Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsanlar kapitalist sistemde para ile satın alınabilen şeylere daha da dönüştükçe, durum pornografik bir hâl alacak git gide.
Biraz muhabbet ..
Günün yoğun temposunda hayatınızın tam olarak neresindesiniz, burada bulunmak sizi tatmin ediyor mu mesela? Kapitalist sistemin merkezindeyiz bilindiği üzere…zorunda olduğumuz yerlerde ve mecbur bırakıldığımız sistemin içerisinde hapsolmuş gerçekliği görmeden yaşıyoruz. Bu sistemde değiştirmek istediğiniz bir şey olsaydı, bu ne olurdu ?
Reklam
488 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Yan Lianke ile pek çok okur gibi Günler Aylar Yıllar novellasıyla tanışmıştım. Bu kitabının aksine Patlama Kayıtları nedense pek okunduğuna denk gelmediğim ve fakat muhteşem bir roman! Patlama Kayıtları’nı okuduğunuzda yazarın tahayyülleri zorlayan hayal gücünü nasıl etkileyici bir hicivle bir araya getirip muhteşem bir anlatımla sunabildiğini
Patlama Kayıtları
Patlama KayıtlarıYan Lianke · Can Yayınları · 201978 okunma
"Hukuk denilen şey, kapitalist sistemde, zenginin parasını garibandan koruyan cellâttır."
Sayfa 85 - Elma YayıneviKitabı okuyor
875 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kapital 1.cilt
Kapital 1. Cilt nihayet bitti. Kitap ile ilgili söyleyecek birçok konu var. Bunlardan matematik ve iktisadi konuları daha önceki kitap yorumlarında yetkin okur arkadaşlar yapmış zaten. Ben izninizle, beni etkileyen olaylar üzerinden bir yorum paylaşmak isterim. Çok kötü şartlarda olan çalışma ortamları, gece uyuduğu yerin havasızlığı ve pisliği sebebiyle hayatını kaybeden işçiler, çok düşük miktarlara saatlerce çalıştırılanlar, çalışma yaşının 7 ile 9'dan başlaması, kadın ve kız çocuğu işçiler, savaş şartları, açlık, yoksulluk değil yokluk, bunun gibi daha nice olumsuz koşullar işçinin insan değil enerjisi bitene kadar kullanılıp, ki buna 7 yaşında çocuklar dahil, enerjisi bittiği zaman bir atık gibi bir kenara atılması dahil emperyalist ve kapitalist sistem çarkları arasında ezilen nice hayat... Oyunun tüm kuralları kendilerince verilmiş bir sistem. Örnek olarak bir veri paylaşmak isterim kitaptan: Britanya'da bulunan 3217 kömür madeni bulunmakta ve bu madenleri denetlemek ve teftiş etmek için sadece 12 müfettiş bulunmakta, bu da bir madene kontrol sırasının 10 yılda bir geldiğini göstermekte. İnsana verilen değerin bir iplik makarası kadar olmadığı, insanın bu kapital sistemde sadece çarkların dönmesi için sadece yakıt olarak görüldüğü bir karanlık çağ olarak insanlık tarihinde yer etmiştir. Kitabın matematiğin yanı sıra böyle bir sosyolojik tarafı da bulunmakta.
Kapital 1. Cilt
Kapital 1. CiltKarl Marx · Yordam Kitap · 20151,854 okunma
Kapital 1.cilt
Kapital 1. Cilt nihayet bitti. Kitap ile ilgili söyleyecek birçok konu var. Bunlardan matematik ve iktisadi konuları daha önceki kitap yorumlarında yetkin okur arkadaşlar yapmış zaten. Ben izninizle, beni etkileyen olaylar üzerinden bir yorum paylaşmak isterim. Çok kötü şartlarda olan çalışma ortamları, gece uyuduğu yerin havasızlığı ve pisliği sebebiyle hayatını kaybeden işçiler, çok düşük miktarlara saatlerce çalıştırılanlar, çalışma yaşının 7 ile 9'dan başlaması, kadın ve kız çocuğu işçiler, savaş şartları, açlık, yoksulluk değil yokluk, bunun gibi daha nice olumsuz koşullar işçinin insan değil enerjisi bitene kadar kullanılıp, ki buna 7 yaşında çocuklar dahil, enerjisi bittiği zaman bir atık gibi bir kenara atılması dahil emperyalist ve kapitalist sistem çarkları arasında ezilen nice hayat... Oyunun tüm kuralları kendilerince verilmiş bir sistem. Örnek olarak bir veri paylaşmak isterim kitaptan: Britanya'da bulunan 3217 kömür madeni bulunmakta ve bu madenleri denetlemek ve teftiş etmek için sadece 12 müfettiş bulunmakta, bu da bir madene kontrol sırasının 10 yılda bir geldiğini göstermekte. İnsana verilen değerin bir iplik makarası kadar olmadığı, insanın bu kapital sistemde sadece çarkların dönmesi için sadece yakıt olarak görüldüğü bir karanlık çağ olarak insanlık tarihinde yer etmiştir. Kitabın matematiği yanı sıra böyle bir sosyolojik tarafı da bulunmakta.
