Meksikalı

Jack London

Puan vermedi·147 syf.·
2022 135. kitabı
Jack London'ın birkaç kısa hikayesinden oluşmuş eser. Kitaba adını veren Maksikalı ilk hikaye. Ama genel anlamda hikayelerin konusu Meksika devrimi ve yılları, hayatından memnun olmayan fakir insanların mücadeleleri anlatılmış. Kimisi genç bu insanların kimisi altmış yaşını devirmiş bireyler, kimisi çocuk yaşta birer fabrika çalışanıdır. Açlık, umutsuzluk, mücadele, çalışma, yaşayamama gibi konular ele alınmış.
MeksikalıJack London · Lilith Yayınları · 20181,686 okunma
2024 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2024 00:00
‘Söylemek istediğim şu ki, kardeşlerim, güzel günler gelmekte. Dünyada bütün insanların mutluluk ve bolluk içinde yaşayacağı, sahip diye, köle diye bir ayrımın olmayacağı günler yakın. Ama her şeyden önce okumayı öğrenmekle hazırlanmalısınız güzel günleri karşılamaya. Kağıda dökülen düşüncede güç vardır. İşte, şimdi size okumayı öğreteceğim, başka arkadaşlarım da ben yoluma gittikten sonra sizlere gelecek, kitaplar getirecek sahiplerinizin ne olduğunu öğretecek, onlar kadar güçlü olmayı öğretecek kitaplar.’ . Bazen güvenli bir limana varmayı özlersiniz, bildiğiniz bir iklime sığınmayı, tanıdık sesler duymayı.. Bazen de sizi yanıltmayan o yazarın eserlerine gider eliniz, anlatacağı şeyleri sevmeye şimdiden hazırsınızdır. Jack London benim güvenli limanlarımdan biri oldu hep. Meksikalı’da yer alan öyküleri okurken hissettiğim sıcaklık da bundan. Özellikle üç öyküyü kolay kolay unutmayacağım: *Meksikalı (son ana kadar bir kroşe bekletiyor..) *Dönek (bir çocuğun omuzlarındaki yük ancak bu kadar sarsıcı anlatılabilir!) *Tarihten Bir Yaprak (yukarıdaki alıntı bu öyküden, zayıfın güç kazanınca o ezici güce dönüşebilme hızına şaşıyor insan!) . Şemsa Yeğin çevirisiyle ~
MeksikalıJack London · Can Yayınları · 20201,686 okunma
Devrimci Ruhlar...
2020 42. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2020 22:31
Merhabalar değerli 1K okuyucuları! Klasikler dünyasının dahi çocuğu, Kapitalizm karşıtı, sosyalist ve yaşam prangalarına karşı her zaman isyan etmiş realist bir devrimci yazar olan Jack London’un okuduğum 3. kitabı ile sizlerleyim.. Peki kimdir bu #y:494? Az da olsa birkaç bir şeyler söylemek istiyorum yazarımızın hayatı hakkında. @Ahdevefa_45’un incelemesini(#83026072) okuduğum ilk anda beni bir merak sardı nedense.. Yazar hakkında araştırmalar yapmaya sevk etti beni..Çünkü daha önce adını hiç duymamıştım.. Üstelik 1929 yılında Masses isimli dergi tarafından Amerika’nın ilk ve tek proleter(işçi, emekçi) yazarı olarak tanımlanıyor. Ve ayrıca Vahşetin Çağrısı, Martin Eden, Demir Ökçe, Beyaz Diş olmak üzere elliden fazla kitabın yazarı olan Jack London, Dünya ticari dergi romanının öncüsü ve yazarlıktan yüksek gelir elde etme başarısını amaçlayan ilk Amerikalılardandır. Jack London 1876 yılında San Francisco’da doğmuştur yazarımız. Çocukluğu yoksulluk içinde geçen yazar, ailesinin maddi durumu nedeniyle iş hayatına küçük yaşlarda atılıyor. Ekmek kavgasına çok küçük yaşlarda başlamış, ilerleyen yıllarda geçmişi hakkında “ben çocukluk nedir bilmedim” sözlerini kullanıyor. Çıraklık, gazetecilik, pansiyonerlik gibi çeşitli işler yapan Jack London’un eğitim hayatı da bu nedenle kopuk kopuk ilerliyor. İlerleyen dönemlerde eline geçen KARL MARX, CHARLES DARWİN, NİETZCHE kitaplarını okuyor ve bu yazarların fikirleriyle dünya görüşünü yavaş yavaş oluşturuyor. Ve kendini “Sosyalist” olarak tanımlıyor. Meksikalı Gelelim kitabımıza :) Meksikalı, 5 ayrı hikâyeden, basit olaylardan büyük dersler çıkarabileceğimiz türden bir öykü kitabı. Ve okurken çok zevk aldım.. Beni üzen, London’un diğer kitaplarının gölgesinde kalıp da onlar kadar değer
2022 54. kitabı
