2023 4. kitabı
Bir hükümdar ülkeyi nasıl yönetmeli? Machiavelli yeni bir siyaset ararken, düşüncelerini paylaşırken bunu prensin üstünden yapıyor .O dönem Floransa'yı yöneten Lorenzo de Mecidi ye hitaben kitabını yazıyor. Kendi tecrübelerini,inandığı doğrular ve tarihteki örnekleri ile destekliyor yazdıklarını. Kapitalizm ve pragmatizm öncüsü olan Makyavelist görüşün çıkışı noktası , yani amaçlar aracıları meşru kılar ilkesi ile diyor ki Amaca ulaşmak için her türlü araca başvurulur,devletin bekası için gerektiğinde yalan da söylenir , ahlaksızlığa da başvurulur.Güce dayanan ulusal devlet böyle olur. Şiddet evet kötüdür ama gereken yerde yapılmali gerektiği yerde halkta uyutulmali... 1500 lü yılların İtalyasinda yaşayan Machiavelli'nin yazdıklarını düşününce insan diyor ki değisen pek birşey yok...Üzerinde konuşulacak uzun uzun tartışılacak bir kitap...
2021 145. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2021 19:44
Niccolò Machiavelli 1469-1527 yılları arasında yaşamış, politika biliminin kurucularından sayılan düşünür ve devlet adamıdır. Tüm yaşamı boyunca İtalya’nın birliği için mücadele etti. Siyasal düşüncenin laikleştirilmesini savunmuş olmasına rağmen gerektiğinde hükümdarın çıkarlar doğrultusunda dini de kullanabileceğini belirtmesi ya da amaç için her yol mübahtır anlayışı bir çok düşünür tarafından eleştirildi. Günümüzde hâlâ siyaset bilimi alanında kaynak eserler arasında yer alan ‘Prens’ o dönemde Floransa’yı yöneten Medici ailesinden Lorenzo de’ Medici’ye hitaben yazılmıştır. Başlıklar halinde Avrupa’da hüküm süren devletler ve siyasal sistemleri, iktidarı ele geçirmek ya da elinde tutabilmek için prenslerin yapması gerekenler, prenslerin halka karşı görev ve sorunlulukları, İtalyan birliğinin sağlanması için gerekli tavsiyeleri içeren kitap kısa, net ve sadedir. Sizin için seçtiğim bazı alıntılar; “Bir başkasının güçlenmesine sebep olan kişi kendi yıkımını hazırlar, çünkü o güç ya zor kullanarak ya da ustalıkla elde edilmiştir ve ikisi de güç sahibi olmuş kişi için şüphe uyandırır.” (Syf 21) “Bilge bir prens, her zaman ve her koşulda yurttaşlarının kendisine ve devlete muhtaç olmaları için bir yol sağlamalıdır; o zaman ona bağlı kalacaklardır.” (Syf 46) “Prensin talihin değişen koşullarına ve rüzgârın yönüne göre değişebilecek bir ruh yapısına sahip olması, iyilikten uzaklaşmadan, gerektiğinde kötülüğe de başvurabilmesi gerekir.” (Syf 76) Alıntılardan da anlaşılacağı gibi Machiavelli siyaseti ahlaktan tamamen ayrı tutmuştur. Ona göre Prens, iktidarı elinde tutarken kendisine güç katacak her türlü işbirliğine girişebilir, şartlar gerektiğinde belli kişileri ortadan kaldırabilir, çıkarları doğrultusunda belli kesimleri yoksul ve kendine bağımlı kılabilir ama tüm
2025 38. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2025 20:20
PrensPrens , bir siyaset felsefesi kitabı. Kitap, “İktidar Hilelerine Giriş-101” gibi gözükebilir ama Niccolo MachiavelliNiccolo Machiavelli “kötülüğü” teşvikten çok, insan doğasının ve iktidarın çıplak gerçeklerini gösteriyor. Yani, siyasetin “nasıl olması gerektiğini” değil, “nasıl işlediğini” anlatıyor. Kitap yazıldığı andan beri çoğu hükümdarın baş ucu kitaplarından olmuş, ayrıca sadece Avrupa soylularının- yöneticilerinin değil, çoğu Osmanlı padişahının ve şehzadenin okuduğunu da biliyoruz. Machiavelli’ye göre yöneten kişi iyi olmaktan çok etkili biri olmalı. Çünkü insanlar değişken, çıkarcı ve korkaktır. Bu yüzden hükümdar halkın sevgisinden çok korkusuna güvenmelidir. Yazara göre iktidar, temiz ellerle korunmaz. Politik güç, bazen yalan, bazen şiddet, bazen de ikiyüzlülük ister. Ama Machiavelli bunu yüceltmiyor aslında; sadece “gerçek bu” diyor. Kitapta İnsani-Ahlaki olarak biraz rahatsız edici düşünceler var ama dürüst ve gerçekçi. Bu bile okumak için yeter. Tavsiye ediyorum
