ile yatsı arasında işlediği günahlarını affeder. Belki, o kimse geceleyin günah işleyebilir. Eğer abdest alır ve sabah namazını kılarsa, Allah yatsı ile sabah namazı arasında işlediği günahlarını affeder.' İşte; bu namazlar günahları gideren iyiliklerdir." Orada bulunanlar: "İyiliklerin neler olduğunu anladık, ya diğer salih ameller nelerdir ey Osman?" diye sordular. Hz. Osman: "Bunlar da Lâ ilâhe illâllah, Sübhânallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber, Velâ Havle ve lâ kuvvete illâ billah' demektir." diye cevap verdi."
Sayfa 269Kitabı okudu
Aşağıya, yemek yemeye inip Salâhattin Bey'in zayıf ve çökmüş yüzünü, lakayt ve fersiz gözlerini görünce sokaktaki mükâlemeyi derhal ve tamamen hatırladı. Bu karşısında ağır ağır yemek yiyen adam, bütün o sözlerin hulasası idi. Fakat ne kadar doğru olursa olsun, Yusuf kendini o fikirlere tamamen yabancı buldu. Zaten onların doğruluğunu da, babasına inandığı için kabul ediyordu. Hayat bu derece manasız ve insan dünyaya boş durmak için gelmiş olamazdı. Bunların hiçbirinin hakikat olmaması lazımdı. Yusuf ortadaki bakır sahandan kuskus pilavı alıp ağzına atarken, o günkü hayatını gözünün önüne getiriyor ve tozlu bir odada, mürekkep lekeli bir masanın başında mutlak surette boş oturmanın hiçbir suretle müdafaa edilemeyeceğini hissediyordu. O oda, o gözlüklü Hasip Efendi, o somurtkan Nuri Efendi nasıl olur da örnek insan diye ele alınabilirdi? İkisi de akşama kadar masa başında uyumak, öğle ve ikindi namazı kılmak suretiyle vakit geçirmişlerdi. Yusuf onların, omuzlarında havlu ve çıplak ayaklarında nalın ile, kolları sıvalı, aptes almaya gittiklerini ve pembe, çıplak ayaklarıyla kirli bir seccadenin üstünde yatıp kalktıklarını tekrar görür gibi oldu. Kendisi için de böyle bir hayat tasavvur etmek korkunçtu. Hatta şimdi karşısında ağır ağır kuskus pilavı çiğneyen ve eliyle ağzına biber turşusu götüren babasının hayatı da ötekilerden farklı değildi ve o da Yusuf a bomboş ve korkunç görünüyordu.
Esmâü'l-Hüsna Okumanın Zamanı Yoktur
Bütün Esmalar pazartesi perşembe ve cuma günleri güneş doğarken ,ikindi namazı sonrası ve akşam namazından sonra okunabilir .Zaten büyük zatlar herhangi bir saat ve zamana bakmamışlar, müsait oldukları her an Esma zikri çekmişler ve tavsiye etmişlerdir
Sayfa 141 - Sena
TÜCCARLARA BAZI TAVSİYELER
Ticaretle meşgul olan kimsenin niyeti, sırf dünya kazancı olmamalıdır ki âhiret sermayesi elden gitmesin. Niyeti, helâlinden kazanç, insanlardan dilenmekten korunmak, kazancı ile âhiret ameli işlemek için vakit ayırmak olmalıdır. Namazlarını terk etmemeli, vaktinde kılmalıdır. Çarşıya çıktığında helâl ve harama dikkat etmeli ve kalbinden, Allâh’ı
1.030 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.