Hasan Ali Yücel Klasikler

Honore de Balzac

Soylu soysuzlar!
2023 6. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 20:28
Okumaya bu kadar uzun süre ara verdiğim için utandım kendimden. Zaman çabuk geçiyor ve biz kendimizden çok şey feda ediyoruz. En çokta kendimize zaman ayırmayı sanırım. Benim için kendime zaman ayırmanın ölçüsü kitaptı 2022 de. Bu yıl da öyle olmasını ümit ediyorum hala... Kitaba dönücek olursam, Balzac'la tanışma kitabım. Bu kadar sert bir kalem beklemiyordum. Okumaya başlarken daha bu kitapta herkese dokunucak bir şeyler var demişti bize yazar. Hayatın acımasız taraflarını çok sert bir dille ortaya koyuyor. Muaazzam bir anlatımı var. Kitaplarla aram açılmışken beni kendime getirdi diyebilirim. Fransa'daki yozlaşma bana canım ülkemi çok güzel hatırlattı. Çünkü insan her yerde aynı ve duyguların evrenselliğinin bu kadar cana dokunması bu kitabı bir başyapıt yaptı gözümde ki öyle zaten. İnsan çok şeye aşık olabilir.... İşine, kedisine, köpeğine, eşine, çocuğuna... Ne bileyim tutku bağlılık kalbe dokunan herhangi bir şeye olabilir... Bir babanın çocuklarına olan bağı beni okurken çok duygulandırdı. Ama açık söylüyorum bu kadar sevmeyin! İnsan sevginin nankörü olan bir varlıktır. Kızlar parası kadar sevdi babasını ne acı! Soylu olma çabasına giren fakir bir öğrencinin, soylu kızları olan tüccar bir babanın, hiçte soylu olmayan hikayeleri... Belki de tam da soylu olan hikayeleri...Para işin içine girince kavramların anlamı da farklı şekilleniyor... Ben onlara soylu soysuzlar diycem!!! Goriat babanın feryadı içimi dağladı çünkü .. Baba bile olsan paran yoksa kimse sevmez seni diyor. İnsanlık bu cümlenin özeti şu anda. Herkesin dini imanı para... Nefret ediyorum böylesi zavallı bir dünyada yaşıyor olmaktan. Goriot Baba'yla birlikte içimde insanlığa dahil bir şeyler daha öldü. Okuyun ve yüzleşin. Hayat böyle bu kadar işte...
Goriot Baba (Ciltli)Honore de Balzac · İş Bankası Kültür Yayınları · 202118,6bin okunma
2024 91. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2024 10:36
Kitap karakterlerini akılda tutmak ilk başlarda biraz zorlasa da anam babam usulü olarak söyleyebileceğim ve kitabi özetleyen en iyi atasözümüz: "Baba oğluna bir bağ bağışlamış, oğul babaya bir salkım üzüm vermemiş." Dünyanın kanunu bu sanırım reel hayatta da bu böyle benim gördüğüm en azindan(istisnalar kaideyi bozmuyor tabi).Ya evlatlar çok hayırlı olur ya da ebeveynler.. Günümüzde birçok Goriot Baba var onun gibilerin kıymetini bilmek lazım...
2020 20. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2020 01:31
Nasıl bir dünyada ne çeşit insanlar arasında yaşıyoruz? Bizlere birçok sorunun yanıtını veren bir klasik ile karşı karşıyayız. Bazı yerleri anlamlandırmak güç oldu. Anlamlandırdığımda ise kabullenemediğimiz korkunç gerçeklerle yüz yüze geldim. Okuduğunuzda şunu anlayacaksınız: zaman değişir, mekan değişir, olaylar değişir; zengin ve yoksul değişmez, hep aynı şartlarda yaşama veda ederler. Birinin parası olduğu için muazzam bir cenaze töreni; diğerinin ise hiçbir şeyi olmadığı için birkaç dosttan ibaret cenaze duası olur. Ancak varacakları yer aynıdır...
