Kötülük Çiçekleri

Charles Baudelaire

2019 7. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2019 22:21
Baudelaire’ye hayran olmamak elde değil onun kadar geniş ve yoğun hayal gücüne sahip pek az yazar tanıdım. Baudelaire’nin kitapta kendini anlattığı bir bölümü var kuşkusuz bende onu anlatsam buna yakın şeyler söyleyebilirdim: Şarapla afyonun o çılgın zevklerinin ozanıyım ben,tek susadığım şey yeryüzünde hiç bilinmeyen bir içki,göksel eczacının bile bana veremeyeceği bir içki-öyle bir içki ki ne yaşam bulunsun içinde ne de ölüm,ne istek ne de yokluk. “Şarapla afyonun çılgın zevklerin ozanı” Her bir şiiri derin bir anlam taşıyor,tıpkı bir ozan gibi şiirlerini kafiyeliyor ve derin ve etkileyici bir anlatım sergiliyor. Elimde bulunan kitabın baskısı iki yüz sayfa ve bir günde bitirdim aslında şiirlerin yüzde doksanını alıntılayabilirdim ama bu günler sürerdi. Bambaşka bir duygu işleyiş tarzı var ve kendini bende bambaşka bir yere oturttu kendini Baudelaire arada kitabını açıp birkaç şiirini tekrar tekrar okuyabileceğim türde bir “ozan”. Her zaman kendime yakın bulduğum insanları okumak çok hoşuma gitmiştir ve sanki ruhumun derinliklerinde yatan bir şeyleri dışarıya çıkarıyormuş gibi. Şüphesiz daha çok okunmayı hakeden bambaşka bir tat veren bir şair. Başka okurları bilmem ama benim tarzıma oldukça yakın bir yazar daha başka kitaplarını heyecanla okumayı bekliyorum. Ve herkese öneriyorum Baudelaire’i belki kendinizi bulamasanız bile en azından kanımca kendine has bambaşka tadına bakabilirsiniz
Kötülük ÇiçekleriCharles Baudelaire · Ayrıntı Yayınları · 20163,494 okunma
2021 19. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 11:12
Victor Hugo’nun “Sanat göğünü bilinmedik bir ölüm ışığı ile süslediniz” diye selamladığı Baudelaire’in eşsiz şiirlerinden oluşan ‘Kötülük Çiçekleri’ okumaya doyamayacağınız bir başucu yapıtlarından.
Kötülük ÇiçekleriCharles Baudelaire · Ayrıntı Yayınları · 20163,494 okunma
Ey Acı’m, sakin ol, ve artık rahat dur.
Puan vermedi·208 syf.·
2022 76. kitabı
"Ben nerede değilsem orada iyi olacakmışım gibi gelir." Charles Baudelaire
Kötülük ÇiçekleriCharles Baudelaire · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20243,494 okunma
2025 30. kitabı
Charles Baudelaire'in şiirlerini bir arays getirdiği "Kötülük Çiçekleri" adlı şiir kitabı, yirminci yüzyıl için şiiri estetiğe ve estetik duygulara hazırlayan bir eser olarak görülür.
çürümenin içinde parlayan bilinç
Puan vermedi·208 syf.·
2026 18. kitabı
Bazı metinler vardır, onları okuduğunda bir şey öğrenmezsin; aksine bir şey hatırlarsın ama neyi hatırladığını da tam çıkaramazsın, Kötülük Çiçekleri tam olarak böyle bir yerde durur, çünkü sana yeni
Dandycilik(?)
2022 26. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2022 15:20
Şiirin ses ölçümü içgüdüsel, sezgisel yoklamalarla değil, eksiksiz bir bilinçle, uzun deneyimlerden elde edilmiş bilgi birikimiyle sağlanabilir ancak. Bu yüzden de, her hangi bir şiiri hakkını vere
Şiir
"Acı çeken insanın uzak sesi."
2022 36. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2022 19:13
Baudelaire yazdığı bir mektupta kitaptan şöyle bahseder; "...size bu acımasız kitaba bütün yüreğimi, bütün sevdamı, bütün inancımı, bütün kinimi koyduğumu söylememe gerek var mı?" İyiyle
Kötülük ÇiçekleriCharles Baudelaire · Adam Yayınları · 20013,494 okunma
2023 5. kitabı
Okunma: 26 Mart 2023 01:17
Charles Baudelaire, şiirde yapılmış bir ihtilalin diğer adı. Devrinden önceki şiirlere bir başkaldırı. Düzene, iyiliğe, inanca, sevgiye, huzura, ve dini unsurlara yapılmış en büyük hakaret. ( Bunda
İnceleme
İskeleye
2023 19. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2023 00:44
Cismi yok Bunun. Bir şeye benzetemezsin. Ama içimde. Kafamın içinde bir yerde. Kasvetli, kötü.. Aklıma geldikçe ya da aklıma hükmedince kafam ağırlaşır Yürürken ayaklarım hafif Bulutlarda yürüyor gibidir Kafam…vücudum bir gemiyi iskeleye çekiyor gibi kafamı sürükler Nerden geldi bu kafamın içine Ya da hiç gelmedi de Zaten kafamda mıydı hep Gözlerim,burnum gibi anadan üryan Kendimle mi getirdim onu ben!
Edebiyat & Roman
Şer ÇiçekleriCharles Baudelaire · Doğu Batı Yayınları · 20223,494 okunma
2017 72. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2017 23:35
Notos Dergisi'nin en iyi çeviriler listesinde görüp de okumak istediğim bir eser olarak kitaba başladım. Gerçekten öylesine büyük bir şairle karşılaştım ki... Hatta bu kitabın çevirileri tez konusu bile olmuş. 2 farklı tez ile karşılaştım internette. Çok çok zor bir eser. Gerek anlaşılması, gerek dili, gerekse çevirisi... Zor anladığımı, hatta bazen başka bir çevirisi ile kıyas ederek pdf'den okudum. Kötülük üzerine yazılmış, bazen kötüyü öven bazense yeren satırlardan oluşuyor. Açıklamalar ve önsöz kısmı kitabın yarısı kadar olmasa da büyük bir yer kaplıyor. Farklı farklı bölümler var eserde. Yazar Fransız ve Fransa'nın laşkalaşmasını, kötüye doğru gitmesini konu alarak kitaba başlamış farklı duygulara hitap eden zor bir şiir kitabı. Tavsiye ederim ama gerçekten boş, sakin bir kafayla okumanızı da yine tavsiyeme iliştiririm.

