Çevirmen:
Emre Alagöz

Kafka
Puan vermedi·272 syf.·
2022 7. kitabı
Kafka'nın Almanca olarak yazdığı, orijinal adı aslında süreç anlamına gelen, fakat Türkçeye 'Dava' olarak çevrilmiş olan ve ölümünden sonra yayınlanan romanın baş karakteri Joseph
2020 45. kitabı
Franz Kafka'nın okuduğum 4 kitabından biriydi. Hatta en sevdiğim kitabıydı. Güzeldi tavsiye ederim. İlginç bir yanı vardı bana göre de. Güzel bir klasiktir.
2020 32. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2020 23:56
!!! Franz Kafka yine düşündürüyor ve sorgulatıyor hayatı, kendimizi... Aslında Bay K'ya karşı olan suçlamalar hayatın ta kendisi değil miydi? Bay K.nın birilerinin peşinden isteyerek veya istemeyerek, bağlanarak gitmesi, işlemediği suçtan ötürü üstünde oluşan baskı... Bay K, susmanın en büyük kabulleniş olduğunu düşünüyor, özgürlük yolunda çabalıyordu. Kitabın sonu hakkında tahmin yapmak o kadar zordu ki, hızlıca okuyup bitirmeye çalıştım. Asıl o zaman başlamıştı her şey, neymiş şu dava öğreneyim derken aslında kendimi hayatın tam da içinde bulmuştum. Dava hayattı, baskıcı bir yaşamdı, yanlış seçimlerimizdi, kanmalarımızdı, korkularımızdı, çabalarımızdı, fedakârlıklarımızdı ve sebepsizce gidişlerimizdi... Kitap bitmişti ama çıkarılacak anlamlar bitmemişti, üstünde çok tartışılır. Bir zaman sonra bu kitabı tekrar okumak, olaylara farklı bir pencereden bakmak için daha mantıklı olacaktır.
2020 38. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2020 00:04
Romanın başlangıcındaki karakterin uyanışıyla gercek bir uyanışı simgeliyor aslında Kafka. Anlamayışımızdan dem vuruyor dünyayı kimi zaman. Kimi zaman da insanlari çok fazla, bilinçsizce dikkate aldığımızdan. Kendi davamızda hapsolmuşuz sanki. Bir adalet terazisi var ama insan hangi kefede olacağını bilemiyor çoğu zaman. Ağır basan bir taraf oluyor ama mutlaka her seferinde. Kimin elinde bu terazi, hangi zeminde ki böylesine hareket halinde sürekli. Kim, bu davanın yargıcı, suçlusu kim? Her insan hata yapıyor, herkes mi suçlu o halde. Bu davayı haklı kılan ne. Suçsuz birinin kendini bilmediği bir davanın içinde bulduğu, yargılandığı bu eseri okumanızı tavsiye ederim. Beynimizin yargıç, kalbimizin suçlu olduğunu unutmadan..
Joseph K.
2019 236. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2019 18:02
Kafka Dava adlı romanında, iyi bir işi olan ve geleceği parlak bankacı Joseph K. ana karakterinin kendini bir sabah eve gelen müfettiş ve polis memurlarının sorgulama ve hakkında açılmış olan bir davanın varlığından bahsederken bulur. İşin garip tarafı suçu nedir, neden yargılanıyor bilemez. Bu roman ile Kafka, aslında yaşadığımız hayatı metaforlarıyla bir davaya dönüştürerek anlatır. Herkesin bir davası vardır ve romandaki yargıçlar bizim yaşamımızda karşılaştığımız her türlü güçlü karar mekanizmaları, avukatlar bizi yönlendiren toplumsal kurallar ve otoriteleri temsil eder. K avukatı reddederek yaşamında kendi kararlarını verme hakkını eline almak istemektedir. Uzunca bir zaman ne ile suçlanıyor dava konusu ne diye düşündüm ancak davanın aslında hayatın kendisi olduğunu ağır ağır anlamaya başladım. İyi okumalar dilerim.
2020 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2020 11:33
Kafka belki dünyadaki nadir yazarlardan, çünkü eserleri öldükten sonra arkadaşı tarafından yazarın isteği üzerine imha edilmemiş ve yayınlanmış. Kafka edebiyat dünyasının en karanlık yazarlardan
Dava, KAFKA
2021 13. kitabı
Okunma: 05 Aralık 2021 00:04
Bitmemeliydi bu kitap. Dayak yemiş gibiyim, kalbim simsiyah coşkulu bir deniz gibi, bedenim ise soğuk gri bir beton yığını. Bitmeyen bir serbest düşüşte bedenim ve kalbim çırpınıyor, her çırpınışta beton yığınlarına çarpan köpüklü dalgalar zihnimi diriltmeye çalışıyor. Tercihim ise karanlığa gömülüp gitmekten yana. Bitirdiğim her kitaptan sonra gözlerimi kapatıp iyice sindirmeye çalışırım. Bu kitap bitince hissettiklerim bunlar. Hayat gibi akarken bitişi gerçekten üzdü. Bana göre hem distopik, hem fantastik, hem trajik, hem de çok gerçekçi bir eser. Başlarda sıkıcı bulmuştum ama sonradan elimden bırakamadığım bir eser oldu. K. ile tanışmak için aynaya bir iki saniye fazladan bakmak yeterli. Sonradan kitabı bırakmak istemiyorsunuz zaten.