2019 80. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2019 15:30
Gözyaşları içerisinde kitabın sonuna geldim, duygusal biriyseniz mendiliniz yanınızda bulunsun... Mekan tasvirleri, kent - soylu meseleleri, dönemin özelliklerini bir yana bırakarak incelememi yapmak istiyorum.' Goriot Baba 'gibi sadece duygusal davranmak istiyorum. Gerçekten böyle bir baba var mıydı? Ayaklarınıza kapanan bir baba düşünün ve bunu sadece kızlarının sevgisi için yapan bir baba... Ve karşılığında eşlerini babalarına seçen, onu görmekten aciz (sadece maddi zamanda babalarına koşan) iki kız çocuğu. Kızları rahat etsin diye kötü bir pansiyona yerleşti, kuru ekmekle idare etti( çünkü kızına sadece bir gecelik elbise için çok para gerekiyordu) , hastalığı için ilaç almadı, kızlarının borcunu ödedi ve sonunda ne mi oldu? Eşlerinden izin alamayan, yalandan hasta olan kızlar babalarını ölüme yalnız gönderdi. İki öğrenci Goriot babanın cenaze masraflarını ödedi ve uğrunda canını vereceği kızlarının resimli madalyonuyla birlikte gömüldü...
2025 70. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 00:00
Uzun zamandır bir kitaptan bu kadar alıntı yapmamıştım o nedenle kitap için bir inceleme yazmak da istiyorum . Goriot Baba'nın girişinde kitabın son derece gerçek hisler içerdiğini anlatan cümleler mevcuttu, okuduktan sonra bu cümlelerin hakkının verildiğini düşünüyorsunuz . Kitabın temelinde eşinin vefatından sonra bir babanın tüm hayatını kızlara adayışı anlatılıyor. İki kızına tüm servetini harcayan , kızlarını evlendirdikten sonra bir pansiyona yerleşen Goriot Baba ve çevresindekiler üzerinden olaylar işleniyor. Kitabın bir diğer karakteri de Eugene de Rastignac. Asilzadeler arasına girmeye çalışan genç öğrenci üzerindense gençliğin hırsları , içlerine dahil olmadıkları hayata duyulan özenme duygusunu görüyoruz. Bu kadar hayranlık beslediği ve aralarına dahil olmaya çalıştığı asillerin çoğu ise duygusal bağdan yoksun, hayatını gösterişe adamış insanlar silsilesi . Kitap karşılıkız sevgiyi derinlerde hissettiriyor. Sevildiğini bilen ve bundan şüphe duymayan insan çok cesur davranır cümlesi bu kitaptan sonra daha da inandırıcı geliyor . Bir baba kızları için bu kadar çabalarken onların içlerindeki duygusuzluk, tamah etmezlik bana insan o kadarını da yapmaz dedirtse de olaylar ve duyguların yansıtılmasını hayatın tam içinden buluyorum. Dışarıya parlaklık saçan bir çok insanın içindeki çürümeyi sadece yakınına gelince anlıyorsunuz . Gerçek hayattaki insan ilişkilerine, aile bağlarına ve toplumun yapısına sağlam eleştiriler yapmak isteyen her insan bu kitaptan bir alıntı bulabilir. Bu kadar geç okumayı bir hata olarak görüyor ve okumanızı tavsiye ediyorum.
2025 9. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 14:39
Balzac'ın okuduğum ikinci kitabı oldu. Kitaba girmem bayağı bir zaman aldı maalesef. Okumayı bırakıp bir süre sonra da tekrar şans verip okuduğum bir kitap oldu. Betimlemleri "Vadideki Zambak" kadar yoğun olmasa da klasik bir Balzac betimlesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Aynı zamanda evli kadınla duygusal ilişki içinde olması bakımından "Vadideki Zambak" kitabıyla bir benzerlik bulunuyor. Ayrıca kitap Fransız toplum çatışmasını gayet açıklayıcı bir şekilde dile getiriyor. Varlık sebebini kızlarına bağlayan ve çok sert bir nankörlükle karşılaşan bir babanın hayatı...Kitap sonunda Rastignac'ın, olan her şeye rağmen Delphine'ye geri dönmesi maalesef beni hayal kırıklığına uğrattı. Balzac'ın güçlü kalemini tekrardan görmek mutluluk vericiydi. Tavsiye ederim. İyi okumalar...
