Mecburiyet

Stefan Zweig

2021 21. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2021 00:19
Kitapta , Ferdinand devlet tarafından eline ulaştıralan bir postayla askere çağrılmaktadır. Ancak Ferdinand bu karara karşı çıkmakta yani gitmek istememektedir. Zaten kendi ülkesinde olmadığı için eşi Paula ona mecbur olmadığını söylemektedir ancak Ferdinand içinde kendisinin bile karşı koyamadığı bir mecburluk hissetmekte yani sürekli ikilemde kalmaktadır. Paula ise ona eğer gerçekten gitmek istese destek olmak ister ama onun gitmek istemediğinden emin olduğu için son dakikaya kadar karşı çıkmakta , istemediği bir şeyi ; kabul etmediği bir düşüncenin peşinden gitmemesi için engel olmak istemektedir. Zweig burada da yine harika mesajlar vermiş , çok beğendim , okuyun tavsiyem..
1000k
·49 syf.·
2021 119. kitabı
72 sayfasını 4 saatte, birkaç solukta okuyup; neredeyse ezberlediğim bir Zweig klasiğidir... Tüm yaşantısı boyunca savaş karşıtı aktivistliğiyle tanınan, Yahudi olduğu gerekçesiyle eserleri Nazi faşizmi tarafından yakılan, sürgün edilen ve sonunda karısıyla beraber Brezilya'da sürgündeyken intihar eden, çok sevdiğim bir yazardır Stefan Zweig. Kitabın ana teması da, yazarın düşüncelerinin tasviri gibi. "Üniforma giymeyen insanlar, daha çok insandırlar" der ve şu soruyu sorar bizlere: "Özgür bir insan mıydın hâlâ, yoksa asker olmuş muydun?" Halk dilinde kullanılan "Bir musibet, bin nasihate bedeldir" ve "İnsanın en büyük düşmanı kendisidir" cümleleri, Ferdinand karakterine "cuk oturur..." Ferdinand kendisinin ve eşinin hayatını etkileyecek bir konuda karar alma sürecinde aklı ve kalbi arasında medcezirler yaşar. Birbirini seven çiftin hayatını etkileyecek konu ise, Ferdinand'ın hâlâ devam eden bir savaşta, seferberlik emriyle askere çağrılmasıdır. Vatansever olduğu için, bu kutsal görevi yerine getirmenin her şeyden önce geldiğini düşünse de, karısı Paula, Ferdinand'dan çok daha zeki bir insandır. Ferdinand'ı kaybetmemek için her yolu dener fakat Ferdinand, sonunda Paula'dan vazgeçip cepheye doğru ol alır. Ferdinand'ın gerçeklerle yüzleşmesi de uzun sürmez. Kendisini sıcak savaş bölgesine götüren trenden inince, karşılaştığı manzara aynı trenle tekrar karısına dönmesine sebep olmuştur. O acı manzara ise "kolu-bacağı kopmuş, acı içinde kıvranan yaralı askerler"dir. Ve şu soruyu sorar," Ne için savaşıyoruz?" "Karşı koymayan herkes suçun bir parçasıdır" diyen Paula, hikâyenin sonunda "Özgürlüğüm dışında hiçbir şey istemiyorum" dedirtmiştir kocası Ferdinand'a... Ve bu hikâye, gerçek bir "mecburiyet"in öyküsüdür. Stefan Zweig
2021 27. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2021 14:48
1. Dünya Savaşını ülkesinden uzakta geçiren bir savaş karşıtı ressamın askerlikten kaçış serüvenini ve o sırada yaşadığı derin psikolojik bunalımı, ikilemleri anlatmaktadır. İlk sayfalarda Ferdinand’la tanışıyoruz. İçindeki karmaşa ve huzur arayışını da onunla tanışır tanışmaz anlıyoruz. Bütün hikaye boyunca Ferdinand ve eşi Paula arasında bir ikilem kendini gösteriyor. Paula, sevgiyi ve itaatsizliği açıkça vatanına ve savaşa tercih ederken; Ferdinand bu ikilemi hikaye boyu sürüyor. Ve ikilem İsviçre sınırında kolları parçalanmış, yaralanmış ve vucudları yanmışinsanları gördüğünde kararı belirginleşerek eve dönme yoluna giriyor....
