Bütün Eserleri 1

Tutunamayanlar

Oğuz Atay

Puan vermedi
Evet Karakter Turgut un atakkabıcıktan inşaat sektörüne geçişi ve gelişen olaylar hem düşündürür hem güldürür ve günümüzü net özetleyen bir durum olarak gördüm
Hayat
"Tutunamayanlara.."
2021 30. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2021 17:15
Samimiyetine beynim buruş buruş da olsa, sonuna kadar inandığım bir yazarın muhteşem bir kitabıdır Tutunamayanlar. Herkes anlamaz derler inanmayın. Bu kitabı herkes okuyamaz.. İçi ağırlaşır ilk önce insanın, anlarsın evet fakat inanamazsın böyle bir boyutu olduğunun yazının. Bu kitap sonuna yaklaştıkça uzaması istenilen, bitince ise öpüp bir oh çekilen kitaptır. Turgut karakteri ve Selim karakteri pek benzemez Türk insanına. Ve bu kitapta yazıların dans ettiğini hissedersin, su gibi aktığını hissedersin düşüncelerin.. Dünyanın en yükseklere koyması gerekirken bu kitabı, Türkiye de bile hak ettiği değeri pek aldığı söylenemez.. Klişe ama doğru cümlelerle bitirmek istiyorum incelemeyi, hepimiz biraz biraz "Tutanmayan" değil miyiz zaten? 17 Mayıs 2021 "Tutunamayanlara.." Tutunamayanlar Oğuz Atay
2022 22. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2022 21:23
6. Merhabalaaar :) Türk edebiyatının ilk postmodernist romanı olarak nitendirilen 'Tutunamayanlar' ile karşınızdayım :) Genç bir mühendis olan Turgut Özben, yakın arkadaşı Selim Işık’ın kendini bir tabancayla vurarak intihar ettiğini gazetelerden öğrenir ve bundan çok etkilenir. İntiharın nedenini merak ederek araştırmaya başlar. Turgut, araştırmaları sırasında kendi benliğini de tanımaya başlamıştır. Turgut, Selim’in yaşamını irdeledikçe; hayatın sonsuz olasılıklarını ve onlara tutunmanın faydasızlığını hissetmeye başlamıştır. Selim’i intihara götüren bu buluşlar, Turgut’u da sarsmaya başlamıştır. Kendinin de tutunamayanlardan biri olduğunu anlar. Bu gerçek Olric’le yaptığı içsel konuşmalarda iyice belirginleşir. Kitabın “zorluğu” da buradan geliyor aslında. Kurmaca içinde kurmaca, diyalog içinde diyalog barındıran kitabı okurken “Bu cümleyi Turgut sesli mi söylüyor yoksa iç sesiyle mi konuşuyor?” dediğim çok oldu. Anlatıcı tek kişi değil çünkü. Birden fazla anlatıcı ve birden fazla bakış açısıyla oluşturulan kitap alışık olmadığımız bir tür. Romanda denenen anlatım tekniklerinin biri bilinç akımı tekniğidir. Romanda olay zinciri olmadığından anlatım daha çok iç konuşma, özellikle de Turgut’un iç konuşmalarında, onun ruh dünyasında yoğunlaşır. Herhangi bir konuda düzgün ve tutarlı düşünceler değil, gerçek hayatta olduğu gibi insanın aklından geçenler, bazen şaşırtıcı atlamalar ve çağrışımlarla oluşan bir akım halinde yansıtılır. Yazarın denediği bir başka anlatım tekniği de hiçbir noktalama işaretine yer vermeyen, art arda dizili, konudan konuya atlayan bir tarz. Bu anlatım tarzı 70 sayfalık bir bölümü kapsıyor. Turgut, arkadaşı Selim’in hayat hikâyesini, onun hakkında öğrendiklerini değerlendirerek kompozisyon biçiminde yazıyor. Bu yazıda anlatıcılar bazen Selim,
Kitapsal Mevzular
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202074,9bin okunma
"Tutunamayanla- rın romanı biter mi?"