#prens #machievelli
2024 11. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2024 12:54
Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (3 Mayıs 1469 – 21 Haziran 1527) bir düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı olarak anılıyor. Lakin hakkında bilinenler çok az. Nasıl yaşadığı, ne okuduğu, ne yaptığına dair veriler çok az. Politikadan vaz geçemediği, bu sebeple sayısız işkence görüp hapis yattığı biliniyor. 1513 yılında yazdığı en önemli eseri Prens, siyaset biliminin kurucu kitabı olarak görülmektedir. Makyavelizm, Machiavelli’nin düşünceleri üzerine kurulu bir yaklaşımdır. “Amaçlar araçları meşru kılar.” görüşünü savunan ve amaçlara göre yönetim felsefesini benimseyen inanışın adıdır. Bu düşünce sistemine göre Machiavelli’nin “Amaca giden her yol mubahtır.” söylemiyle ahlaksızlık yaptığı gerekçesiyle uzun süre eserinin yayınlanmasına izin verilmemiştir. Kitapları ölümünden 5 yıl sonra yayımlanmıştır. Machiavelizm siyaset biliminde küfür yerine geçmiştir. İşine geleni işine geldiği gibi yapan, egoist , çıkarcı anlamında kullanılmış siyaset ve aklaksızlık arasındaki ilişkinin kurulduğu bir köprü olarak görülmüştür. Sanırım hala bu görüşü savunan siyaset bilimciler mevcut. Oysa bir kısım tarafından yorumlandığında, Machiavelli nin asıl amacının yeni bir siyaset temeli kurmak istemesi olduğu belirtilmektedir. Machiavelli İtalyan rönesansının merkezi kabul edilen Floransa da, sanatın ön planda olduğu, Rönesans ve fikirsel tartışmaların yapıldığı, burjuvazi ve aristokrasi çatışmasının olduğu bir yaşamın içerisindedir. Yüzyıllardır süregelen kilise ve papa baskısı, değişen siyası sistemin karmaşası içerisinde şehrin önde gelen ailelerinden olan Medici ailesi yönetimden sürülmüştür. Siyasetin hep içerisinde olan Machiavelli işte böyle bir dönemde Prens adlı tavsiye kitabını  yazarak Lorenzo de Medici’ye sunmuştur.
Bizleri Yönetenlerin El Kitabı
2025 66. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2025 21:20
Niccolo MachiavelliNiccolo Machiavelli ’nin PrensPrens kitabı, yazıldığı bağlamı bilmeden ele alınamayacak bir eser. Yazar, siyasal yaşamdan dışlanıp sürgün edildiği dönemde kaleme aldığı bu kitapta, bir yandan Medicilere kendini hatırlatmaya, bir yandan da siyaset üzerine birikimlerini aktarmaya yönelir. Bu bakımdan eserin hem biyografik hem de tarihsel bir arka planı vardır. İtalyan Rönesansı’nın fikir dünyası, Machiavelli’nin gözlemleriyle birleşince ortaya yalnızca teorik değil, pratik önerilerle dolu bir siyaset kitabı çıkar. Kitabın en çok tartışılan noktası, “amaç için her yol mübahtır” algısıdır. Bu ifade doğrudan Machiavelli’ye ait olmasa da onun düşüncelerinden süzülerek günümüze kadar taşınmıştır. Özellikle bizim ülkemizde, bu anlayışın nasıl sonuçlar doğurduğunu FETÖ örneğinde gördük. Bir ideali ya da amacı meşru göstermek adına her türlü ahlaksızlığı mubah sayan bu hareket, sanki Prens’i el kitabı gibi kullanmıştır. Burada önemli olan, Machiavelli’nin fikirlerinin bağlam gücüdür: söylediği her şeyi yalnızca bir soyutlama olarak bırakmaz, tarihsel örneklerle destekler, geleceğe dair öngörülerle besler. Bugün ülkemizde siyasetçiler sık