Cep Boy - Tam Metin

O muydu?

Stefan Zweig

O muydu ?
2025 71. kitabı
Kitabı yolculuk esnasında dinledim ama etkisini uzun süre yaşayacağım kesin. Stefan Zweig’ın öykücülüğünde ayrı bir yer tutan O muydu?, kemirici bir duygu olan şüpheyi eksene alır ve bu duygunun insanı sürüklediği kaygı, sıkıntı ve çaresizlik atmosferinden okura seslenir. Yazardan bir cok kitap okudum ve gerçekten kitaplari bitecek diye korkuyorum. insanı sarsan, derinden yaralayan tahlilleri ve bu seferde bir hayvanı ele alarak anlatmış yazarımız. şaşkınlıkla üzüntüyle bitti. Stefan Zweig bizi John Charleston Limpley’le tanıştırır. Mr. Limpley’in çevresi ve köpeği Ponto’yla ilişkisine, komşusu Betsy’nin titiz, şüpheci gözlerinden tanık oluruz. Zweig, kaçınılmaz felaketi, klasik İngiliz polisiyelerinden aşina olduğumuz “kim yaptı?” sorusunun etrafında düğümler. Lütfen kitabi hayvan bakanlar bakmayı düşünenler okusun. sevginin ilginin fazlasının ne kadar zararlı olduğunun yani sıra birden bırakılan, hevesi geçince kenara atılan bir sey olmadığını cok trajik olarak anlatmış. Farkındalık olması dileğiyle. “Şahsen katilin o olduğundan neredeyse eminim; ama elimde çürütülmesi imkânsız o son kanıt yok.”
Duygu ve Düşünce
O Muydu? / Stefan Zweig
2022 175. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2022 17:39
Zweig'ın dört ayrı hikayeden oluşan bu eseri diğer kitaplarına göre daha akıcı ve kısa cümleler içeriyor.Psikolojik tahlillerine çok fazla yer vermeyen yazar daha çok olay örgüsü sebep-sonuç ilişkisine dayalı,yaptığımız seçimler,mutluluk konulu hikayeleriyle eserden memnun kalmamı sağladı O muydu? Stefan Zweig
1000k
2022 2. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2022 14:14
Herkese merhaba Kitap iki hikayeden oluşuyor. İlk hikaye kitaba adını veren O MUYDU? diğeri İKİ YALNIZ İNSAN iki hikayede çok beğendim. Manidar bir anlatımı var. Kitaba adını veren O MUYDU? Hikaye sonunda trajik bir sonla bitmiş olsada altta vermek istediği mesaj bence çok anlamlı. Kırsalda yaşayan yaşlı bir çiftimiz var bir süre sonra yanlarına genç bir çift ev yapıp tasiniyorlar. O kadar zıt karakterde bir çift bay ve bayan Limpley. Bence bütün hikayenin asıl karakteri bay Limpley aşırı duygularıyla yaşayan abartan samimi ama bir o kadar da samimiyetten uzak bir karakteri. Hikayeyi Betsy anlatıyor. Olayları onun gözünden dinliyoruz. Birgün bay Limpley köpek sahipleniyor o kadar köpeğe düşkün ki herşeyi herkesi bırakıp sadece köpek için yaşar oluyor. Bunu fark eden köpek Ponto da şımarık saygısız ve dünyanın merkezi gibi davranıyor. Bay ve bayan Limpley çocukları olmuyor ama bir gün mucize şekilde bayan Limpley hamile kalıyor. Tabiki bay Limpley Pontoyu tamamen unutuyor. Bütün ilginin odağında olan zavallı köpek artık dış kapının dış mandalı oluyor. Bunun üzerine Ponto kin ve nefretle doluyor ama düşmanı henüz dogmadigi için kim olduğunu sezemiyor. Sonunda bebek doğduğunda Ponto bunu fark ediyor ve saldırıyor. Sonunda Ponto yu gönderiyorlar. Ama nefret ve intikam o kadar güçlü bir histir ki ne zaman nerede ortaya çıkacağı belli olmaz. Sonuçta Ponto küçük bebeği bebek arabasinda yanlız yakalıyor ve nehre itiyor. Kitapta net bir şekilde anlatılmıştır ama anlatıcının olan. Bayan Betsy her zman Ponto dan şüpheleniyor.
