Özgürlük… İnsan zihninde hem bir umut hem de bir korku yaratır. Fromm’un bu başyapıtı, özgürlüğün paradoksunu derinlemesine irdeliyor: İnsan ne kadar özgür olursa, o kadar yalnız ve sorumlu olur; ve bu sorumluluk, çoğu zaman kaçışı beraberinde getirir.
Fromm, okuru tarih boyunca insanların özgürlükle nasıl mücadele ettiğini gösteren bir yolculuğa çıkarıyor. Feodal çağların baskısından modern toplumun bireyselliğine, bireyin özgürleşme çabası, aynı zamanda kendinden kaçış çabasıyla paralel ilerler. İnsan, kendini özgür hissettiğinde, seçimlerin ağırlığını taşımak zorunda kalır; işte tam da bu noktada çoğu kişi güvenli bir bağımlılığı, toplumsal normları veya otoriteyi tercih eder.
Kitapta Fromm’un kalemi, bireyin içsel dünyasını dışsal tarihsel gerçeklerle ustaca birleştiriyor. Özgürlük, sadece fiziksel veya politik bir kavram değil; insanın kendi içsel sınırlarını aşmasıyla ilgilidir. Ve bu içsel yolculuk, bazen cesaret gerektirir, bazen de bir kaçış maskesi.
Her bölüm, insanın kendini gerçekleştirme arzusu ile toplumun dayattığı kalıplar arasındaki çatışmayı gözler önüne seriyor. Fromm, özgürlükten kaçan insanın psikolojisini öylesine canlı anlatıyor ki, okur kendi hayatındaki bağımlılıkları, korkuları ve özgürlükten kaçışları fark etmekten kendini alamıyor.
En sonunda anlıyoruz ki, gerçek özgürlük yalnızca sorumluluk almakla başlar; kaçmak değil. İnsan, kendi benliğine yüzleştiğinde, korkularını kabullendiğinde ve seçimlerinin yükünü omuzladığında özgürlüğün tadını gerçekten alabilir.