2016 6. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2016 22:19
Goriot Baba özür dilerim ama ölmeni istemiştim.. O kadar sinirlenmiştim ki fedakarlıklarına yeter artık yaa diye diye bitirdim kitabı :( neyse finalde rahtlamıştım kitap bittiği için :) güzel Bi Eser tabiki Balzac yani.. Ama bayıldım diyemem.. İyi okumalar
2021 8. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2021 22:32
Bir babanın damatları tarafından red edilmesini ve sosyeteye girmeye çalışan genç bir öğrencinin yaşadıklarını konu alan eşsiz bir eser. Kızları babalarını ölüm döşeğinde bile gelip görmezler. Sona doğru çok etkileneceğiniz ağlamamak için kendinizi zor tutacağınız etkileyici bir eser. Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
İnsan
2024 23. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2024 19:59
Gorıot Baba Honore de Balzac Roman 274 sayfa T. İş Bankası Kültür yayınları ciltli 2.basım 2020 * Fransız ve Dünya edebiyatinin usta kalemi Balzac'ın kendi gibi ünlü eseri olan Gorıot Baba'yı nihayet okuyup bitirebildim. Nihayet diyorum çünkü daha romanın başlangıcında Fransız Edebiyatına has tasvir yoğunluğu gözümü korkuttu. Öyle bir tasvir ki önce Paris, caddeleri sokakları konakları konaklarda yaşam süren Paris sosyetesi ardı ardına sıralanmış. Paris'in arka sokaklarında yıllardır işletilen köhnemiş virane haline dönmüş pansiyon ve bu pansiyonun genellikle yaşlı müşterileri. Bu sezon uzun zaman sonra yeni gelen iki genç müşteri de katilmiş yaşliların aralarına. Bu genç müşterilerden biri tıp diğeri hukuk okumak için gelmiştir Paris'e. Hukuk okumakta olan Eugene'nin hayalleri büyüktür. Zengin olmak Paris sosyetesinin arasında yer almak, güçlü bir konumda olmayı düşlemektedir. Eugene ailesiyle baği bulunan sosyete'nin davetiyle tiyatroya gider ve locada gördüğü güzel bir bayanı beğenir kendisini tanıştirmasını ister akrabasından. Bu güzel bayan mutsuz bir evlilik yapmış olan Nucingen'dir. Nucingen ise pansiyonda kalan tüm malını iki kızı için harcamış yaşlı Gorıot Baba'nın küçük kızıdır. Gorıot Baba kızlarını olağanüstü bir sevgiyle sever ancak karşılığını bulamaz. Ağır bir atmosferde ilerleyen roman finale doğru akmaya, duygu yoğunluğunu taşma noktasına çıkarmaktadır. Romandan tat alabilmek için; sakin bir ortamda, sabırlı ve dinç bir zihinle okunmasını öneririm.... .
2025 208. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2025 21:17
Vadideki Zambak aksine Balzac'ın Goriot Baba'sını daha çok beğendim. Gerçekten fedakarlığı ve dönemi için klâsik uyanık, züppe genç ana karakter yerine, etrafını iyi gözlemleyen ve duygularını da işin içine sokan bir karakterin bakış açısıyla döneminin Paris dünyasını ve burjuvasinin acımasızlığını görmek ilgi çekiciydi. Yine klasik olarak Balzac sonuna doğru duygusallığı arttırmak için bazı sahneleri aşırı uzatsa da keyifli okudum diyebilirim.