O Muydu? İncelemesi!
2025 4. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2025 15:11
John Charleston Limpley ve eşi Ellen sakin bir köye yerleşme kararı alıyorlar. John duygularını en uçta yaşayan, enerjisi hiç bitmeyen ve durdurak bilmeyen bir adam. Karısı öksürse etrafında pır dönen, eşinin güzelliğinden bahsedip onu dışarıya karşı utandıran, her şeyde en iyisi olduğunu devamlı dile getiren biri. Bu yoğun ilgi uzun süreçte kadını içe kapanık, mutsuz bir hale getirdiğini fark eden komşusunun tavsiyesiyle köpek sahipleniyorlar. Adını Ponto koydukları bu köpek, elbetteki John’un yoğun ilgisine maruz kalıyor ve o bunu kendine bir fırsat olarak kullanıp işleri zorlaştırıyor. Kendisini efendi, John’u köle gibi görüyor. Yemek yemiyor, peşinde koşturuyor, gururlu, arsız ve yaramaz bir köpeğe dönüşüyor. Ta ki onun egemenliğine taş koyacak bir olay yaşanasıya kadar. Bundan sonrası spoi olduğu için devam etmiyorum konusundan söz etmeye. Zweig’in alışkın ve sevdiğim yazım dili olduğu için okurken akıp gitti satırlar. Betimlemeleri o kadar yerindeydi ki anlatılanlar film gibi önümdeydi sanki. Ponto’nun, John’un, Ellen’ın, komşunun… hepsinin yerine kendimi rahatça koyabildim. Hissettiklerini hissetmek hiç zor olmadı. Bu her defasında tanıştığım, okuduğum, gördüğüm insanları anlamama daha fazla yardımcı oluyor ve Zweig’in her kurgusunda yeni bir karakter işlemiş oluşuna, kitaplarına bu yüzden bayılıyorum. Mutlaka tavsiye edeceğim, 50 sayfa süren kısa ama etkili bir psikolojik polisiye. İyi okumalar.
Edebiyat & Roman
2024 23. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2024 11:22
SPOİLER OKUMAKTAN HOŞLANMAYANLAR KUSURA BAKMASIN LÜTFEN... İlkez spoi veriyorum ve bu incelemeye "azıcık ucundan bakayım çok fazla içeriğine bakmayacam" diyorsan... geçmiş olsun spoilera maruz kaldın... -Evet O'ydu...
O muydu?Stefan Zweig · Tutku Yayınevi · 20186,7bin okunma
2026 10. kitabı
Biliyorsunuz Zweig hep insan ruhunun karanlık köşelerinde dolaşır. Bu sefer farklı bir şey yapmış. Huzurlu bir İngiliz taşrasında geçen, polisiye bir kurguyla sarılmış bu küçücük kitapta kıskançlığı, kibiri, kontrolü olmayan duyguların nelere sebebiyet verebileceğini anlatmış. Çocuk sahibi olamamış genç bir çift, yalnızlıklarını gidermek için evlerine bir köpek alıyor. Ponto adını verdikleri bu köpek, ailenin hayatını kökten değiştiriyor. Başta çok seviyorlar onu. Aşırı seviyorlar hatta. Ama sonra... bir bebek geliyor. Ve Ponto bir anda "köşedeki eski köpek" oluyor. Bir anda görünmez olmak, dün her şeyken bugün hiç olmak. Bu duygu sadece köpeğin hissettiği bir şey değil. Sevgi, sahiplenme, sevgisiz bırakılma, ceza ve cezasızlık, Zweig bunları yoğuruyor. Ve şunu soruyor aslında: Sınırsız sevgi verip sonra o sevgiyi aniden çekersen ne olur? Karşındaki köpek bile olsa bu bir travma değil mi? Bu bir ihanet değil mi? Katil olduğunu düşündüğümüzü biz mi bu hale getirdik acaba?
