Twelfth Night

William Shakespeare

2023 5. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2023 17:14
Bu türde okuduğum ilk kitaptı biraz ön yargılı başladım acaba keyif alarak okuyabilecek miyim diye ama öyle olmadı Kah güldüm kah düşündüm.Shakespeare komedi - aşk oyununa şiirsellik katarak oyunu mükemmelleştirmiş, kesinlikle okuyun okutturun çok keyif alacağınız bir kitap.
İnceleme
On İkinci GeceWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20227,2bin okunma
·115 syf.·
2024 104. kitabı
...ON İKİNCİ GECE... ..William Shakespeare.. Eser adını, Noel’in 12. Günü olan Epifani yortusundan alır. Her Shakespeare eserinde olduğu gibi bu eserde de kurgu pagan ritüelleri de çağrıştıracak şekilde yapılandırılmıştır. Saturnalia şöleni de bir “kuralsızlık zamanı”dır. Bu gece, tekrar çalışmaya dönmeden önce oyunların, maskaralıkların ve cümbüşün hâkim olduğu son gecedir. Kızlar erkek, erkekler kız kıyafetleri giyerler ve dev bir pasta içindeki sikkeyi bulan kuralsızlık Lordu olur. Efendiler hizmetkar, hizmetkarlar efendi olmuşlardır. Oyundaki karmaşa da tam olarak bunu anlatır. On İkinci Gece oyununun konusu oldukça karışıktır aslına baktığmızda; Gemi kazasından kurtulan Viola, aslında kurtulmuş olan ve kendisine çok benzeyen ağabeyi Sebastian’ın öldüğünü sanır ve onun kılığında, kurgusal bir dükalık olan Illyria Dükü Orsino’nun hizmetine girer ve ona âşık olur. Orsino ise kardeşinin ölümü için yasta olan Kontes Olivia’ya fena halde âşıktır ve hizmetine yeni girmiş olan Viola’yı – onu Cesario sanarak – Olivia’ya olan aşkını anlatması ve inandırması üzerine kontese yollar. Kontesin de erkek görünümündeki Viola’ya aşık olması ile elimizde karmakarışık, erkek kılığına girmiş bir kadın da içeren aşk üçgeni vardır artık. Tiyatro türüne hiç ısınamasam da türüne özgü güzel bir eserdi. Shekespeare'ı kötülemek zaten olmazdı, türünün en iyilerindendir. Keyifli okumalar...
2025 27. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2025 18:42
Öncelikle kitabının adı neden "On ikinci gece" bundan bahsedelim. Adı, İngiltere'de Noel'den sonraki on ikinci geceye atıfta bulunuyor; bu gece geleneksel olarak eğlence, maskeli balolar ve kimlik değişimleriyle doludur. Oyunun içinde de tam olarak böyle bir kaos ve kimlik karmaşası yaşanıyor. ~Spoiler~ Aşk açısından alışılmışın dışında bazı oyaylar yaşanmakta, karakterlerin birbirine duyduğu hislerin yanlış kimlikler ve cinsiyet değişimleriyle şekilleniyor. Baş karakterlerden Viola, bir gemi kazasından sonra erkek kılığına girerek Cesario adını alır ve Dük Orsino'nun hizmetine girer. Orsino, Olivia'ya aşıkken, Olivia farkında olmadan Cesario'ya (aslında Viola'ya) tutuluyor. Bu aşk üçgeni, yanlış anlamalar ve sürprizlerle dolu bir hikâyeye dönüşüyor. Shakespeare, aşkın sadece fiziksel çekimden ibaret olmadığını, kimliklerin ve duyguların ötesinde bir bağ kurabileceğini gösteriyor.
On İkinci GeceWilliam Shakespeare · Can Yayınları · 20227,2bin okunma
Puan vermedi·128 syf.·
2025 551. kitabı
Shakespeare’in kaleminden çıkan bu eser, aşkı, yanlış anlamaları ve kimlik karışıklıklarını eğlenceli bir dille anlatıyor. Okurken hem gülümsetiyor hem de düşündürüyor. Oyun boyunca olaylar karmakarışık hale geliyor ama sonunda her şey ustalıkla çözülüyor. Sayfaları çevirdikçe sahnede bir tiyatro izliyormuş gibi hissetmek çok keyifli. Klasikler arasında yerini fazlasıyla hak eden bir komedi. Hem eğlenceli hem de insana dair pek çok şeyi hatırlatan bir kitap.
