Meksikalı

Jack London

2024 4. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2024 00:00
‘Söylemek istediğim şu ki, kardeşlerim, güzel günler gelmekte. Dünyada bütün insanların mutluluk ve bolluk içinde yaşayacağı, sahip diye, köle diye bir ayrımın olmayacağı günler yakın. Ama her şeyden önce okumayı öğrenmekle hazırlanmalısınız güzel günleri karşılamaya. Kağıda dökülen düşüncede güç vardır. İşte, şimdi size okumayı öğreteceğim, başka arkadaşlarım da ben yoluma gittikten sonra sizlere gelecek, kitaplar getirecek sahiplerinizin ne olduğunu öğretecek, onlar kadar güçlü olmayı öğretecek kitaplar.’ . Bazen güvenli bir limana varmayı özlersiniz, bildiğiniz bir iklime sığınmayı, tanıdık sesler duymayı.. Bazen de sizi yanıltmayan o yazarın eserlerine gider eliniz, anlatacağı şeyleri sevmeye şimdiden hazırsınızdır. Jack London benim güvenli limanlarımdan biri oldu hep. Meksikalı’da yer alan öyküleri okurken hissettiğim sıcaklık da bundan. Özellikle üç öyküyü kolay kolay unutmayacağım: *Meksikalı (son ana kadar bir kroşe bekletiyor..) *Dönek (bir çocuğun omuzlarındaki yük ancak bu kadar sarsıcı anlatılabilir!) *Tarihten Bir Yaprak (yukarıdaki alıntı bu öyküden, zayıfın güç kazanınca o ezici güce dönüşebilme hızına şaşıyor insan!) . Şemsa Yeğin çevirisiyle ~
2021 32. kitabı
Bir Jack London klasiği daha. Bu kitabımız roman tarzında olmayıp 10 tane hikayeden oluşmaktadır. Genel itibariyle hikayeleri beğendim lakin Meksikalı isimli hikaye muhteşemdi benim için. Dil bakımından kusursuza yakındı, zaten bu yüzden Jack London dünyanın sayılı yazarları arasında. Yazarın okuduğum kitaplarının nerdeyse hepsinde bir deniz tutkusu var ve bu hikaye kitabında da ana tema deniz olmasa bile yine de bu temaya yer vermiş. Jack London okumaya devam
Meksikalı ve daha fazlası
2025 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2025 23:51
Merhaba, Jack London çok sevdiğim bir yazar ve bir çok kitabını okudum şimdiye kadar. Meksikalı ile de yazarın öyküleri ile tanıştım. Eser farklı uzunluklarda 10 adet öyküden oluşuyor. Ben "Meksikalı", "Dönek" ve "Çizginin güneyi" dışında diğer öyküleri pek beğenmedim. Saydığım üç öykü ise diğerlerine göre daha güzeldi. Öykülerin çoğunda işçi hakları, emek sömürüsü, ezilenlerin mücadelesi gibi temalar yer alıyor. Meksikalı bana standart bir keyif sağladı. kötü ya da sıkıcı diyemem ama öykülerden yüksek beklenti olmamalı bence.
2024 19. kitabı
Herkes aynı düşüncede olmayabilir ama ben Jack London'un bütün hikaye ve romanlarını severek okuyorum. Bu hikayede siyasi ve macera dolu bir hikaye. Meksikalıların yaptığı devrime işaret ederken bir boksörün onlara yardım amaçlı zor bir boks maçına çıkmasını anlatmakta. Genelde yaptığının aksine bu kez hikaye güzel bitiyor.
Jack London
2024 4. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2024 20:16
Jack London’un 200’e yakın öyküsünden seçilmiş 10 adet öyküsünün toplandığı Meksikalı adlı kitapta Meksika devrimi, sosyalizm, beyaz efendinin diğer ırkları nasıl köleleştirip sömürdüğünü, çocuk, kadın ve diğer işçilerin Amerika’daki durumunu trajik, dramatik destansı öykülerle vicdanlara kazıyan bir kitap olmuş… Özellikle Meksikalı, Dönek, Çinago, Çizginin Güney tarafı en beğendiklerim oldu. Amerikan Demokrasinin refahını ne pahasına kazandığını göstermekte!
2024 18. kitabı