köpek gibi sevmek…
2021 43. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2021 00:00
Yazar Stefan Zweig, O Muydu? novellası ile ilginç bir tutkuyu kaleme almış. Bir köpek nasıl sever bilir misiniz? Sahibine tutku ile bağlı, hatta bağımlıdır. Sevgisinin önüne geçen içindeki olgu ise sadakatidir. Öyle ki sahibini kimse ile paylaşamaz, bu sevgiye ortak olanı da düşmanı kabul eder ve öyle görür. Zweig elli sayfalık bu hikayesinde işte bu sevgiyi anlatır. “Şahsen katilin o olduğundan neredeyse eminim, ama elimde çürütülmesi imkansız o son kanıt yok.” Bu cümle ile başlayan kitabın anlatımı, Zweig’in her zaman yaptığı gibi, o kadar güçlü ki kelimeler daha dudaktan çıkmadan, olay kurgusu zihinde canlanıyor. İlk cümleden, son cümlesine kadar olayın içindesiniz ve kenardan izliyorsunuz. Kitabın bıraktığı izlenim tam olarak bu. Okuyun ve kararı siz verin; katil o muydu?
Smra_YPL
2023 63. kitabı
Ben okurken Bay Limpley'e nedense üzüldüm. Aşırı sevgi göstermesinden sıkılmaları beni üzdü / Bay Limpley ve eşi bir köpek edinirler. Ponto'yu aşırı seven Bay Limpley eşi hamile olunca bu sevgisini ona tekrardan aynı duygularla hissettirebilecek mi bebek doğunca Ponto ne tepki verecek? Okunulabilir.
O Muydu?
·56 syf.·
2023 9. kitabı
Her zaman sevgininde bir dozu ve bilinci olmalı düşüncesini sorgulamayı ziyadesiyle düşündüren bir kitap, verilen mesaj muazzam. Yeryüzünde hiçbir canlı menfaate dayalı sevgiyi haketmez, bir insan ya da hayvanı çıkarlarınıza dayalı gösterdiğiniz sevgiyi ihtiyacınız bittiğinde çekerseniz, o sevgiyi öfkeye çevirip ilk fırsatta sizi yaralar. Bence kitap bittiğinde O muydu? sorusunun yanısıra “gösterilen sevgi doğru mu ya da yanlış mıydı?” diye de sorgulamak zihnimize olumlu fayda sağlayacağı görüşündeyim. Köpeklere karşı fobisi olanlar haricinde tavsiye edeceğim bir kitap. Keyifli okumalar.
2025 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2025 17:57
Allah kahretsin hepinizi!!!!! Bir ceset gibiyim sizin yüzünüzden...sevmek bu kadar zor muydu? Eğer sevmeyecekseniz bir şeyi onu doğurmayın, ya da onu hayatına almayın, ne bir insanı ne de bir hayvanı, sevmemek, sevilmemek insanı canavara dönüştürüyor, dönüştüğümde anladım... Aşağılanmak, eksik olmak, sizlerden farklı olmak yeterince benden çok şey aldı zaten...neden bir katile dönüştüm ben!!!! Biraz olsa sevseydiniz beni, korktuğum o yaratık olmayacaktım belki... Dalga geçtiler, aşağıladılar insanı, önce ruhunu öldürdüler, canavara çevirdiler, bir gün o canavar bile kendine katlanamadı, sonsuzluğa teslim etti kendini...belki de bunlar intihar değildi, cinayetti.... Bu travmalarla dolu, tek başıma kaldığımda bile susturamadığım o sesleri, bana bakarken gördüğümüz o iğrenç mide bulandırıcı bakışlarınızı, bu hayatı istemiyorummmm!!! Evet tekrar Zweig kalemiyle baş başa kaldık, özellikle O muydu? Ve Gamsız başlıklı bölümü çok beğendim, İki Yalnız İnsan bölümü de fena değildi ama Prater de İlkbahar bölümü bana pek geçmedi...Bu 4 farklı hikayeden oluşan eseriyle tanışmış olduk.... .......Herkese Keyifli Okumalar Diliyorum......
O Muydu?Stefan Zweig · Kapra Yayıncılık · 20216,7bin okunma

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.