Bez Ciltli

Editör:
Ayşe Ece

2022 17. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2022 00:38
İnsan nedir ? Otomatik bir makine tabiri caizse Hiçbir şeyi, hiçbir fikri yoktan var etmeyen doğuştan sahip olduğu kabiliyet, iyi- kötü davranışların tanrı tarafından bahşedilmiştir ve doğumundan sonraki gelişim sürecinde ise tüm fikirler dış etkenlerden alınmış otomatik çalışan beyin. İnsanın; gururlu, başarılı, cömert, alicenap, kariyer sahibi olması her insanın kendisinde bulunması istediği ve olanlarda imrendiği bu özellikler için kendini övmesi, göğüs kabarması ve böbürlenme için gerekçe olarak gösterilmemeli çünkü insanın yaptığı hiçbir iş'te kişisel meziyet bulunmamakta İçimizdeki efendi( vicdan ) vereçeğimiz her karar onun onayında geçmeli aksi halde ruhumuza hesap vermek zorunda( ruh memnun edilmezse ) kalma durumu ve neticede acı çekme söz konusu. Aklımda kalan kadarıyla kısa bir hikaye ile içimizde bulunan efendiyi daha iyi betimleyeceğim sanırım:) Soğuk zorlu hava şartlarında cepindeki son bilet parasıyla Trenle evine gitmek üzere istasyona giden bir adamın, istasyonda acınası bir durumda bulanan bir kadını beklerken görmesi ve ikilem de kalması.. Adam ya acıklı gözlerle, gönül dağlayan kadını görmezden gelip biletini alıp gidecektir.(bu durumda içindeki efendi ile hesaplaşması gerekir ruhun memnuyetsizligi söz konusu olacak ve neticede acı çekecektir) Ya da son kalan bilet parasını kadına verip trenle gitmesi gereken yolu soğuk havaya rağmen yürüyerek gidiçektir.( Bu durumda içindeki efendi memnun etmeyi başarmış ve ruhun acı cekmemesini soğuk havada yürümeye feda etmiş hatta efendiyi ve ruhunu memnun ettiği için de soğukta yol yürümekten keyif almıştır .) Bu adamın yerinde siz olsaydınız olsaydınız nasıl bir tercih yapardınız ? Doğrusu tercih hakkımız yok, özgür irade yok Tamamen ruhun memnuyetsizligi durumda yaşanacak acı ve
2023 111. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2023 22:58
" İnsan beyni öyle bir yapıya sahiptir ki hiçbir şeyi yoktan var edemez. Ancak dışarıdan aldığı malzemeyi kullanabilir. Beyin sadece bir makinadır; otomotik çalışır, irade gücüyle değil. Kendisini kontrol edemez, sahibi de onu kontrol edemez." ... Güçlü gözlem yeteneğine sahip bir bilge ve öğrenme arzusuyla dolu bir genç. Yaşlı bilge bir teori ortaya atar ve genç bunu sorgular. Yaşlı bilge verdiği örneklerle ve fikirleriyle teorisini desteklemeye çalışır. Sohbet şeklinde ilerleyen sürükleyici bir eser...keyifli okumalar...
İnsan
2023 3. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2023 20:10
Kitap, Mark Twain'in insan doğası hakkındaki felsefi düşüncelerine odaklanır. İnsanın doğası ve karakteri hakkındaki fikirleri, okuyuculara insan davranışlarının arkasındaki nedenleri anlama fırsatı verir. Mark Twain'in farklı eserlerindeki karakterlerin ve olayların incelemeleri de kitabın odak noktasıdır. Yazarın eserlerindeki mizah ve ironi de vurgulanırken, aynı zamanda Amerikan edebiyatı ve kültüründeki yeri de ele alınır.
Düşünce
·142 syf.·
2021 87. kitabı
“ Yaşlı Adam ile Genç Adam konuşuyorlardı. Yaşlı Adam, insanın sadece bir makineden ibaret olduğunu söyledi. Genç Adam itiraz etti, ondan ayrıntıya girmesini ve bu düşüncesinin sebeplerini anlatmasını istedi.” Kitap bu cümlelerle başlıyor ve sizi güçlü gözlem yeteneğine sahip, kıvrak dilli bir bilge ile toy ama öğrenme arzusuyla dolu bir gencin insan üzerine müthiş tespitlerle dolu bir sohbetin içine çekiyor. Çok keyifli ve doyurucu bir sohbete ortak olur gibi bir solukta okunacak çok güzel bir kitap. KEYİFLİ OKUMALAR …
2024 7. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2024 20:10
İnsan Nedir? Mark Twain İnsan Nedir? İki yabancının sohbet şeklinde gelişen, yaşlı adam ve genç adam arasında geçen insana dair bir diyalogdur. Bu diyalogda yaşlı adam “bilge kişiyi”, genç adam ise “öğrenciyi” temsil ediyor… Yaşlı adamın, insanlara dair iki temel düşünce fikri vardır. Bu düşünce fikirlerinden birisi akıl hakkındadır. Yaşlı adama göre akıl bir makinedir. Akıl kendi kendine bir şey öğrenemez ve fikir üretemez, diğer temel düşüncesi “insanın kendi ruhunu tatmin etme dürtüsü” genç adam, yaşlı adamın düşüncelerine bütün benliği ile karşı çıkar ve itiraz ederek ondan bu görüşlerinin detaylandırmasını ve nedenlerinin açıklamasını ister. Yaşlı adam temel düşünce fikirlerini detaylandırma ve anlattığı görüşlerin açıklamasıyla, genç adamı ikna etmeyi başarır. Mutlaka okunması gereken kitaplardan! Kendinize, insanlığa çok farklı bir pencereden bakmanızı sağlayacak bir kitap, insan psikolojisine harika bir bakış atmış diyebilirim.
