* Etkinlik için okuduğum Victor Hugo'dan " Sefiller" bitti. Bu ikinci okuyuşum. İlkini 1977'de Arkadaş Kitaplar'ın "Gençlik Serisi"nden okumuştum. Hala duruyor kitaplığımda ( biraz dağıldı tabii seneler bizim gibi kitapları da etkiliyor) .
* Victor Hugo , bu eserini sürgün yıllarında yazmış ve ilk basımı 1862'de yapılmış. Victor hugo , bir dostuna yazdğı mektupta Sefiller için şunları diyor : " Bu kitabı herkesin okuyup, okumayacağını bilemem. Ama ben onu herkes için yazdım. Çünkü insan her iklimde can çekişir,her dilde inler."( arka kapaktan ).Victor Hugo, Sefiller adlı kitabının önsözünü şöyle bitirir :" Yeryüzünde yoksulluk ve bilgisizlik egemenliğini sürdükdükçe, böylesi kitaplar gereksiz sayılmayabilir." Kitapta ki bir cümle 823 Fransızca kelimeden oluşuyor ve Fransiz Edebiyatindaki en uzun cümledir. Hikâye 1815’te başlıyor ve 1832’deki Paris Haziran Ayaklanması’nda son buluyor. Sefiller yazarın Notre-Dame’ın Kamburu ile “Din”, Deniz İşçileri ile “doğa” konularını işlediği roman üçlemesinin “toplum”u ele alan, en görkemli ayağıdır. Bu demektir ki " Deniz İşçileri" de alınıp okunacak. " Notre Dame'ın Kamburu" var, tekrar okunacak. Bu üçleme bilgisi ile . sırıtma
* Bugüne kadar değişik yayın evlerinden bir çok çevirmenle çok baskısı yapılmış bir eser; o yüzden dil, akıcılık vb. gibi konulara değinmeden dikkatimi çeken başka bir konuya değineceğim. Biyografisini okuyunca Hugo, bir generalin oğlu, Latin Edebiyatı eğitimi alıyor, Hukuk fakültesini bitiriyor, dergi çıkarıyor, edebiyat dünyasına giriyor, Ulusal Meclis üyesi oluyor. Ama Sefiller'de çok detaylı olarak ; Paris'in sokak yapısından, lağımlarından bahsediyor; çatışma sırasında şilteye ateş ederek düşürmesi , sonra kalkan yapması, sonunda da şilte ile barikattaki gediği kapatması ; onun farklı konularda (