Charles BaudelaireYazar · 25 kitap
Charles Baudelaire (9 Nisan, 1821 - 31 Ağustos, 1867) 19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden. 1821'de Paris'de doğdu. Mutsuz bir çocukluk geçirdi. Babası 1827'de öldü. 1839'da okuduğu okuldan disiplinsizlik yüzünden atıldı. Hukuk öğrenimi görmeye zorlanan Baudelaire, buna başkaldırarak Quartier Latin'de bohem bir hayatı seçti. Burada Frengiye yakalandı. 20 Yaşında Hindistan'a gitmek üzere yola çıktı. 1842'de Fransa'ya döndü. Sonradan metresi olan Jeanne Duval ile tanıştı. Babasının mirasını aldı ancak bu parayı hesapsızca harcadığı için ailesi miras hakkını geri aldı. 1846'dan sonra Kötülük Çiçekleri kitabına girecek şiirlerini yazmaya başladı. 1847'de Edgar Allan Poe'yı keşfetti ve eserlerini Fransızcaya çevirmeye başladı. 1848'de devrimcilerin yanında yer aldı. 1857'de Les Fleurs du Mal (Kötülük Çiçekleri) (Elem Çiçekleri) kitap olarak yayınlandı, içindeki altı şiir kamu ahlakına aykırı bulunduğu için Baudelaire hakkında dava açıldı. 1860'da Yapay Cennetleri yayınladı. Bu eserde de uçlarda gezinen bir kişilik sergiledi. Bir tür otobiyografi olan "Çırılçıplak Soyulan Yüreğim" üzerine çalıştığı ve 1862'de "Paris Sıkıntısı" adıyla düzyazı şiirlerini yayımladığı sırada frenginin yan etkileri giderek kendini daha fazla hissettirmeye başladı. İki yıl kaldığı Belçika'dan dönüşünde felç olan sanatçı 31 Ağustos tarihinde Paris'te 46 yaşındayken öldü. Mezarı Paris Cimetiére du Montparnasse'dadır. Yaşadığı dönemde kurulmakta olan modern Paris'in metropol yaşantısı üzerine inşa ettiği edebiyatı ve eleştiri yazıları modernist estetiğin habercisi sayılır. Şiirlerini derlediği Kötülük Çiçekleri (Les Fleurs du Mal-1857) ve Paris Sıkıntısı (Le Spleen de Paris-1869), Rimbaud'dan Mallarmé'ye, Yahya Kemal ve Cahit Sıtkı Tarancı'ya kadar pek çok şairin çarpıldığı, 20. yüzyıl edebiyatının en etkili kılavuzları olur. Gerek klasik geleneğe, gerekse egemen çağdaş zihniyetlere karşı isyanı ve gerçekliğe kafa tuttuğu imgelemi, zamanında şiirlerinin yasaklanmasına kadar varan düşmanlıklar uyandırır. Sonradan bu başkaldırı ve imgelem, avangard sanat ve edebiyatın çekirdeğini oluşturacaktır.