Hükümdar – Niccolò Machiavelli
Bu kitabı okurken sürekli düşündüm: Machiavelli gerçekten mi bu kadar soğukkanlı, yoksa sadece gözlemlediklerini mi aktarıyor? Hükümdar, bir hükümdarın iktidarını nasıl koruyacağını, halkını nasıl yöneteceğini ve düşmanlarını nasıl alt edeceğini anlatıyor. Ama öyle basit tavsiyeler değil bunlar; çoğu zaman insanın içini ürperten stratejilerden bahsediyor.
Kitap bana gücün aslında ne kadar kaygan bir zemin olduğunu gösterdi. Machiavelli’nin gözünde erdem ya da ahlak ikincil bir mesele; asıl olan iktidarın devamı. Bu yüzden gerektiğinde acımasız olmayı, gerektiğinde halkın sevgisini kazanmayı öneriyor. Buradaki “gerektiğinde” kelimesi beni çok düşündürdü – çünkü aslında herkesin içinde biraz Machiavelli’nin dediği o pragmatik taraf var gibi.
Benim en çok dikkatimi çeken kısım, Machiavelli’nin bir hükümdarın “hem sevilmesi hem korkulması iyi ama ikisini birden yapamıyorsa korkulması daha güvenlidir” demesi oldu. Çok sert bir bakış açısı gibi duruyor ama günümüz siyasetinde bile bunun izlerini görmek mümkün.
Genel olarak Hükümdar bana insan doğasını ve iktidar ilişkilerini daha çıplak bir gözle görmeyi öğretti. Okurken zaman zaman rahatsız oldum ama aynı zamanda gerçekçi buldum. Eğer güç, politika ve liderlik konularını merak ediyorsanız mutlaka okunması gereken bir kitap bence.