Trevanian
Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri

Eski baskıları bulursanız mutlaka inceleyin
Puan vermedi
Shibumi kitabini, üniversite sınavına hazırlanırken iki kez okumuştum. Hala da cok sevdiklerim arasındadır. 2 kere ödünç verdiğim kitabı geri alamadım. Üçüncüye tekrar aldim kitapligimda bulunması icin. Herkes cok güzel anlatmış zaten. Ben sadece şunu ekleyeceğim, 95 - 2000 yılı civari e yayınlarından çıkan versiyonda içinde kahramanın girdiği olayın bir kısmının geçtiği mağaranın krokisi vardı. Sanki onların baskılar daha güzeldi. Denk gelirseniz mutlaka bakın Ayrıca meraklılarına, hangi yayınını adını unuttum ama bir yayinevi çizgi romanını cikardi.
Edebiyat & Roman
2025 129. kitabı
Şibumi, yalnızca bir aksiyon hikayesi değil, aynı zamanda derin düşünceler ve felsefi öğretilerle örülü bir başyapıttır. Şibumi, Trevanian’ın en bilinen ve en derin eserlerinden biridir. 1979 yılında yayımlanan bu roman, hem aksiyon hem de felsefi derinlik açısından dikkat çeker. Kitap, Japonca'da "şibumi" terimiyle ifade edilen bir tür "sade, zarif ve güçlü estetik" anlamına gelir. Trevanian, romanda bu estetiği ve insanın içsel yolculuğunu anlatan zengin bir dil kullanmıştır.
ŞibumiTrevanian · E Yayınları · 19999,5bin okunma
Beni her aptallık rahatsız eder...
2025 11. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2025 15:53
Bir insanın zihin dünyası bu kadar orijinal karakteri nasıl hayal edebilir ve ortaya çıkarır? Dünyanın her yerinde başka başka insanlar başka başka karakterler vardır ama okuduğum romanlar içinde karakter rengi en dikkat çeken isim olacak sanırım Nicholai Hel. Baktığınızda Amerika-Japon savaşına tanık olmuş, aslına yaşını göstermeyen bir fenotip, 6+1 dil biliyor, kimliği yok birden çok pasaporta sahip.Bir yandan mağaracılığa derin ilgi duyan maceraperest, yaşamını "Şibumi"ye adamış bir kiralık katil. Her ne kadar fantastik kısımda Ortadoğu için çizdiği resim hayal gücünü zorlamaya gerek duymayacak gerçeklikte olsa da Ana Şirket adını verdikleri bir yapı ve buna bağlı örgütler arasında ki ilişki, CIA... OPEC... FKÖ... çok güzel kurgulanmıştı. Yazarın Amerikalılar, Japonlar, Avrupalılar, Araplar hakkında ki çıkarımlarıda çok başarılı idi. Fransa'da ki Bask kültürü hakkında ki bilgileri ile kattığı kültürel zenginliği saymak bile istemiyorum. Kitabın özgünlük ve orijanallik açısından yeri bende ayrı olacak...
1000k
2026 19. kitabı
Şibumi yazar Trevanian nın eserlerinden biridir. Gizemli havası, akıcı dili ile başladığınız zaman elinizden bırakamadığınız bir kitaptır. 1970'lerde geçen, Japon Kültürüyle harmanlanmış gizem dolu bir macera romanı okumak istiyorsanız Şibumi sizin için biçilmiş bir kaftandır.
2025 25. kitabı
Şibuöi Japon felsefesinde önemli yer tutar. Anlatılmaycak kadar duru saf hali denir. Ayrıca bu hal üzere olanlar mistiktir. Kahramanımız Nikolai Hel uluslararası bir terörist avcısıdır ve tek çalışır. Emekli olmuş bir Şatoda yaşamaktadır.Şatoya Eski bir dostunun yeğeni gelir ve yardım ister. Yaklaşık 7 dil bilmektedir. Burada kitap başlıyor bundan sonrasını değerli okurlara bırakıyorum ben bir oturuşta ⁰ birkaç kez okuduğum nadir kitaplardan birisidir.