Franz Kafka
Franz Kafka
2019 50. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2019 22:13
~Kitaplar nefesiniz olsun~ "Bir meseleyi doğru anlamak ve aynı meseleyi yanlış anlamak birbirini dışlayan durumlar değildir. " Sayfa:257 bekçi ve taşralı hikayesinden. İşin özünü anlatır gibi; Kadetral bölümü mistik bir şekilde etkileyici ve kafka gene kafka. Aynı soruları sorduruyor insana. Affallıyorsun şaşırıyorsun Red ediyorsun ama ilginç bir şekil de kabulleniyorsun. Bütün kitaplar güzeldir" bu bir tık daha güzel" İyi okumalar
2020 22. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2020 21:29
Dava kafka'nın okuduğum ikinci kitabi. İlki dönüşüm idi. Bu okumalarımdan çıkarımım kafka'nın kitaplarının anlaşılması için birden fazla kez okunmalı. Sanırım uzun bir süre Kafka okumayacağım..
2020 15. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2020 16:52
Bir sabah uyandığında nedenini bilmediği bir suçtan tutuklanan Josef K.'nın başından geçenleri anlatan bu kitabı bitirmek benim için oldukça zordu. Suçsuzluğunun ispatı için verdiği uğraşlar anlatılıyor fakat aşırı betimlemeler beni biraz bunalttı. Birden bir karakter çıkıyor ve sonraki bölümde bahsi bile geçmiyor. Bir bölümle diğerinin ilgisi yok, çok fazla kopukluk var bir şeyler havada kalıyor vs. Kitabın benim söylediğimden ve anladığımdan daha fazlası olduğuna eminim ama bana hitap etmediği için sadece okumuş olmak için okudum diyebilirim. Belki ilerde tekrar şans veririm ama şimdilik tavsiye edemiyorum.

Franz KafkaYazar · 138 kitap
Yahudi bir tüccar aileden gelen, Almancaya da hâkim olan bir yazardı. Kafka'nın en önemli eserlerini, üç romanının (Dava, Şato ve Kayıp) yanı sıra; ortaya koyduğu birçok hikâyeleri oluşturuyor. Kafka'nın eserlerinin büyük bölümü ancak Kafka'nın ölümünden sonra meslektaşı ve yakın arkadaşı Max Brod tarafından yayımlandı ve bu eserler 20. yüzyılda dünya edebiyatında kalıcı bir etki bıraktı. 1883 yılında Prag'da doğdu. Taşralı Çek proletaryasından gelip zengin bir tüccar konumuna yükselmiş bir baba ile zengin ve aydın bir Alman Yahudi'si annenin çocuğu olan Franz Kafka'nın, içedönük ve huzursuz kişiliğini büyük ölçüde annesine borçlu olduğu söylenir. Ailenin en büyük çocuğu olan Kafka'nın iki erkek kardeşi küçük yaşta hayatlarını kaybettiler. Kız kardeşleri Elli, Valli ve Ottla ise Nazi Almanyası'nın organize ettiği Yahudi katliamı Holocaust'da hayatlarını kaybettiler. Kafka, çeşitli ailevi ve toplumsal sebepler yüzünden çevresine yabancılaşarak büyüdü. Ailesinin Prag'daki Alman toplumuyla kaynaşma çabaları sonucunda Alman okullarında okudu. 1893 yılında öğrenim görmeye başladığı Avusturya Lisesi, yalnızlığını ve kendi içine kapanmasında büyük etken oldu. Çek kökenli bir aileden geldiği halde Almancayı anadili olarak kullandığı için tam bir Çek sayılmayan Kafka'yı, Almanlar da tam anlamıyla kendilerinden görmediler. Ufak yaşlarda da Çekçe konuşan Kafka gittiği Alman okullarının da etkisiyle Almancada ustalaştı. 1901 yılında Altstädter Gymnasium lisesini bitirdikten sonra Prag'daki Karl Ferdinand Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'ne girdi. Buradaki eğitimi sırasında Alman edebiyatı derslerini takip etmeye başladı. Öğrenciliği sırasında Yiddiş tiyatro çalışmalarında yer aldı ve bu çalışmalara destek verdi. Kafka ilk eseri olan 'Bir Savaşın Tasviri' adlı öyküsünü bu dönemde yazdı. 