·3023 syf.·
2022 261. kitabı
Tutunamayanlar.. Kimdir onlar? Hayallerini getçekleştireyemeyenler mi? Yoksa bu hayatın monoton akışına uyup, bir parçasına dönüşerek tüm hayatını böyle geçirenler mi? Çok güzel bir kitap. Yakın birini kaybetmenin sonrasında oluşan psikolojik buhranı tüm çarpıcılığıyla anlatıyor. Kitapta bahsedilenlerin hepsi tutunamayan insanlar. Selim gibi intiharla hayatını sonlandırmasalar da, bu şekilde tutunamayarak hayatlarına devam edip, bir şeyler deniyorlar. Sürekli ayakta kalmaya çalışan insan - o da tutunamayanlardan. Hayatta bir mevki elde etmeye, meşhur olmaya çalışanlar ( influencer ve ya youtube kanalı olanlar içi ben dahil ) biz de tutunamayanlarız aslında. Tutunmaya çalışanlarız. Kimimiz bu hayatın zorluklarıyla bir şekil mücadele etmeye çalışır, kimimizse artık benden bu kadar deyip elimizi ayağımızı hayattan çekiyoruz Selim gibi. Kalanlar olarak çok mu tutunmuş görünüyoruz ordan? Tartışılır.. Derin ve dikkatlice okunması gereken, herkesin kendinden bir şeyler mutlaka bulacağı bir kitap. Çünkü biz tutunamayanların sayısı çok.
Tutunamayanlar,Oğuz Atay
Puan vermedi
Ne yapalım? Bu güne kadar sürdürdüğüm gibi,çevremdeki kişilerin davranış ve tutumların bilinçsiz bir aldirmazlikla benimseyerek bu renksiz,kokusuz varlıklar yetinmeli mi;yoksa, başkalarından farklı olan Başkalarının istediğinden çok farklı, köklü bir eylem isteyen gerçek bir insan gibi bu miskin Varlığı kökten değiştirmeli mi.?
2023 22. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2023 00:00
Yazıldığı dönem uzun bir süre basılmamış olan fakat sonrasında da ödül almış olan bir kitap Tutunamayanlar. Değeri çok ama çok sonradan fark edilmiş bir kitap.
1000k
2023 21. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2023 19:41
Tutunamayanlar hakkında yazılacak sonsuz kelime bulunmasına rağmen Tutunamayanlar'ı tam olarak özetleyen cümle yine Tutunamayanlar'ın içinde bulunduğu için çok fazla konuşmaya gerek duymuyorum: "Bu kitap ne ciddi kavgaların, ne büyük ve yaygın sıkıntıların, ne de ezilen insanların romanıdır; bu kitap, mustarip bir ruhun iç çekişlerinin romanıdır. Sizlere hizmetten şeref duyan yayınevimiz iftiharla sunar: Tutunamayanlar."
Tutunamayanlar
2023 2. kitabı
“Beni bir gün unutacaksan, bir gün bırakıp gideceksen, boşuna yorma derdi; boş yere mağaramdan çıkarma beni. Alışkanlıklarımı özellikle yalnızlığa alışkanlığımı kaybettirme boşuna” Ve kaybettik..
Aklı Selim
2022 1. kitabı
Poyraz Karayel dizisinde görmüştüm ilk bu kitabı. O zamandan beri de hep okumak istemişimdir, bir türlü alamamıştım. Sadece bir kitaba çok para vermektense o parayla birçok kitap almak beni daha fazla mutlu eder düşüncesinde olup daha fazla kitap aldım. Nihayetinde kitap daha fazla pahalandı ve daha da pahalanmadan almak istedim. Kitap konuya hızlı bir girişle başladı ve bizi hemen yakaladı ama daha sonraları bağımsız birkaç hikaye serpiştirilmiş aralara, bu kısımlar çok sıkıcıydı bence kitabı okuyanların %90’ı o kısımları atlamıştır. Şarkı kısımlarından bahsediyorum. İlk başta okumaya çalıştım ve beni yorduğunu ve kitabın da farklı yerlere gittiğini sezdiğim için buraları atladım. Bence çoğu kişi bu kısımlarda okumayı bırakmıştır kitabı. Kitaba devam edenler ise aklı selim olanlardı, bu saatten sonra tutunamamak kelimesiyle aklı selim olmak kelimesini bir tutuyorum. Çoğu zaman kendimi selim gibi hissediyorum, insanlardan hiçbir zaman gereken ilgiyi gördüğümü düşünmüyorum, hiçbir zaman anlaşıldığımı ve anlaşılacağımı da düşünmüyorum. Selim gibi insanlar yani başkaları için her şeyi yapan insanlar kendisi için hiçbir şey yapmayan insanlardır. Kitabın bana verdiği en önemli mesajlardan biri de buydu. Bazı kısımlarda içimden ağlamak geldi ama maalesef bu isteğim göz pınarlarımla çıkan anlaşmazlık sonucu karşılık bulmadı. Ne olursanız olun ama aklı selim olmayın sayın okurlar, iyi günler dilerim.