2026 4. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 19:49
Bu yazardan okuduğum ilk kitaptı.Yazarın gerçek adı Rodney William Whitaker olan Amerikalı yazar eserlerinde Trevanian'ın yanısıra "Nicholas Seare","Benat LeCagot" ve "Morin" gibi birçok takma isim kullanmış.Gerçek kimliğini gizli tutması,onun ajan olduğuna veya eserlerini birkaç kişi ile yazdığına dair fikirler ortaya çıkmıştır. Şibumi:Zarif bir basitlik. Roman,ana karakteri Nicholai Hel'in hayat hikayesi etrafında cinayetler, suikastlar, savaşlarla ilerlediği gibi karakterlerin gelişimi ve Şibumi yolculuğu detaylarla sürükleyici bir şekilde veriliyor. Bir polisiye film gibi. Nicholai Hel Şangay'da doğmuştur, annesi Rus ve babası Almandır . Nicholai altı dil biliyor zeki ve yetenekli biridir. Annesi öldükten sonra Japon Generali Kishiwaka tarafından korunmuş ve eğitim alması için Go oyunu ustası Otake-San'ın yanına verilmiştir. Nicholai burada ustası Otake-San'dan öğrendiği Go oyununu hayat felsefesi haline getirdi ve Şibumi yolculuğu başladı. Go oyunu tıpkı satranç gibi siyah ve beyaz taşlarla oynanan , oyundaki amaç en çok yeri elde etmek ama bunu yaparken rakibin hangi hamleleri yapacağını kestirmek ve engel olmaktır. Go oyunu kitabın bir çok yerinde Nicholai 'nin hayat felsefesi olarak göz önüne seriliyor Nicholai Hel, ustası Otake-San'dan Şibumi felsefeni yani bilginin basit, sıradan görüntülere indirilmesi felsefesini öğrendikten sonra hayatını Go oyunu gibi yaşamaya başladı. Yazar, kitap Arapların petrol endüstrisinde güçlü olmalarını,Batı dünyasının kontrol ettiği tezi başarılı bir şekilde veriliyor. İyi okumalar dilerim. Severek okudum.#mineilebirlikteokuyoruz kulübünün Ocak ayı kitabı idi.
·445 syf.·
2025 7. kitabı
“Şibumi,” sadece bir roman değil, aynı zamanda derin bir felsefe kitabı. Kitapta, yaşamın en karmaşık yönlerini bile en sade ve estetik biçimde çözme sanatından bahsediliyor. Başkahramanımız Nicholai Hel, zekası, ustalığı ve derin yaşam felsefesiyle okura, başarı ve yaşamın özünü basitlikte aramanın önemini gösteriyor. “Şibumi” kavramı, Japon estetiğinde “çaba göstermeden üstün başarı ve güzellik” anlamına gelir. Bu, kitabın temel mesajını oluşturur: En etkileyici sonuçlar, yapaylık ve abartıdan uzak, doğal ve dengeli yaklaşımlarla elde edilir. Kitap aynı zamanda, karmaşık dünyada sade ve etkili kalabilmenin, gerçek ustalığın ve içsel huzurun anahtarı olduğunu anlatıyor. Böyle bakarsak aslında, kitap sadece bir aksiyon veya casus romanı gibi değil de sade bir yaşam rehberi gibi nitelik kazanıyor. Tavsiye ederim, İstifadeli okumalar.
1000k
ŞibumiTrevanian · E Yayınları · 19999,5bin okunma
‘İfade dolu bir sessizliği’ anlatmak isteyen çok sesli bir kitap...
