İstiklal Harbi Romanı

Kurtuluş

Mehmet Rauf
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

8/10
·296 syf.··
Beğendi
·
2022 4. kitabı
Hikaye Nihat isimli vatansever genç bir subayın babasından kalan mirasları satmak için İzmir'e gitmesiyle başlıyor. Mehmet Rauf bize o dönemde işgal sırasında İzmir işgalinin nasıl başladığını, insanların umutsuzluğa düşmesini ve Nihat'ın bu yaşananlar sırasında verdiği çatışmayı ve gelişimini gösteriyor. Kitap herhangi bir muharebe içermiyor daha çok Nihat'a ve onun gelişimine odaklı. Dili de çok ağır değildi.
Roman
KurtuluşMehmet Rauf · Kapra Yayıncılık · 2021968 okunma
Anadolu'nun direnişi ve Kurtuluş'un Hikâyesi
9/10
·260 syf.··
2025 130. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 14 Eylül 2025 19:02
Halas, Mehmet Rauf’un doğrudan Milli Mücadele dönemini konu edindiği, Milli Mücadele ruhunu yansıtan ilk romanlardan biri. Mehmet Rauf, cephedeki kahramanlıklardan çok, halkın içindeki duygusal
HalasMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020968 okunma
“HALÂS’, bir İstiklâl Harbi Romanı…”
9/10
·272 syf.··
Beğendi
·
2023 2. kitabı
·
33 günde okudu
·
Okunma: 31 Ocak 2023 00:00
Osmanlı Türkçesinde ‘Kurtuluş’ anlamına gelen ‘Halâs’, 1918-1921 yılları arasındaki Cumhuriyet öncesi dönemi tasvir eder, kitap ise 1929 yılında yayınlanmıştır. Yazar Mehmet RaufMehmet Rauf’un son romanı ve Gazi Mustafa Kemal’e ithaf edilmiş. Kitabın Ön Sözünde Ona ithaf edilen mektubu sevdim. Atatürk sevgisini dilinden düşürmeyen Mehmet Rauf, vücudunun sağ kısmına inen felç sebebiyle kitabın birçok yerini eşine dikte ettirerek yazmış, zor şartlarda tamamlamış bu kitabı.. Gözünüzü bir sabah açtığınızda kıyıya bir düşman gemisinin geldiğini ve çaresizce evinizi, iş yerinizi terk etmeye zorlandığınızı düşünün. Düşününce bile ne huzursuz eden bir durum. Ve böyle bir durumda tek başıma ben ne yapabilirim, benim gibi bundan rahatsız olan birileri var mı, diye çırpınan bir genç düşünün. İşte kitabın kahramanı Nihat da bu gençlerden biri; Vatansever genç bir subay. Türk olduğu için evinden, dükkanından, kapı komşusundan olan insanların yaşadıkları çok iyi anlatılmış.. Kitap, İzmir’in Yunan işgaline uğramasıyla birlikte başlayan olayları ve ülkemizin adım adım Kurtuluş Savaşı’na doğru gittiği günleri anlatıyor. Romanı okuduktan sonra yıkılmak üzere olan Osmanlıyı, bu devrim hakkında asker ve aydınların ne düşündüğünü daha iyi anlıyoruz. Okurken milli duyguların sakin kalabilmesi mümkün değil. Yazarın bilinen ‘Eylül’ romanının yanında biraz gölgede kalmış bu eseri, o dönemi anlamak adına okumalıyız…
Edebiyat Roman Tarih Türk Klasikleri
HalâsMehmet Rauf · Dorlion Yayınevi · 2020968 okunma
Puan vermedi·276 syf.··
2025 437. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 12 Eylül 2025 14:36
türkçü karakter üzerinden, türkçü karakter gözüyle yazılmış bir istiklal harbi romanı.. çoğumuzun EylülEylül adlı kitabıyla
Türk Tarihi
HalasMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020968 okunma
9/10
·276 syf.··
Beğendi
·
2023 11. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 15 Şubat 2023 22:11
Birçoğumuz Mehmet Rauf'u Türk edebiyatının ilk psikolojik roman örneği olan "Eylül" kitabından biliriz. Bana hediye edilene kadar böyle bir kitabının olduğundan ben de habersizdim.
HalasMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020968 okunma
Esaretin Karanlığından Kurtuluşun Şafağına
Puan vermedi·276 syf.··
Beğendi
·
2026 31. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 16 Şubat 2026 20:46
​Mehmet Rauf denilince hepimizin aklına o meşhur Eylül ve onun boğucu, çıkışsız melankolisi gelir. Ancak Halas, Rauf’un o içe dönük, aşka hapsolmuş kaleminin kabuğunu kırıp dışarıya, memleketin
Edebiyat
HalasMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020968 okunma
9/10
·264 syf.··
2024 2. kitabı
·
7 günde okudu
·
Okunma: 17 Ocak 2024 00:00
Mehmet Rauf'un felçli kalmasına rağmen, tamamladığı, son romanı olan, Halas; vatan sevgisini her şeyden üstün tutan bir tema, içerisinde Türk halkının Milli Mücadele zamanındaki direnişini anlatır. I. Dünya savaşından, Kurtuluş Savaşına kadar olan olayların işlendiği bu güzel romanda aynı zamanda Nihat ve İclal'in vatan aşklarının yanında birbirlerine olan aşkları da anlatılır.
1000Kitap
HalasMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020968 okunma
Puan vermedi·276 syf.··
2022 15. kitabı
Halas, Mehmet Rauf'un son eseri.Romanda, Türk halkının, Mütareke  sonrası, Milli Mücadele yıllarındaki direnişi anlatılır. Mütarekenin ilan edilmesi ile birlikte, İzmir'de başlayan olaylar, roman anakarakteri Nihat'ın milli mücadeleye yardım amacıyla gittiği İstanbul'da devam eder. Halas, gerçek olaylara, kişilere ve mekânlara dayanıyor.Yazar,  tarihi bir dönemi ve döneme ilişkin bilgileri ayrıntılı olarak aktarmış.Her ne kadar kurgu olsa da bana kurgu tadı vermedi kitap.Klasik Türk edebiyatından bir kitap daha okumuş oldum yine de.
HalasMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020968 okunma
Bir Milletin Diriliş Destanı
Puan vermedi·276 syf.··
2025 1120. kitabı
·
31 saatte okudu
·
Okunma: 22 Temmuz 2025 17:57
Mehmet Rauf ismini duyduğumda aklıma hep o meşhur psikolojik romanı, o içli "Eylül" gelir. Fakat yazarın külliyatında öyle bir mücevher daha var ki, insanı bambaşka bir iklime, bambaşka bir
Duygu ve Düşünce
HalasMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020968 okunma
Puan vermedi·260 syf.··
2025 65. kitabı
·
8 günde okudu
·
Okunma: 12 Ekim 2025 10:27
Kurtuluş... Esaretten kurtuluş. Hem Nihat'ın hem ülkenin kurtuluşu. Cephelerde yaşanan ateşli direnişi değil, halkın içinde bulunduğu hali anlatıyor. Kurtuluş Savaşı içerisinde özellikle İzmir ve İstanbul'daki genel hali, haksızlıkları, halkın uğradığı hadsizlikleri anlatıken öyle güzel bir dil kullanmış ki coşkuyla okumamak mümkün değildir. Oldukça akıcı bir kitap. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar.
HalasMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020968 okunma

Yazar Hakkında

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)