2019 19. kitabı
Dosteyevski hepimiz Gogol’un Paltosundan çıktık derken boşuna demiyordu heralde. Bir öykü ancak böyle yoksulluğu , böyle çaresizliği anlatabilir.Kısa da olsa bir çok anlam barındıran şeyler var içinde. Kürk Mantolu Maddona’ daki Raif Efendi gibi hiçbir şeyi düşünüp,paylaşmayan bir karakterdir. Her şey kendi içinde olup biter. Bizim en sevdiğimiz karakterler de böyle bir şeyi takmayanlardır çünkü olmak istediğimiz karakterlerden biride budur.
2022 1. kitabı
Yeni yılın ilk kitabı. Evet öncelikle belirtmek isterim ki kitabı beğendim. Dönem itibari ile; ezilmiş ve hakir görülmüş bir sınıfın varlığının belirtisi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bununla birlikte; fakirlik, devlet düzeni, zengin sınıf, ikinci sınıf insanların gördüğü ikinci sınıf muameleler... Bakın ne güzel de söylemiş Dostoyevski, Gogol hakkında, ”Hepimiz Gogol’un Paltosu’ndan çıktık." ee haksız da sayılmaz. Bunları yazmak yürek ister -okumakta- Yeni okuyanlar için kitap ilgi çekici gelmeyebilir. Ama o dönemi hayal edersek gerçekten takdire şayan. Kitap, 45-50 sayfa (yayınevlerine göre değişiyor.) O yüzden size kitabın içeriğinden fazla bahsetmeyeceğim. Bir palto deyip geçmeyin lütfen. O soğukta verilmiş ruhun ve bedenin savaşı.Kitabın bir bölümünü paylaşsam daha açıklayıcı olacak sanırsam; " Ömrünün son demlerinde de olsa yoksulluk içinde geçen yaşamını bir anlığına neşeye boğan, palto biçimine bürünmüş gösterişli bir konuk tarafından ziyaret edilmiş, sefalet içinde geçen kasvetli hayatı kısa süreliğine de olsa renklenmiş; ama hemen ardından bu dünyanın en güçlü insanlarının bile üzerine çöken ölüm felaketi onun karşısına çıkıvermişti." Ah Akayiy! Böyle bitmemeliydi...
2019 115. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2019 13:18
Palto sen nasıl etkileyici bir öyküydün öyle. "Palto da paltoymus ha!" Kahramanimiz Akakiy Akakiyevic 'in dogduktan sonra ismini nereden aldigiyla başlar kitabımız.Bir Palto diktirir üzerine Akakiy ama nasıl diktirir! Sonra o muhteşem palto nasıl hisler uyandırmıştır kahramanimiza ve nihayetinde karşılaştığı durum da beni fazlasıyla etkilemistir.Öykü diyip geçmeyin , bu denli guzel acıklayabilmek olayları ,okuyucuya sunup hafizalara yer edinebilmek büyük başarı doğrusu.Kitabı okurken bir ara Jose Saramago kitaplarından birini okuduğumu düşündüm nedense anlatım tarzı bana onu çağrıştırdı.Henüz okumadiysaniz az sayfa sayisina sahip ama etkileyici bu kitaba mutlaka yer vemelisiniz.
2021 161. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2021 13:57
Bu kısa ve bir solukta okunabilecek kitapta hayatınızdan çok izlerle karşılaşacaksınız.Dünyanın her yerinde yaşayan bu yoksul insanlar, bürokrasinin acımasızca ezdiği insanlar, bir paltoyla dünyanın en mutlu insanı oluyor. O paltoya sahip olabilmek için bir çok fedakarlıklar yapıyor. Yüreğime dokunan kendi küçük hissettirdikleri çok büyük bir baş yapıt. Uzunca bir süre etkisinden çıkamayacağımı çok iyi biliyorum. Keyifli okumalar.