Puan vermedi·115 syf.·
2022 6. kitabı
Sözleriyle her daim şairliğini konuşturan William Shakespeare bu eserindeki sonelerde çok ince ustalıkla örülmüş bir tiyatro oyunu. Bir solukta okunacak ve içinde kendinizi kaptırabileceğiniz bir romantik komedi. Illyria adlı şehrin Dükü Orsino, Olivia ismindeki kontese aşıktır ve olaylar bu senaryo üzerinden işleniyor. oyundaki kurgu çok güzel işliyor kitapta herşey Arap saçına dönmüşken birden herşey çözülüveriyor. William Shakespeare okumak gerçekten çok cezbedici geliyor bana bir tiyatroda izlemekte nasip olur umarım. Komedi okuması çok hoşuma gidiyor ama komedi türü mimiklerde ve oyunculuklarda her daim can bulması o ruhu yansıtacak bir oyunculuk arıyor gibi geliyor bana... Keyifli okumalar...
Düşünce
Nasıl Hoşunuza Giderse -o-
2024 3. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2024 20:41
Shakespeare'in 1599-1601 yılları arasında kaleme aldığı, ilk olarak 1602 yılında sahnelendiği düşünülen On İkinci Gece ya da Siz Nasıl İsterseniz (alternatif başlığı olan tek Shakespeare oyunu) adlı oyunu yine bildiğimiz klasik aşk üçgeninde dönen, karakterlerin türlü muziplikler peşinde koştuğu, tabi ki bol bol yanlış anlamalarla seyirciyi güldürmeyi hedefleyen bir tiyatro oyunudur. İlk defa Shakespeare okuyanların beğeneceği, Hamlet, Othello, Kral Lear, Romeo ve Juliet, Macbeth, Atinalı Timon gibi eserlerini okumuş okurların oldukça basit ve sıradan bulacağı bir tiyatro eseri olmuş On İkinci Gece. Çeviriden kaynaklı mı nedir, sanki Hacivat Karagöz oyunu izler gibi canlandırdım hikayeyi gözümde. Çevirmenin özellikle Osmanlı zamanından kalma eskimiş kelimeler kullanmasından kaynaklı bir durum da olabilir. Özdemir Nutku'nun çevirdiği Shakespeare oyunları ağızda dağılan lokum gibi akıp giderken bu eseri sanki Shakespeare değil de herhangi bir tiyatro yazarı yazmış gibi sığ buldum. Bir de güldürü amacıyla kaleme alınmış hikayenin içerisinde oldukça tezat şiirlere yer vermişti Shakespeare. Bir tane örnek vereyim sayfa 43'den; "Akkefenlerimbiçilsin, Eşdostçevremdedikilsin. Karatoprağayatırsın, Nerdesadıkdostumnerde?" Yani sen Soneler'in de; "Seni bir yaz gününe benzetmek mi, ne gezer? Çok daha güzelsin sen, çok daha cana yakın" gibi dizeler yazmış adamsın. Bu kitap içerisinde ki yok ak kefenler biçilsin, yok kara toprağa yatırsını Karacaoğlan'a mı yazdırdın naptın. Neyse, kitabın kısaca konusu şöyle: Gemisi denizin ortasında batan Viola, İllyra adlı bir ada ülkesinde bulur kendisini. Geminin kaptanı da kendisiyle birlikte kurtulmuştur ve bu adaya yakın bir yerde doğup büyüdüğü için İllyra hakkında bilgi verir Viola'ya. Adanın dükü Orsino, Olivia adlı kontese karşılıksız bir gönül
Edebiyat-Tiyatro
Sonu spoiler içerir.
2024 18. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2024 16:59
Öncelikle benim için hem ingiliz edebiyatıyla tanışma hemde ilk shakespeare okumam olması adına keyifli bir yolculuk oldu. Bu kitabın uyarlamasının olduğunu bir tiyatro afişinde görmüştüm ve kitabını okumadan izlemek istememiştim. Tabii ki kitabı bu olaydan çok sonra okuma fırsatım oldu ama çok memnun kaldım. Konusuna gelecek olursak alabora olan gemide birbirlerini kaybeden biri kız biri erkek ikizlerin -birbirinden ayrı- hayata tutunma çabalarını anlatıyor. Kılık değiştirme, dış görünüş, buna bağlı gelişen cinsellik sınırlarına da değinirken beni epey merak ettirdi sonu. Klasik diye insanların uzak durmasını, ön yargılı olmasını gerektiren son kitaplardan olabilir. Shakespeare bu romantik komediyi şiirsel bir anlatımla o kadar güzel tamamlamış ki! Su gibi akıp gidiyor. İyi ki tanıştım, kitabı okuyup okumamak arasında kalanların okumasını ve kendini edebi anlamda doyurması gerektiğine inanıyorum. Tavsiye ediyorum, tadı damağınızda kalacaktır. Puanım 9/10. O da Illyra dükü Orsino’nun yere göre sığdıramadığı aşkını sonunda bir kardeş olarak görebilecek olmasını kabul etmesiydi! Yakıştıramadım sana Orsino. Hele ki aşkına. Hiç.