Reklam
Bugün kapitalist ekonomik sistemi kendi kendine dengeleyen bir sistem olmadığını biliyoruz kapitalist ekonomik sistemde vali bir şekilde kendini kontrol altında tutmaktan acizken kendi doğal eğilimlerinden yararlanıp devasa istikrarsızlık üretmektedir. Yani kendi başına bırakın önlemeyi, durdurmaktan bile aciz olduğu felaketler üretmektedir
Kapitalist bir sistemde huzursuzluk ve stress hakimdir. Çünkü bu huzursuzluk; emeğin karşılığını bulamamasından, çalışmanın mükafatsız kalmasından, dalavereciliğin, dürüst yollardan daha çok iş görmesinden doğuyor.
Marx bir eşitlikçiydi: İnsanlara eşit davranılması gerektiğini düşünüyordu. Fakat kapitalist sistemde -çoğunlukla miras kalan bir servetten dolayı- parası olanlar, gitgide daha zenginleşiyordu. Bu sırada, emeklerini satmaktan başka yapacak bir şeyleri olmayan insanlar sefil hayatlar yaşıyor ve sömürülüyorlardı.
375 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kapitalizm ve sistem eleştirisi yapmayan genel bir uygulama eleştirisi yapan bir kitap. Ahlaki eleştiri de yok denecek kadar az ama o da bizim anladığımız bir ahlaki eleştiri değil. Sistemi çökertecek kadar yapmayın eleştirisi. Kapitalist sistem kolektif bir akılla yönetilmeli, bireysel kapitalizm olmamalı diyor basitçe. Stiglitz'in temel
Eşitsizliğin Bedeli
Eşitsizliğin BedeliJoseph E. Stiglitz · İletişim Yayınları · 2014146 okunma
Reklam
-Kapitalist sistemde mesele zenginlerin yaptığı her şeyi yoksulların da yapmalarına izin verilmemesi değil. İzin verilse bile yapamamaları. Örneğin, tatile gitmelerine izin verilebilir, ama işlerini bırakamazlar, yoksa para kazanamazlar. Ve kapitalist sistemde paran yoksa tatile çıkamazsın. Devrime ihtiyaç var. -Tatile çıkmak için mi? -Düzeni değiştirmek için.
Günümüzde çok moda olan kapitalist sistemde, parlamento ve cumhurbaşkanlığına bağlı kurumlar, birçok olayda kanıtlandığı üzere, mâlî kodamanların, askerî sanayi beylerinin, krallık sülalelerinin ve hatta bazen de mafyanın oluşturduğu "güçlüler dünyasının" yarı resmî bir cephesini oluşturmaktadır. Onlar istemediği takdirde, parlamentonun çıkardığı hiçbir ideal yasa ya da başkanın emri yaşama uyarlanamaz. Ama eğer bu "yarı resmî" kişi belirlenmiş çerçevelerin dışına çıkar, ya da tabuları ihlal ederse, bu onun için siyasal kariyerin, hatta fiziksel yaşamın sonu demektir.
Sayfa 165 - Küresel Kitap - Cevher DudayevKitabı okudu
Kapitalist sistemde kendi ihtiyaçlarımız için değil sermaye için çalışıyoruz.
Sayfa 16
Hukuk denilen şey, kapitalist sistemde, zenginin parasını garibandan koruyan cellâttır.
Kapitalist sistemin bel kemiği; sermaye ve sermaye birikimini gerçekleştiren faizdir. Faizin var olmadığı bir mekanizma kapitalizm olarak tanımlanamaz. Bu sistemde faizin belirleyici olması sonucunda para sinsi ve aldatıcı yollarla yoksul ve orta gelire sahip kitlelerden zengin sınıfa akar.
Sayfa 352Kitabı okudu
1.185 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.