sık “ekonomiyi düzelteceğiz”, “terörü bitireceğiz” der; ama nasıl sorusunun altı hep boştur. Prens’in farkı da tam burada: bir fikir ortaya atıldığında, bunun nasıl yapılacağına dair somut yollar gösterir. Siyasetin yalnızca vaatlerle değil, yöntemlerle var olması gerektiğini hatırlatır. Ahlak meselesi ise tartışmanın odağında yer alır. Machiavelli bu sorumluluğu doğrudan okura bırakır; prensin amacına ulaşmak için kullandığı araçların ahlaki olup olmadığına dair nihai yargıyı vermez. Ancak benim açımdan kitabın ahlaklı olmadığını ama son derece güçlü bir metin olduğunu söylemek gerekir. Alımlama noktasında Rousseau, Hume ve Montesquieu gibi düşünürler,
PrensNiccolo Machiavelli · Can Yayınları · 201820,3bin okunma
Puan vermedi
Niccolo Machiavelli kendi döneminin önemli bir düşünürü olarak, yönetimleri tasnif eder. Bir prensin nasıl gücü elinde bulunduracağını, ne tür niteliklere sahip olması gerektiğini aydınlatıcı ve bir o kadar da yol gösterici fikirlerle işler. Eserini dönemin hükümdarına sunduğunda eserindeki saptamalar hükümdar tarafından beklediği gibi karşılanmamıştır. Buna rağmen, Machiavelli bu düşünce ve fikirlerinden vazgeçmemiştir. Eseri günümüze ulaşıp birçok noktada günümüz liderlerine ışık tutması, Makyavel'in eserinin tartışmasız kalıcılığını ve evrenselliğini gözler önüne sermektedir. “İnsanları değiştirmeye çalışmayın. Onları olduğu gibi reddedin.” PrensPrens Niccolo MachiavelliNiccolo Machiavelli
İnceleme
PrensNiccolo Machiavelli · Can Yayınları · 201820,3bin okunma
2021 26. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2021 14:41
Senelerce Machiavelli deyince aklıma hep "başarıya giden yolda her şey mübah" sözü gelirdi. Kitabında zaten zalimliğin dozunun ayarlanması gerektiğine, yapılan zalim önlemlerin bir defa uygulanması gerektiğine değiniyor. Ama yine de ne kadar yanıltıldığımı ve Niccolo Machiavelli gibi müstesna bir siyaset bilimcinin hakkında yüzyıllardır yapılagelen karalama kampanyasına şuurumu nasıl da kurban verdiğimi anladım. Bir yandan bu önyargıdan dolayı kendime kızarken, bir yandan kitabın içeriğinin eksiksizliğine, zenginliğine, Osmanlı yönetim biçimine atıfta bulunmasına, (tabi burada Türk diye bahsettiğinde Yavuz Sultan Selim'i, Sultan diye bahsettiğinde ise Memlük Sultan'ını kastettiğini kitabın sonunda öğrendim.) yazarın müthiş bilgi birikimine (bilhassa tarih) ve inanması zor gelecek ama demokratik zeminde bir ulusun nasıl refaha ereceği konusundaki fikirlerinin çoğusunda onunkine yakın ve neredeyse aynı şeyleri düşünüyor olmama şaşırdım. Prens'i okumuş biri olarak, gerçek manada şahsiyetine, entellektüel bilgi birikimine ve gerçekçi bakış açısına çok derin, içten ve samimi bir hayranlık beslemeye başladım. Dikkatimi çeken bir paragrafı da müsaadenizle alıntı yapmak istiyorum: "Güçlü ve cesur bir prens tebaasına ya bu kötü dönemin uzun sürmeyeceğine dair ümit vererek, ya düşmanının acımasızlığına dair korku salarak ya da kendisine karşı fazla cüretkar davrananları hemen ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri alarak bütün bu zorlukları aşacaktır. ...... Halk, prenslerinin korunması uğruna evleri ve toprakları yakılıp yıkıldığı için prenslerinin kendilerine borçlu olduğunu düşünüp onunla bir olurlar. İnsanlar, doğaları itibariyle hem kendi yaptıkları hem de kendilerine yapılan iyiliklerden dolayı bağlılık hissetmeye hazırdırlar." Bu kitabı okuyana Platon'un Devlet
PrensNiccolo Machiavelli · Remzi Kitabevi · 201920,3bin okunma
Sevgi mi, korku mu?