1K
2021 7. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2021 00:44
Bilirsiniz çocukken, ''Annen mi baban mı, kendini mi feda edersin x kişisini mi'' gibi sorularla sıkça karşılaşmışızdır. Bu absürt sorulara verdiğim yanıtları düşünüp nedenini sorgulardım. Acaba annem için kendimi feda etme düşüncem anneme kıyamadığım için miydi yoksa annemi kaybetmenin acısını göze alamayacak olduğum için miydi? Aslında ne söylersem söyleyeyim her şeyi kendi çıkarlarım doğrultusunda cevapladığımın farkındaydım. Acı çekmemek uğruna annemin çekeceği evlat acısını görmezden gelmiştim, üstüne fedakarlık yaptığımı düşünecek kadar ahmaklaşmıştım, oysa kendimi kendim için feda ediyordum. Yıllar sonra Mark Twain'in ''insanın kendi ruhunu memnun etme isteği'' hakkında söyledikleriyle karşılaştım ve düşündüklerimle örtüştüğünden ilgimi çekti, bu kitabı o bölüm için aldım. Meğer o bölüm bir bardak suyun içindeki bir damlaymış. Yazar, ''İnsan makine midir, özgür irade var mıdır, insan nitelikleri temel güdülerin sonucunda mı oluşmuştur, eylemler tebriği hak eder mi, zihin ve düşünce birbirinden bağımsız mıdır, zihin kontrol edilebilir mi, hayvanlarla insanların öğrenme biçimleri aynı olabilir mi?'' gibi sorulara elle tutulur argümanlarla cevap veriyor ve etkili bir beyin fırtınası yapmaya olanak sağlıyor. Tavsiye ediyorum.
·142 syf.·
2021 74. kitabı
Kitap yaşlı bir adam ile genç bir adam arasında karşılıklı diyalog halinde geçiyor. Kitaba başlar başlamaz hızlı bi şekilde sohbete ben de dahil oldum hissi uyandı bende tabi dinleyici ve sorgulayıcı konumda. İnsanın bir makine olduğunu savunan yaşlı adam ve doneleri ile bunu ispatlar nitelikte, genç adam ise duyguları olduğunu iddia etmekte. Okur kendini bir münazaranın içinde gibi hissedebilir. Her sayfasında sizde kendinizi düşünceler içinde bulacak ve sorgulayacaksınız. Birçok zaman da çok haklı cümlesini kendinizden duyacaksınız. Sindire sindire okumanızı tavsiye ederim.
2023 103. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2023 02:02
"Vicdanlarımız, bize acı verme noktasına gelinceye kadar, başkalarına verdiği acının farkına varmaz." Bu öyle bir kitap ki... Kitapları hep çok sevdim ama bazen öyle bir şey oluyor ki, tamam diyorum işte bu yüzden. Okurken anlaşıldığımı hissediyorum. Bazı cümleleri hissedip, dile getiremediğim zamanlarda hissettiğim sıkışmışlıktan kitaplarla çıkıyorum. Çünkü anlatamadığım hisleri, okuyorum... İnsan Nedir, Mark Twain'in bana göre herkesin okuması gereken, müthiş tespitlerle dolu bir kitabıdır. Mark Twain insanın sadece vicdanını rahatlatmak için yaptığını söylüyor bazı şeyleri. Kitaptan bağımsız yazmak istiyorum çünkü inanç gözlüğüyle bakacağım. İyiler cennete demişimdir her zaman. İyilik yapanları, karlı bir alışverişte görüyorum çünkü. Zaten karşılığını alacağını bildiğin bir şeyi yapmak çok mu yüce gönüllü bir hareket derim. İnançlı insanlar bunu hazmedemez şimdi, ama ben inanca değil fıtrata hitap ediyorum şu an. İnanç zekat ver derken, iyi bir insan ol derken, bunu karşılıksız yap diyor mu? Demez. Hiç bir din böyle demez. Hepsi bu iyiliğin karşılığında cennetvari şeyler vaat eder. Sosyal hayatta da ister alkış olsun ister pohpohlama, karşılığı vardır. İyilikte emek aranmaz. Ben böyle düşünüyorum. Bir insanın iyiliği ile ilgilenmeyecek kadar makine olduğumuzu biliyorum. Müthiş bir aksamla yaratılmış insan, önünde her şey yazan bir kitapla yaşıyor. Her şey hazır. İyi olmayı seçmek zor mu? Yaradılışın mucizesi insan, bununla övünebilir mi? Senin yaptığın iyiliğin karşılığında, seni muhatap alan ALLAH. Başka karşılık gerekir mi? Gerekmez ama orada bırakmayacağını biliyorsun, hırslandıkça hırslanıyorsun, iyilik yapayım diyorsun. İyilik yapmak başkadır, iyi olmak başka. İyi olmak doğuştan, iyilik yapmak kazanım. Baya karışık duruyor buradan bakınca. Ben hayatta bir