2020 40. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2020 23:54
‘1K kutsal kitaplar serisi’nden Şibumi’nin incelemesi vesilesiyle herkese selamlar... Çok net hatırlıyorum, siteye ilk üye olduğumda ‘bu kitaba sahip olmayanları burada barındırmıyorlar herhalde’ diye bir kaygıya kapılmış, Ocak 2018’de hemen sipariş etmiştim kitabı. Ancak kitabı almak da yetmiyor tabii. https://1000kitap.com/Nordavind ‘nın başını çektiği deri kıyafetler giymiş motorlu devriyeler periyodik olarak kitabın okunması konusunda önce uyarıp sonra yasal işleme tabii tutuyorlar! İki yıl boyunca kaçak bir şekilde kendimi gizlemeyi başardım. Ancak geçen hafta Tuco, Kabataş civarında bir kavşakta kıstırıp son uyarısını yaptı ve elime siyah bir zarf tutuşturdu. İşte o noktada başka bir seçeneğim kalmadığını anladım... :) Yanlış anlaşılmasın bu arada, aslında aldığım günden bu yana kitabı okumak için oldukça hevesliyim. Ancak ‘yoğun dönemlerinde bu kitabı harcama’ adını verdiğim klasik hastalığım burada da bir türlü yakamı bırakmadı. Öyle bir illet ki, bir kitabı 2 yıl boyunca sizden kopartabiliyor. Tedavisi ise, Tuco gibi sizi arkadan itekleyecek dostlarınızın olması... Neticede, büyük bir hayranlıkla okumaya başladığım, süreç içinde gel-gitler yaşadığım ve sonlara doğru ilk heyecanımı büyük ölçüde kaybettiğim bir kitap yolculuğu oldu benim için. Ancak kitaptan pek çok anlamda oldukça faydalandığımı net olarak söyleyebilirim. Bunun detaylarını anlatacağım tabii ki... Faydalanma eğrisi, kitaplarla kurduğum ilişkide benim için en değerli gösterge. Bundan yıllar sonra kurgu, karakterler, olaylar unutulur ama kitaptan öğrendikleriniz bir ömür boyu belleğinizde yer eder... Bu anlamda değerli dostum Tuco’ya ve tüm Şibumi dostlarına en içten teşekkürlerimi sunarım... ---------------------------- Bu uzun girizgahın ardından biraz kitabımızın içine girelim
Go, Meditasyon ve Savaş - Şibumi
2025 21. kitabı
Okunma: 21 Mart 2025 19:44
Nicholai Hel…Baskça dahil yedi dili konuşuyor. Çıplak elle, silah kullanmadan kötülerin haddini bildiriyor. Japon bir general tarafından büyütülmüş ve bir ideası var hayatta. Şibumi… Şibumi kavramının önce anlamını sonra da bende uyandırdığı duygudan bahsetmek istiyorum. Sanatsal ve mimari anlamda Şibumi; basitliğin, gizemin ve karmaşıklığın beraber oluşturduğu mükemmeliyetti anlamına geliyor. Kitabı okuduğumda bedenimde yarattığı etkide ise sadeliğin olağanüstülüğü. Hazzın zifiri karanlığı ve kalbin tamamen saydamlaşması. Her şeyin tek bir anlama gelmesini hissettim. Tıpkı bir ağacın gölgesinde meditasyon yaparken güneşin varlığını özümsemek gibi. Trevanian yazarımızın okuduğum ilk kitabı Şibumi. Go oyununun gizemlerini, Şanghay’ın kiraz ağaçlarının serinliğini, acımasız CIA, Şişko, Güve kavramlarının Nicholai için olayları nerelere taşıdığını okuyacaksınız. Medeni olduğunu düşünen Avrupa’nın ciddiye almadığı Baskların onur, haysiyet, denge anlamında pek çok medeniyetten üstün olduğunu anlıyorum. Kendisinden yardım istemeye gelen Hannah’ı asla yarı yolda bırakmak istemeyen Hel, Pireneler’deki sadeliğin görkeminde yaşadığı Etchebardaki şatosundan çıkar, ve maceranın sonraki adımına gidilir. Nicholai aynı zamanda mağara keşifleri yapmayı çok seven ve bilinmeyeni arayan yüce bir bilgedir aynı zamanda. Bahçesini yaratmak için gösterdiği sabıra hayran oldum. Pek çok konuda bakış açım değişti hayata. Bir kitap insanı derinden sarsabilir. Ayrıca kitapta mistizm kavramına yer verilmiş. Üzerine saatlerce konuşmaya açık bir konu. Oturduğumuz yerde çok uzaklara gittiğimizi hissettiğimiz, kendimizi çayırda veya huzurlu olacağını hissettiğimiz yerde bulduğumuz “dalmak” adını verdiğimiz konu aslında bahsettiğim. 1000 kitap sakinleri okuyun… Bana bu kitabı alan kalbi sevgiyle