2020 44. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2020 16:20
Evet öyküsü güzel fakat illa Gogol yazmış diye abartıpta abartanlara anlam veremiyorum. Bizim hastalığımız bu, dünyaca isim yapmış biri birşey yaparsa yada bir kitap yazarsa abarta abarta bir haller olur bize, burada inceleme yapanlara baktım evet bazı haller olmuş :) Neyse biz kendi sözlerimze geçelim.... Gogol'un insanlara ve etrafına esprili bakış açısını sevmemek imkânsız, keyifle okudum fakat yinede çok etkileyici bir hikâye gelmedi bana, belki hayalet kısmına geçmeden bitrebilirdi öyküsünü... Dostoyevski ve Gogol ayakta kalmaya çalışan Rus insanını ve yokluklarını kitaba dökerken yaptıkları ustalık ve gerçeklik hep bir iç burukluğu oluşturuyor bende... O insanlara bir yakınlık duymadan edemiyorum... Ayrıca Gogol'un muhbir Rusya'ya bol bol atıfları var yine :) Yani ispiyoncu yurttaşlar burada ki kastım. Akakiy Akakiyeviç bu kitabın başrolünü üstlenen kahramanımız, kendini toplumdan soyutlamış yaşantısı içler acısı fakir (Rus halkının çoğu gibi) fakat mutlu !!! Yokluklar içinde elde edilen bir palto (Bence bir mücevher) ve hayatında ki değişim, yeniden canlanması ayağa kalkması derken kısa süreliğine gelen mutlulukla beraber herşeyi terketmesi..... Okuması eğlenceli ve kısa... Sizi yormaz okuyun derim... Nikolay GogolNikolay Gogol PaltoPalto
Ne Paltoymuş be kardeşim
2019 25. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2019 19:02
Rus edebiyatının baba yazarlarından Gogol’un bu bu kitabı, çerez niyetine bir çırpıda bitebilecek bir kitap. Klasik rus edebiyatının depresif havasını buram buram soluyacağımız hüzünlü bir hikaye “Palto”. Emektar ve dürüst abimizin binbir zorlukla diktirdiği paltonun tüm St. Petersburg’ un üzerine zulmet gibi çöküşünün hikayesidir bu. Öyle ki okuyucuya bir zaman makinası olsa da hikâyenin başkahramanı Akakiy Akakieviç abimize bir palto götürsem dedirtiyor. Yazıldığı dönemin siyasetini ve bürokrasisini de eleştirerek politik duruşunu da gösterdiği bu novella kesinlikle okumaya değer.
2019 9. kitabı
“Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık” Gogol 40 sayfalik bu eserinde bir çok şey anlatmış ve üzerine düşünülmesi gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum herkesin okumasi gereken “gerçekten okumasi gereken” bir kitap oldugunu düşünüyorum. Toplumun değersiz gördüğü, basit zevkleri olan Akakiy Akiyeviç dogumundan ölümüne belirlenmiş bir insandır. Eseri oluduğunuzfa görüceksiniz ki palto gerçekten bir palto değil duygu şelalesi iyi okumalar.
2019 7. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2019 14:09
Kitap Akakiy Akakiyeviç adındaki karakterin, yeni bir palto almak istemesini ve satın almasıyla beraber yaşadığı olayları konu ediyor. Kitap 40 sayfa olmasına rağmen Akakiyeviç'in yaşamış olduğu duyguları kesinlikle hissediyoruz ve kitapta havada kalan bir yer olmuyor. Eski paltosyla kendini güçsüz ve toplumda alt tabakada bir yerlerde hissetmesinden, paltoyu aldıktan sonra -ki paltoyu alırkenki süreci kitabı okuyacaklara kötülük etmemek için anlatmıyorum- sanki hayata yeniden başlamışçasına canlanmasına kadar birebir yaşıyoruz.
