Mecburiyet

Stefan Zweig

Gerçekten mecbur muyuz?
2020 31. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2020 00:01
Yine bir Stefan Zweig klasiği olmuş. Az ve öz anlatım. Fakat çok fazla kendini tekrar ediyor oluşunu değiştirmiyor maalesef. Zweig kitaplarında genelde konuları(savaş karşıtı) paralel olarak ele aldığı için üst üste okumanızı tavsiye etmiyorum. Kendi hayatının da izlerini göreceğiniz, birinci dünya savaşının insana olan etkileri ve psikolojik yıkımıyla bir iç yolculuğa doğru hareket ediyorsunuz. Bir yanda karısı, bir yanda gitmekle yükümlü olduğu vatan görevi. Bir yanda devletin emri, bir yanda karısının onu engelleme çabası. Siz olsanız hangisini seçerdiniz? 1 solukta biten bu kitap aslında savaştan ve umutsuzluktan karısıyla birlikte intihar eden Zweig’in hayatının özeti olmuş bence.
2020 2. kitabı
Stefan Zweig serisinde belkide en çok etkilendiğim kitaplardan biriydi. Bana bu kadar çok dokunabilmesi kendi içimden bir şeyler bulduğumdandır. Özgürlük kavramının her açıdan işlendiği ve ardında insan psikolojisinin kalıntılarıyla baş edilmesi beklenen bir şeydi. Kalemini çok sevdiğim bir yazar . Kesinlikle okunmasını tavsiye ederim
2020 3. kitabı
Özgürlüğün mü? Mecburiyetin mi? Savaş karşıtı Ferdinand eşiyle ülkesini terk eder ve İsviçre’ye taşınırlar. Küçük bir evin tavan arasında doğa resimleri yaparak huzur içinde günlerini geçirirken hiç de istemediği resmî bir haber alır. Askere yani savaşa çağırılıyordur. Mecburiyeti ve özgürlüğü arasında ki gel gitleri kalbiniz sıkışarak okuyacaksınız. . . #mecburiyet #okudumbitti #bookstagramturkey #minimalisthumanla20sayfaokuyoruz #stefanzweig
2020 1. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2020 23:53
İyi akşamlar. Bir bardak çay ve gecenin karanlığı eşliğinde okuyup, bitirdiğim Mecburiyet: Partneri ile savaştan kaçarak, başka bir ülkenin sınırlarında yaşamaya başlamış bir ressamın, ideolojileri karşısında nasıl yıkıldığını, ölüme doğru nasıl koştuğunu konu alıyor. Efendim kişisel yorumuma başlamak gerekirse kitap, pek çok yönden dramatik fakat ağlatacak kadarda melankolik değil. Özgürlüğü savunun kadın karakter - söylediği tonlarca söz ve yargıları bakımından- çok hoştu fakat hiç bir yönüyle yeterli bulamadım. Sözleri fazla basit ve, tekrarlanan şeylerden ibaretti. Olsun, yine de hoş bir karakter. Ressama gelecek olursak, neden kendini mecbur hissettiğine temel olarak değinilmedi. Olsun, o da hoştu. Boş bir gününüzde aklınızdaki sinema salonunuzda, çayınızı ve mısırınızı alıp okumanız (oynatmanız) dileklerimle, iyi okumalar. Belki bu haftanın favori filmi bile olur. (:
2020 48. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2020 18:21
Zweig okumak gerçek bir ayrıcalık diye düşünüyorum. Hayatını saçma tabular ve fikirler üzerine adamış, kendi benliğini bu tabu ve fikirlere feda etmiş insanları, çok net ifadelerle okuyuca aktarabilen bir kitap. Spoiler vermeden; askerliğin ve ulusal kavgaların aslında ne kadar gereksiz ve bağnaz bir zihniyetin ürünü olduğunu, insanların bu mecburi müdafaa hissine karşı koy(ama)masını anlatan çok dokunaklı ve güzel bir eser. Kısa olmasına karşın çok çok derin şeyler hissettirdi. Kan dökme, savaş meraklısı ve alçak zihin ürünü insanların, bilinçlenmesi adına okuyup okutturalım ve savaş denen illete karşı çıkalım. Okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi okumalar.
2020 6. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2020 00:32
Zweig kitapta bir mecburiyet hissiyatı içinde olan yaşama sevgisi ,özgürlük ve bağlı olduğu görev arasında kalan Ferdinand isimli bir ressamı ele almıştır .Başkalarının buyruklarinin bizim yasalarımız olmaması gerketigini mecburiyetin ise başkalarının yasalarina uymak olduğunu aktarmıştır.Sevgi ,savaş ve aydınlanma konularını ele almıştır.Herkese tavsiye ederim.
2019 40. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2019 16:26
Savaştan kaçarak eşiyle birlikte İsviçre'ye sığınan kahramanımızın ana vatan tarafindan askere çağrilmasi ile başlayan duygu ve olayları anlatan bir eser. Kitapda Zweig'ın savaş hakkındaki görüşlerini görmek de mümkün.
MecburiyetStefan Zweig · Mavi Çatı Yayınları · 201875bin okunma
Özgür olmak istediğini yapmak değil, istemediğin hiç bir şeyi yapmamakdır.
2023 12. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2023 18:33
Hiç bir şart ve koşul seni istemediğin bi şeyi yapmaya MECBUR edemez. Bazen korkular güç gele bilir ama unutma ki, kontrol yalnız sendedi. Bu kitapı okuduğumda " Kadının aşık olduğu zaman çok cesur olduğunun" kanıtını bir kez daha gördüm.
İnsan ve Hayat
Cebren!
2021 12. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2021 00:00
Arapça cebir sözcüğünden türeyen mecburiyet aslında bir zorlama durumu izah eder. Nazi Almanyasının(kitapta özellikle belirtilmese de biz çıkarımda bulunuyoruz) cani ordularına katılmak yerine kaçmayı seçen bir ressamın, eşi ile birlikte yaşadığı iç boğucu karar sürecini konu edinen kitapta vatanseverlik ile katil olma arasında bir tercihte bulunmak zorunda kalan ressamın iç sesine ortak oluyoruz. Keyifli okumalar..
2023 7. kitabı
vatan, devlet, savaş, vatani görev, ülke sınırları ve bunların karşısında bir insan ve kendi küçük ailesi... büyük kalabalıklarca kabul edilmiş, tüm topluma kuvvetle kutsal olduğu dayatılan kavramları sorgulayan bi hikaye. çok etkilendim. kitabın özeti karakterin özgür yaşadığı ülkeden kendi ülkesinin sınırına yaklaştığı anda aklından geçenlerdir diyebiliriz.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.