2022 10. kitabı
Okunma: 01 Mart 2022 23:57
Çok eğlenceli ve merak uyandırıcı bir kitapti. Gulyabani,cin ve perilerle dolu bir kitap.İnsanlarin inançları ve etrafında dönen olaylar kitabı sonuna kadar elimizde tutmamızi sağlıyor.Yazar dili çok güzel ve akıcı bir şekilde kullanmis.Okumanizi tavsiye ederim
2026 19. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2026 10:33
Gulyabani Hakkında Düşüncelerim Hüseyin Rahmi'nin Cadı ve Efsuncu Baba kitaplarını da okuduğum için bu kitap pek şaşırtıcı gelmedi bana. Ancak çok keyifliydi, özellikle manileri, tekerlemeleri vs. okumak oldukça eğlenceliydi. Hüseyin Rahmi'nin çağının çok ötesinde bir insan olduğunu düşünüyorum. Bu kitabı okurken de "acaba günümüzde yaşasaydı nasıl olurdu?" diye düşünmekten kendimi alamadım.
2023 14. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2023 19:42
Hiç modunuzda olmasanız dahi istemsizce gülebileceğiniz bir kitap. Aslında ana fikri çok iyi mesaj veriyor. Tabi anlayana.. Ben kitabın çevirisiz halini okudum. Size tavsiyem çevirili okumanız. Çünkü bazı kelimeleri anlamayıp ne anlama geldiğini bulmaya uğraşıp kitabın akıcılığını bozabilirsiniz. İyi okumalar.
Alıntı
2024 38. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2024 09:23
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yazdığı, Yeşilçam’ın meşhur Süt Kardeşler filmine uyarlanan Gulyabani, dönemin toplumsal yapısını ve özellikle kadının toplumdaki yerini göstermesi açısından başarılı bir eser. Gulyabani, hurafeler ve doğaüstü olayların gizemli bir atmosfer oluşturduğu trajikomik bir hikaye anlatırken karakterler üzerinden güçlü bir eleştiri sunuyor. Bu eleştirinin merkezinde ise kadınlar yer alıyor. Romanın ana kahramanı sayabileceğimiz Muhsine’nin İstanbul dışında olan ıssız, periler ve ecinniler dolu olduğu düşünülen bir çiftliğe hizmetçi olarak gelmesiyle olaylar başlıyor. Evin hanımı, Ruşen Hanım, Çeşmi Felek Kalfa gibi karakterler ise çiftliğin olağandışı, çarpık ve hurafelerle dolu atmosferine adapte olmuş ve sorgulamaya dahi korkan karakterler. Kitap boyunca kadın karakterlerin yaşadığı çatışmalar ve perilerden, ecinnilerden kurtulmak için buldukları çözüm yolları bireysel hikayelerin ötesine geçerek sosyolojik bir değer taşıyor. Gizli kapak işler çeviren erkek karakterlerin kadın karakterler üzerindeki güçlü tahakkümü, yazarın mizah ve hiciv dolu diliyle aktarılıyor. Günümüz Türkçesiyle basıldığı için kolayca okuyabileceğiniz, Türk Edebiyatı’nın bu önemli eserini mutlaka listenize eklemelisiniz.
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · Bilgi Yayınevi · 201617,9bin okunma
Gülmekten kendimi alıkoyamadığım muhteşem bir kitap
·176 syf.·
2024 42. kitabı
Okumaya başladığım zaman beni asla hayal kırıklığına koymayan yazarlar arasına eklendi artık 'Hüseyin Rahmi Gürpınar'. Ben uydurma komik bir hikayenin bu denli sürükleyici olduğunu görmemiştim. Çok ama çok keyifli idi, hızlıca da bitti. Boş vakitlerimi neşelendirdi, gülmelerimi görenler neye güldüğümü merak etti :D Bu kitabı okurken Hüseyin Rahmi'nin dönemini ne kadar güzel yansıtıp tasvir ettiğini görünce içimden "acaba Hüseyin Rahmi Bey bu devirde günümüzde yaşasaydı; nasıl bir üslupla, nasıl bir kurguyla yazı yazardı?" sorusu sürekli geçti. Nasıl yazacağına dair bir fikir edinemesem de bu zamanda onun gibi bir yazara ihtiyacımız olduğuna emin oldum. Pandemi gibi çeşit çeşit yaşadığımız olayı onun ağzından farklı karakterlerle dinlemeyi çok isterdim. Okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, uzun zamandır kitap okumuyorsanız, okuduğunuz kitaplardan sıkıldıysanız, komik bir şey okumak istiyorsanız kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ettiğim ilk kitap 'Gulyabani' olur. Mutlaka okuyun, okutturun, keyiflenin, keyiflendirin :)
2023 29. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 19:53
Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından bir Hanımnine'nin tavsiye ve talebi üzerine kaleme alınan Meşrutiyet döneminin sosyal yapısını da yansıtan bir eser. Her ne kadar "Süt Kardeşler" filminin bu kitaptan uyarlandığı söylense de filmle kitap arasında pek bir benzerlik kurulamıyor.