2019 22. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2019 16:13
"Alçak ve hor gördüğünüz insanların, iğrendiğiniz halleri kadar değeriniz yok.." Bu söz kendi egosunun denizinde boğulurken kıyıdakilere hava atmaya çalışanlara gelsin.. :/ *** "Palto bir insana ne anlatabilir ?" düşüncesinden yola çıkarak bir incelemeye denk geldim. O incelemede yer alan bir cümle beni okumaya itti.. " artık paltolarıma daha farklı gözle bakıyorum." diye. Peki buna sebep olan neydi ? Kitap bana, bu bakış açısından ziyade bir paltonun vicdan mahkemesi oluşturabileceğini öne sürdü.. Son sayfalarda karakterlerin, kendilerine takmış oldukları kişilik maskelerinin altındaki gerçek yüzleri ve tamah ile dolmuş yürekleri arasında bir duygu çatışması çıktı.. Evet kitabı okuduktan sonra elindeki eşyaların değeri artıyor, sanki onların dilleri varmış ,durumlarını anlatıyorlarmış gibi incelemeye alıyorsun ama ben buradan farklı bir sonuç çıkardım.. İnsanların sırf başkaları gözündeki değerlerini etkilemek amacıyla, başkalarını küçümsemek, onları diliyle , bakışıyla ezmek aslında kendilerini hoşnut hissetselerde , hoşnut kıldıkları sadece büyüklenme arzuları olduğu gördüm.. Haliyle etraftan soyutlanan insan, çevre içinde silik haline geliyor, hor görülüyor. Kitap da yer alan Akakiy Akakiyeviç 'de böyle biri.. Değeri sadece üstü başı ile ölçülmüş bir insan..Ne yazık ki bu bakış açısına sahip hâlâ birçok insan var.. :(
PaltoNikolay Gogol · Mavi Çatı Yayınları · 202246,1bin okunma
Dostoyevski’nin dediği gibi hepimiz Gogol’un Paltosundan çıktık .
2020 5. kitabı
Okunma: 20 Mart 2020 23:21
İnsan ulaşamadığı her şeyin "delisi", ulaştığı her şeyin "nankörüdür “sözünü Akakiy Akakiyeviç hiçbir zaman yaşayamadı. Akakiy Akakiyeviç e nankör olma olasılığını vermediler, verseler de Akakiyeviç almazdı. Dostoyevski’nin dediği gibi hepimiz Gogol’un Paltosundan çıktık.

Nikolay GogolYazar · 73 kitap
Nikolay Vasilyeviç Gogol (Rusça: Николай Васильевич Гоголь) (31 Mart 1809 - 4 Mart 1852), Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır. Gogol orta hâlli toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak Ukrayna’da Soroçinski köyünde dünyaya gelir. Gogol’ün çocukluğu köy hayatı ile ve yoğun Kazak kültürü etkisinde geçer. Bu hayatın etkisi ileride yazacağı eserlere de yansıyacaktır. Gogol, gençlik yıllarında şiir ve edebiyata ilgi duyar. 1828'de Petersburg’a gider. Orada memur olmayı ve bir şekilde geçinmeyi umar ancak işler umduğu gibi gitmez. Gogol, Petersburg’dan Almanya’ya gider ancak orada da parası bitene kadar kalabilir. Tekrar Petersburg’a dönüp iş arayan Gogol bu sefer çok düşük bir maaşla da olsa devlet memuru olarak çalışmaya başlar. Bu görevden de bir sene sonra ayrılır. 1809 yılında günümüz Ukrayna topraklarında yer alan Veliki Soroçintsi’de doğmuştur. Gogol, 1836’da Puşkin’in çıkardığı Sovremennik adlı dergide, yergili öykülerinin en neşelilerinden biri olan Araba’yı ve eğlenceli ve iğneleyici bir üslûpla yazılmış gerçeküstücü öyküsü Burun’u yayınlar. Yazar, yazı sanatında büyük ölçüde Puşkin’in etkisi altındadır. Öyle ki, onun eleştirileri ve telkinleri olmadan yazamayacağını düşünür. Yazarın Puşkin’le olan arkadaşlığı, onu aldığı acımasız eleştirilerden de koruyan en büyük güçtür. Gogol’un ilk ciddi ve dikkat çeken eserleri Ukrayna hayatı ile, halk deyişleri ile süslü halk hikâyeleridir. Gogol 1831 – 1832 yıllarında yazdığı bu hikâyeleri, Dilanka