2026 6. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 18:28
Kitap boyunca Machiavelli, ideal bir hükümdar profili çizmez; bunun yerine iktidarı ele geçirmek, korumak ve kaybetmemek için hangi yolların gerçekten işe yaradığını anlatır. Merhamet, adalet ve erdem gibi kavramları mutlak değerler olarak değil, gerektiğinde bir kenara bırakılabilecek araçlar olarak ele alır. Onun için belirleyici olan niyet değil, sonuçtur. Bu yaklaşım, Prens’i ahlâk öğreten bir metinden çok, iktidarın çıplak anatomisini çıkaran bir kitap hâline getirir. Machiavelli’nin dili serttir ama samimidir. Okuru teselli etmeye ya da ikna etmeye çalışmaz; olanı olduğu gibi söyler. Bu yüzden de çoğu insan Machiavelli’yi sevmez. Fazla acımasız, fazla gerçekçi, fazla dürüst bulunur. Ancak tam da bu nedenle ben Machiavelli’yi seviyorum. Çünkü süslenmiş idealler yerine, rahatsız edici doğrularla konuşur. Yumuşatmaz, saklamaz, arkasını toplamaz. Kitapta dikkat çeken noktalardan biri de Machiavelli’nin Türklerden ve Osmanlı yönetim anlayışından bahsetmesidir. Bunu küçümseyici bir yerden değil; aksine güçlü, merkeziyetçi ve çözülmesi zor bir devlet yapısı olarak ele alır. Türkleri örnek verirken kurduğu cümleler, dönemin Avrupa merkezli bakış açısı düşünüldüğünde oldukça dikkat çekicidir ve metne tarihsel açıdan ayrı bir derinlik katar. Machiavelli, sevilmek mi yoksa korkulmak mı daha güvenlidir sorusuna tereddütsüz cevap verir: korkulmak. Çünkü sevgi geçici olabilir; ama korku daha kalıcıdır. Bu düşünce okuru rahatsız eder. Ancak Prens tam da bu rahatsızlık üzerinden çalışır; okuru kendi ahlâk sınırlarıyla yüzleştirir. Sonuç olarak Prens, okurunu rahatlatan bir kitap değildir. Ama dürüsttür. Gücü anlamak isteyen, siyasetin arka planına bakmaya cesaret eden herkes için hâlâ güçlü ve düşündürücü bir metindir. Machiavelli’yi sevmek zorunda değilsiniz; ama onu
PrensNiccolo Machiavelli · Can Yayınları · 201920,3bin okunma
Hedefe götüren her yol mübah mıdır?
2024 21. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 19:04
"Nasıl ki bir manzarayı betimlerken düzlüğe çıkıp dağları ve yüksek yerleri, yüksek yerlere çıkıp düzlükleri gözlemleriz; halkın karakterini tanımak için hükümdar, hükümdarların doğasını bilmek için de halk olmak gerek" (s.2). Günümüzde içinde olsak da olmasak da yaşamımızı tüm yönleriyle kuşattığı için siyasetin ve siyasetçilerin konuşulmadığı bir gün yok gibidir. O nedenle etrafımıza şöyle bir baktığımızda politize olmamış insan görmek oldukça zordur. Peki siyasetin bazen öznesi, bazen de nesnesi haline gelen insanlar, hakkında konuştuğu ve dedikodusunu yaptığı politikanın hakkında bilgisi ne düzeydedir? Bundan da öte insanlar neden siyasetçiler tarafından çoğu zaman aldatıldığı ve kandırıldığını düşünüyor? Bu hissiyatlarına rağmen aynı siyasetçilere niçin koşulsuz destek vermeye devam ediyor. Bir siyasî iktidar neden yıllar boyu ayakta kalmayı başarırken, bir başka siyasi iktidar yok olup giderek tarihin sayfalarında yer alıyor? Onca muhalifinin ve düşmanının ortasında bir lider/prens/hükümdar, hangi yol ve yöntemleri uygulayarak ayakta kalmayı başarıyor? Toplumlar hangi koşullarda başlarındaki lider ve yöneticilere başkaldırarak yönetimlerine son veriyor? İşte tüm bu soruların cevabını merak eden okurların öncelikle okuması gereken baş yapıtlardan birinin de Niccolo MachiavelliNiccolo Machiavelli'nin "HükümdarHükümdar" adlı eseri olduğunu düşünüyorum. İtalyan Rönesans hareketinin önemli isimlerinden biri olan Machiavelli (1469-1527), tüm yaşamı boyunca İtalya'nın birliği ideali için mücadele veriyor. Devlette görev alıyor, iktidarlar değiştiğinde hapis yatıyor ve sürgüne gönderiliyor. Ama o, sürgünde olduğu yıllarda da düşünce ve görüşlerini yılmadan kaleme alarak dönemin yöneticilerine sunuyor. Her ne kadar onun "HükümdarHükümdar"da ifade ettiği bazı düşünceleri birçok yazar, düşünür ve devlet adamı
