Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
280 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Tarihe farklı bir açıdan bakmak isteyenlere öneri kitap. Doğrusu yabancı birisinin gözünden Osmanlı’yı veyahut diğer türk müslüman devletlerini okumak farklı bir bakış açısı sunuyor. Tarafsız bir şekilde ele alındığı kanısındayım ben. Yeri geldi eleştirilerinide yaptı. Ancak belli bir kesime göre yanlı tarihçiler varsa aramızda biraz onları
Kayıp İslâm Tarihi
Kayıp İslâm TarihiFiras Alkhateeb · Timaş · 201683 okunma
El-Harezmi eski Hintlilerden yalnızca sistemi ödünç almakla kalmamış, aynı zamanda ona önemli bir kayıp halkayı daha eklemişti: sıfırı.
Sayfa 91 - Entelektüel Altın ÇağlarKitabı okudu
Reklam
Sonunda Uygurlar çok eski bir Hindu kayıtlarında anlatıldığı gibi kendilerini Hazar Denizinin batı ve kuzey kıyılarında Avrupa'ya doğru genişletti;buradan Orta Avrupa'dan batı sınırına İrlanda'ya kadar devam ettiler. Uygurlar yüksek bir medeniyet ve kültür durumuna ulaşmıştı.astrolojiyi,madenciliği tekstil endüstrisini,mimariyi,matematiği,tarımı, yazmayı,okumayı,tıbbı vb. biliyorlardı.İpek, metaller ve ahşap üzerine dekoratif sanatlarda uzmanlardı.Altın,gümüş,bronz ve kilden heykeller yaptılar ve bunlar Mısır'ın tarihi başlamadan önceydi.
Sayfa 118 - Kayıp kıta mu
İşlediğimiz insanlık suçları yüzünden sonsuza dek yitirdiğimiz cennetten görüntüler izliyoruz. Seks sanki uzak bir medeniyet, kayıp bir kral­lık. Herkes bu yitik cennete hayatında hiçbir şeye göster­mediği bir dikkat ve özenle bakıyor. Gözler sanki birer lazer ışını.
26 AY - 280 KİTAP
Şubat ayını 6 kitapla tamamlamış bulunuyorum. #Tavsiyeniteliğinde okuduğum kitapları bırakmak istiyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim😊 (En alta geçen 25 ayın kitaplarını da bırakacağım. Yorum, fikir ve düşüncesini merak ettiğiniz kitapları sorabilirsiniz.) ŞUBAT AYI 1-Alınyazısı Saati(Sezai Karakoç) 2-Tasavvuf Bahçeleri(Necip Fazıl
İslam bir medeniyet dinidir. İnsanlığa teklif ettiği üstün değerleri ile, yaşamın her alanında nüfus eden ahlaki ölçüleri ile ve bilginin ehemmiyetine yaptığı vurgu ile sadece insanın tekamülünü değil, onunla birlikte bir bütün olarak toplumun ve hatta toplumların olgunluğunu kemalini gaye edilir.
Reklam
Bugününü anlayamayan, yarınını inşa edemeyen, tarihi okumasını, anlamasını bilmeyen toplumların medeniyet kurma ihtimalleri olmadığı gibi bir medeniyet felsefesi yapabilme şansları da yoktur.
Sayfa 141Kitabı okudu
Emniyet diye bir şey yoktu, güven yoktu; medeniyet dersi, tıpkı yağmurun ayaklara bulaşmış çamuru temizlemesi gibi bu sıradan insanların üzerinden akıp gitmişti, yeni alışkanlıkları ve yeni düşünceleriyle daha Avrupa’daki yabani halklarda bile henüz ortaya çıkmamış bir seviyeye gerilemişlerdi.
Bir yazar "yapay ve taklit" bir medeniyet tehdidi karşısında geçmişin "kendiliğinden ve bozul­mamış" harsına geri dönüyor, geride ya da derinde bir yerlerde direnen bir gelenek, devam ettirilebilecek bir "eski kültür", geri dönüle­bilecek bir "kendi" olduğuna inanıyor; kayıp yaşanmamış, yaşayan­larda iz bırakmamış, kaybedilen sanki muhafaza edilebilirmiş gibi davranıyorsa muhafazakârdır.