2020 30. kitabı
Hiç kimseye mahkum değilsiniz. Siz istemediğiniz ve korkak olmadığınız sürece bazı şeylere boyun eğmediniz sürece hiçbir şeyi yapmakla mecbur değilsiniz.
2021 53. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2021 15:28
Sevgin için kalmak mı yoksa vatan için savaşa katılmak mı? İki arada kalmış bir insanın hikayesi. Öldürmeyi sevmeyen gönlü yaşamdan ve doğadan yana olan birinin hikayesi..
2020 15. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2020 19:23
Mutlaka okunulması gereken bir kitap... :) “Neden onların gücü var? Çünkü bu gücü onlara siz veriyorsunuz. Ve sizler korkak olduğunuz müddetçe onların gücü hep olacaktır. Tüm bunlar, yani insanlığın bugün korkunç dediği şey, yeryüzündeki on insanın iradesinden ibaret ve on insan bunu yeniden yıkıp yok edebilir. Bir insan, yaşayan tek bir insan onlara karşı durarak bu gücü yerle bir edebilir. Fakat sizler boyun eğdiğiniz, belki paçamı kurtarabilirim dediğiniz müddetçe, onları can evinden vurmak yerine, onlara itaat ettiğiniz müddetçe, sizler sadece bir kölesiniz ve bunu da hak ediyorsunuz demektir."
2020 78. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2020 22:43
#okudumbitti spoi içerebilir Özgürlük nedir? 1.herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu. 2. FELSEFE TERİMİ insanın, her türlü dış etkiden bağımsız olarak kendi istencine, kendi düşüncesine göre karar vermesi durumu. Kitap konu olarak vatan, vatan sevgisi, hak gibi kavramları işlesede asıl anlatılmak istenen özgürlük düşüncesi idi. Özgürlük düşüncesini benimseyen ve buna göre hayatlarına yön veren eş.. Adamın iç çatışmasına rağmen kadının güçlü karakterislik kişiliği kitapda beni etkileyen olaylardan oldu.. Kitap kesinlikle beklentileri karşılıyor. Baştaki özgürlük düşüncesinin kazanması insanı tatmin ediyor. Kitap farklı bir sonla bitseydi bu kadar zevk alır mıydım bilemiyorum. Kitabın dilinin yalın ve akıcı olması kitabın kısa sürede bitmesine olanak sağlıyor. Tabi bu size de bağlı. Bu kitabı okuyun, okutun.. Şimdiden keyifli okumalar
2021 3. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 23:58
Gökyüzüne baktığınızda o yıldızların,o mavi gökyüzünün sizin içinde varolduğunu ve özgür olduğunuzu anlayacaksınız. Siz kimsenin emri altında kalmak zorunda değilsiniz, hiç kimsenin emri altına girmeyi kabul etmeyin çünkü;siz özgür bireylersiniz.
2022 174. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2022 11:53
Bir kişinin bir durum karşısında istememesine rağmen mecburi olduğu ve karşı konulamaz bu durumun yaşadığı psikolojiyi ele alıyor. Mecburiyet halinde kişinin karar verme yetisi, ailesi, yaşadığı yer ve coğrafyanın bu durum karşısında nasıl anlam değişikliğine uğradığını aktarıyor. İstemeden de olsa söz konusu bazı durumların insanın elinde olmayan ve katlanılması gerektiğini açıkça gözler önüne seriyor....
2023 24. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2023 02:02
Karakterin iç dünyası o kadar güzel tasfir edilmiş ki sanki o ortamda o mecburiyeti ve arada kalmışlığı bizzat yaşamışım kadar hissetmemi sağladı. Aynı zamanda her daim savaşın tarihin her alanında, bu mecburiyeti masum insanlara yaşatması canımı acıtır. “Birisi barış başlatmalı tıpkı savaş başlattığı gibi.”
İnceleme

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.