Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan

Kabalcı Yayınları
Orijinal Adı:
Magellan: Der Mann und seine Tat

2021 52. kitabı
Evet zweig ten gene güzel bilgilendirici bir kitap hem öğretici hem eğitici bir kitap zaten bir kitabın en büyük özelliği değilmidir evet her kitap ta altını çizilecek 100 lerce cümle bulunur eğer bir kitabı altını çizerek okursanız hem kitabı anlamanız kolaylaşır hem kelime dağarcığı gelişir hem de öğrenip paylaşarak kitaptan aldığınız zevk gelişecektir evet 1 kitabı 1 sinemadan ayıran en büyük özellik her kitabın insanı eğitip öğretip geliştirmesidir ve işte bu nedenle bir Kitapkolik aynızamanda bir sinefil ve sinekoliktir ancak ilk tercihi her zaman kitap okumaktır çünkü her kitap insanı geliştirir zaten dinimizin ilk emri ikra okudur yani okumak aynı zamanda bir ibadettir yani dinimiz seyret demez oku der işte oku emrindeki ilk hikmet değişmek gelişmek düşünmektir olumlu güzel ve iyi yönde gelişenlere ne mutlu Gelelim macellan kitabına avrupa tarihini sevenler için okunası öğretici bir kitap zweig 'in biyografilerini sevenler için akıcı bir kitap ancak en trajik hayatı yaşayan zweigin hatta en hümanist insanlardan biri olarak bilinen zweigin kaleminden fatih sultan mehmet biyografisini okuyanlar iyi bilirki yazar sultan mehmeti ve türkleri barbar olarak tanıtır isterdimki avrupayı mücellânı bu kadar iyi yazan bir kalem biz türkleri fatih hanı iyi tanıtsın ne yazıkki biz avrupanın yani Akifin dediği gibi medeniyet dediğin canavarların elinde hep canavar olarak barbar olarak kalmaya devam etçez belkide Avrupanın yada haçlıların Türkleri kahraman olarak göstermesi bir lüks boş bir gayrettir Türk ile islam tarihi dünya tarihinin en zirvesidir ilber ortaylının dediği gibi türkleri tarihten çıkartırsak ortada tarih kalmaz siz nereye giderseniz gidin önünüze türk tarihi çıkacaktır kısaca övünülecek bir tarihimiz var bu tarihide en güzel kitaplardan öğrenirsiniz türk
MacellanStefan Zweig · Kabalcı Yayınları · 2002885 okunma
2023 31. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2023 02:06
Zweig tan okuduğum ilk biyografi kitabı.. Maceradan maceraya geçen harika bir roman. Dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlayan bir kaşif olarak Macellan,ın hayatını hep merak etmişimdir çok severek beğenerek okudum tavsiye ederim
Tarih
MacellanStefan Zweig · Kabalcı Yayınları · 2002885 okunma
Denizlerin pusulası Macellan
2022 42. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2022 13:16
4 Șubat 1480'de Portekiz /Sabrosa'da dünyaya gelen Macellan 27 Nisan 1521 Mactan adası /Filipinlerde Dünya turunda isyan sonucu vefat eden denizci. Macellan'ın önemi Baharat Adaları’nın ilerisine giderek tüm meridyenlerden geçen ilk kişi olmasıdır. Macellan'ın hedefinde başka yerler keşfetmek arzusu alev alev yanarken, kıtanın kuzeyden ve güneyden bir geçit vereceğine inanıyordu.( Ki bunu başka denizci bulduğuna fakat meridyen hatası yüzünden bulunmadığı Macella'ın doğru hesaplama ile bulma ideali ile ortaya çıkmıştır) . Fakat bu isteği kabul edilmemişti. İlk olarak Portekiz kralından filo istemiş,planı anlatmış fakat inanılmamıștı. Kendi doğduğu memleketinden hayali için destek çıkmayınca İspanya kralı ona inanarak hayalini gerçekleştirmesi için destek çıkmıştır. Bu çoğu yerde vatana ihanet diye adlandırılır fakat bence değil. Yüreğinizden çok istediğiniz hatta inandığınız bir şey uğruna her şey yapılır. Netice de İspanya desteği ile 10 Ağustos 1519 yılında Sevilladan 270 mürettebat ile( ki bu sayı 237 diye biliyordum ben.) 270 kişiden sadece 18'i İspanya'ya ulaşmıştır. Çoğunlukla açlık ve hastalık ile telef olmuşlar. 3 yıl süren bu muazzam keşif sırasında San Juan' da isyan çıkaran (Portekiz ajanın olduğunu yazmış Zweig) yerliler Macellan'in ağır darbe alması sonucu ölmüştür. Yolculuğa yani Macella'nın hayalini sağ kolu Del cano önderliğinde Afrika kıtası dahil tekrar Sevilla'ya ulaşması ile Macella'nın tarihte kalıcı iz bırakmasını sağladı. Bu keşifle elimizde tam dünya haritası olmasını sağlamıştır. Bu yolculukta hayalleri uğruna canından olsa da her daim anılacak ve anılıyor da. Yolculuğunun rotası ise şöyle: Sevilla, San lucar, Tenerif, Rio de janerio, Rio de la Plata, Queseda, Santiago(kaybedildi), Santa cruz, Macellan boğazı ( keşfettiği boğaz), Pasifik, St.