Felsefe
HükümdarNiccolo Machiavelli · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202120,3bin okunma
2025 157. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2025 14:08
Hükümdar – Niccolò Machiavelli Bu kitabı okurken sürekli düşündüm: Machiavelli gerçekten mi bu kadar soğukkanlı, yoksa sadece gözlemlediklerini mi aktarıyor? Hükümdar, bir hükümdarın iktidarını nasıl koruyacağını, halkını nasıl yöneteceğini ve düşmanlarını nasıl alt edeceğini anlatıyor. Ama öyle basit tavsiyeler değil bunlar; çoğu zaman insanın içini ürperten stratejilerden bahsediyor. Kitap bana gücün aslında ne kadar kaygan bir zemin olduğunu gösterdi. Machiavelli’nin gözünde erdem ya da ahlak ikincil bir mesele; asıl olan iktidarın devamı. Bu yüzden gerektiğinde acımasız olmayı, gerektiğinde halkın sevgisini kazanmayı öneriyor. Buradaki “gerektiğinde” kelimesi beni çok düşündürdü – çünkü aslında herkesin içinde biraz Machiavelli’nin dediği o pragmatik taraf var gibi. Benim en çok dikkatimi çeken kısım, Machiavelli’nin bir hükümdarın “hem sevilmesi hem korkulması iyi ama ikisini birden yapamıyorsa korkulması daha güvenlidir” demesi oldu. Çok sert bir bakış açısı gibi duruyor ama günümüz siyasetinde bile bunun izlerini görmek mümkün. Genel olarak Hükümdar bana insan doğasını ve iktidar ilişkilerini daha çıplak bir gözle görmeyi öğretti. Okurken zaman zaman rahatsız oldum ama aynı zamanda gerçekçi buldum. Eğer güç, politika ve liderlik konularını merak ediyorsanız mutlaka okunması gereken bir kitap bence.

Niccolo MachiavelliYazar · 19 kitap
Niccolò di Bernado dei Machiavelli (3 Mayıs 1469 - 21 Haziran 1527), tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Floransalı düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı. İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerindendir. En ünlü eseri Prens'te, politik yazının tarihinde ilk kez iktidarın alınışı ve korunması gibi bir sorunu dinsel ya da ahlaki kaygıları dikkate almaksızın kendinde bir amaç olarak inceledi. Tüm yaşamı boyunca İtalya'nın birliği ideali için mücadele verdi. Fikirleri politik yazında olduğu gibi yaygın düşünüşte de giderek büsbütün olumsuz ve ilkesiz bir politik hırsın anlatımı olarak görüldü, "Makyavelizm" terimi bir düşünce sisteminden çok "amaç için her yolu mübah gören" politikacının tutumunu anlatan suçlayıcı bir sıfat haline geldi. Yine de Diderot, Rousseau, Fichte ve Hegel gibi büyük düşünürler Machiavelli düşüncesinin olumlu yönünü açığa çıkarmaya çalıştılar. Hegel'e göre "Machiavelli'nin gayesi, yani İtalya'nın bir devlet mertebesine çıkarılması, bu yazarın eserinde tiranlığın haklı gösterilmesinden ve muhteris bir despot için imal edilmiş altın yıldızlı bir aynadan başka bir şey görmeyen bütün görme özürlülerce anlaşılamadan kalmıştır." Hegel O'nun yöntemini şöyle özetler: "Kangren olmuş uzuvlar lavanta suyuyla iyileştirilemez.". Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Niccolò_Machiavelli