Moby Dick ya da Balina, Herman Melville’in yalnızca bir deniz macerası değil; insanın tutkularını, inancını, doğayla ve kendi kaderiyle mücadelesini anlatan bir romanıdır. İlk bakışta bir balina avı hikâyesi gibi okunsa da derinlerine inildikçe metnin esas meselesinin insan ruhu olduğu açıkça görülür.
Romanın anlatıcısı Ishmael, okuru bilinmezliğe açılan bir yolculuğa davet ediyor, onun sakin, gözlemci ve çoğu zaman ironik dili, Kaptan Ahab’ın sarsıcı ve takıntılı kişiliğiyle bilinçli bir tezat oluşturuyor, bu karşıtlık romanın merkezindeki çatışmayı da temsil ediyor; akıl ile tutku, kabulleniş ile isyan, insan ile doğa.
Kaptan Ahab, edebiyat tarihinin en çarpıcı karakterlerinden biridir. Onu sıradan bir intikam figürü olmaktan çıkaran şey, Moby Dick’e yüklediği anlamdır, Beyaz Balina, Ahab için yalnızca fiziksel bir düşman değil; Tanrı’nın, kaderin ve insanın sınırlarının somutlaşmış hâlidir. Ahab’ın öfkesi, aslında yenilmez olduğuna inandığı düzene yöneliktir, bu nedenle onun mücadelesi, kazanılması mümkün olmayan bir savaştır. Melville, Ahab üzerinden insanın mutlak hakikat arayışının nasıl yıkıcı bir takıntıya dönüşebileceğini gösterir.
Moby Dick’in beyaz rengi ise romanda özel bir sembolik anlam taşır; beyaz geleneksel olarak saflığı ve masumiyeti çağrıştırırken, Melville bu algıyı tersyüz ediyor. Beyazlık belirsizliği, korkuyu ve anlamın kayganlığını simgeliyor. Balina ne tamamen iyi ne de tamamen kötüdür; o, insanın anlam yükleme çabasına direnç gösteren bir doğa gücüdür. Bu yönüyle Moby Dick, insan merkezli bakış açısını sarsan bir figür hâline getiriyor.
Romanın dikkat çeken bir diğer yönü, ayrıntılı balina betimlemeleri ve ansiklopedik bölümlerdir. İlk bakışta anlatıyı yavaşlatıyor gibi görünen bu kısımlar, aslında Melville’in bilinçli bir tercihidir,