MacellanStefan Zweig · Martı Yayınları · 2020885 okunma
Dine rağmen Macellan
2023 22. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2023 21:16
Macellan'in kim olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama detaylı bir biyografisine hayır demezsiniz. Acılarla dolu bir hayat, darbe darbe üstüne. Tam artık şanı yürüyecek dediğimiz anda, feci şekilde ölümü. Başlıyoruz... Kristof Colomb 'un " Novus mundus" yani Yeni Dünya 'yi keşfi Avrupa'yı çok heyecanlandırdı. Bu işin kaymağını Portekiz yiyordu. Sadece 1.5 milyon nüfusa sahip bu küçücük ülke o kadar zenginleşti ki, diğer Avrupa ülkelerinin de iştahı kabardı. Portakiz kralı Manuel keyiften dört köşeydi. Sonraki yıllarda birçok sefer yapıldı Hindistan kıyılarına ve Yeni Dünya'ya. Bu seferlere katılan sıradan bir denizcinin ilerde dünyanın sınırlarını cizeceginden kimsenin haberi yoktu tabiki. Evet, Macellan sıradandı, Portekizliydi. Portekiz için defalarca tehlikelere atılmış, bir bacağını neredeyse kaybedecek duruma gelmişti. Denizcilikle ilgili herşeyi öğrenmişti, kıyıları karış karış bildiğini hissediyordu. Ama geri dönüşünde Kral Manuel'in vefasızlığına uğradı, bir köşeye atıldı. Öyle ya, kimdi ki o. Bundan sonrasıni yüzeysel geçelim, zira kitabın tadı kaçmasın, her satırı keyifli çünkü. Evet, Kral Manuel Macellan'i bir köşeye fırlatıp attıktan sonra Macellan bir yıl boyunca o güne kadar çizilmiş haritaları ezberledi adeta. Kendisine bir şans gelmesini bekledi. O günlerde yolu daha da kısaltma adına türlü konuşmalar geçiyordu denizciler arasında. Tam da bu anda Macellan, Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında bir geçit olduğunu, bu geçidin baharat adalarına açıldığıni , oradaki zenginliğin şimdiye kadar olandan daha fazla olduğunu dillendirmeye başladı. Bu projesini bir şekilde Kral 5. Karl'a kabul ettirdi ve İspanya adına 5 devasa gemi ile Sevilla limanından demir aldı. Hemen bir bilgi, Sevilla'daki katedral dünyanın en büyük mabedi özelliğini taşıyor ve bu
MacellanStefan Zweig · Can Yayınları · 2013885 okunma
2025 21. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2025 11:45
Zweig, bu kitabında yine biyografi yazma konusunda bir numara olduğunu gösteriyor. Bu defa bizi keşiflere götürüyor ve dünyanın yuvarlak olduğunun kesin olarak ispatlanmasını sağlayan Macellan'ın hayatına götürüyor. 1480-1521 yılları arasında yaşamış olan Macellan'ın hayat hikayesini anlatırken esas itibariyle odaklandığı dünya etrafında atılan ilk turla ilgili, bize muhteşem bilgiler sunuyor. O gezide bulunan insanların ruh hallerini, yalnızlıklarını, bilinmeze doğru yol almanın kaygı ve korkularını, fiziki şartlarda karşılaştıkları güçlükleri ve onlar karşısındaki tavırlarını, gerek tabiatla ve gerekse kendi aralarındaki mücadelelerini ve daha bir çok şeyi müthiş bir şekilde anlatıyor. Düşünün hiç bilmediğiniz ıssız ve sessiz bir ortamda , geceleri ışıksız ve karanlık ucu bucağı olmayan bir denizde aylarca hatta yıllarca her an neyle karşılaşabileceğinizi bilmeden, yeterli su ve yiyecek olmadan yolculuk yapmayı. Buna bir de çok soğuk ve çok sıcak iklim şartlarını ekleyin. Öyle ya, o dönemde şimdiki gibi vantilatör, klima, ısıtıcılar, buz dolapları, yiyecek ve içecekleri saklayabileceğiniz soğuk hava depoları yok. Yolunuz üzerinde başta yiyecek, içecek, giyecek. .. vs ihtiyaçlarınızı karşılaşayabileceğiniz, yardım alabileceğiniz hiç bir yer yok. Türlü tehlikeler içerisinde blinmeze doğru yapılan bir yolculuk. Beş gemi ve 265 kişiyle başlanan ama üç yıl sonra bir gemi ve sadece 18 kişiyle tamamlanabilen bir yolculuk. Geziye başlayan başlangıçtaki gemi kaptanlarının Macellan da dahil olmak üzere tamamının hayatını kaybettiği bir yolculuk. Müthiş bir mücadele ve müthiş bir yaşam savaşı. Ve hepsi gerçek. Kesinlikle okunmasını önereceğim kitaplardan biri.