2018 48. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2018 16:12
Yıl 2018 mevsime uydum Sebep oldu Tuco bir kitap okudum Şibumi defterine adımı yazdım Nicholai Hel dünyaya hükümdar olmaz ! Şibumi. İtiraf etmeliyim, her ne kadar az okuyan biri olsam da bugüne kadar okuduğum en güzel 10 kitaptan biri oldu. Şibumi felsefesi, yaşam tarzı, dünya algısı. Biz bunu Türk-İslam sentezine pekala “Hikmet” diye uyarlayabiliriz. Her şeyden önce belirteyim ki “Zaman” kavramı bu kitaba çok güzel yedirilmiş. Hem neredeyse 40 yılı hem de birkaç günü ileri-geri sar dön anlat tekniğiyle çok güzel işlemiş. Ne kadar anlatsak neresinden tutsak, Tuconun da dediği gibi mutlaka bir şeyler eksik kalacak, tekrar tekrar okunmaya müsait bir kitap. Siyasi politik olarak bakarsak son yüzyıla ışık tutuyor, Başta Amerika (U.S.A) ve onun CIA ve türlü dolaplarını çok yerinde tespitlerle ortaya koyuyor. Bununla birlikte 2. Dünya Savaşı ve türlü devletlerin türlü tezgahlarını da. Bugün de önemini koruyan petrol paylaşım savaşları, OPEC denilen yerleşik para ve güç düzeni. Kitapta geçen Arap işbirlikçiliği ve diğer pek çok mesele. Burada Tucoya ve sizlere hatırlatmak istediğim önemli bir tarihi olay var, o da bu düzene kafa tutan belki de tek Suud kralı olan Faysal suikastı. Bu çok uzun bir mesele aslında önüyle arkasıyla, isteyen araştırsın diyerek sadece kısa bir Google alıntısıyla yetineyim, “Suikasti gerçekleştiren kişi kralın yeğeni Faysal bin Musad’tı. Faysal bin Musad, Amerika’dan yeni gelmişti.” Google demişken, kitapta çok önemli bir yer tutan “şişko” denilen bilgisayar ya da benzeri alet de bugünün internet düzenine ve özetle Google imparatorluğuna birebir uymaktadır. Nicholai Hel , yani kahramanımız. Onu anlatmak için destan yazmak gerekiyor. Ne söylesek az gelecek. Kader ağlarını örerken, ülkeden ülkeye savrularak yaşayan , birkaç dile hakim, hem

TrevanianYazar · 20 kitap
Rodney William Whitaker, (doğum 12 Haziran 1931, New York - ölüm 14 Aralık 2005 İngiltere) ABD'li yazar. Romanlarında genellikle Trevanian takma adını kullandığı için bu isimle tanınır. 14 Aralık 2005'te 74 yaşında hayata veda etti. İngiltere'nin batısında adı açıklanmayan bir kronik akciğer hastalığı tedavisi gören Whitaker, 15 Aralık'ta toprağa verildi. Vasiyetine uygun olarak mezarının yeri açıklanmadı. "Trevanian" adıyla yazdığı casusluk ve macera romanlarıyla ünlenen Rod Whitaker, kendi adının dışında, "Nicholas Seare" ve "Benat LeCagot" gibi birçok takma isimle değişik konularda eserler yayımladı. Katya'nın Yazı, Şibumi, Hesaplaşma, Yirminci Mil Türkçe'ye çevrilen ve en bilinen kitapları. Kitapları dünyada milyonlarca basılan Whitaker, yaşamı süresince hiç ortaya çıkmayarak kendisini gizledi.  Şibumi (Shibumi) adlı macera romanı dünyada satış rekorları kırmıştır(Şibumi). Yazarın Yayımlanmış 10 kadar romanı 5 milyonun üzerinde satış yapmıştır. Türkçe'ye İnfazcı adıyla çevrilen ilk romanı The Eiger Sanction, ünlü oyuncu / yönetmen Clint Eastwood tarafından sinemaya kazandırılmış ve çok başarılı performans sergilemiştir.