2018 21. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2018 17:37
Muhsine adındaki hanım büyük bir köşke hizmetçi olarak gider. Fakat gittiği köşkün cinlere perilere karıştığını iş işten geçince öğrenir. İyi saatte olsunlar bu genç hizmetçinin ve evde yaşayan diğer üç kadının korkularından doğan zayıflıklarından istifade ederek oyunlar oynarlar sürekli. Sonunu “Süt Kardeşler” filminden hepimiz biliyoruz sanırım. Konusu korku olsa da yazım tarzı eğlenceli bir komedi. Batıl inanç ve hurafelerin insanı ne kadar zor ve sıkıntılı bir duruma düşürdüğünü anlatıyor.
2018 96. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2018 13:43
Yazar vermek istediği mesajları herkesin anlayacağı bir dil ile okuyucuya aktarırken, akıcı ve komik bir üslupla hem güldürüp hem de düşünmeye sevk etmiş. Sürükleyici ve merak uyandıran bir kitap okumak isterseniz, Gulyabani'yi okumanızı tavsiye ederim. Cehaletin ve olağanüstü varlıklara inanmanın insanların hayatlarını nasıl alt üst ettiğini, günümüzde dahi bazı şeylerin hala çok değişmediğini görmek, üzücü. Gürpınar'ın keyifle okunacak kitaplarından...
2020 32. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2020 10:51
Gulyabani Türk Klasikleri arasında bu kadar keyifle okuduğum bir eser var mı bilmiyorum. Kurgusu ürkütücü olmasına rağmen satır aralarında sürekli güldüm. Gulyabani, Hüseyin Rahmi’nin bana göre en başarılı eseri. Her geçen sayfada merakı artırmayı başarmak ama bu kadar absürt akışa rağmen okuru kitapta tutmak gerçekten büyük yetenek. Türk Klasiklerine başlamak isteyenleri motive edici ölçüde iyi bir eser olması nedeniyle tavsiye ederim. İyi Bayramlar, İyi Okumalar Gulyabani Hüseyin Rahmi Gürpınar
2024 11. kitabı
Okunma: 25 Mart 2024 08:52
Rahmetli Kemal Sunal’ın rol aldığı Gulyabani teması olan Süt Kardeşler filmini yediden yetmişe herkes izlemiştir, halen de izlediğinde aynı tadı almaktadır. Kitabı okumaya başladığımda film ile bağlantısı var mı diye düşünürken okuduğumda benzer yanları olduğunu fark ettim. Kitapta Muhsine Hanım’ın genç bir kız iken hizmetli olarak gönderildiği Yediçobanlar Çiftliğine daha varmadan yolda faytoncunun anlattıkları ile tüyleri diken diken olur. Anlatılanlar karşısında Muhsine Hanım’ın korkunun yanında merak duygusu da uyanmıştır. Çiftliğin hanım ağası bu cin ve perilerden delirmiştir ayrıca çiftlikte çalışan iki tane daha hizmetçi vardır. Tabi asıl karakter olan Ahu Baba ismiyle boyu minare kadar uzun olan Gulyabani… Bazı gecelerde ortaya çıkıp ahaliyi korkuttuktan sonra ortadan kaybolur. Muhsine çiftliğe vardığında kendisine ilk başta nasıl davranması gerektiği öğretilir. Yatarken saçların örgüsünü açıp beyaz gecelik giyecek, boynunda takılı olan muskayı ne olursa olsun boynundan çıkarmayacak, camdan dışarı bakmayacak, yasaklanan odalara girmeyecek, gece kesinlikle dışarı çıkmayacak… Tabi bunların yanında Muhsine’ye bir de görev verirler; ağaçların dibine cinler ve periler faydalansın diye şerbet dökecektir. Olur da Muhsine bunu yapmayı unutursa cinlerin ve perilerin kendisini boğacağını da tembih ederler. Bundan sonra Muhsine’nin gözleri gördüklerine kör, kulakları duyduklarına sağır olur. Ama Muhsine’nin içerisindeki merak hiç dinmemiştir. Buraya kadar kitabın içeriğinden az çok bahsettim bundan sonra siz okuyucuların merakına kalsın. Okurken Süt Kardeşler isimli filmden kesitlerin gözünüzün önüne geleceği bu kitabı bitirdiğinizde yüzünüzde tebessüm oluşacağından eminim. Keyifli okumalar dilerim…
GulyabaniHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202517,9bin okunma

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...