Alıntı
On İkinci GeceWilliam Shakespeare · Can Yayınları · 20227,2bin okunma
Kime kalmış yalan dünya!
2023 28. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2023 00:00
On İkinci Gece,   şimdiye kadar okuduğum tüm Shakespeare komedileri arasında muhtemelen en kapsamlı olanıdır. Illyria kasabasının kıyısında bir gemi kazasıyla başlıyor oyunumuz. İkizler Viola ve Sebastian, düşen gemideydiler, ancak kaosun ortasında birbirlerini gözden kaybediyorlar ve ikisi de diğerinin öldüğünü varsayıyorlar. Olasılık dışı olaylar zinciri, çeşitli kimliğe bürünmelere ve cinsiyet ve sınıf dönüşümünü içeren yanlış kimliklere yol açarak Viola'yı, kayıp erkek kardeşi için duyduğu kederin onu engellediği küçük hanım Olivia'ya boş yere saplanmış Orsino Dükü'nün mahkemesinde bir erkek hizmetçi olarak konumlandırır. Dük'ün tutkusuna karşılık vermekten. Tüm tahminlerin aksine Viola, Dük'ün sırdaşı olur ve yavaş yavaş sadece onun kalbini değil, Olivia'nın da kalbini fetheder. Hepimizin içimizde taşıdığı, bizi geceleri uyanık tutan, savurup dönen, hayattan, sevme ve sevilme özleminden ne beklediğimizi merak eden çelişkilere hitap ediyor bu kitap. Yüzeye çıkarmaya cesaret edemediğimiz, Shakespeare'in asla kaçınmadığı gizli arzuların bizi cesur olmaya, onlarla yüzleşmeye ve bir sonraki adımımızı "ne istersek" yapmaya davet ediyor . Keyifli okumalar diliyorum.
'' ON İKİNCİ GECE '' William Shakespeare
2023 47. kitabı
Okunma: 14 Mart 2023 13:19
Kitabın Adı: On İkinci Gece Kitabın Yazarı: William Shakespeare Tür: Tiyatro Oyunu Shakespeare’in bu beş perdelik komedisini Noel zamanının son gecesi düzenlenen On İkinci Gece kutlamalarında, kraliyet sahnesinde oynanmak üzere yazdığı düşünülür. İnanışa göre bu kutlamalar sırasında genelde her şey altüst olur ve terslikler birbirini kovalar; oyunun adı da buna dayanır aslında: On İkinci Gece, görünüşün aldatıcı olduğunu ustalıklı bir mizahla vurgulayan bir yanlış anlaşılmalar, kılık değiştirmeler ve karmaşalar komedisidir. Shakespeare'in karmaşık aşk ilişkilerini dile getirirken döktürdüğü yanık dizeler ise tam gülecekken hüzünlendirir insanı, aşk ölümle, kederle, hüzünle iç içe geçer, metni dinlerken ılık bir rüzgâra kapılır, savrulursunuz. On İkinci Gece'nin konusu yazarın öteki romantik komedilerinde olduğu gibi, aşktır. Gizlenen kimlikler, birbirine karıştırılan kişiler olayları gülünç hale getirir.
Edebiyat-Tiyatro
On İkinci GeceWilliam Shakespeare · Helikopter Yayınları · 20157,2bin okunma
2020 251. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2020 15:13
On İkinci Gece oyununun konusu trajedi ve yanlış anlaşılmalar üzerine kurulmuştur. Gemi kazasından kurtulan Viola, aslında kurtulmuş olan ve kendisine çok benzeyen ağabeyi Sebastian’ın öldüğünü sanır ve onun kılığında, kurgusal bir dükalık olan Illyria Dükü Orsino’nun hizmetine girer ve ona âşık olur. Orsino ise kardeşinin ölümü için yasta olan Kontes Olivia’ya fena halde âşıktır ve hizmetine yeni girmiş olan Viola’yı – onu Cesario sanarak – Olivia’ya olan aşkını anlatması ve inandırması üzerine kontese yollar. Kontesin de erkek görünümündeki Viola’ya aşık olması ile elimizde karmakarışık, erkek kılığına girmiş bir kadın da içeren aşk üçgeni vardır artık. Oldukça sürükleyici, akıcı, neşeli, trajik bir oyun. Keyifli okumalar.....
Onikinci GeceWilliam Shakespeare · Athena Yayıncılık · 20107,2bin okunma

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...