Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Hiçbir Arap lider, iktidar iddiasını serbest bir oylamaya teslim etme arzusunda olma­mıştır. Pan-Arapların takdirini kazanmaya en çok yaklaşan liderler, anlatır 1970'lerde Libyalı Muammer Kaddafı ve daha yakın zamanlarda Saddam Hüseyin'dir. Tüm Arap yöneticileri arasında bu ikisinin bu kadar geniş bir popülariteye sahip olması başlı başına hem dehşet vericidir hem de birçok şey anlatır.
Kaddafi gibi İbrahim Reisi de linç edilsin, İran'a demokrasi gelsin artık. Vatansız para babaları oraya da sızsın.
Reklam
2020 yılında Sosyalizm B*k Gibi isimli, Amerikalı iki ekonomi profesörünün yazdığı bir kitap yayınladık. Kitap sosyalizmin pençesine düşen milletlerin otoyoldan son sürat diktatörlüğe nasıl gittiklerine ek olarak, Stalin ve Mao gibi diktatörlerin kendi halklarını açlık yüzünden 90 milyona ulaşacak bir sayıda nasıl öldürdüklerini çarpıcı bir şekilde anlatıyor. (Yakın tarihimizde milletlere en çok hasar veren şey, yönetimi eline geçiren diktatörler olmuştur. Hitler sadece kendi halkından 7 milyon kişinin ölümüne yol açmıştı ve bunların büyük çoğunluğu gençlerdi (toplamda 70 milyonluk bir yıkım yaratmıştı). Stalin ve Mao kendi halklarının milyonlarcasının açlıktan ölmesine sebep oldu. Saddam Hüseyin ve Kaddafi, ülkelerinin yıkımını getirdi. Dünyamız bugün bile diktatörlerin oyun bahçesidir. Bu sebeple günümüzde en tehlikeli şey, demokratik sistemi yıkmak isteyen otoriter liderler olarak görülmelidir. Ülkelerin yönetimi tek bir insanın vereceği kararlara bağlı olmamalıdır.)
Taktik:Onlardan biri olduğunuzu gösterin?
İtalyan diktatör Benito Mussolini kendine gururla "halk adamı" derdi ve küçük kasaba demiricisinin oğlu olarak mütevazı köklerini sık sık hatırlatırdı. İktidarının başlarında İdi Amin,Uganda'yı kendi sürdüğü, üstü açık bir jiple gezip halka açık etkinliklerde akordeon becerisini göstermeyi severdi. Muammer Kaddafi'yse bedevi kökenlerini unutmadığını kabile kıyafetleri giyip seyahatlerinde çadırda kalarak gösterirdi. Bir ulusun hayallerini gerçekleştirmek için onların hissettiğini hisseden, aynı şeyi düşleyen birinden âlâ kim var? Başarılı zorbaların öne çıkan özelliği kitlelerle aralarında böyle bir kaynaşma sağlayabilmeleridir. Öne çıkıp "Ben benim,sen de bensin. Biz kolektif bir organizmayız" derler. 📽Zorba Nasıl Olunur?
Kâr'a izin veren sistem olmalı ülkelerde. Kaddafi değil, demokrasi olmalı. Demokrasi ile barış gelmeli. İnsanlar oy verip, ülkeleri için bir şey yaptıklarını düşünmeli. Bu demokrasi ile gelen herhangi bir yönetim, kârına devam edecek firmalarımızı yasalar ile korunmalı. Ülkenin toprağına, doğasına, insanına tükürseler dâhi. ~ Vatana ihtiyacı olmayan para babaları.
Libya. Libya lideri Albay Kaddafi eskiden spordan hoşlanmazdı. Mao'nun Küçük Kırmızı Kitap adlı eserinden esinlenerek kaleme aldığı Yeşil Kitap adlı kitabın son bölümünde, seyircili sporlara saldırmıştı. Kitapta, "Sırf orada yemek yiyen birine veya bir grup insana bakmak için kalabalıkların bir lokantaya girmesi aptallıktır," diye yazmıştı. "Aynı şey cahillikleri yüzünden kendileri spor yapamayan kalabalıklar için de geçerlidir."
Sayfa 357 - İthaki Yayınları, 1. Baskı: Ekim 2022, İstanbulKitabı okudu
Reklam
426 syf.
9/10 puan verdi
Yeni dönem bir tarihçinin önerisi ile aldım okudum..Atilla İlhan politik görüş olarak çok farklı bir kişilik (sanırım hem avrasyacı hem de sosyalist,son dönem yazılarına bugün bakınca bazı teorileri çökmüş bile..Mesela saddam,kaddafi...).Öte yandan çok güzel tespitler var..Not düşmek için bir daha yazayım; Atatürk'ü iki kesim sevmez 1- din pazarlayan ve Türklükle sorunu olanlar 2- Aşırı solcular.. Yazarın buna dair güzel bir cümlesi var.. Herkesin okumasını tavsiye ederim özellikle Atatürk'e garezi olanların. Atatürkçülük nedir bir de böyle bakmak lazım... bizde araştırma kitapları anılar hep tekyanlı bakışla yazılmış..tek kaynak insanı bağnaz yapar...Kitapta paylaşmak istediğim o kadar çok not var ki.. "BATI YA ENVER ARAR YA DAMAT FERİT" bu aralar bir kesim Atatürk nefreti ile göklere çıkarıyor bunları.. "SAĞCILIK SOLCULUK HİKAYE,ASIL TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ,SAĞCISI İÇİN DE,SOLCUSU İÇİN DE BİRDİR..." kesinlikle..Aileni seçemediğin gibi milliyetini de seçemezsin..Geri kalan herşey tercih meselesi.