2021 140. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2021 11:57
Zweig'in başka bir muhteşem eseri.Macellanın tabiri caizse okyanusta boğulmayıp gelip bir dere de boğulması bizlere acı bir ders verdi.Macellanın herşeyden öte CESARETİ, özgüveni ve temkinli oluşu seferin başarı ile tamamlanmasında baş rol oynuyor.1500'lere güzel bir yolculuk oldu benim için ayrıca dönemin Avrupası hakkında da güzel bilgiler veriyor.Kitabın bana göre trajik noktası Macellan'a isyan eden Del Kano'nun Macellan'ın ölümünden sonra onun yerine geçip bu seferde ismini tarihe yazdırması oldu.Tarihler birbiri ile uyuşsa idi Zweig'in de bu serüvene katıldığına yemin edebilirdim,bu kitap sanki gören bir gö ile yazılmış hissi veriyor.Heyecanla okuyacağınızdan eminim saygılarımla.
MacellanStefan Zweig · Martı Yayınları · 2020885 okunma
2020 5. kitabı
MACELLAN .... STEFAN ZWEİG .... Stefan Zweig biyografik harika eserler kaleme almış. Macellan da onlardan biri Keyifle okumuştum. ..... Macellan 1480 yılında Porto'da doğdu. 1513 ve 1515 yılları arasında Hindistan'da ve Afrika'da askerlik hizmetinde bulundu. Macellan kendini gizlemeyi bilen, dikkat çekmeyi ya da  kendini sevdirmeyi beceremeyen ,lakin bir vazife verildiğinde zeka ve cesaretin parlak birleşimi ile harekete geçip başarıya ulaşmasını bilen biridir . Susmasını ,beklemesini bilir... Temkinli ve ileri görüşlüdür... Ketumdur ,sabırsız değildir, konuşkan da... Dikkat çekmeden bir kenarda durmayı becerir tüm düşüncelerini kendine saklar... Kurnaz ya da uysal değildir... Savaşçıdır ,denizcidir, tacirdir; insanların, ülkelerin, deniz ve yıldızların sarrafıdır... Macellan kişilik olarak sert keskin yaradılışlı olmasına karşın asla zalim değildir... Onun büyük başarısı diğer kaşiflerin yaptığı gibi barbarlık ile lekenmemiştir
2019 10. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2019 18:21
İlkokul yıllarında öğrendiğimiz en temel bilgilerden biriydi dünyanın yuvarlak oluşu ve bunun ispatları. Macellan ismi ta o yıllardan beynimize yazılmıştı gemisiyle dünyanın etrafını dolaşan ilk insan diye. Acaba Stefan Zweig Macellan ile ilgili ne yazmış olabilir ki diye okudum. İyi ki okumuşum. İlk sayfadan itibaren Zweig sizi Macellanın yanına gemisine alıyor, ayrılmanızın imkanı yok. Müthiş bir macera, mükemmel bir akıcılık okumadı iseniz hemen listenize yazın derim.