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202074,9bin okunma
İnsan psikolojisini didik didik eden kitap
2022 1. kitabı
Puanım 10 / 10, kesinlikle okuyun. İnsanın iç dünyasındaki gelgitleri, çaresizliği ve karmaşayı gözler önüne seriyor. Okurken şöyle düşündüm: Bu kitabı yazabilmek için insanın dahi falan olması gerekiyor. Anlamak için de biraz normal üstü bir zekaya sahip olmak gerek. Okuyanlar, kitabı hakkıyla bitirenler ne demek istediğimi anlamıştır.
Hayat ve İnsan

Oğuz AtayYazar · 10 kitap
Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarıydı. 12 Ekim 1934'te Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde dünyaya geldi. Babası, VI., VII dönem Sinop, VIII. Dönem Kastamonu Milletvekilliği yapan Cemil Atay'dır. 1951'de bugünkü adı TED Ankara Koleji olan Ankara Maarif Koleji'ni, 1957'de de İTÜ İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Üç yıl sonra İDMMA İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (şimdiki Yıldız Teknik Üniversitesi) İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi oldu. 1975'te doçent olan Atay, Topografya adlı bir de mesleki kitap yazdı. Çeşitli dergi ve gazetelerde makale ve söyleşileri yayınlandı. Oğuz Atay, Tutunamayanlar'ın 1971-72'de yayınlanmasından sonra, önemli bir tartışmanın odak noktası oldu. Bu romanıyla 1970 TRT Roman Ödülü'nü kazandı. Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Tutunamayanlar, eleştirmen Berna Moran tarafından, "hem söyledikleri hem de söyleyiş biçimiyle bir başkaldırı" olarak nitelendirilmiştir. Moran'a göre Tutunamayanlar'daki edebi yetkinlik, Türk romanını çağdaş roman anlayışıyla aynı hizaya getirmiş ve ona çok şey kazandırmıştır. Atay'ın büyük etki yaratan eseri Tutunamayanlar'ı 1973'te yayınladığı Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı izlemiştir. Hikâyelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında toplayan Atay, 1911-1967 yılları arasında yaşamış Prof. Mustafa İnan'ın hayatı konu eden Bir Bilim Adamının Romanı'nı 1975 yılında yayımlamıştır. 1973 yılında yayımlanan Oyunlarla Yaşayanlar adlı oyunu Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenmiştir. Atay, beyninde çıkan bir tümör nedeniyle büyük projesi "Türkiye'nin Ruhu"nu yazamadan 13 Aralık 1977'de, İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı'na defnedildi. Öldükten sonra 1987'de Günlük, 1998'de ise Eylembilim adlı kitapları yayımlanmıştır. Sağlığında hiçbir kitabı ikinci baskı bile yapamayan Atay'ın kitapları ölümünden sonra büyük ilgi gördü ve defalarca basıldı. Yıldız Ecevit'in hazırladığı Oğuz Atay biyografisi Ben Buradayım... 2005 yılında yayınlandı. Türk edebiyatında yazdığı Tutunamayanlar ile post-modern tarzda eser veren ilk yazar Oğuz Atay'dır. Oğuz Atay, özellikle Tutunamayanlar romanında, modern şehir yaşamı içinde bireyin yaşadığı yalnızlığı, toplumdan kopuşları ve toplumsal ahlaka,kalıplaşmış düşüncelere yabancılaşan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını anlatır. Yapıtları eleştiri, mizah ve ironi barındırır.