Hangi Atatürk
Hangi AtatürkAttila İlhan · İş Bankası Kültür Yayınları · 20031,282 okunma
İsrail Mescid-i Aksa'ya şah çekecek. Umarım mat olmaz Aksa.
İsrail ve Büyük Satrançta Son Hamleler Şah / Mat mı? Satranç en sevdiğim oyun ve yedi yaşından bu yana oynarım. Oyunu bana öğreten babam dışında birçok iddialı ismi yendim. Bazen de kaybettiğim oldu doğal olarak. Fakat genel olarak fena bir oyuncu sayılmam. Satrançta meşhur açılışlar vardır; İspanyol açılışı, Hint açılışı gibi. Aynı zamanda
"Hitler, Stalin, Mao ya da Kaddafi'nin kitapları üslup ve ideoloji bakımından birbirinden çok farklı olsa da söz konusu rejimlerin kurulmasında kitabın oynadığı merkezi rol bakımından ortaktırlar. İdeal-tipleştirici bir basitleştirmeyle, kitap için, totaliter rejimlerin sembolik merkezidir diyebiliriz."
Halepçe katliamı başla olmak üzere sayısız cürmü boynuna yüklenmiş bulunan ve kendi halkına büyük acılar çektiren Saddam’ın, sırf ABD işgalinden sonra asıldığı için “masum” ilan edilmesi hem tarihe hem de hafızalarımıza haksızlık. Saddam ve Kaddafi gibi liderler hakkında konuşurken, “Amerikan karşıtlığı” kisvesini kendi iktidarlarını sürdürmek ve meşrulaştırmak için kullandıkları, kamuoylarını bu şekilde manipüle ederken, demir yumruklarını masum sivillerin kafasına son sürat indirdikleri gerçeğini de akılda hep tutmalı.
Reklam
260 syf.
6/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bir değişim amili olarak (orta sınıf) Suudi Arabistan, Türkiye.(Bürokrasi) Pakistan ve Malezya. (Ordu) Endonezya ve Sudan. (siyasi partiler) Tunus ve İran örnekleri ile açıklanmaktadır. İslam ülkelerinde Marksist ve Kapitalis liderlik hareketleri değerlendirmektir. Elit, karizmatik liderlik, Monarşiler ve Seyhlikler üzerinden Pakistan, Irak, Mısır, Türkiye, Monarşi ve Körfez seyhlikkeri üzerinden ki hareketler ele alınmaktadır. İslam dünyasındaki ideolojiler ; Milliyetçilik, Demokrasi, Sosyalizm ve komünizm hareketleri incelenmektedir. Mısır, Libya, Türkiye, Endonezya ve İran üzerindeki İslami hareketler ele alınmaktadır. Bunlar Mısır'da ihvan-ı Müslimîn hareketi, Libya' da Kaddafi'nin İslam sosyalizmi, Türkiye'de Milli selamet partisi ve İran Ayetullah Humeyni ve devrimidir.
İslam Dünyasına Siyasi Bakışlar
İslam Dünyasına Siyasi BakışlarAsaf Hüseyin · İz Yayıncılık · 19914 okunma
LIBYA: KADDAFİ'NİN İSLÂM SOSYALİZMİ
Albay Muammer Kaddafi 1 Eylül 1969'da kansız bir darbeyle Kral Idris es-Sunusi'yi tahttan indirip Libya'yı bir cumhuriyet olarak ilan etmesiyle iktidarın dizginlerini eline geçirdi. Sonrasında, Kaddafi Arap dünyasının İslâmcı reformist bir mesaj taşıyan radikal bir lideri haline geldi. Yönetiminin ilk evresinde, 1 Eylül
Sayfa 243 - İzKitabı okudu
Muammer Kaddafi ve Saddam Hüseyin gibi devlet başkanlarını değerlendirirken "Onlar gitti, ülkeleri mahvoldu. Onlar varken problem yoktu" şeklinde bir yorum türü mevcut. Bu bakış açısı sonrasındaki gelişmelerin fenalığına bakılar bakarak öncesinin "mutlak güzel" olduğunu varsayan basit bir ezber aslında.
Sayfa 77 - Ketebe YayınlarıKitabı okudu
Kaddafi'nin iğrenç bir şekilde öldürülmesi ve bununla ilgili görsellerin paylaşılması çok şeyi ifade ediyor. Özellikle Ortadoğu Müslüman toplumlarının karakteri ile ilgili olan tarafını... Yani nasıl kindar ve gaddar olabileceklerini...
28-29 Mart 2008'de Şam'da toplanan Arap liderler zirvesinde konuşan Kaddafi "Amerikalılar bir Arap ülkesinin liderini bir bayram sabahı asıyor ve siz ses çıkarmıyorsunuz! Unutmayın, bir gün sıra size de gelecek!" dedi.
750 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.