Sayfa 128 - Kurumuş Pınar, Kör Ayna, Kayıp ŞarkKitabı okudu
İnsan hayatı biriciktir ve kutsaldır. Yine de Batılı efendilerin Ortadoğu'da ne aradığını sormaya hakkımız vardır. Onlar bu topraklara hiç uğramasaydılar, kısa vadeli çıkarları için haritayı altüst etmeye niyetlenmese idiler milyonlarca insan ne canından ne de yurdundan olacaklardı. Evet, bu soruyu hepimizin sormaya hakkı var: Ona uşaklık eden diktatörün sırtını sıvazlayan, İ.rail'in Filistin'de yürüttüğü vahşi politikalara omuz veren, canı istediğinde havadan bombalarla ölüm kusan Batı, bu topraklara medeniyet mi getirmiş oldu? Bir medeniyetin hafızası, anıt şehirleri, insanları acımasızca yok ediliyor ve ruhu olan topraklar vatan olmaktan çıkarılıyorken, bütün bu olan bitenin öfkeden başka ne uyandırmasını bekliyordunuz?
Reklam
Dil acımasızlaşıyor, yöntemler ahlaksızlığın dibini buluyor, amaca ulaşmak için her yolun mubah kabul edildiği yeni bir kötülük dili galip geliyor. Buna psikolojide mazlumun zalimle özdeşleşmesi deniyor, İbn Haldun da medeniyet düzleminde "Mağluplar galipleri taklit eder," demişti. Kötülük dilinden arınmak için bize acil bir hemhal oluş, bir ihtimam ahlakı gerekiyor.
Ah Yunus dedem ah..
Mazlumlar niçin perme perişan, neden zulüm kırbaçıyla inliyorlar? Bir zamanlar üç kıta, yedi denizi aydınlatan medeniyet güneşimiz ne zaman doğacak? Bizim seherimiz, bizim sabahımız karanlıkta kayıp mı oldu?
Osmanlı geçmişinden Türk Ocakları'na, Meclis konuşmalarından program açıklamalarına, Kemalist tarih tezinden entelektüellerin yapıtlarına, ortada erken Cumhuriyet döneminde milliyetçiliğin din ikamesi kılınmak arzusunu gösteren büyük bir malzeme yığını durmaktadır. Bu malzemeden 1920'ler boyunca bir sivil din oluşturulmuş, telifçi tezlerin de varlığına müsaade edildiği bu zaman zarfında devlet, sivil dinin oluşumunu etkin bir biçimde desteklemiştir. 1930'lar boyunca ise, dinin kategorik dışlanması, sivil toplumun devlette eritilmesi ve nihayet parti ile devletin bütünleşmeleri vuku bulmuş, rejim otoriterlikten totaliterliğe doğru evrildikçe sivil din de siyasal dine dönüşmeye başlamıştır. Böylece İslâm'ın bıraktığı boşluk, bilim ve medeniyet ile de uyum içerisinde kutsallaşan bir Türklük ile doldurulmak istenmiştir. Peki bu seküler dinin önderi, tüm bu projeye gerçekten de inanmakta mıdır? Daha önce bahsi geçtiği gibi Kemalist elitin önemli simalarının bu anlatının tümüne inanmaktan ziyade onun kullanışlılığına odaklandığı savlanabilirse de Atatürk'ün bunlara gerçekte inanmadığına dair elimizde herhangi bir veri bulunmuyor. Zaten eğer öyle olmasaydı, bilimsellik görüntüsüne ve Batılıların yargılarına karşı son derece hassas olan Atatürk'ün, bu iki sahada da kendisinin epey başını ağrıtması muhtemel şeylerle, mesela Kayıp Mu Kıtası ile böylesine alakadar olmasını açıklamak mümkün olmazdı.
Sayfa 221Kitabı okudu
25 AY - 274 KİTAP
Ocak ayını 8 kitapla tamamlamış bulunuyorum. #Tavsiyeniteliğinde okuduğum kitapları bırakmak istiyorum. Herkese keyifli okumalar dilerim😊 (En alta geçen 24 ayın kitaplarını da bırakacağım. Yorum, fikir ve düşüncesini merak ettiğiniz kitapları sorabilirsiniz.) OCAK AYI 1-)Ansızın Yola Çıkmak(Rasim Özdenören) 2-)Ölüm ve Ötesi(İmam Gazali)
380 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.