Şimşek, Peyami Safa'nın ilk defa 1923 yılında yayımlanan bir romanı. Roman ilk baskısını yaptığında Peyami Safa sadece 24 yaşındadır.
Kendisinin ilk eserlerinden olmasına rağmen roman da en ufak bir acemilik hissedilmiyor. Konusu, dili, psikolojik tahlilleri, merak ve gerilimi ile birlikte gayet güzel bir roman.
Hikaye bir aldatılma şüphesi ile başlıyor. Ana karakterlerden Müfid eşi Pervin'den şüphe duyuyordur. Ve aslında bu şüphesi maalesef ki saf, masum insanlara mahsus olan bir iyi niyet seviyesindedir. Çünkü ortada şüphe edilecek bir şey yoktur, her şey aslında açık ve nettir. Fakat sevgisi ve saflığı bu gerçeği görmesine engel oluyordur. İşte hikayeyi okudukça insanı bir gerilim içine sokan da bu konudur.
Peyami Safa okurunu hiç bir zaman pişman etmeyen bir yazar. Ve insanı, duygularını, arzularını, ahlâkını çok iyi çözmüş bir yazar olduğu için belki de romanları oldukça etkileyicidir.
Bu romanı da birinci sayfasından son sayfasına kadar oldukça akıcı. Yalnız 1923 yılında yayınlanması nedeniyle roman eski Türkçe kelimeler de içeriyor fakat bunun ortalama iyi bir okuru olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. İlk defa duyduğumuz kelimeler zaten cümlenin içeriğine göre anlamını belli ediyor, anlaşılamayan durumlarda ise Google amcaya müracaat edilerek yeni kelimeler de öğrenilebiliyor.
Kitabın isminin neden Şimşek olduğu da son bölümde ortaya çıkıyor.
Kıymetli yazarımızın ilk eserlerinden olan bu güzel romanı mutlaka tavsiye ediyorum.
Herkese faydalı okumalar dilerim.