Ocak Ayı Öykü Etkinliği (3-31 Ocak 2023)
YAZILAR ----- 1. nursena - hayatı kullama kılavuzu- #191285360 2. Ayfer - Başlıyorum O Halde - #191444204 3. Süha Murat Kahraman - Tayin - #191534898 4. Ebru - Defne Yaprağı Direnişi - #191569281 5. Murat - tutku - #191583257 6. @prunus_avium - Artık Uyansak mı tatlım? - #191685313 7. Hypatia - isimsiz - #191696417 8. fiLiz - VARLIĞIM KENDİME VERİLMİŞ BİR ARMAĞANMIŞ - #191828385 9. @minimalize - Kime ne anlatıyorum ki... - #191921137 10. @cesra82 - rüyada - #192237592 11. Mustafa A. - İç Seslerim - #192448262 12. füreya - Adım Adım - #192988990 13. Osman Y. - Bakış - #193317471 14. Atiye - Yaşamı Kullanma Müziği - #194271132 15. Turhan Yıldırım - Ö. - #194726086 16.
Etkinlik
İçinde ‘e’ geçmeyen kitap ve çevirisi…
Fransız yazar Georges Perec, Fransızcanın en çok kullanılan sesli harfi olan "e"yi kullanmadan bir roman yazmış: ‘La disparition.’ İlginç olan ise şu ki, kitabın Türkçe çevirmeni Cemal Yardımcı da bu romanı "e" harfini kullanmadan Türkçeleştirmiş: Kayboluş
Bilgi Dünyam
Lipogram Kullanarak Yazmaya Var mısınız?
Lipogram tekniğinin tarihi çok eskilere dayanıyor. Eski Yunan'da M.Ö. 538 tarihinde Lasus adlı şairin "S" harfini kullanmadan yazdığı şiiri bunun ilk örneğidir. Lipogram, bir harfi eksilterek yazma deneyimidir. Genellikle sesli harfler için yapılır. Buradaki temel amaç sınır koyarak yaratıcılığı artırmak, aklı zorlamaktır. Tarihin farklı dönemlerinde lipogram kullanılarak yazılan metinler olsa da en yetkin örnekleri 20. yüzyılda görülmüştür. Matematikle edebiyatı birleştiren edebiyat grubu Oulipo yazarlarından Georges Perec 'in ilk olarak 1969 yılında yayımlanan romanı Kayboluş 'u Fransızcada en çok kullanılan sesli harf "E" olmadan yazmıştır. Bu tekniğin ülkemizde de takipçileri vardır. Ersin Tezcan 'ın E'siz Potkal ve İsmail Pelit 'in Yoksul Metin adlı eserleri bu tekniğin iki örneğidir. Sözü daha fazla uzatmadan ikinci öykü dosyamın ilk kısmının son öyküsü olan "Alayına Öykü" nün bir bölümünde 8 sesli harfe toplamda 8 paragraflık, lipogram kullanımlı birbirinden bağımsız kurgulara sahip küçürek öyküler yazdım. Sizlerden ricam lipogram kullanarak bu iletinin altına en az birer paragraflık küçürek öyküler yazmanızdır. Her öykünün bir başlığı bulunmasını ve başlık yanında parantez içinde hangi sesli harf kullanılmadıysa onun yazılmasını rica ediyorum. İlk taşı "E" harfsiz lipogram örneğiyle ben atıyorum, gerisi sizden. Bu ileti altına öykü yazmayacak arkadaşlarımdan da en azından paylaşarak bu farklı yazı etkinliğine destek olmalarını rica ediyorum. Zıkkım (E) Kafasından dumanlar çıkan politikacı, miting alanında avazı çıktığı kadar bağırarak konuşuyordu. Ağzından saçılan lafları, ortamda bulunanların can damarına basıyordu. İnsanların kızgınlığı had safhaya ulaşmıştı. Adam kanla soluk alıyor, kana susuyordu. Takipçisi olanlardan da kan istiyordu. Bir yandan da hazırlık tamamlanmış,
"Ak bir boşluğun arkası karanlıkta doludur. Yazılanı anlamıyorsan yazılmayana bak." ⚪️ Kayboluş Georges Perec
Zihnimizde:)
"Okur kapağını kapadığında, asıl o zaman yaşamaya başlar kitap." 📚 Kayboluş Georges Perec
Bir noksanlık vardı. Hiçbir insanın algılamadığı, bakmadığı, duymadığı bir boşluk vardı. Biri unutulmuştu. Kaybolmuştu. Kayıptı. Kayboluş
Alıntı