Yakınlarındaki Çiftlikte Akşam Toplantıları adlı kitapta toplar. Bu öyküler Rus edebiyat dünyasında Gogol’ün bir anda parlamasına yol açar. 1835 yılında Mirgorod ve Arabeski adlı eserlerini de yayımladı. Bu kitaplarında da halk hikâyeleri, özellikle Kazak geçmişi işlenmiştir. Hikâyelerinde günlük hayatı ve bayağı kişilikleri zaman zaman mizahi zaman zaman öfkeye varan bir şekilde yeriyordu. Eski Zaman Beyleri, Arabeski bu yergi kitaplarının ilkleridir. Arabeski kitabındaki hikâyelerinden biri olan Bir Delinin Hatıra Defteri bir memurun rutin hayatını ve işi yüzünden nasıl sıkıldığını anlatır. Hikayenin sonunda memur akıl hastanesine yatırılır. Portre adlı eseri ise dünyanın kötülüklerden kurtulamayacağı vurgusu ile sonlanır. Büyük komedisi Müfettiş adlı eseri ile bürokrasiyi alay derecesinde yeren Gogol, eserinin sahnelenmesi ile tüm şimşekleri üzerine çeker. Tepkiler yüzünden Rusya’dan ayrılmak zorunda kalır. Roma’da Puşkin’in tavsiyesi ile en büyük eseri olan Ölü Canlar’ı yazarken Puşkin’in öldüğü haberini alır. Bu haber onun için “Rusya’dan gelebilecek en kötü haber”dir. O zamana kadar Puşkin’i düşünmeden dikkate almadan hiçbir şey yazmayan Gogol için bu haber gerçekten bir yıkım olmuştur. Puşkin’in ölümünün yıkıcı etkisine karşın 1842 yılında iki önemli eseri olan Ölü Canlar’ın 1. cildi ve uzun hikâyesi Palto’yu bitirir ve yayınlar. Ölü Canlar dönemin Rusya’sının çürümüşlüğünü gerçekçi bir biçimde gözler önüne sererken Palto’da sıradan insanların yaşadıkları acılar, maruz kaldıkları haksızlıklar, ve yaşadıkları yoksulluk tüm gerçeklikleriyle, okuyucuyu sarsacak bir ustalıkla gözler önüne serilmektedir. Bu eser de dönemin en büyük eserlerinden biri olarak nitelendirilecektir. Rus edebiyatına sıradan insanların gerçekçi bir girişi olarak da nitelendirilebilir Palto. Öyle ki Dostoyevski hikâyeye hitaben “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” diyecektir. Ancak öykü yayınlaması ile soylu kesimin tepkisini tekrar Gogol üzerine çeker. Dönem aydınlar üzerinde büyük baskıların uygulandığı karanlık I.Nikola dönemidir. Gogol düzen savunucuları tarafından Rus insanını aşağılamakla onun kötü yönlerini göstermekle, halkına ihanetle suçlanır. Ancak onun yapmak istediği halkını aşağılamak değil onu bu hale sokan yozlaşmış düzeni tüm gerçekliği ile gözler önüne sermektir. Maruz kaldığı bu suçlamalar yazarın ruhsal sağlığına da ciddi zararlar vermiştir. Puşkin’in ölümünden sonra Gogol’ün popülaritesi daha da artar. Bu ilgi Gogol’da bir öncülük hissi yaratır ve kendine toplumu değiştirmek, insanlara yol göstermek gibi misyonlar edinir. Bu dönemde eski yaratıcılığını kaybettiği söylenebilir. Dine karşı ilgisi artar ve daha önce eleştirdiği kiliseyi dahi övmeye başlar. Bu davranış hayranlarının tepkisini çeker ancak o bu tepkilere dinsel yorumlar katar ve Tanrı’nın gönlünü almak için ona daha da yakınlaşır. 1848’de kutsal toprakları ziyaret etmek için Filistin'e gider. Moskova’ya geri dönen Gogol, orada Matvey Konstantinovski adlı gerici bir rahibin etkisi ile 1852 yılında Ölü Canlar romanının ikinci bölümünün el yazmalarını yakarak imha eder. Bu davranışından 10 gün sonra 42 yaşında Moskova’da ölür. Eserleri İki Soylu Kişinin Öyküsü Masallar Müfettiş Palto Ölü Canlar Burun Bir Delinin Hatıra Defteri Portre Eski Zaman Beyleri Taras Bulba Fayton Kumarbazlar Dava Evlenme Petersburg Hikayeleri Dikanka Yakınlarındaki Bir Çiftlikte Akşam Toplantıları