İçimdeki Tanrı'yı neden öldüremiyorum?
2025 16. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2025 19:56
Anlamını bilmediği bir hayatı yaşamayı men eden Tolstoy yaşadığı ontolojik sancılar ile derin bir bunalıma girer. Bu bunalım Tolstoy'u o kadar çaresiz bırakır ki Tanrı'yı reddetmenin acısından kurtulmak için yine Tanrı'ya yakarır. Ancak tanrının tahtı, yakarışların ulaşamayacağı kadar Tolstoy'un vicdanından uzaktır. Anlamını bulamadığı bu hayatı bir iple mi yoksa kurşunla mı bitirmesi gerektiğini sorgulayan Tolstoy'un yüreği acı bir duyguyla çırpınıyordu. Tolstoy bu duyguya 'Tanrı'yı aramak' diyordu. Yüreğinin çığlığı ve tanrının suskunluğuna rağmen. .. "Tanrıyı tanırsam yaşarım, unutursam ölürüm."
Duygu ve Düşünce
2026 18. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2026 10:05
Yıllar önce okuduğum Tolstoy'un bu kitabını tekrardan okumak gerçekten de çok iyi geldi.. insanın kendini aradığı, neden yaşıyorum, ne için yaşıyorum , sorularını bize sordurtan ,bize yol gösteren ,neye ,neden inanmalıyım sorularının cevabını Tolstoy'un kendi arayış serüveninde bulmak daha etkileci ve güzel bir duygu , İnanç konusunda kafası karışık herkesin tatmin edici cevaplar bulacağı bir kitap ,okunmaya değer..
Alıntı
2025 24. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2025 23:02
Tolstoy, eserde kendi hayatını, özellikle de orta yaş döneminde yaşadığı ruhsal krizi ve hayatın anlamını arayışını anlatıyor. Zengin ve saygın biri olmasına rağmen, Tolstoy derin bir boşluk hissine kapılıyor. Kafasında cevabını aradığı soruların peşine düşüyor. Bu sorular onu hem dini hem felsefi bir arayışa sürüklüyor. Önce bilimde, sonra felsefede yanıt arıyor ama bulamıyor. En sonunda halkın inancında, sade bir iman anlayışında huzuru buluyor. Ağır bir içsel yolculuk ve felsefi öğretilerle dolu olduğu için okuması biraz ağır ilerliyor.
2026 11. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2026 19:46
Kitap, Tolstoy'un özeleştirisi. Kendini sorguya çekiyor yazar, günahlarını itiraf ediyor bize kitapta ve hatta İtiraf'ı için bir mektubunda, "Yeni yapıtımın asıl hedefi, yaşamıma karşı okurda tiksinti uyandırmak" demiştir. Daima iyi bir insan olmanın yollarını arayan yazar, "İnanç yaşama gücüdür. Eğer insan yaşıyorsa bir şeye inanıyordur." demiş, inancı yaşamın gücü olarak tanımlamıştır. Tolstoy'un iç hesaplamaları, bize de kendimizle hesaplaşma imkanı sunuyor aslında. İnsan hayatında bir kez olsun kendiyle yüzleşmeli, sevgili Tolstoy gibi. Severek okudum, severek okunsun, Gök Hanım tavsiyesidir.