önyargı, çıkarcılık ve adam kayırmayı oldukça güzel işleyen Genel itibari ile hayat mücadelesini, sınıf farklılıklarını ve farklı sosyal statülerden insanların yaşamını başarılı bir şekilde anlattığını olduğunu söyleyebilirim. Yazar, karakterlerin iç dünyasını oldukça başarılı şekilde işlemeyi başarsa da bazı yerlerde boğucu şekilde kişi ve mekan tasvirleri akıcılığı sekteye uğramakta.Bu ufak eleştirimin dışında gayet severek okuduğum kısa bir kitap oldu.
·184 syf.·
2020 4. kitabı
Jack London un okuduğum romanlarını çok sevmişken hikayeciliğine de bayıldım bu kitapla... 10 kısa hikayeden oluşan kölelik, işçi sorunları, modern zamanların sancılarına değinen kitap akıcı bir dile sahip.
2023 73. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2023 22:36
Kitap beş kısa hikayeden oluşuyor. Kısa olmasına rağmen her duyguyu hissettiren klasik bir Jack London kitabı. Devrimin insanlar arasındaki eşitsizliği, çaresizliği, insan kayırma, sefalet, yokluk, çaresizlik, umutsuzluk.
Her Devrim Devrinde Devrilir
2021 97. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2021 13:11
Kitap; Meksikalı Devrimci, Yaşamak Hırsı, Tarihten Bir Yaprak, Yalancı Nam-Bok, Lit-Lit'in Evlenmesi, Hayatın Yasası, Dönek, Çinli ve Krala Bir Burun isimli dokuz öyküden oluşuyor. Meksikalı Devrimci, Hayatın Yasası, Çinli ve Krala Bir Burun ilk aklıma gelen harika öyküler. Aslında kitaptaki bütün öyküler sıkılmadan okunacak kalitede. Anti-emperyalist hatta devrimci bir kalemin izlerinden takip ettiğiniz hayatlar var her hikayenin içerisinde ve mesajı olmasına rağmen göze sokmadan okurun aklına sunuluyor. Jack Londan, bıraktığı öykülerle kendisini unutulmazlar arasına yerleştirmiş. Bu kitabındakiler de mutlaka okunması gerekenler arasında. İlgilenenlere şimdiden iyi okumalar.
2021 113. kitabı
Yazar çok tutkulu bir boks maçının hikayesini anlatırken bir yandan da Meksika'daki zor yaşamın hikayesine dokunuyor. Okurken sahneler gözümde canlandı. Jack London her seferinde beni etkilemeyi başarıyor. Kesinlikle okumalısınız. Çok akıcı ve çok güzel bir kitap. En beğendiğim kısmı diğer boksörün antrenmanlarda çalışırken, hikayesini dinlediğimiz Meksikalının antrenmanının hayat olduğunu söylediği cümleydi.
2016 37. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2016 05:22
İlk önce çevirmenin çok iyi iş çıkardığını düşündüm. Sonra araştırınca hem çevirmenin iyi çeviri yaptığını hem de Meksikalı' nın iyi bir anlatımla yazıldığının ayırtına vardım. Aradan çıkarılacak bir kitap... NOT: Yayınevi: İlya/çeviri: Ceyda Kılınç İyi okumalar...
2021 81. kitabı
Haftasonunuza bir kahvenin yanında eşlik edebilecek bir öykü kitabı ile karşınızdayım bugün... Jack London tarafından yazılan Meksikalı, benim için orta düzeyde bir başarıya sahipti. İçerisinde Meksikalı, Alın Teri, Bir Kalem Pirzola, Arabacı ile Doğramacı ve Enseleniş adında beş adet hikaye bulunuyor. Benim favorim önyargı, çıkarcılık ve adam kayırmayı oldukça güzel işleyen Meksikalı öyküsü oldu. Genel itibari ile hayat mücadelesini, sınıf farklılıklarını ve farklı sosyal statülerden insanların yaşamını başarılı bir şekilde anlattığını olduğunu söyleyebilirim. Yazar, karakterlerin iç dünyasını oldukça başarılı şekilde işlemeyi başarsa da bazı yerlerde boğucu şekilde kişi ve mekan tasvirleri akıcılığı sekteye uğramakta.Bu ufak eleştirimin dışında gayet severek okuduğum kısa bir kitap oldu. Eğer hikaye kitaplarından hoşlanıyorsanız bir şans verebilirsiniz.Ama mutlaka okumalısınız demeyeceğim. İşte sizler için bu kitaptan seçtiğim alıntılar : "İyilik yaparken ayrım gözetmek ahlaksızlıktır der profesyonel insanseverler." "Ecdadımın uğrunda canla başla savaşıp öldükleri özgürlüklerden biri de, jüri tarafından yargılanma hakkıydı.Bu hak bana atalarımdan miras kalmıştı."

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.