1902 yılında Max Brod'la tanıştı. Max Brod, Kafka'nın yaşamında önemli rol oynayan isimlerden biri olacaktı. 1906 yılında hukuk öğrenimini doktora ile tamamladı ve bir yıl süren avukatlık stajını yaptı. 1907'de Sigorta Şirketi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Gündüzleri sigorta şirketinde sürdürdüğü çalışma hayatının yanı sıra geceleri ölümden bile daha derin bir uykuya benzettiği yazma işine yoğunlaşıyordu. Aynı yıl 'Taşrada Düğün Hazırlıkları' adlı öyküsünü kaleme aldı. 1912 yılında nişanlısı Felice Bauer'le tanıştı. Onunla ilişkisini, üç kez ayrılıp yeniden nişanlanarak, 1919'a kadar sürdürdü. Evlenmemesine neden olarak hastalığını gösteriyordu. Oysa güncesinde evliliği bir burjuva bağı olanak nitelendirmiş ve edebiyat hayatını sürdürebilmesi için yalnızlığa ihtiyacı olduğunu vurgulamıştır. Nişanlısıyla bu ilişkisinden geriye beş yüzün üzerinde mektup kalmıştır. Bunlar, Kafka'nın ölümünden çok sonra 1967'de 'Felice'ye Mektuplar' adıyla yayınlandı. 1917'de Kafka, verem olduğunu öğrendi. 1919 yılında geçirdiği ağır gripten dolayı hastaneye kaldırıldı. 1920 yılında Milena Jesenska ile tanıştı. Mektuplaştığı dört kadın arasında en ciddi ve önemli olan Milena Jesenska'ydi. Milena'yla mektuplaşmaları önce bir arkadaşlık gibi başladı, daha sonra tutkulu bir aşka dönüştü. Fakat Milena evli olduğundan bu mutsuz ve imkânsız ask Kafka'yı derin acılara sürükledi. Mektuplaştıkları üç yıl boyunca sadece iki üç kez görüşebildiler ve bu görüşmeler Kafka'yı üzmekten başka bir işe yaramadı, yine de onun yaratıcılığını olumlu yönde etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Daha sonraları edebiyat tarihinin güzide eserlerinden biri sayılacak olan "Milena'ya Mektupları”nda Kafka şöyle dile getirir durumunu; "En çok seni seviyorum diyorum ama gerçek sevgi bu değil sanırım, sen bir bıçaksın, ben de durmadan içimi deşiyorum o bıçakla dersem, gerçek sevgiyi anlatmış olurum belki..." Milena bu mektupları 1939 yılında yayınlaması için yakın arkadaşı Willy Haas'a verdi ve kendisi 17 Mayıs 1944'te Almanya'da toplama kampında öldü. 1922'de emekli oldu, maddi durumu kötüydü ve sağlığı gittikçe bozuluyordu. 1923`de ailesinin etkisinden kaçmak ve yazmaya yoğunlaşmak için Berlin'e taşındı, orada da Dora Dymant adında bir sevgilisi oldu. Dora, Milena`dan daha şanslıydı Nazi Almanya'sına direndi ve 1952`de Londra'da öldü. 1924 yılı 3 Haziran gecesi, 1917 senesinde kaldırıldığı Viyana yakınlarındaki Keirling sanatoryumunda hayata gözlerini yumdu. Kafka'nın eserlerinin hepsinde görülen yabancılaşma olgusu, onun kendi yaşamında da belirgin bir biçimde izlenir. Ona göre ne kadar küçük ve basit bir yaşamı olursa o kadar mutlu ve sorunsuz olacaktır. Nazilerin Çekoslovakya'yı işgali sırasında Kafka ile ilgili birçok belge yok edildi. 20 yıl süren dostluklarının sonunda Kafka bütün yazdıklarını ölümünden sonra yakması için Max Brod'a vermişti. Yazdıklarının gereğinden fazla kişisel ve değersiz olduğunu düşünüyordu. Tabii Max onunla ayni fikirde değildi ve Kafka'nın ölümünden sonra, karışık halde bulunan binlerce sayfa metni toplayıp düzenleyerek yayınladı. Yaşamının ve yapıtlarının ortak yani, Camus'nün dediği gibi, "Her şeyi göstermek ve hiçbir şeyi teyit etmemektir". Çünkü yaşamayı bir savaş, ama önceden yitirilmiş bir savaş olarak görür. Çünkü bir insan olarak yaşamak ve doğru yolda ilerlemek hemen hemen olanaksızdır.