2024 1. kitabı
Okunma: 06 Mart 2024 16:20
İnsan bir makinedir. Makineyi tanrı yaratır. Önüne iki seçenek koyar: iyi ahlak ve kötü ahlak. İyiyi seçen övülmemelidir çünkü iyiyi kendisi yapmamıştır zaten olanı seçip hazıra konmuştur. Kötülüğü seçen için de sebep aranmamalıdır çünkü açıkça bellidir: kendini tatmin etme duygusu. İyiyi seçen iyilikle manevi huzura kavuşur, kötüyü seçense kötülükle ruhunu tatmin eder. Bu iki tatmini ise dış etkenler belirler. Dış etkenler eğitim ve görünen şeylerdir. Kitabı okurken yaptığım hata yazarın düşüncelerine katılarak okumamdı. Bu kitabı tekrar okuyacağım ama bu sefer yazarın dediklerine karşıt fikirler bulmaya çalışarak okuyacağım. Eğer bulduğum karşıt fikirleri yazar çürütebilirse bu kitap benim için daha anlamlı olacak. Şu an da anlamlı ama zihnimde yazara daha fazla değer kazandırmak istiyorum. Ve kitabın sonunda “Kitabın adı kutsal Kitap’ta geçen ‘İnsan ne (nedir) ki, onu anasın, ya da insanoğlu ne ki ona ilgi gösteresin’ cümlesinden feyz alıyor. ” notu kitabı daha anlamlı kılıyor.
İnsan nedir
2023 5. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2023 16:21
Pekâlâ, başlangıç olarak umutsuzluk aşılayan bir ög- reti bu; esin vermiyor, gayrete getirmiyor, moral yükselt-miyor. İnsanın şanını elinden alyor, gururunu aliyor, kah-ramanlığını alıyor, her türlü kişisel itibardan ve alkıştan yoksun bırakıyor onu; insanı bir makine düzeyine indirgemekle kalmıyor onu bu makineyi hiçbir şekilde kontrol de edemeyeceğini söylüyor; onu bir kahve değirmenine çeviriyor ve ne kahveyi sağlama ne de kolu döndürme rolünü veriyor ;insanın acınası derecede mütevazı olan tek işlevi yapısına göre kahveyi kalın ya da ince çekmek ,geri kalınını dış etkiler yapıyor ..
Felsefe-Düşünce

Mark TwainYazar · 56 kitap
Mark Twain (asıl adı Samuel Langhorne Clemens) 1835'te ABD'nin Missouri eyaletine bağlı çok küçük bir köy olan Florida'da doğdu. Dört yaşındayken Clemens ailesi başka bir küçük köye, Mississippi ırmağı kıyısındaki Hannibal'e yerleşti. Esnaflık ve avukatlık yaparken politikaya atılan babası on bir yaşındayken ölünce Samuel okuldan ayrılıp bir matbaada çırak olarak çalışmak zorunda kaldı. Ardından ağabeyinin çıkardığı Hannibal Journal adlı yerel gazetede dizgiciliğe başladı. Aynı gazeteye ve Boston'da çıkan mizah dergisi The Carpet-Bag'e mizah yazıları yazdı. Dizgicilikten sıkılınca dört yıl boyunca Mississippi nehrinde çalışan buharlı gemilerden birinde kaptanlık yaptı. Abisiyle batıya gitti; gazete muhabiri olarak çalışmaya başladı. Mark Twain adını ilk kez 1863'te mizahi bir gezi yazısında kullandı. 'Mark Twain' (İngilizcede 'ikiyi işaretle') geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimiydi. 1867'de ilk kitabı The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County(Calaveras İlinin En Hızlı Sıçrayan Kurbağası) yayımlandı. 1870'te kısa ve özlü bir biçimde yaptığı konuşmalarıyla ününü tazeledi. Aynı yıl evlenerek Connecticut'ta Hartford'a yerleşti, üç kızı oldu. Çocuklar ve gençlere yönelik en iyi romanlardan biri sayılan Tom Sawyer'ın Maceraları'nın ardından başyapıtı Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yazdı. 1880'lerde bir dizgi makinesine yatırım yaptı ama iflas etti. Kitaplarının geliri ve birçok ülkede yaptığı konuşmalarla borçlarını ödeyebildi. 1906'da başladığı otobiyografisini bitiremeden öldü. Başlıca yapıtları: Tom Sawyer'ın Maceraları (1876); Huckleberry Finn'in Maceraları (1884); Adem ile Havva'nın Cennet Günlüğü (1905); Çalınan Taç(1881), Yurtdışında Bir Serseri (1880) , Mississippi'de Yaşam (1883).