Demir İradeli Adam: Macellan
2019 28. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2019 00:18
Düşünsenize teknoloji ilerlememiş, elinizde adam akıllı koordinatları net, kesin haritalar yerine varsayımlar üzerine çizilmiş haritalar var, yolculuk yapacağınız gemiler berbat ötesi, tahtaları eski, yıpranmış, bırakın denizde onlara binmeyi, karada binseniz içinizde "Ya batarsa!" korkusu uyandıracak kadar kötü durumda olan gemiler. Ve siz bu gemilerle bir bilinmeze, daha önce hiç ayak basılmamış, varlığı bile meçhul bir yolculuğa çıkıcaksınız. Yolda belki de tek bir kara parçasına denk gelmeyecek, günlerinizi sonsuz bir mavilik üzerinde geçireceksiniz ve bunların son günleriniz olması ihtimali yüksek. Ayrıca bu yolculukta beraber yolculuk yapacağınız mürettebat ise farklı milletlerin bir araya gelmesinden oluşmuş, içerisinde sizden nefret edip casus olarak düşündüğünüz kişiler var, güvendiğiniz sadece bir iki dışında herkes sizden nefret ediyor. Bunların dışında daha nice olumsuzluklar.. Tüm bunları düşünüp yolculuğa çıkmaya hiç kimse cesaret edemez. Cesaret biraz delilik işidir. Ve tarihteki her kahraman, deha, kaşif, bilim insanı da cesaretleri yüzünden biraz delidir. Zira onlar hayallerine aşk ile bağlı olup canları pahasına imkansız da olsa hayallerinin peşine düşüp onları gerçekleştirmekten asla vazgeçmemişlerdir. Kays'ın Leyla'da yaşadığı Mecnun olma halini aslında onlar da bu hayallerinde, isteklerinde yaşarlar bir nevi. Ve sahip oldukları azim, kararlılık, irade, aşk, delilik onlara hayallerini gerçekleştirse de kader yine o kötü darbesini hemen hepsine vurmuştur. Zweig, kitabın başında her kitabın bir yazılış amacının olduğunu ve bu kitabı ona yazdıran şeyin ise utanma duygusu olduğunu belirtir. Yaptığı bir gemi yolculuğunda yolculuğu uzun sürmesinden sıkılıp gemide ki kütüphaneye inip karıştırığı kitaplar arasında Macellan denk gelip bu ünlü denizcinin
MacellanStefan Zweig · Can Yayınları · 2016885 okunma
Önemli olan hayallerinin peşinden tutkuyla gidebilmek...
2014 8. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2014 21:48
Stefan Zweig yazımında titizlikle oluşturulmuş derin karakter analizleri ve karakterlerinin iç dünyasına derinlemesine girebilmesi ile beni etkiliyor. Döneminde yakın dostu Freud'dan çok etkilenmiş, Freud'un tıpta öncülüğünü yaptığı psikolojik analizleri eserlerine başarı ile yansıtmış. Kendisini, kurguladığı hayali karakterlerden ziyade biyografilerinden okumayı daha çok seviyorum. Bir yandan tarih sahnesinde yer almış önemli isimlerin yaşadıkları dönemi ve olayları öğrenirken, diğer yandan bu kahramanların nasıl düşünmüş, neler hissetmiş olabileceklerini Zweig'ın akıcı kalemi eşliğinde hayal etmek bana keyif veriyor. İşte yine bir Stefan Zweig daha... Macellan’ın, dünyanın çevresini ilk kez dolaşarak dünyanın yuvarlak olduğunu kesinkes ispat eden, birçok keşfe öncülük eden bu kaşifin biyografisinde Zweig yine çok başarılı... Portekiz’li denizci Macellan yıllarca Hindistan seferlerinde tecrübe kazandıktan sonra sakatlanır, bacağı aksak kalır. Portekiz’de düşük bir emekli maaşına talim etmesi beklenir. Halbuki onun batıdan gidilerek de Baharat Adaları'na ulaşılabileceğine dair araştırmaları vardır; Kuzey ile Güney Amerika’nın birleştiği noktada bir geçit olduğuna dair denizci notları, haritaları ve arkadaşı Ruy Faleiro’nun dünyanın yuvarlak olduğuna dair hesaplamaları Macellan’ın aklını çelmiştir bir kere... Fetihlerin geliri ile şımarmış kral ve aristokrasi tayfasını aşıp istediği sefer için destek bulamayınca Macellan İspanya’ya iltica eder; İspanya Kralı’nı bu seferi desteklemesi için ikna eder. Ama bu aynı zamanda evinden ve geçmişinden kopması, vatan haini olarak damgalanması, İspanya’da da birçok başarılı denizcinin önüne geçtiğinden şiddetle kıskanılması demektir. Macellan’ın hayatı sürekli mücadele ile geçer. Filo için kralı ikna ettiği günden Uzakdoğu’da

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.