Honore de BalzacYazar · 132 kitap
Honoré de Balzac (asıl ismi Honore Balssa; 20 Mayıs 1799, Tours - 18 Ağustos 1850), Fransız yazar. Hayatı Asıl adı Honore Balssa'dır. Ancak ismini Balzac olarak değiştirmiş ve soyluluk ifade eden De’ öntakısını eklemiştir. Köy kökenli bir ailenin çocuğudur. Babası tüccardır. 6 yıl Vendome'da College des Oratoriens'te öğrenim gördü. Napolyon'un devrilmesinden sonra ailesi Paris'e taşındı. Burada 2 yıl daha okula gitti. 3 yıl bir avukatın yanında çalıştı. Ama küçük yaşlardan beri edebiyata gösterdiği eğilim ağır bastı. Trajedi türünü denediği 1819'da yazılmış "Cromwell" başarı kazanamayınca romana yöneldi. Para kazanmak için tarihsel, mizahi ve gotik romanlar yazdı. Bunları değişik adlarla yazdı. Basımcılık, yayıncılık, hatta dökümcülük yaptı. Başarılı olamayınca tekrar edebiyata döndü. Edebiyat hayatında çok başarılı eserler sundu. Birçok ülkede sayılan romanları ve kitapları çok büyük ilgi gördü ve tepkileri üstüne topladı. Edebiyatta başarılı olan Balzac hayatının sonuna kadar edebiyatla uğraştı. Edebiyat kariyeri 1829'da yazdığı "Les Chouans" isimli tarihi roman tanınmasını sağladı. Bu eser Türkçeye (Köylü İsyanı 1974 ve Şuanlar 1977 olarak) çevrildi. 1824-1834 arasında yayıncılarından aldığı parayla bohem bir yaşam sürdü. 1829-1831 arasında yergici gazetelere yazılar yazdı. 1830’lardan sonra bir toplum tarihi yazmak amacıyla, eski ve yeni romanlarını üç bölüm altında toplamaya karar verdi. Örf ve âdet incelemeleri, felsefi incelemeler ve çözümleyici incelemeler. Bu tasarı 1834-1837 arasında 12 cilt olarak gerçekleşti. 1840’ta bu yapıtların hepsine Dante'yi anımsatan bir başlık koydu: "İnsanlık Komedisi". 1842-1848 arasında 17 ciltlik bir baskı yapıldı. 1869-1876 arasında da 24 cilt olarak yayınlandı. Eserlerinde aynı kahramanlara tekrar tekrar yer verme düşüncesini geliştirdi. Bunu gerçekçiliğin baş romanı kabul edilen ve 1834'te yayınlanan "Goriot Baba"da uyguladı. 1836 ve 1837'de İtalya gezisine çıktı. 1828'de Versailles yakınlarında pahalı bir ev yaptırdı. Borç sorunu nedeniyle Passy'de bir eve yerleşti (Bugün Balzac müzesi). Para kazanmak için tiyatroda başarısız denemeler yaptı. Edebiyatçılar Derneği başkanı olarak yazar haklarıyla ilgili girişimlerde bulundu. 1847'de Polonya'da sevgilisi Eveline Hanska'nın şatosunda kaldı. 1850'de Eveline ile evlendi Paris'e döndüler. Birkaç ay sonra yaşamını yitirdi. Geride 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde eser bıraktı. Romanda gerçekçilik ve doğalcılık akımlarının yaratıcısı olarak kabul edilir. Mantıksal bir sıra izleyen olayların her şeyi gören bir gözlemcinin ağzından anlatıldığı, kahramanların tutarlı bir biçimde sunulduğu, kuralları belli "klasik roman tekniğini" Balzac'ın kurduğu benimsenir. Olağanüstü bir gözlem yeteneği ve güçlü bir hafızası vardı. Kendisini başka insanların yerine koyup onların duygularını paylaşmayı biliyordu. Eserlerinde nedenselliği ve arka plan ile karakterler arasındaki ilişkiyi açıklamakta ustadır. Bütün bu özellikleriyle "romanın Shakespeare'i sayılır. 1789’la başlayan ve uzun bir süreç alan Fransız Devrimi sırasında gelişen toplumsal değişimi anlatan; çatışmaları, iyiyi kötüyü ortaya koyan, Cumhuriyetçiler ve Kraliyetçiler’in 1830’da ülkeyi bırakıp gitmek zorunda kalan X. Charles’e dek yaptıkları kanlı kansız tüm çekişmeyi özellikle göz önüne seren, bireylerin bu çatışmadaki ulu düşüncelerin altında aslında kendi çıkarlarını nice korumaya çalıştıklarını betimleyen; sevgi, güç gibi evrensel konuları tüm çıplaklığı ve eleştirel bir yaklaşımla inceleyen; günümüz okuruna sıkıcı gelebilecek ama öncelikle Fransa ve demokrasiyi algılayabilmekte yardımcı olması bakımından tüm dünya için önemli bir Roman yazardır. Fransız Devrimi’nin geçmişsel belgesidir kitapları. İnsalık Güldürüsü, yazarın 1830’da kendi yapıtlarını toplamaya başladığı bir üst yapıttır. Şu anda emin değiliz ama belkide 1830’da Kraliyetçiler’in yenilgisini perçimleyen sürgünden sonra devrimdeki ulu düşüncelerin bir yalan olduğunu düşünerek böyle bir yola gitti.