Jack London ’ın öykülerinden oluşan Meksikalı kitabında toplam 10 öykü bulunuyor. Meksikalı, Yalancı Nam-Bok, Lit-Lit’in Evlenmesi, Dönek, İstiridye Korsanlarına Baskın, Çinago, Krala Bir Burun, Tarihten Bir Yaprak, İlk Savaş İlk Zafer, Çizginin Güney Tarafı. Bu öyküler içerisinden beni en çok etkileyenler Meksikalı, Dönek ve Tarihten Bir Yaprak oldu. En çok da Tarihten Bir Yaprak öyküsünü sevdim. Bu hikâye, içlerinde özgürlük ve bağımsızlık ateşi ile tutuşan bir devrimcinin beş yıl hapis yatmasına sebep olan gerçek bir olayı anlatmaktaydı. Okumanın önemini de vurguluyor bu hikâye. Jack London’ın anlatımı her zamanki gibi mükemmel, tespitleri, gözlemleri bizi kendine hayran bıraktırıyor. Jack London’ın her kitabı güzel bence. Belki de yazarı sevdiğim için yazdıklarını okumak bana keyifli geliyordur. Jack London her ne kadar daha çok romanlarıyla tanınsa da onun asıl ustalığını sergilediği edebi tür öyküdür. Yaşamı boyunca iki yüze yakın öykü kaleme almıştır. Yaşadığı dönemin toplumsal meselelerine duyarsız kalmamıştır. 20. yy başlarında benimsediği sosyalist görüş doğrultusunda, bireyin sınıfsal kavgasını, toplumsal olayları ve insan-sistem çelişkisini öykülerinde anlatmıştır. Trajik ama bir yandan da destansı bir hava oluşturmuştur. Seçkide yer alan öykülerin bir kısmı da insan-doğa çekişmesini ve Jack London’ın birçok eserinde gördüğümüz deniz tutkusunu karşımıza çıkarır.
2024 66. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2024 01:52
Yine çok beğendiğim ve çok akıcı olan bir Jack London kitabı daha okudum. Kitap on öyküden oluşuyor: 1-Meksikalı: Bir gencin devrim uğruna çalışması. 2-Yalancı Nam-Bok: Kitapta en sevdiğim iki öyküden birisi buydu. Gördüğü modern dünyayı yerli halkına anlatmaya çalışan zavallı bir adamı anlatıyor. 3-Lit-Lit’in Evlenmesi: Bir kadının evlilik hayatının rahat olmasının sonuçları. 4-Dönek: Bir gencin sürekli çalışıp kendisini ailesine adamasını anlattığı bu öykü de en çok beğendiğim diğer öyküydü. Annenin adaletsizliği, en büyük çocuğun genelde kurban edilişi çok güzel bir şekilde anlatılmıştı. 5-İstiridye Korsanlarına Baskın: Adı üstünde olan öyküde parlak bir zeka ile kurulan güzel bir plan anlatılmış. 6-Çinago: İnsan hayatının önemsizliği, basit bir hatanın nelere mal olabileceği üzücü bir şekilde anlatılmış. 7- Krala Bir Burun: Zeki bir adamın kurtuluşunun hikayesi. 8-Tarihten Bir Yaprak: Okuma yazmayı bilmenin gücü. 9- İlk Savaş İlk Zafer: Macera aramanın tecrübe edilmesi. 10-Çizgi’nin Güney Tarafı: İşçileri incelemek için aynı zamanda bir işçi hayatı yaşayan sosyoloji profesörünün etkileyici hayatı. En çok ikisini beğensem de hepsi birbirinden güzel ve etkileyiciydi. Keyifli okumalar.
2020 62. kitabı
Jack Londonun pek çok kitabını okudum bu en dar kapsamlı olanı idi. Akıcılığında sorun yoktu ama alışmışım Martin Eden tarzına. Bu kitap biraz Çanlar Kimin İçin Çalıyor'a benziyor. Yine de okuması keyifli idi.
2023 3. kitabı
Yazarın küçük hikâyelerinin birleştirmesi ile elde edilmiş küçük bir kitap diyebiliriz. İçerisinde işçi ve alt tabakadalı insanların yaşadığı sorunlar var. Örneğin Yalancı Nam bok ile sanayileşmeyi anlatırken , cinago ile Çinli bir idam mahkumunun hayat hikâyesi bulunuyor . ABD li bir devrimcinin sanayileşme ve burjuva sınıfı ile olan mücadelesi her satırda görmek mümkün.
2023 31. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2023 22:44
Merhaba sıkı bir Jack London okuyucusu olarak bu incelemeyi yapıyorum.Yazarin bir çok kitabını okudum ve kitaba da ismini veren Meksikalı öyküsünü sanki başka bir kitabının bir bölümünde tekrar okumuştum gibi hatırladım.Meksikali kesinlikle kitabın en güzel öyküsü diğer öykülerin bir kaçı da gayet başarılı oldukça düşündürücü geldi bana.Can yayınlarının çevirisi gayet guzel tüm Jack London severlere tavsiye ederim.Kitapla kalalım...

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.