İtiraflar
2024 10. kitabı
Kitapla ilgili herkesin bildiği cümle Tolstoyun hayatını anlattığı ve kendi hayatındaki bazı çıkmazları itiraf ettiğidir . Peki ya bu itiraflar sadece Tolstoyun hayatından mıdır ? hiç sanmam . Aslında bu itiraflar tüm insanlığın itiriflarıdır . Hepimiz , hayatımızın belli başlı dönemlerinde bir takım sorgulamalar yaşarız . Bilinç düzeyi pek de yüksek olmayanlardan bile '' NEDEN ? , NEDEN BENİM BAŞIMA GELDİ , '' Yahut , '' NEYDİM NE OLDUM ? '' Sözlerini sıklıkla duyarız . Kitabımızın ise bu konuda cevaplamaktan kaçındığımız , coğu zaman görmezden geldiğimiz ya da hüzün mahzeninin en köşeşine atıp , üzülmemek için oluşturduğumuz sık tuğlalı konfor alanını bir buldozer etkisi ile yıkıyor . ( Dipnot : mutsuzluğun vucut bulmuş hali olan EmiliE Cioran ile okursanız X2 . SPOİLERRR !!! Mutsuzluk, Cioran’ın çocukluğundan beri peşini bırakmadığı bir sancıdır .Hatta Cioran’ın annesi bu durumu fark edip Cioran’a“Bu kadar mutsuz biri olacağını bilseydim kürtaj yaptırırdım.” der .Annesine karşı Cioran’ın cevabı daha ilginç olmuştur. “Ben basit bir kazayım bu kadar ciddiye almaya gerek var mı?” ) İnanç konusunu devre dışı bıraktığımda aklıma şu geliyor . BELKİ DE HAYATIN BİR ANLAMI VE ÖLÇEKLİ BİR RUBRİĞİ YOTUR . Belki de Tanrı hepimize aynı derecede bir hayat vermiş anlamlandırma işi ise tamamen biz kullarına kalmıştır . muhtemelen buna da itiraz maddi konfor içinde yaşayan birinsan ile benim dururum bir mi yani sorusu ile karşılaşacaktır . Ama kırılma anı bu sorunun cevabında saklı . Daha derine indiğimizde hiçbirimiz bir başkasının hayatı ile ilgili görünenden ötesini bilmiyoruz . Bu noktada hayatı anlamlandırma konusu şartlar ne olursa olsun bireyin tercihine kalıyor . hayat bu , boyama hakkı bir kez olan bir tuval misali... ama hangi boyaları kullanacağınız tamamen size kalmış
İnceleme
2025 39. kitabı
Mest oldum. Aşırı iyi, varoluşçuluğa derinleme dalıyorsunuz. Tolstoy gibi bir üstadın kaleminden, varoluşçuluğu, sorgulamayı okumak beni mest etti. Bir daha okuyacağım. Keşke daha önce karşılaşsaydım bu kitap ile benim bugünlük felsefi açlığımıda doyurdu. :))
İtirafLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202229,2bin okunma
Ruhumda derin iz bırakan kitap
2024 25. kitabı
Lev Tolstoy'un "İtiraflarım" ("Confession") kitabı, yazarın derin kişisel ve ruhsal sorgulamalarını içeren otobiyografik bir eserdir. 1882 yılında yazılan bu kitap, Tolstoy'un hayatının bir dönüm noktasında yaşadığı krizleri ve bunlara dair içsel mücadelelerini konu alır. Kitap, Tolstoy'un varoluşsal kaygılarını, anlam arayışını ve inanç bunalımlarını açık bir şekilde ortaya koyar. "İtiraflarım"da Tolstoy, gençlik yıllarındaki hedonist yaşam tarzından, şöhret ve başarıya olan tutkusuna kadar pek çok konuda içsel hesaplaşmalarını paylaşır. Ancak bu başarılar ve zenginlikler, ona beklediği huzuru ve mutluluğu getirmez. Bunun sonucunda, yaşamın anlamı ve amacı hakkında derin bir sorgulama sürecine girer. Kitap boyunca Tolstoy, din, bilim, felsefe ve sanat aracılığıyla cevaplar arar. Bu eser, okuyucuda genellikle şu duyguları uyandırır: 1. Empati ve İçsel Sorgulama: Tolstoy'un dürüst ve samimi itirafları, okuyucuyu kendi hayatını ve inançlarını sorgulamaya iter. Onun yaşadığı bunalımlar ve arayışlar, evrensel insan deneyimlerine hitap eder ve okuyucunun kendi iç dünyasında benzer duygular hissetmesine neden olabilir. 2. Melankoli ve Hüzün: Tolstoy'un yaşadığı ruhsal bunalımlar ve varoluşsal kaygılar, okuyucuda melankolik duygular uyandırabilir. Yaşamın anlamı ve amacı üzerine yapılan derin düşünceler, okuyucuyu duygusal olarak etkileyebilir. 3. Aydınlanma ve Umut: Tolstoy'un nihayetinde bulduğu manevi huzur ve anlam, okuyucuya umut verebilir. Yazarın zorlu bir içsel yolculuktan sonra ulaştığı aydınlanma, okuyucuya kendi hayatında da bir çıkış yolu olabileceğini hatırlatır. 4. Hayranlık ve Saygı: Tolstoy'un dürüstlüğü ve cesareti, okuyucuda büyük bir hayranlık uyandırır. Kendi zayıflıklarını ve hatalarını açık yüreklilikle paylaşması, onun insanlığını
Puan vermedi·104 syf.·
2024 18. kitabı
Tolstoy'un kaleminden çıkan belki de en samimi üslupla yazılmış eser olsa gerek. Kendi yaşamından yola çıkarak insanlığın toplum içinde bazı kurallar çerçevesinde sıkışmış hayatı ve ölümü anlamlandırmaya çalıştığı bir eserdir. Eser önceleri dinî sansür nedeniyle 1884'te Cenevre de basılmıştır. 1906 yılında Rusya'da yayımlanabilmiştir. Buradan da anlaşılacağı gibi içerisinde dinî motifler insanları yönlendirebilecek cümleler barındırmaktadir. Tolstoy severlere kesinlikle tavsiye ederim.
İtirafLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202229,2bin okunma
Psikolojimi bozdun Tolstoy :)
2025 46. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2025 01:32
Lev TolstoyLev Tolstoy 'un kendi itiraflarindan oluşan otobiyografik diyebileceğimiz bir kitap. Bu kitapta Lev TolstoyLev Tolstoy'un içsel yolculuğuna çıkıyoruz.hayata karşı bakışı inanca, inancın insanlar üzerinde yaşamaya olan etkisi var. Sadece bunlarla sınırlamak da doğru değil elbette. Kısacası diyebiliriz ki, yazar kendi içinde yaşadığı hayatı anlamlandirma aşamasında çevresinden insanlardan hatta dünyadan görüp incelediklerine göre kendi fikir ve düşüncelerini paylaşmış. Zaman zaman bu sancılarına karşı açıklama veya anlam bulur zaman zaman da kendisi için bir muamma olarak kalır. Hayatın anlamı nedir? Neden yaşıyoruz? Ne için yaşıyoruz? Bizden öncekiler bizden sonrakiler aynı döngüden geçecek peki o zaman bu kadar acıyı insan neden çekmek zorunda kalıyor da kendi hayatına son vermiyor? Ben neden yaşıyorum, insanlar yoksullar, ezilmişler neden yaşamakta bu kadar ısrarcı?.. bunlar ve bunlar gibi içinde yaşadığı bircok sorunun cevabını bulmanın peşindedir. Bunun için bilime, bilgelere, felsefeye, dine ve çevresine başvurur. Ve bu başvurduğu kaynaklardan tartışmalı bir ortam yaratır kendi içinde. Belki bazı sorularının cevabını bulur, ama zamanla yeni sorular bırakır yerine. Fakat bütün bunlarin içinde dinde bulduğu bu açıklama ona sükuneti sağlar(belki). Okurken kendi iç dünyamda bir yolculuğa çıktım ben de, kendi sorularımın benzerliğini gördüm. Bazı kısımları iki kere okudum çünkü kendime açıklama bulamadığım yerlerde orada bir açıklamayla karşılaştım. Yaşam ve ölüm kavramların hayatimizdaki yeri, daha doğrusu bu düşüncenin hayatımızdaki yerini sorgulatiyor. Hayatın, kimimize göre adaletsiz yaklaşımına rağmen hâlâ neden umut besledigimizin açıklamasını bulabiliriz. İçsel sorgulama için sarsıcı gelebilir çünkü kısa bir kitap olmasına rağmen derinliği yüksek bir kitapti bence. **KEYİFLİ
2025 58. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 19:00
Tolstoy soylu bir ailenin çocuğuydu. Maddi durumu son derece iyiydi. Bedeni sağlıklı ve kuvvetliydi. Neredeyse bütün dünya önünde saygıyla eğiliyordu. Ama bir gece her şeyin anlamını sorgulamaya başladı. Öyle ki bu sorgulama onu intiharı düşünmeye kadar sürükledi. Anlamsızlık ve boşluk hissi onu bir arayışa itti. Cevabı önce bilimde aradı fakat tatmin olmayıp dine yöneldi. Kiliseye başvurdu. Fakat yakın çevresinin gerçekten iman etmediklerini gördü. Kilise gibi kurumların dini kendi çıkarları için kullandığını gördü. Kilise görüşlerini reddetti ve köylülerin inancını benimsedi. Halktan yana yazar oldu.

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.